Rólunk
Miért...? (Ars poetica)
Hogy ne legyél turista! Inkább utazó legyél: ha ellátogatsz valahová, ne azért tedd, hogy megnézd! Inkább ismerd meg, tapasztald meg, éld át, fogadd el, szeresd meg! Csak így lehet értelme látogatásodnak: így gyarapodhatsz igazán tudásban, élményben és lélekben, és így kerülhetsz összhangba a helyi emberekkel, illeszkedhetsz igazán bele környezetükbe. Ne várd el, hogy kiszolgáljanak a helyiek, ne akard megváltoztatni a kultúrájukat, inkább Te alkalmazkodj ahhoz a helyhez, ahol éppen jársz! Hidd el: minél többet utazol, minél több tapasztalatot és élményt szerzel, annál közelebb kerülsz majd a világ és a világban élők megértéséhez — sőt, talán Istenhez is. Aki ezzel a tiszta céllal utazik, segít a világ jobbá tételében. Gondolj bele: ha mindenki kellő mélységben, személyes tapasztalatokból és élményekből ismerné Földünket, mindenkinek lenne ezer meg ezer oka szeretni azt és minden embert! Biztosan nem lenne ennyi közömbösség, meg nem értettség, ellenségeskedés és háború! Sose feledd, hogy végső soron ezért érdemes utazni! És még valami: mindent, amit kapsz és tapasztalsz, haza kell hozz, meg kell ossz másokkal. Így ők is megtudják és megértik majd a titkokat, amiket Te felfedeztél — és ezáltal többek lesznek ők is! De ki tudja: talán egyszer még kedvük támad útra kelni is... Indulj el velünk, csináld végig, és mesélj róla!
Qalandar
A qalandar Észak-Afrikától a Közel-Keleten, Belső-Ázsián és a Hindusztáni-félszigeten át egészen Indokínáig elterjedt kifejezés: muszlimok, buddhisták, hinduk egyaránt használják. Olyan tiszta és egyszerű életet élő, vándorló embert jelent, aki jelenlétével képes egy helyet áldottá tenni, megszentelni. A qalandarok a mindent átjáró szeretet, emberségesség, spiritualitás és béke követei, akik utazásaik során mindig Istent keresik, Hozzá kívánnak közelebb kerülni. Kiteljesedett, megvalósult emberek: bárhol járnak is, a hozzájuk forduló emberek megértő fülekre, bölcs tanácsokra, és gondjaik enyhítésére találnak náluk. A qalandar kiteljesedésre vágyik, ami nem más, mint az anyagi világ sokféleségében megnyilvánuló isteni nagylelkűség felett érzett lelki gyönyör. A qalandar egyszerre utazik az anyagi világban és a képzelet világában. Aki a szívével lát, tudja, hogy ez a két világ végső soron egy — csak a figyelmetlenség és az evilági gondolkodás akadályoz meg abban, hogy minden pillanatban megtapasztaljuk ezt az azonosságot. A célzatos utazás célja, hogy az élményekkel és a szokások felforgatásával felrázza a qalandart a mindennapok álomittasságából. Az utazás tehát arra való, hogy elősegítsen egy bizonyos tudatállapotot vagy lelkiállapotot: a kiteljesedést. Érdemes megjegyezni, hogy nálunk keresztényeknél is találunk qalandarokat — még ha nem is így nevezzük őket. Gondoljunk például Assisi Szent Ferencre és követőire, vagy más kolduló szentekre!
Nekem való ez?
Ha általában első osztályon repülsz, lakosztályokban alszol és Michelin-csillagos éttermekbe jársz, akkor valószínűleg nem mi vagyunk az ideális választás neked. Ha azonban az a legfontosabb számodra, hogy minél több különleges, életre szóló élményt szerezz, velünk kell jönnöd! Ehhez a stílushoz hozzátartoznak a fapados légijáratok, az esetenként lepukkant helyi vonatok, buszok, kisbuszok, iránytaxik éppúgy, mint a hostelekben, menedékházakban vagy sátorban alvás, a piacokon vagy kifőzdékben, esetleg a hátizsákból való étkezés szépségei. Arra törekszünk, hogy mindig a legpuritánabb, a helyi élethez legközelebb álló, és persze legolcsóbb módokat válasszuk minden területen az odajutástól a helyi közlekedésen és a szállásokon keresztül az étkezésig. Igazi, életreszóló élményeket úgyis csak a tömegturizmustól és a turistagettóktól távol lehet szerezni. Ha azonos összegből inkább öt úticélt jársz be egyszerűen, mint egyet luxuskörülmények között, akkor nálunk megtalálod számításaidat!

