Transz-Amerika

Transz-Amerika

kedvezményekkel akár:
1.514.966 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.604.082 Ft
26 éves kor alatt: 1.514.966 Ft
teljes részvételi díj:
1.782.313 Ft
mit tartalmaz?
2024.05.25. — 2024.06.09.

Transz-Amerika 2024.05.25. — 2024.06.09.

Vonatos nagyutazás a keleti parttól a nyugatiig

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Érdekel az Újvilág? Akkor figyelj: a Nagy Alma színes és modern forgataga, Washington változatos emlékművei és múzeumai, a Szeles Város felhőkarcolói és parkjai, Colorado égbetörő csúcsai és szikrázó tavai, ’Frisco villamosai és sütkérező fókái — most mind egy utazásba csomagolva! Ha igazán meg szeretnéd ismerni az Egyesült Államokat, a legjobban teszed, ha széltében végigvonatozol rajta — például a világ egyik leghíresebb vasútvonalán, a California Zephyr fedélzetén! Vasparipánk segítségével a nagyvárosokon kívül végignyargalunk a Appalache-hegység lankáin, keresztezzük a Mississippit, magunk mögött hagyjuk Nebraska végtelen szántóföldjeit, átkelünk a Sziklás-hegység hágóin, végigzakatolunk Utah színes kanyonvidékén, s végül Nevada perzselő sivatagjain és Kalifornia erdőségein keresztül érkezünk a Csendes-óceán partjára — összesen 18 államot érintve.
16 nap (10 munkanap)maximum 15 fő
Garantált indulás!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

máj. 25. — Irány Amerika! Várhatóan a reggeli órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, majd megkezdjük repülésünket az Egyesült Államok felé. Az esti órákban érkezünk a világ legfontosabb pénzügyi-gazdasági központjába, New York városába, ahol hangos-színes-szagos, nagyon amerikai őskáosz fogad minket, miközben szállásunkra metrózunk.
Szállás: hostel (3-4 személyes szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

máj. 26. — New York, a mindig nyüzsgő város Korai reggeli után Manhattan déli csücskén vízre szállunk, és a Szabadság-szigetre hajózunk: itt áll a világ egyik leghíresebb szobra, a fáklyát tartó nőt formázó Szabadság-szobor, melynek koronájába fel is kapaszkodhatunk, hogy megcsodáljuk a városra nyíló kilátást. Ismét hajóra szállva az Ellis-szigetre látogatunk: a XX. század első felében ez volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állomás, ahol több, mint tizenkét millió emigráns haladt át. Visszatérve a szárazföldre sétára indulunk Dél-Manhattanben: irány az USA gazdasági és pénzügyi erejének jelképe, a részvény- és pénzpiacok központja, a Wall Street! Felkeressük a Támadó Bika szobrot és a New York-i tőzsde épületét, majd tovább haladunk az egykori világkereskedelmi központ helyén található, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások áldozatainak emléket állító, két óriási fémmedencéhez és az alattuk kiépített múzeumhoz. Átsétálunk a világ első acélkábeles függőhídjaként ismert, neogót stílusú Brooklyn hídon, majd metróra szállva az óriási reklámhirdetéseiről nevezetes, ikonikus Times Square-re utazunk, ahonnan újabb sétára indulunk Manhattan középső részén: érintjük többek között az emblematikus előcsarnoka miatt világhírű Központi Pályaudvart, a díszes acélkupolájáról híres art deco Chrysler Building-et és a Szent Patrik-székesegyházat is. Végül a Pulitzer Józsefről elnevezett szökőkútnál elérünk a Central Park szélére, ahonnan igazán felüdítő, zöld környezetben folytathatjuk sétánkat.
Szállás: hostel (3-4 személyes szobák).

