Etiópia: Omo-völgy

Etiópia: Omo-völgy

Etiópia: Omo-völgy 2023

Az emberiség bölcsője

felveszem a bakancslistámra!
Etiópia nem tartozik a világ leglátogatottabb részei közé, s bár békeidőben néhány utazási iroda kínál körutazást az országban, ezek általában a klasszikus északi helyszínekre koncentrálnak: Lalibela földbe vájt templomai, Nílus-vízesés, Tana-tó, Simien-hegység, Gondar. Mi ezek közül egyetlen pontot sem érintünk: a mi etióp élménytúránk a mély-délre, az Omo folyó völgyébe, a törzsek mindentől elzárt világába vezet. Itt nem találunk világhírű látnivalókat — de ez a térség éppen ezért hívogató, hiszen egyrészt távol esik az északon dúló polgárháború zajától, másrészt a valódi vidéki Afrikát érinthetjük meg a maga egyszerűségében. Illetve hogyan is? Megérintjük Afrikát? Ugyan már. Afrika érint itt meg minket. Kíméletlen tükröt tart a legbátrabbaknak, akik ha belenéznek, megpillanthatják igazi énjüket, a valódi arcukat. Az etiópiai utazást nem lehet megúszni anélkül, hogy az ne legyen hatással személyiségünkre, ne változzon meg a világról alkotott képünk. Etiópia megigéz és elvarázsol, miközben mélyen elgondolkodtat — pár csésze kiváló kávé társaságában.
16 nap (10 munkanap)maximum 16 fő
Eszembe nem jutott volna korábban Etiópiába utazni, de végül úgy hozta az élet és a Covid, hogy egy brazil út helyett Etiópia lett — és milyen szerencse! Különben sosem jutottam volna el egy hegyi dorze falucskába, vagy az Omo-völgy még ma is autentikusan élő törzseihez. Nem ittam volna etióp módon készített kávét, nem láttam volna vízilovat és krokodilt a természetes környezetében. Folytathatnám a sort a Tullu Dimtu hegycsúccsal, a körülötte fekvő gyönyörű nemzeti parkkal és a benne élő különleges állatokkal, vagy azzal a boldog érzéssel amit az jelentett, hogy a kis fekete gyerekek állandóan a kezünket szorongatták. Az élmények listája kb. befejezhetetlen, persze mindezekért az élményekért azért néha meg kellett küzdenünk az elemekkel, a helyi utak viszontagságaival, a bérelt autó állapotával, és néha egy kis hasfájással vagy a malária gyógyszer mellékhatásaival — de összességében teljesen megérte!
Rég vártam úgy utazást, mint az utunkat Etiópiába. És Afrika ezen országa minden elvárásomat teljesítette, sőt annál többet is. Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen az élet a világ egyik legjobban fejlődő országában — barátságos emberek, külvilág által szinte érintetlen afrikai törzsek, változatos állat- és növényvilág... És persze az elmaradhatatlan kávé! Mindez a szokásos Qalandar-társasággal feledhetetlenné tette az itt töltött két hetemet.
Egyszerűen csodálatos volt az út, nagyon intenzív két hét, ami alatt annyi új dolgot láttam, hogy kellett hozzá jópár nap, mire feldolgoztam az élményeket. Olyan helyekre jutottunk el és olyan közegekbe keveredtünk, ahol az emberek a természeten kívül alig vannak kapcsolatban mással. Érdekes volt látni, hogy mennyire különböznek a prioritások és az értékrendek a modern társadalmakban elvárthoz képest. Etiópia annyira változatos ország, hogy egyik napról a másikra mintha más kontinensen találtam volna magam. Ezúttal is köszönöm a Qalandarnak ezt a csodálatos élményt!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

febr. 11.Várhatóan a déli órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, majd átszállást követően továbbrepülünk Etiópia felé. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