Tudjuk, hogy egy utazásnak, túrának nagyon fontos összetevője, sikerének egyik kulcsa a jó társaság. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk a közösségépítésre és a jó társaság kialakítására: a velünk utazók között sokszor a hazaérkezés után is megmaradó barátságok szövődnek. Útjaink kiscsoportos utazások: a résztvevők száma legtöbbször nem haladja meg a 15 főt, ezzel is segítve a baráti légkör kialakulását. Egyedül, cimborák nélkül jelentkezel? Hidd el, itt új barátokat fogsz szerezni, ha tetszik, ha nem!

Elvárjuk az aktív részvételt, érdeklődést, pozitív hozzáállást, nyitottságot, és a “fapados” avagy “hátizsákos” stílus szeretetét; valamint a helyiek, az utastársak, és az utazás során adódó váratlan helyzetek megértését és elfogadását. Olyan utasokat, utazókat keresünk, akik maguk is qalandarok — vagy szeretnének azzá válni...

Nem fogadjuk a jelentkezésed, ha korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nem illessz a képbe és ezzel elrontod a társaság hangulatát. Igen, jól érted: élménytúráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy visszautasítsuk a jelentkezésed. Ez mindannyiunk érdeke, neked sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.
Állandó munkatársaink
Bársony Kristóf — ügyvezető, túravezető
Kristóf a Qalandar egyik alapítója és vezetője, villamosmérnök. Mérnöki tevékenységei mellett mindig szakít időt kirándulásra, hosszú hétvégékre, túravezetésre. Bármerre jár is, szereti mélységeiben megismerni környezetét, legyen szó akár a helyi lakosok életéről, akár a természet csodáiról, a hegyek meghódításáról. Maradék szabadidejében általában egy hosszú futásra vágyik a Római-parton vagy a Nagy-Kevélyen.
Gimnazista korától kezdte el felfedezni a világot barátaival, köztük Csongival. A közösen átélt élményeket szeretné minél több embernek továbbadni, ezért vágott bele a Qalandar megvalósításába.
Bártfai Gergely — irodavezető
Gergő a Qalandar irodavezetője. A geográfus diploma megszerzését követően a környezetvédelem és területfejlesztés területén szerzett tapasztalatot. A földrajz a természet szépségein túl a társadalmi és történelmi vonatkozásban nyűgözi le, szeret a dolgok mögé látni. A hőskorban vállalkozott Csongi túravezetői szárnybontogatásaihoz gyakorlati alanyként, így szerzett tapasztalatot a távolabbi, kalandosabb utazásokban, melyeket azóta magának is szervez. Igaz, mióta kétgyermekes édesapa, úti céljai elsősorban a határon belüliek — olykor két kicsivel a Hárs-hegy környékén egyik fától eljutni a következőig éppen annyi kalandot és örömet nyújt, mint hajdanán a világban barangolni.
Böröczky Csongor — ügyvezető, túravezető, utazásszervező
Csongi, a Qalandar másik alapítója és vezetője geográfus-térinformatikusként végzett az ELTE-n. Utazásszervezői és túravezetői munkái mellett a Magyar Cserkészszövetség elnökségi tanácsadó tagja.
Gyerekkora óta rengeteget utazik, és az évek során szenvedélyévé vált, hogy a felfedezett csodákat másoknak is megmutassa úgy, ahogyan a helyieken keresztül ő is megismerte azokat. Ezért döntöttek úgy barátjával, Kristóffal, hogy saját, a bejárt helyszíneket minden eddiginél autentikusabban bemutató utazási irodát alapítanak. Szabadidejét legszívesebben barátaival tölti — lehetőleg valahol Skandináviában vagy valamelyik A-listás hegység (Alpok, Andok, Atlasz, Altáj, ...) csúcsai között.
Billay Gábor — utazásszervező, túravezető
Gábor az Isztambul Egyetem Szociológia karán végzett. Több mint hat évet élt Törökországban, ami második otthonává vált az évek alatt. Gyerekkora óta sokat utazik, tizenhat éves kora óta pedig hátizsákkal járja a világot, a Közel-Kelet örök nagy szerelme. A turistás helyeket kevésbé, a még felfedezésre váró, útikönyvekben alig emlegetett helyeket azonban annál inkább szereti. Törökországi évei alatt sok ilyen helyre sikerült eljutnia, a Tigris folyó partján található káld keresztény falvaktól, észak-iraki kurd nomád törzsek táboraiig. A hétköznapokban újságírással és tolmácsolással foglalkozik — de amint teheti, nekivág az imádott keletnek.
Csapodi Mátyás — pénzügyi munkatárs, túravezető
Matyi kertészmérnök hallgató a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetemen. Gyermek korában kedvelte meg az utazást: ekkoriban főként családjával indultak hosszabb autós, vadkempinges utakra. Ezen barangolások során lett a természet biológiájának csodálója, s később ezek az élmények hajtották barátaival szervezett bevállalósabb túráit is. Legkedveltebb térsége a Skandináv-félsziget, de újabban Afrika sokszínűsége kerítette hatalmába. Irodánkban is egy kenyai út kapcsán fordult meg először, nem is sejtve, hogy munkatársként nálunk is marad... Fennmaradó idejét jellemzően a cserkészet tölti ki, ahol nagy lelkesedéssel foglalkozik a rábizottakkal.