máj. 27. — A megemlékezés napja Reggel felszállunk első amerikai vonatunkra, és az Államok fővárosába, a szövetségi kormányzat székhelyére, Washingtonba utazunk. Szállásunk elfoglalása után az amerikai hadsereg központjához, a világ legnagyobb irodaépületéhez látogatunk: ez a Pentagon. Az ötszögű épület előtt egy-egy kivilágított pad állít emléket minden egyes áldozatnak, aki 2001 szeptember 11-én, a Pentagon elleni terrortámadásban vesztette életét. Innen a közeli Arlingtoni Nemzeti Temetőhöz metrózunk: az USA leghíresebb katonai temetőjében nyugszik — négyszázezer(!) amerikai katona mellett — John F. Kennedy elnök és a szerencsétlenül járt Challenger űrhajó három asztronautája is.
Szállás: motel (3-4 személyes szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

máj. 28. — Washington: az elnök, rengeteg emlékmű, múzeum és park lakhelye Mai napunkat a National Mall megismerésére szánjuk. Hol is kezdhetnénk máshol sétánkat, mint a mindenkori elnök hivatalos lakó- és munkahelyénél, vagyis a Fehér Háznál! Biztonsági okokból sajnos csak kívülről csodálhatjuk meg az épületet, azonban remek információs központ áll rendelkezésünkre a szomszédban. Innen a 170 méteres Washington-emlékműhöz látogatunk, mely a világ legmagasabb obeliszkje, s melynek tetejéről páratlan kilátást élvezhetünk a National Mall teljes hosszára. Következő megállónk a Nemzeti Levéltár, ahol megtekinthetjük az eredeti Függetlenségi Nyilatkozatot, az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányát, és egy eredeti példányt az 1297-es Magna Cartaból. Rövid sétára található a Smithsonian Intézet egyik legérdekesebb múzeuma, mely a repülés és a világűr felfedezésének történetét mutatja be, olyan kiállított eszközökkel, mint a Wright fivérek első működő repülőgépe, az Apollo űrhajó Holdkompja vagy Armstrong űrruhája. A szomszédos Indián Múzeumban az amerikai őslakosok kultúrájával és művészetével ismerkedhetünk, mielőtt a Kongresszusi Könyvtár épületéhez sétálunk: Amerika nemzeti könyvtára a világ legnagyobbika — mind fizikai méretei, mind a tárolt könyvek és dokumentumok száma szerint. Egy páholyról beláthatjuk a mesterien díszített központi olvasótermet és körbejárjuk a Thomas Jefferson épület legszebb részeit is. Napunk zárásaként a Mall nyugati részén teszünk egy hosszú sétát: érintjük a világhírű Lincoln-, Jefferson-, Roosevelt- és Martin Luther King-emlékműveket, valamint a II. világháború, a koreai háború és a vietnámi háború mementóit.
Szállás: motel (3-4 személyes szobák).

máj. 29. — Átkelés az Appalache vidékén Napunk korai kezdéseként az ország legrégebbi botanikus kertjében, egzotikus növények közti kellemes sétával frissítjük fel magunkat. Washingtoni látogatásunk nem lenne teljes a Capitolium megtekintése nélkül: ez az Egyesült Államok Kongresszusának tiszteletet parancsoló székhelye, ahol vezetett túrán ismerkedünk meg az épület történelmével és az amerikai demokrácia működésével, majd a vasútállomásra utazunk és magunk mögött hagyjuk nem csak a fővárost, de a keleti partot is. A New York és Chicago között futó Cardinal fedélzetéről olyan gyakran megénekelt természeti csodák tárulnak elénk, mint a Blue Ridge Mountains és a Shenandoah River, ahogy végiggurulunk West Virginián — majd átvágunk az Appalache-hegységen és beérünk az Ohio völgyébe...
Az éjszakát vonaton utazással töltjük.