febr. 12.A hajnali órákban érkezünk Addisz-Abeba repülőterére, felvesszük bérelt terepjáróinkat, majd miután elintéztük a szükséges beszerzéseket (pénzváltás, helyi SIM-kártya, élelmiszerek), a fővárost elhagyva belevetjük magunkat az emberiség bölcsőjének rejtelmeibe. Első megállónk Melka Kunture, kőkorszaki emlékeket feltáró ásatások helyszíne. Az itt talált 1,7 millió éves víziló, zsiráf és gnú maradványok mellett a mi őseink — Homo erectus és Homo sapiens — csontjai is előkerültek a föld alól. Rövid autózás után elérjük a Világörökségi listán is szereplő sztéléket Tiyában. A régészeknek is komoly fejtörést okozó, feltehetőleg 700 éves faragott kőoszlopok egy tömegsírt jelölnek, azonban sokkal többet nem lehet róluk tudni. Miután megismerkedtünk a kőtömbök lehetséges magyarázataival — esetleg kreáltunk mi is párat — folytatjuk utunkat egészen a Sátán taváig. Az ijesztően tökéletes kör alakú tó a legenda szerint egy gonosz varázsló sírhelye és egyben az Ördög lakhelye, így köveket nem ajánlatos beledobni, annak ugyanis halálos következményei lennének! Késő délután érkezünk a Langano-tóhoz, melynek hűsítő — és bilharzia-mentes! — vizében meg is mártózhatunk. A lemenő nap fényénél vacsorát főzünk, majd a tóparton felállítjuk sátrainkat és nyugovóra térünk. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 13.A Nappal együtt kelünk, s hamar megreggelizünk, hogy még a legnagyobb hőség előtt elérjük a parányi Csitu-tavat, mely több tízezer flamingónak ad otthont az évnek ebben az időszakában. A partvonalat rózsaszínűre festő kecses madarak száma évről évre nő, így egyre hihetetlenebb látványt nyújtanak. Késődélelőtt továbbindulunk, hogy változó minőségű utakon — hol kátyús aszfalt, hol köves földút — banánültetvények, óriás kaktuszok és akáciák között, hosszan az Abaya-tó mentén dél felé haladva, majd egy hegyi úton felkapaszkodva megérkezzünk a dorze törzshöz. Ez a magaslati, hűs, párás környezetben élő nép leginkább különös építkezési szokásával hívja fel magára a figyelmet. Teljesen organikus, bambuszból, banánlevélből és szalmából emelt, méhkas formájú kunyhóik akár a 10 méteres magasságot is elérik új korukban, ám a termeszek szorgos munkája következtében az évek során egyre zsugorodnak, míg végül lakóik el nem hagyják, és újat nem építenek helyettük. Körbejárjuk a falut, jóllakunk hagyományos ételeikkel-italaikkal, majd felverjük sátrainkat. Szállás: sátorban, a faluban.