Czajlik Vera — túraszervező, túravezető
Vera fordító és tolmács szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A nyelvek iránti vonzalma talán épp az utazás szeretetéből jött, amit szülei már egészen kiskorától beleoltottak. A kalandos, autóval és sátorral megoldott családi nyaralások során főként Európát járták be, így nem csoda, hogy az öreg kontinens foglalja el az első helyet szívében.
Szabadidejét legszívesebben családja és barátai társaságában tölti, ezenkívül megszállottan kutatja és fogyasztja a Brit-szigetek televíziós gyöngyszemeit.

Hives Áron — fejlesztő, túravezető
Áron a Qalandar weboldalának tervezője és fejlesztője. Kristóffal együtt ő is a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte tanulmányait németül, mérnök informatikus szakon. Szeret utazni és új országokat, városokat vagy csodás helyeket megismerni.
A túrákon kívül szabadidejében sokat sportol, gyakran óriási Squash csatákat vívva Kristóffal, találkozik ismerőseivel vagy épp fejleszt újabb weboldalakat, programokat (például az EduBase oktatási portált).Lakatos Gergely — utazásszervező, túravezető
Gergő szálloda-turizmus szakon végzett; tanult és dolgozott Ausztriában, Írországban, Németországban. Hét év szálláshelyüzemeltetés, rendezvényszervezés után a csendes tulajdonosi létből aktív munkatárssá lépett elő a Qalandarban, s létrehozta a Spiritours szakosztályt. Harmadik gyermekének születése után, a coviddal egyidőben újra apaszabadságra ment, s a gyermekek száma azóta még eggyel nőtt — de alig várja, hogy negyvenéves korára reaktiválja magát! Egy JezsuitaJapán 2024-ben, például? Sok helyen járt a világban, de — Japán mellett — leginkább a közeli bringázható hegyekbe húz a lelke. Szabadidejében családjával van, életmottója monogrammjából adódóan is: Life is for Giving.
Lotz Patrik — túraszervező, túravezető
Patrik jelenleg az ELTE-n hallgat kommunikáció- és médiát, emellett operatőrként dolgozik kisebb-nagyobb videókon, filmeken. Mindig nyitott a spontán, elvetemült ötletekre: első qalandaros túrájára is pár nappal az indulás előtt ugrott be... Szentföldön és különféle DiákQalandokon találkozhattok vele — de nagy szerelme Észak is, Izlandra akárhányszor vissza tudna menni.
Többségünkkel szemben ő a Regnum Marianum közösséget képviseli nálunk, emellett szabadidejében falat mászik, hangszereken játszik (zongorától mandolinig — egyszer még az Aurevoir zenekarral is fellépett a Budapest Parkban), társas táncol, fest és kihívásként hosszú távokat fut.
Rábely Tamás — pénzügyi vezető
Tamás a Qalandar pénzügyekért felelős munkatársa és túravezetője, emellett jelenleg pénzügy és számvitel szakos hallgató a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az utazás nagyszerűségét Csongi ismertette meg vele, a cserkészet berkein belül. Azóta is szeret külföldre utazni, elsősorban a lenyűgöző tájak és természeti jelenségek, valamint a kevésbé ismert helyek vonzzák. Leggyakrabban osztálykirándulásainkon találkozhattok vele.
Szabadidejében cserkész őrsvezetői feladatait látja el, illetve örömmel focizik barátaival kispályás bajnokságokban, valamint az angol Premier League nagy rajongója.
Samu Mihály — utazásszervező, túravezető
Misi turizmus és vendéglátást tanul a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Kiskorától kezdve meghatározó szerepet tölt be nála a cserkészet, a zenélés és az utazás. A sok kirándulás, a kicsit káoszos, de mindig emlékezetes családi nyaralások, meg persze a rengeteg földrajzi témájú könyv által szeretett bele Földünkbe. Fél évet töltött Thaiföldön, ez idő alatt hamar szerelembe esett az ázsiai kultúrával, természettel és az ottani emberek szokásaival. Emellett sikerült egész Délkelet-Ázsiát bekalandoznia Indonéziától kezdve egészen Vietnámig. Szabadidejében gyakran megtalálható barátai köreiben, egy metál koncerten, a János-hegyen biciklivel, vagy otthon a gép előtt, miközben épp Geoguessr-özik.
Szabó Benedek — marketing munkatárs, túravezető
Bence jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdálkodási és menedzsment alapszakos tanulója. Egyetemi tanulmányai mellett most szerzett mozgóképgyártó képesítést az A38 Hajón felnőttképzés keretében.
