Qalandbulla
Hiszünk benne, hogy minden egyéni döntésnek szerepe és jelentősége van — és látjuk, hogy a turizmusnak nem csak lehetősége, hanem kötelessége is, hogy kiemelkedő szerepet játsszon a fenntartható megoldások megtalálásában és kivitelezésében minden ember és a Föld jóléte, békéje érdekében. Ezért elköteleződtünk a ENSZ Turisztikai Világszervezete által elfogadott Turizmus Globális Etikai Kódexének betartása, valamint a Fenntartható Fejlődési Keretrendszer mellett — de a Te aktív segítségedet is elvárjuk, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. Qalandbullánk segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Köszönjük, hogy útjainkon az alábbi szempontok szerint veszel részt!

1. Földünk nyersanyagai végesek, ezért felelősen használom őket
Útjainkat rendszeresen ellenőrizzük, hogy minél kevesebb energiafelhasználás és alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett működjenek. Ennek érdekében minden élménytúránkra külön-külön kiszámoljuk — és a túra tájékoztató oldalán is feltüntetjük —, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe. Ezzel megteremtjük a lehetőséget, saját utazáshoz kötődő karbonlábnyomod nyomon követésére. Köszönjük, hogy az élménytúra kiválasztásánál figyelembe veszed az utazás károsanyag-kibocsátását!
A Föld tiszta vízkészletei a felelőtlen, pazarló felhasználásnak köszönhetően folyamatosan fogynak, a globális felmelegedés hatásaival összeadódva egyre több ország vízellátása került veszélybe. Kérjük figyelj arra, hogy utazásod során a lehető legkevesebb víz vesszen kárba! Túravezetőink örömmel segítenek különféle „vízspóroló” technikák elsajátításában!

2. Vendégként tiszteletben tartom vendéglátóm kultúráját
Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben könnyen közelebb kerülhetsz mentális tűréshatárodhoz. Nem szabad elfelejtened azonban, hogy bárhol jársz, vendég vagy, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkedned. Amint megérkezel utazásod helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találod magadat, ahol a tiedtől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetned, és nem feltétlenül szabad elvárnod ugyanazt a rugalmasságot, amit otthon megszoktál.

3. Csak a lábnyomaimat hagyom hátra...
Fokozottan figyelünk arra, hogy az élménytúráinkon keletkező hulladék véletlenül se kerüljön a természetbe. Ameddig nem találunk egy kijelölt és láthatóan rendszeresen ürített kukát, magunkkal visszük szemetünket. Amennyiben lehetőségünk van rá, a hulladékot szelektíven gyűjtjük, ezáltal is csökkentve a lerakott hulladék mennyiségét. Kérjük légy ezekben Te is partner! Útjainkon lehetőség szerint vásárolj nagyobb kiszerelésű italokat — és használj újra, amit csak lehet: például hozz saját poharat, kulacsot! A dohányzóknak tekintettel kell lenniük útitársaikra, és a csikkeket — a többi szeméthez hasonlóan — tilos eldobniuk!

4. ...és nem viszek el semmit a fotóimat leszámítva
A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Utazásaink során tilos a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása, élőlények szállítása — az utazás előtt és alatt egyaránt, ezzel elkerülve az invazív fajok terjesztését mind a célterületen, mind itthon — és más környezetkárosító tevékenység. A veszélyeztetett fajokból készült termékek/szuvenírek vásárlását minden esetben tiltjuk!
Figyelünk rá, hogy mindig kihangsúlyozzuk számotokra a helyes viselkedési formákat a különböző természeti területek látogatásakor — de nem értelmi képességeiteket inzultáló alapvető megállapításokkal, hanem tényleg helyspecifikus, kevésbé ismert információkkal. Ezeket a normákat, kérjük, minden esetben tartsd be, hogy az utánunk érkezőknek is lehetőségük legyen a természet különböző csodáival találkozni!

Érdekel minket a véleményed, nyitottak vagyunk az új ötletekre! Ha szerinted valamilyen módon tovább tudnánk fejleszteni élménytúráink fenntarthatóságát, kérjük jelezd felénk az utazás végén kapott kérdőíven, vagy a Kapcsolat lapon található elérhetőségeinken! Köszönjük!