febr. 14.Korai reggelit követően rövid sétára indulunk bambuszok és jóillatú eukaliptuszok árnyékában: célunk a Toro-vízesés, mely mintegy 30 méteres magasságból zúdul alá. Ezután terepjáróinkkal a Csamo-tóhoz hajtunk, ahol kis hajókba szállunk, hogy a vízről figyelhessük meg az élővilágot. Elsősorban terebélyes vízilovakat és a parton sütkérező hatalmas krokodilokat keresünk, de minden bizonnyal afrikai halászsasokkal, különböző gémekkel és pelikánokkal is találkozunk. Napunk hátralevő részét a Necsiszar Nemzeti Park szárazföldi részén töltjük, melyet Kelet-Afrika egyik legszebbjeként tartanak számon. Itt leginkább a táj nyűgözi le az utazót, de jó eséllyel láthatunk zebrát, vörös tehénantilopot, nagy kudut, gazellát és zászlós farkú kolobuszt is. Éjszakánkat a nemzeti park területén belül töltjük. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 15.Sátorbontás után délnek indulunk: szamaras szekerek, marhacsordák és kecskenyájak között utat törünk magunknak az aszfalton, és még délelőtt megérkezünk az Alsó-Omo-völgy kapujaként szolgáló Konszóba. Maga a város leginkább jellegtelenként írható le, így a szükséges adminisztráció elvégzése után el is hagyjuk, hogy minél hamarabb az UNESCO által is elismert konszó falvakba érhessünk. Az itteni kunyhók legtöbbje kőfallal rendelkezik és koncentrikus körökbe rendezve épül immáron 8 évszázada. Lakóik hagyományos kézművességgel foglalkoznak, az elkészült műveket természetesen örömmel kínálják eladásra is. Később továbbgurulunk New Yorkba... a helyiek legalábbis így hívják azt a szemrevaló kanyont, melyet az esős évszakban egyszerre lezúduló csapadék vájt az amúgy poros mederbe. Késődélután érkezünk meg az erbore törzs egyik falujába, ahol éjszakánkat is töltjük. Ez a nép valóban nomád, nem csoda, hogy az On the Spot is forgatott itt! Ritkán vetődik erre turista, így amint megérkezünk, felbolydul a falu: a cirokházakból először pucér-félpucér gyerekek hada rohan izgatottan felénk, majd előbújnak a fedetlen keblű asszonyok, és hamarosan megérkeznek a nyájat hazahajtó férfiak is. Ez a találkozás mindkét fél számára ugyanolyan érdekes, a helyiek legalább olyan érdeklődéssel figyelnek minket, mint mi őket. Szállás: sátorban, a faluban.

febr. 16.A faluban beszerzett, garantáltan háztáji tojásból készített rántottánk elfogyasztása után újabb élmények felé indulunk: 4-5 méteres termeszvárak mellett elhaladva a kacskaringós Omo folyó egyik magaspartjára települt karo népet látogatjuk meg. Fogadtatásunk hasonló lesz, mint előző nap volt, de egy szemmel láthatóan teljesen más törzs tagjaitól. A karok leginkább arról ismertek, hogy férfijaik — részben az erős napsugárzás elleni védelem gyanánt, részben esztétikai okokból — fehér agyaggal bonyolult mintázatokat festenek testükre. Délután lehetőségünk lesz a falu focicsapatát kihívni egy mérkőzésre, megmártózni a folyó vizében, gyönyörködni a festői panorámában, vagy csak leülni egy fa alá, és figyelni, ahogy a falu éli mindennapi életét. Este vacsorát főzünk, megvendégeljük újdonsült barátainkat, majd kiélvezzük a fényszennyezés teljes hiányát, és a hihetetlenül csillagos eget bámuljuk. Szállás: sátorban, a faluban.

febr. 17.Mai napunkon a környéken ebben az időszakban esedékes férfivá avatási szertartások egyikén tervezünk részt venni. Ez a ceremónia egy férfi életének legmeghatározóbb eseménye: ha sikerül teljesítenie a kihívást, a törzs teljes jogú tagja lesz és megházasodhat, ha azonban elbukik, egy évet kell várnia, hogy újra próbálkozhasson. A bő félnapos eseményre a környék többszáz érdeklődője gyűlik össze. Délután a lányok-asszonyok ciroksörtől megmámorosodva énekelve-tülkölve-sípolva körbetáncolják a terület minden szegletét, ezzel biztosítva a szertartás sikerességét. Közben vékony vesszőket gyűjtenek, hogy később a fiatal férfiak ezekkel suhintsák meg hátukat, lehetőleg olyan sebet okozva, melynek hegét később büszkén mutogathatják. Ahogy megy le a nap, úgy izzik fel a hangulat! Először megáldják az immár teljesen meztelen férfijelöltet, majd kezdődhet a fő esemény! Tucatnyi marhát szorosan egymás mellé állítanak, amiknek a hátán hatszor oda-vissza végig kell futnia a fiúnak. Ha ezt a feladatot teljesíti, azzal bizonyítja rátermettségét, és méltó lesz ősapjaihoz, amit a vendégsereg hajnalig tartó vad bulizással ünnepel meg. Szállás: sátorban, a faluban.