Kiskora óta élete meghatározó része a cserkészet, jelenleg is több szerepben szolgál csapatában és szövetségi szinten is. Szabadidejében fotós és videós vállalkozóként dolgozik. Lételeme a szervezés és a vezetés, kreatív energiáit szereti különféle projektekben kamatoztatni. A természetjárás, túrázás fontos része életének, egyik legnagyobb élménye az Olümposz megmászása volt.
Száler Tímea — utazásszervező, marketing munkatárs
Timi a BGE turizmus-vendéglátás szakán és a BCE marketing mesterszakán tanult, s később is ezeken a területeken vállalt munkát. Az utazás szeretete már kicsi kora óta tart, sokáig azt gondolta, hogy majd kinövi, mígnem megbékélt vele, hogy ez lehetetlen. Thaiföldön és Ausztráliában élt hosszabb ideig, így nem meglepő, hogy mai napig ezekbe a térségekbe húz a szíve, de csodálja a skandináv országok kékségét és a dél-olaszok életigenlését is. Az utazásszervezésen kívül szabadúszó illusztrátorként, illetve kulturális projekteken dolgozik. Élete legnagyobb élményei közé tartozik az új-zélandi Tongariro Alpine Crossing (A gyűrűk ura — Mordor forgatási helyszíne) és a Yi Peng Fesztivál Csiangmajban.
Qsz-Qsz — trollkodásért felelős főispán, street fighter
Kuszkusz úr egy letűnt kor utolsó egyede és a Qalandar irodai hangulatért felelős munkatársa. Általában nem érti a dolgokat, de remekül szórakoztatja önmagát és környezetét, például a NATO-ábécé deltahangú felolvasásával. Szabadidejét — mely hétköznapokon reggeltől estig tart — irodánkban mémoldalak nézegetésével, egyetlen lejátszási listájának újrahallgatásával és véleménylista-olvasással tölti. Kedvenc eledele a barlangi morgenkäse, melyet minitomyummal öblít le. Legfőbb ellenségei a felesleges névelők és kötőjelek, valamint a papíralapú ügyintézés. Ha valaha olyat kérdeznél, ami honlapunkon egyértelműen le van írva, biztosan Ő fog neked válaszolni!
További túravezetőink
Barna Bence — túravezető, túraszervező
Bence a Budapesti Műszaki Egyetem biomérnök hallgatója, emellett szakmájához kapcsolódóan több gyógyszeripari-biotechnológiai kutatásnak is a résztvevője. Egy külföldi gyakorlat révén volt szerencséje fél évet Spanyolországban élni. Lételeme a pörgés: ha egy-két napig nem történik körülötte semmi érdekes, máris keres egy újabb kihívást, amibe belevághat. Az utazáshoz másik szenvedélyén, a cserkészeten keresztül jutott el: több nemzetközi rendezvény meglátogatásával párhuzamosan a barátaival is elkezdte járni a világot. Kedvencei az északi országok természeti kincsei, él-hal az alpesi tájakért, továbbá a balkáni és posztszovjet kultúra lenyűgözött csodálója.
Bálint Patrik — túravezető, túraszervező
Patyó is a cserkész-túravezetők csapatát erősíti. Nem csak utazni szeret: tanulmányainak jelentős részét is külföldön végzi, többek között Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban. Amikor csak teheti, egy kiadós túrát választ a belvárosi séták helyett, de mindig lelkesen fedezi fel a helyi ételeket és söröket is.
Hétköznapjaiban Barcelonában tanul globális stratégiai menedzsmentet mesterképzés keretében. Szabadidejében a dél-koreai cserkész világtalálkozóra utazó magyar csapat életét szervezi vagy a konyhában szorgoskodik.
Bársony Árpád — lelkivezető
Árpi atya Budapesten a PPKE Hittudományi Karán végzett, s katolikus pappá szentelték. Qalandaros utakon edződött ember: Oroszország és a poszt-szovjet térség elismert és el-nem-ismert országainak hangulata, atmoszférája, lehetetlensége, indokolatlansága mindig is lenyűgözte. Cserkészként gyerekkorától beleivódott a természet felfedezésének öröme, tisztelete, szeretete.
Szentelése óta inkább a lelki oldalra helyezi a hangsúlyt: igyekszik segíteni abban, hogy egy szent hely felkeresése az Istennel való találkozásnak is a helye legyen.

Bedekovics 'BePe' Péter — lelkivezető
BePe nem az az egy helyben ülő lelkész. Nagyon szeret utazni, s több évet élt külföldön is. Nem annyira a turistáskodás, mintsem a helyi kultúra igazi megismerése mozgatja, fűszerezve a nemcsak szakmájából, de karakteréből is fakadó spiritualitással. Református lelkivezetőként kíséri csoportjainkat Szentföldre. Teológiát, vallástudományt és bibliatudományt tanult Debrecenben, Londonban és Edinburgh-ban. 2019-2022 között a Magyar Cserkészszövetség elnöke volt. Jelenleg gyülekezetvezető lelkipásztor Budapest Pesterzsébet-Klapka téren és egyetemi oktató a Károli Gáspár Református Egyetemen. Oda van a high fantasy világokért és a pipázásért.