máj. 30. — Felhőkarcolók, utcai művészet és a Nagy-tavak fővárosa Délelőtt érkezünk az óriási Michigan-tó déli partján fekvő „szeles városba”, Chicagóba. Elsőként a 442 m magas Sears Tower kilátóteraszára liftezünk, mely sokáig a világ legmagasabb épületének számított — s még ma is kiemelkedik a környező felhőkarcolók közül. A bátrabbak egy üvegfalú és -padlójú kalitkába is kimerészkedhetnek a 103. emeleten, mielőtt sétára indulunk a belvárosban. Chicago igazán élhető, gyalogosbarát amerikai város, ahol lépten-nyomon érdekes épületekbe és meglepő műalkotásokba botlunk. Bebarangoljuk „Loop” legfontosabb utcáit, érintve Calder flamingó-szobrát, Chagall Négy Évszak mozaikját, Picasso névtelen szobrát, az Amerikát átszelő 66-os főút kezdetét jelző táblát — majd megérkezünk a Millenium Parkba, s végül a tó partjára. Innen a Chicago-folyó mentén kialakított sétányon folytatjuk utunkat a DuSable-hídig, melynek túlsó oldalán a Trump-torony magasodik. Délután szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a várossal: érdemes végigsétálni a „Magnificent Mile”-on: ez a másfél kilométeres útszakasz a város nyüzsgő kereskedelmi negyedének központja, amit előkelő üzletek, luxusruházati outletek, menő éttermek és elegáns szállodák határolnak, de több szép templomot is találunk rajta.
Szállás: hostel (3-6 személyes szobák).

máj. 31. — Vonatozás a prérin Reggeli után Chicago építészetét ismerjük meg egy interaktív kiállítás keretében a Chicago Architecture Centerben. Betekintést nyerünk a felhőkarcolók technikai kihívásokkal teli építésébe, a komoly logisztikai tervezéstől kezdve a biztonságos és fenntartható kivitelezésig. Élelmiszerkészleteink feltöltése után ismét vonatra szállunk: ezúttal a világ egyik leghíresebb szerelvényének utasai leszünk, hiszen összesen csaknem 4000 km-en keresztül a nyugati szél görög istenéről elnevezett California Zephyr zakatol alattunk. Átkelve a Mississippin immár felfedezők, aranyásók, a Pony Express és az első vezetékes távíró nyomdokain haladunk nyugat felé először hatalmas kukoricaföldek között, majd a végtelen prérin...
Az éjszakát vonaton utazással töltjük.

jún. 01. — Üdv a Vadnyugaton! Délelőtt fut be vasparipánk a préri és a Sziklás-hegység találkozásánál épült, „egy mérföldes magasságban fekvő” Denverbe. Kisbuszokat bérlünk: irány Colorado egyik leghíresebb óriása, a 4300 m fölé emelkedő Pikes Peak — vagy, ahogy az ute indiánok nevezték, a Nap Hegye. Hajtűkanyarokkal tűzdelt úton, fotószünetek beiktatásával hajtunk fel a hihetetlen körpanorámával kecsegtető csúcsra, majd ismét lejjebb ereszkedve sétálunk egyet a gyógyforrásairól híres, régi világot idéző Colorado Springs óvárosában.
Szállás: kemping (faházak, 4-6 személyes szobák).