Benyhe Anna — túravezető
Anna nemzetközi gazdálkodást tanul a Corvinuson, amit többek között az idegennyelvek szeretete miatt választott. Különösen kötődik a francia kultúrához, az ország ízeihez, személyiségeihez, illataihoz és tájaihoz.
Anna hihetetlen lelkes lesz, ha emberek közé kerül, nyitott közösségi lénnyé alakította őt a cserkészet és három testvére. Rengeteg féle hobbija van: hegedülés, kerámiázás, digitális rajzolás, főzés, ukulelézés és futás. A(z eddigi!) legmeghatározóbb útja az Egyesült Államok nemzeti parkjaiba vezetett, a bakancslistáján pedig első helyen áll, hogy egyszer lásson piramisokat.
Bogár-Szabó András — túravezető
Bandi a BGE végzős hallgatója Turizmus-Vendéglátás szakon. Szabadidejében a 148.-as Nagyboldogasszony Cserkészcsapatban vezetőként tevékenykedik. Természetszeretete már gyermekkorban is megmutatkozott, s ezt a vonzalmat a hosszú, rendszeres családi kirándulások és túrázások tovább mélyítették. A mozgás mindig lételeme volt, 13 évig a TFSE versenysportolójaként kardvívásban jeleskedett. A turizmus világába idegenvezető édesanyján keresztül már kiskorától lehetősége nyílt bepillantani. Vonzzák a tekintélyt parancsoló magas hegyek és Dél-Amerika kimeríthetetlen sokszínűsége. Ha ideje engedi, megpróbálja elérni Misi szintjét Geoguessr-ön.
Csortán-Szilágyi György — túravezető
Csoszit a 9 évesen Karácsonyra kapott világatlasz és a cserkészetben szervezett túravezetői tapasztalatai sarkallták arra, hogy felnőve a qalandarok nyomdokába lépjen és folytassa a világ megismerését, megismertetését. Közlekedés- majd mechatronikai mérnökként végzett a Műegyetemen és jelenleg önvezető autók fejlesztésével foglalkozik. A mérnöki szemlélete az utazásai során is megmarad: célja, hogy a lehető legalaposabban megértse az adott ország működését, lélektanát és azt másnak is megmutassa. Nagy kedvencei a német nyelvterület, Finnország, Japán és szülőföldje, Erdély is. Maradék idejében pedig szívesen fut, nyelvet tanul és cserkészkedik.
Dukán Gergely — túravezető
Gergőt már szülei megfertőzték az utazás, felfedezés szépségeivel mikor a Magas-Tátra ormain kirándultak vagy Trabanttal járták be Görögország útjait vadkempingezve. Hegymászás-szeretete mellé a búvárkodás vált kedvenc szabadidős tevékenységévé, ahol közel tud kerülni ahhoz a bizonyos flow-élményhez. Lévén Magyarország nem bővelkedik magashegyekben és tengerekben, sok országban járt, mindben megtalálva a vonzó erőt: Izland geológiája, Kenya vadvilága, Omán vendégszeretete, Peru kultúrája, Vietnam konyhája vagy épp Kuba tengerpartjai.
Vallja, hogy az utazás egy fejlődés, magunk megismerése — és a legjobb befektetés.
Fleischer Áron — túravezető
Áron turizmus-vendéglátás szakon végzett a Budapesti Gazdasági Egyetemen, majd rövid kitérő után a Qalandarnál kezdett dolgozni. 4 év, 20 ország, 28 út és 211 túravezetéssel töltött nap után azonban más irányt vett az élete: felvették a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjába, így fájó szívvel időleges búcsút vett kedvenc munkahelyétől.
Végleg azonban nem tudja elengedni a túravezetést, feltett szándéka, hogy a képzés elvégzése után újult erővel visszatérjen, és szeretett Indiájában, illetve más izgalmas helyeken vezessen csoportokat. Ki tudja, talán már az adott ország konzuljaként...
dr. Hári Márton — túravezető
Marci tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi karán jogászként végezte. Egyetemi évei alatt és azt követően is ügyvédi irodákban dolgozott előbb gyakornokként, majd ügyvédjelöltként, jelenleg pedig Európa egyik legnagyobb fapados légitársaságának jogtanácsosa. A hosszú irodai órák után sem áll meg az élet számára, hiszen az ő szabadidejét is nagyban meghatározza a cserkészet, ahol külügyi vezetőként tevékenykedik. Egészen kis kora óta járja a világot: a családi nyaralások után a cserkészetnek köszönhetően jutott el a világ számos pontjára. Hisz benne, hogy mindenkinek látnia kell a világ csodáit — és ha másoknak ebben ő segíthet, azt szereti a legjobban!