jún. 02. — Vörösen magasodó homokkő képződmények és Colorado fővárosa Kora hajnalban kelünk ismét útra, hogy a Nap első sugarait már az Istenek Kertjében élvezhessük: ezen a különleges természetvédelmi területen csodálatos harmóniát alkotnak a nyílegyenesen felfelé meredő vörös sziklák az üdezöld fűvel és fenyőkkel, mesebeli világot tárva szemünk elé. Hosszabb sétát teszünk a parkban, majd Denver városába gurulunk, amely nem véletlenül nyerte el az „Amerika legélhetőbb nagyvárosa” címet. Városnézésünket az egyedülálló botanikus kertben kezdjük, ahol részletesen megismerkedhetünk a Sziklás-hegység és a préri változatos növényvilágával és gyönyörű virágaival — de egzotikus keleti és trópusi kerteket is találunk itt. Következő megállónk a világhírű Denveri Természettudományi Múzeum, mely immár több mint száz éve a város legnépszerűbb látnivalója, hiszen a lehető legizgalmasabb formában mutatja be a természettudományokat az ásványoktól a vadvilágon át egészen (sőt, elsősorban) a dinoszauruszokig. A várost elhagyva a Rocky Mountain Nemzeti Park kapujához, Estes Parkba utazunk.
Szállás: kemping (faházak, 3-4 személyes szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jún. 03. — Kirándulás havas hegycsúcsok, kristálytiszta tavak között Már hajnalban belépünk a Sziklás-hegység ékkövének számító Rocky Mountain Nemzeti Parkba, hogy egésznapos gyalogtúrára induljunk a Medve-tótól. Négyezer méter fölé emelkedő, százharminc millió éves monumentális gránittömbök, kristálytiszta patakok és jéghideg vízesések kísérik utunkat. Több völgyben is felkeressük a jellegzetesen smaragdzöld vagy türkizkék tengerszemeket, melyekben a völgyeket lezáró sziklafalak — s néhol gleccsermaradványok — tükröződnek. Az évnek ebben a szakában a magasabban fekvő területeken még hófoltokkal is találkozhatunk, lentebb azonban már üdítően későtavaszi a környezet, frissen nyílt alpesi vadvirágokkal és újszülött vapiti-borjúkkal. (Táv: 19 km, szint: fel 800 m, le 800 m) Esti levezetésként borkóstolón veszünk részt: Colorado nagy magasságban, 2000 m felett termesztett szőlői a száraz levegő és az erős hegyvidéki napsütés hatására egészen egyediek, ezért az itt kóstolt borok — az illatos rizlingtől az elbűvölő cabernet franc-ig — kizárólag Argentína hegyi boraihoz mérhetők.
Szállás: kemping (faházak, 3-4 személyes szobák).
Gyalogtúra: táv 19 km; szint: fel 800 m, le 800 m.

jún. 04. — Kocsikázás az ország legmagasabban fekvő országútján A változatosság kedvéért ismét hajnalban hagyjuk el szállásunkat, hiszen első megállónk a nemzeti park legjobb vadles-helyeként ismert Vadjuh-tó, ahol elsősorban kora reggel van esélyünk megfigyelni az állatokat. Nagy eséllyel láthatunk itt kanadai vadjuhokat — de kis szerencsével öszvérszarvasokkal, vapitikkel, vagy akár a park legnagyobb testű lakóival, a jávorszarvasokkal is találkozhatunk. Miután kigyönyörködtük magunkat, nekifeszülünk az Egyesült Államok legmagasabban fekvő aszfaltborítású útjának, amely egészen 3600 m-es magasságig emelkedik velünk, miközben többször félreállunk fényképezni a lélegzetelállító tájat. Nyugat felé továbbhaladva átlépjük a kontinentális vízválasztót: ez az a határvonal, amely elválasztja egymástól az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vízgyűjtő területeit. Egy eldugott kis tó partján elfogyasztjuk piknikebédünket, majd rövid sétára indulunk a békés hangulatot árasztó Coyote-völgyben, ahol a Colorado folyó még csendes patakként csörgedezik mellettünk. Elhagyva kedvenc nemzeti parkunkat átkelünk a Berthoud-hágón, s Idaho Springsbe érkezünk, ahol kifejezetten jól fog esni a megmártózás egy barlangban előtörő hőforrásban, s a hozzá épített, trópusi hangulatú termálfürdőben! Estére visszatérünk Denverbe, és megválunk kisbuszainktól.
Szállás: motel (3-4 személyes szobák).

jún. 05. — Hegyeken, erdőkön, völgyeken és sivatagokon át Felszállás! Reggel megkezdjük transzkontinentális vonatutunk utolsó, leghosszabb szakaszát a már ismerős California Zephyr fedélzetén. Csaknem 2300 km vár ránk a Sziklás-hegység hágóin, a Colorado folyó völgyén, Utah színes kanyonvidékén, a Nagy-sóstó partján, Nevada perzselő sivatagjain és Kalifornia erdőségein keresztül.
Napunkat és éjszakánkat a vonaton utazással, alvással, beszélgetéssel, kártyázással, pihenéssel, nézelődéssel, ismerkedéssel, étkezéssel töltjük.