Hodász 'Ifa' András — teológus, túravezető
Életem legmeghatározóbb vágya a szabadság. Amikor bemutatkozom, nem ritkán az a benyomásom, hogy a nevem puszta említése erős érzelmi hullámokat kelt. Emberek, akik még életükben nem beszéltek velem, rajonganak értem, vagy ki nem állhatnak, de legfőképp tudni vélik, hogy ki vagyok, és miről mit gondolok. Olyan társadalomban élek, ami zsigerből kategorizál, címkéz, szekértáborokra oszt, elhatárolódik. Én viszont szabadságharcos vagyok. Nem férek bele semelyik, előítéletekkel kényelmesen kibélelt buborékba. A konzervatívnak túl liberális, a liberálisnak túl konzervatív vagyok. Számomra a legnagyobb szabadságharc letépni ezeket a címkéket, felrúgni a szekértábor logikát.
Juhász Attila — túravezető
Attila természetszeretete és túrázásainak kezdete Bulgária hegyeiben kezdődött, kedvenc magassága azóta is megmaradt a 2500-3500 méter tengerszint feletti erdős-cserjés határvidék. Innen egy nagyobb ugrással került át a volt Szovjetunió határaira: Oroszországgal és a térséggel kapcsolatos tanulmányai során itt is a határok és határterületek érdekelték. A Balkán mellett így otthon érzi magát a Kaukázusban és Marokkóban, szívesen mesél és beszélget ezeknek a helyeknek a történelméről, társadalmairól, szokásairól és hétköznapjairól. Hétköznapjaiban az átlátható közügyekért és a részvételiségért dolgozik egy civil szervezetnél, időnként oroszról fordít.
Kelemen László atya — lelkivezető
Laci atya Esztergomban végzett a Hittudományi Főiskolán. Azóta örömmel végez hitoktatást különböző intézményekben, jelen van több ifjúsági mozgalomban, így a cserkészetben is. Két éve egyházmegyéjének hitoktatási felügyelője.
Szereti a természetet, szívesen elidőz benne. Mint hitoktatónak, fontos számára a tudás átadása, mint papnak, fontos a lelkiség megélése, melyeket szívesen vegyít szolgálata közben. Szentföldi élménytúránkon találkozhattok vele.

Kiers Bálint Joris — túravezető
Bálint egy holland-magyar házasság gyermekeként igazi európai állampolgár. Életének kétharmadát Magyarországon, egyharmadát pedig Hollandiában töltötte. Holland barátai előszeretettel utaznak vele Magyarországra, míg magyar barátai Hollandiát ismerhetik meg általa — közülük néhány ott is ragadt...
Kiskora óta cserkészkedett, ami megalapozta a természethez való vonzalmát. Az állatok és növények mellett a kultúra és a helyi lakosok motiválják az új országok megismerésére. Kedvenc Európán kívüli országa Marokkó, ahová az első Qalandarhoz köthető útja vezetett Csongival és Bazsával. Vajon véletlen egybeesés vagy a Qalandaros utak minősége áll emögött...?
Koenig Balázs — morgenkäse-auditor
Bazsa turizmus szakon végzett, de már egyetem alatt elkezdett bedolgozni a Qalandarhoz: az irodában fellelhető összes feladatkört érintve a marketingnél kötött ki. Ő felel azért, hogy kalandjaink megtaláljanak benneteket az interneten dúló információviharban, támogatja Qsz-Qszt felmerülő kérdéseitek megválaszolásában, valamint gondozza a Qalandar fenntarthatósági törekvéseit. Kiskorától cserkész, így a túrázás és a természet szeretete meghatározó része életének. Az utazás iránti szeretet is innen fakad, a természet csodái mindig ámulatba tudják ejteni. Szabadidejét legszívesebben felesége, barátai, társasjátékok, Terry Pratchett könyvek, filmek és D&D tetszőleges elegyével tölti.
Kurutz András — túravezető
Andris műszaki menedzserként végzett a BME-n, jelenleg projektmenedzserként dolgozik az MVM Zöld Generáció Kft-nél. Abban hisz, hogy a fenntartható jövőhöz mindenkinek bele kell tennie a sajátját. Ezért is tartja fontosnak megismerni a bolygó legvadabb tájait, hogy megérthessük, milyen módon formálja át az éghajlatváltozás Földünket.
Cserkész-körökben szerette meg a természet adta kihívásokat, most is vevő egy-egy qalandtúrára, hogy kimozdulhasson a városból a szabadba. Feltett szándéka felfedezni a rengeteg szépet szétszórva a világban, és másoknak is megmutatni a sok kincset, ezért csatlakozott a Qalandar csapatához.