jún. 06. — A nyugati part Napunk nagyobb része utazással telik: délelőtt belépünk Kaliforniába, áthaladunk Sacramentón, hogy kora este — végre! — megérkezzünk a Csendes-óceán partján fekvő San Franciscóba. Csillogó felhőkarcolók tövében megbújó viktoriánus házak, takaros kis porták, elegáns parkok, és persze a filmekből már jól ismert villamosok... nem véletlen, hogy San Francisco az egyik legszebb és leghangulatosabb város az Egyesült Államokban — az amerikaiak szerint is.
Szállás: hostel (6-8 személyes szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jún. 07. — Kábelvasút, meredek utcák és a San Francisco-öböl Teljes napunkat az Arany Város felfedezésére szenteljük: irány ‘Frisco! Elsőként a kikötői részre utazunk, hogy megismerjük az öbölbe nyúló mólók világát és az ott sütkérező oroszlánfókákat. A hullámok hátán közelítjük meg az egykori börtönszigetet, az Alcatrazt, melyet mára múzeummá alakítottak. A Fisherman’s Wharf negyed hangulatos halászkunyhói között elköltött ebédünket követően felsétálunk a kanyargós Lombard utcán, mielőtt a város jelképének számító kábelvasutak egyikére pattannánk fel. A több dombra épült város meredek lejtői és emelkedői miatt a lóvasút alkalmazása nem jöhetett szóba, így kezdték el a XIX. század közepén a kábelvasút-hálózat kiépítését. Bár az autók és villamosok elterjedése után erőteljesen visszaszorult, ma ismét reneszánszát éli az immár egyedülállónak számító közlekedési mód, melynek egy külön múzeumot is berendeztek, amit mi sem hagyhatunk ki! Tiszteletünket tesszük az Egyesült Államok legnagyobb kínai negyedében, majd irány a világhírű Golden Gate híd — ahol a naplementét is megvárjuk.
Szállás: hostel (6-8 személyes szobák).

jún. 08. — Könnyes búcsú Már csak egy délelőttünk maradt kiélvezni San Francisco egyedi hangulatát: ezt szabadprogrammal és vásárlással tölthetjük, de emellett érdemes meglátogatnunk a Festett Hölgyeket (vagyis az Alamo tér híres viktoriánus házait) és a három évtized rendszerkritikus falfestményeit felvonultató Balmy sikátort. Végül — repülőgépünk pontos indulásának függvényében — a repülőtérre buszozunk, és megkezdjük hosszú hazautazásunkat.
Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

jún. 09. — Újra itthon! Több átszállást követően várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55×35×20 cm illetve 40×30×10 cm, súlyuk (összesen) maximum 12 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól némileg eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából az Amerikai Egyesült Állomok fejlett, ám nagyon drága ország. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A szállásokon töltött estéken lesz lehetőség zuhanyzásra. A vonatos éjszakákra érdemes nedves törlőkendőket hozni. Felszerelésünk minimalizálása érdekében igyekszünk sort keríteni mosásra is. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Az Egyesült Állomokban az „A” típusú aljzat használatos, a hálózat 120 V és 60 Hz (bővebben: electricaloutlet.org/type-a). Átalakítót és elosztót érdemes magunkkal hoznunk! Minden este (a vonatokon is) lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy rendszeresen szánunk időt vásárlásra helyi élelmiszerboltokban és számos alkalommal étkezhetünk kifőzdékben vagy (gyors)éttermekben is. A Részvételi díj csak a reggelik költségeit foglalja magában! Bár az élelmiszerárszint magasabb az itthon megszokottnál, élelmiszert tilos bevinni az országba, ezért csak helyben vásárolhatunk. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, kulacsainkat rendszeresen fel tudjuk tölteni, így nincs szükség ásványvíz vásárlására. A vonatokon rendelkezésünkre áll büfékocsi és ivóvíztöltési lehetőség is.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen nehezebb túrája a Rocky Mountain Nemzeti Parkban vár ránk: ezt jól kiépített terep, ám nagyobb magasság jellemzi, ezért átlagosan sportos erőnlétet kíván — de akár ki is hagyható a túra. Ezen kívül csak nagyobb sétákra, kirándulásra kell számítani.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos időjárásra kell készülnünk. Nappal tengerszinten 20-25°C várható, de éjszaka erősen lehűl a levegő. Coloradoban, főleg a Rocky Mountain Nemzeti Parkban hidegebb és változékonyabb az időjárás, meleg és szélálló öltözet szükséges. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv az angol. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban az Amerikai Egyesült Államok nem része a szabályozott roaming díjszabásnak, illetve a vidéki területeken (pl. a vonatutak alatt) egyáltalán nincs térerő. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: a keleti parton -6 óra, Chicagóban -7 óra, Coloradoban -8 óra, Kaliforniában -9 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 15 éjszakájából hármat vonaton, egyet repülőn utazással töltünk; a további 11 éjszaka pedig európai stílusú hostelekben és amerikai típusú motelekben, valamint kempingek faházaiban alszunk, 3-8 személyes szobákban. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Kis, nyári hálózsák a vonatos éjszakákra és a faházakba szükséges! Egyszerű reggeliről a túravezető minden nap gondoskodik.

Szükséges felszerelés Útlevél, kishálózsák, esőkabát vagy esernyő, törölköző, fürdőruha, költőpénz, tisztasági csomag, gyógyszereid, túrázásra alkalmas cipő vagy bakancs, papucs a vonatra, meleg öltözet, napkrém, nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szúnyogriasztó, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal, több átszállással repülünk Budapesttől New Yorkig és San Franciscotól Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Az USA-n belül főleg vonattal és helyi tömegközlekedéssel utazunk, Colorado államban bérelt kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú kisbuszokat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak elektronikus beutazási engedély (ESTA) birtokában utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, melynek beszerzését irodánk intézi, az engedély és az ügyintézés költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Azon magyar állampolgárok, akik Magyarország területén kívül születtek, vagy 2011. március 01 után Észak-Koreába, Irakba, Iránba, Jemenbe, Kubába, Líbiába, Szíriába, Szomáliába vagy Szudánba utaztak, nem jogosultak elektronikus beutazási engedélyre; számukra hagyományos vízum beszerzése szükséges, melynek költségeit a Részvételi díj nem tartalmazza (az ügyintézésben irodánk segítséget nyújt).

Vonatok Az amerikai távolsági vonatok igencsak különböznek az Európában megszokottaktól. Poggyászainkat — a repülőgépekhez hasonlóan — elkülönítve szállítják, és csak a célállomáson kapjuk vissza (az utazás alatt szükséges holmit természetesen magunkkal vihetjük a fedélzetre). Végig úgynevezett Amtrak Superliner kocsikban utazunk, melynek széles és hatalmas lábtérrel rendelkező ülései 45 fokban hátradönthetők, valamint lábtámasszal is rendelkeznek, így kényelmesen, szinte fekvő helyzetben tölthetjük az éjszakákat. Minden vonatunkon találunk panoráma-társalgókocsit is, ahol elfordítható karosszékekből élvezhetjük a folyton változó kilátást. Büfékocsi, konnektor és ivóvíztöltési lehetőség is rendelkezésünkre áll.

Valuta Az Egyesült Államok hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (1 USD = kb. 380 HUF). Készpénzben amerikai dollár kivitele javasolt; de dombornyomott bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Elsősorban a VISA vagy az AmEx bankkártyákat használhatjuk, a magyar bankok által kibocsátott MasterCard bankkártyákat nem minden helyi terminál fogadja el. Ajánlott költőpénz: kb. 500-600 dollár (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
dr. Hári Márton
Vörös Dániel
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×35×20 cm-es és 1 db max. 40×30×10 cm-es kézipoggyászt; a helyi közlekedést Amtrak Superliner kocsis vonatokkal, bérelt kisbuszokkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és városi tömegközlekedéssel; 11 éjszaka szállást hostelekben, motelekben és kempingek faházaiban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az elektronikus beutazási engedély (ESTA) árát és ügyintézését; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!