Márkus Réka — túravezető
Réka egyéves szakmai gyakorlatát a turizmus fellegvárában, a Magyar Turisztikai Ügynökségen töltötte, ahol részt vehetett Magyarország nemzetközi értékesítésében. Családjával elsősorban lakóautóval szokták felfedezni az izgalmas tájakat, de a repülés sem áll messze tőle. Egy évet töltött a Dominikai Köztársaságban cserediákként, ahol megtanult spanyolul, majd ezt a tudást kamatoztatva Barcelonában is tanult fél évet. Cserkész pályafutása során részt vett a 2019-es amerikai világtalálkozón, ahol életre szóló élményekkel gazdagodott. Életfelfogását a ’tenger és Isten mindent megold’ állításra alapozza, így nem meglepő, hogy elsőként az ecuadori NEK-en találkozhattok vele.
Módli Bendegúz — túravezető
Bendi a PPKE Információs Technológiai karán végzett mérnökinformatikusként, jelenleg üzleti elemzőként IT rendszerek tervezésével foglalkozik.
A túrázás és a természet szeretete kiskorától kezdve fontos része az életének, ezt igyekszik utazás közben is megélni és olyan célpontokat választani, ahol van erre lehetőség. Szabadidejének jelentős részét a cserkészet tölti ki, Dunakeszin csapatparancsnok illetve országos elnökségi tanácsadó. Fontos számára a sport, rendszeresen focizik és jégkorongozik, szeret síelni és oda van a falmászásért. Különösen kedvelt célpontja a Tátra illetve az Alpok, de szívesen ismerkedik egyéb hegyvidékekkel is.
Nemere Péter — túravezető
Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának joghallgatója, a Mathias Corvinus Collegium Közjogi Műhelyének a tagja. Szabadidejében cserkészvezetőként tevékenykedik, vadkempingezik és vitorlázik. Amikor csak teheti, járja a természetet vagy utazik, ezért csatlakozott a Qalandar csapatához.
Legközelebb Franciaország változatos vidékei állnak hozzá, ahol különböző tanulmányi ösztöndíjakkal több mint fél évet élt Lyonban, az Alpok lábainál, és Saumurben, a Loire völgyében. Jelenleg Írországot fedezi fel az Erasmus program keretében. Elsőként normandiai élménytúránkon találkozhattok vele.
Németh Dániel — túravezető, túraszervező
Dani geográfusként végzett az ELTÉ-n, másfél évet élt Skandináviában, majd Hollandiába, később pedig Franciaországba tette át székhelyét. Nyaranta viszont leginkább szűkebb hazájában, Orfűn találkozhattok vele, ahol idegenvezetőként dolgozik.
Igazi megszállott utazó, akit főleg a kevésbé látogatott országok vonzanak — ez a szenvedélye vezette Nyugat-Afrikába is, ahol egy évet önkénteskedett, miközben alaposan bebarangolta a vidéket. Újabb és újabb, néha egészen extrém komfortzóna-tágító kalandjairól a Vándorful blogon számol be.

Pammer Petra — túravezető
Petra különösen rajong az orosz nyelvért és kultúráért, és ez eddigi utazásait is meghatározta: szívesen vonatozik placckarton Kijevbe vagy Ogyesszába. Néhány hónapot tanult Szentpéterváron és Krakkóban. Nyári egyetemen vett részt a Bajkál-tónál, Irkutszkban.
Csodálója a festészetnek, építészetnek, filmművészetnek és a klasszikus zenének — itthon és külföldön egyaránt. Mindennapjaiban a jóga, a bicaj, az erdő és a kávé az állandóak. Végzettsége szerint orosz tanár. Nemrég szerzett idegenvezetői oklevelet, s elkezdte a magyar mint idegen nyelv tanári képzést.

Sajgó Szabolcs SJ — lelkivezető
Szabolcs atya jezsuita szerzetes, író, költő, versfordító, a budapesti Párbeszéd Házának korábbi igazgatója. A magyar kultúra ápolásában és határon túli népszerűsítésében, illetve a vallásközi párbeszéd előmozdításában vállalt szerepe, valamint az üldözött keresztények melletti elkötelezett kiállása miatt a Magyar Érdemrend tisztekeresztje kitüntetésben részesült. Jelmondata: „Más juhaim is vannak, melyek nem ebből az akolból valók. Azokat is vezetnem kell.” (Jn 10,16a-b.)


Surján Balázs — túravezető
Balázs jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen gépészmérnök hallgatója. Szakmájához kapcsolódóan érdekli a motorsport és általában minden alkotó, barkácsoló tevékenység. Családján keresztül kiskora óta szívja magába a természet szeretetét és az autentikus utazás örömeit. A természetközeliség cserkészként mélyült igazán el benne, mint ahogy túraszervezői, vezetői tapasztalatait is Magyarország egyik legnépesebb cserkészcsapatának vezetőjeként szerezte meg, melynek jelenleg parancsnoka. Túravezetőként szeretné minél többekkel megismertetni, milyen embert formáló a természetben elidőzve, a helyi kultúrába beilleszkedve utazni.
Szerdahelyi Zsuzsanna — túravezető
Zsuzsi az utazás szeretetét családjából hozza, akikkel gyerekkorától kezdve sok közös kalandot élhetett át különböző országokban. Fiatalon a cserkészetnek köszönhetően eljutott Japánba és Izlandra táborozni, amik tovább erősítették benne a szenvedélyt, ami az utazáshoz fűzi. Azóta a világ számtalan gyönyörű helyére látogathatott el és izgalmas kultúrákkal találkozhatott utazásai során. Ezek közül a legkiemelkedőbb egy kéthónapos délkelet-ázsiai körút volt, amikor felfedezte Indonéziát, Vietnámot, Thaiföldet és a Fülöp-szigeteket. Főállásban dietetikusként dolgozik, ezért az utazások során a gasztronómiai kalandozások a kedvencei.
Tárnok Emese — túravezető
Emi az utazásai során sosem hagyja otthon a kameráját, fényképész hivatása végigkíséri útjain. Az emimage fotós vállalkozás menedzselése mellett emberi erőforrás tanácsadó mesterszakos hallgató az ELTE-n. Tanulmányai keretein belül fél évet élt Portugáliában, ekkor jutott el Madeirára is. A külföldön töltött idő alatt nem tudott ellenállni az felfedezés csábításának, és beleszeretett az utazásszervezésbe, világjárásba. Cserkészként már fiatalon hasznos tapasztalatokat szerzett és örömét leli a kihívásokban. Emellett jelenleg a dél-koreai cserkész világtalálkozóra kiutazó Magyar Dzsembori Csapat adminisztrációs vezetője.
Turú Márton — túravezető
Marci 2010 óta tagja a Magyar Cserkészszövetségnek, amelynek köszönhetően rengeteg helyre eljutott már, de eddigi legnagyobb kalandja tavaly, a 2019/20-as évben érte. A Nyugat-Virginiában rendezett Világdzsemborit követően 6 hónapon át élt és utazott Mexikóban: az amerikai határtól stoppal, busszal és autóval haladt egyre délebbre. Ezalatt dolgozott pincérként, bártenderként, kertészként… — így bőven volt lehetősége megismerni az országot, annak kultúráját, az embereket és szokásaikat.
Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul nemzetközi gazdálkodás szakon, emellett tapasztalatait túravezetőnkként kamatoztatja.
Udvardi Tamás — túravezető
Tomi az EFEB Felnőttoktatási Központban végezte el az idegenvezető szakot. Egyaránt vezet külföldi túrákat és itthoni városlátogatásokat. A Magyar Idegenvezetők Egyesületének tagja.
Fiatalkora óra járja a világot, főbb érdeklődési területei Délkelet-Ázsia és az arab világ. Utazásai során a fő szabályok: úgy viselkedni, mint egy helyi és megismerni, látni, tapasztalni minél többet. Az aktív turizmust részesíti előnyben. Célja minden országban felfedezni, hogyan hat az emberek mindennapi életére az adott társadalom történelme, kulturális öröksége. Szabadidejében kórusban énekel és cross fit edzésre jár.
Velencei Orsolya — túravezető
Orsi a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul turizmus vendéglátás szakon. Kiskorától kezdve rengeteget túrázott, biciklizett, vagy épp via ferrata segítségével hódította meg a hegycsúcsokat: így vált fontossá számára, hogy aktívan élje meg az utazás pillanatait. Ha csak teheti, a járatlan utat választja, hogy új, kevésbé ismert helyeket fedezhessen fel, ahol váratlan kalandokban lehet része, s így minden út során kicsit közelebb kerülhessen a világ, a benne élő emberek, valamint saját maga megismeréséhez. Hiszi, hogy ha az utazások során szerzett tapasztalatainkat és élményeinket hazahozzuk magunkkal, jobbá tehetjük környezetünket, vagy akár az egész világot.
Vörös Dániel — túravezető
Dani jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán tanul, ezen kívül a Prohászka Ottokár Cserkészcsapat pénzügyeiért, valamint a Magyar Dzsembori Csapat utazásáért felel.
Gyermekkora óta folyamatos mozgásban van: túrázik, biciklizik és ami még izgalmasabb, ezeket kombinálja külföldön is. Baráti társasága számára számos utat szervezett — ekkor jött meg igazán a kedve a túravezetéshez. Ezek mellett különös vonzalmat érez a gasztronómia iránt, így szívesen tanul és gyűjt tapasztalatokat utazásai során is. Kedvenc helyei közé a kevésbé populáris természeti kincsek tartoznak, de örömmel látogat kedveltebb turisztikai látványosságokat is.