febr. 18.Miután kipihentük előző esténk fáradalmait, szedjük sátorfánkat, és shoppingolni indulunk. Na nem ám az itthon megszokott módon: egy környékbeli falu heti piacára látogatunk el. Akár veszünk ezt-azt, akár csak a hangulat kedvéért jövünk, kétségkívül nagy élmény lesz! Valójában a helyiek jó része is azért érkezik ide, hogy más falvak lakóival ismerkedhessen, és megvitassa ügyes-bajos dolgait. Nincs is erre jobb hely, mint a piac szélén kialakított „kocsma”. Régi autógumikon ülve vagy a földre kucorodva, egy tök-kupából sört szürcsölve színes fejdíszeket hordó férfiak és nők vígan kacarászva beszélgetnek egymással. Innen Dél-Omo meglepően nyugodt fővárosába: Dzsinkába indulunk. Meglátogatjuk a vidék 16 különböző etnikai csoportját bemutató múzeumot, sétálunk egyet a központban, majd felverjük sátrainkat egy városi kempingben, és jól eső zuhannyal lemossuk magunkról az elmúlt napok alatt ránk rakódott rétegeket... Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 19.Nagyon korán kelünk, hogy pirkadatra megérkezzünk a világ talán legegyedibb törzséhez: a félelmetes murszikhoz. Külsejük elsőre valóban kicsit ijesztő, de vendégszeretetüket megtapasztalva az az érzésünk támad, hogy a „világ legveszélyesebb törzse” címet vagy egy-két túl nagy kultúrsokkot kapott nyugati turistának köszönhetik, vagy olyan sikeres marketing tevékenységet folytatnak, melyet nagy multicégek is megirigyelnének. De miről is ismerhetőek fel a murszik? Elsősorban asszonyaikról, akik a „szépségért meg kell szenvedni” elvet véresen komolyan veszik: a serdülő lányok alsó ajka alatt egy vágást ejtenek, amit először botokkal, később agyagkorongokkal tágítanak. A díszes ajaktányérokat azonban nem hordják folyamatosan — kényelmetlen viselet lehet —, így általában a lifegő, kitágult ajkukkal lehet őket látni. A murszik gyakran változtatnak szálláshelyet, ezért komoly kihívás megtalálni őket, de addig nem adjuk fel, míg egy-két klán lakhelyét fel nem fedezzük. Ha nyertünk a bújócskában, ismét autóba szállunk, és Arbamincsbe vezetünk. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 20.Délelőttünk utazással telik: az Avassza-tó partján fekvő, hasonló nevű városba vezetünk. A meglepően tiszta és rendezett, szinte már európai hangulatot árasztó utcák egészen hihetetlennek hatnak elmúlt napjaink után. Elfoglaljuk szállásunkat, kicsit felfrissülünk, és a város felfedezésére indulunk. Sétálunk egyet a tóparti promenádon, útba ejtjük a halpiac körül tolongó marabu csapatokat, ha éhesek vagyunk, frissen sült hallal csillapítjuk étvágyunkat, majd egy rendezett parkban színpompás madarak — különböző orrszarvúmadarak, törpepapagájok és szövőmadarak —, kíváncsiskodó majmok és buján zöldellő fák között pihenünk egyet. Napnyugta előtt felkapaszkodunk a Tábor-hegyre, melyről éppen csak a Színeváltozás Bazilika hiányzik, egyébként valóban nagyon hasonlít híresebb, galileai névrokonára — különös tekintettel a páratlan panorámára, mely az alattunk elterülő tóra nyílik. Szállás: egyszerű hotel.

febr. 21.Korai ébresztő után a Bale-hegység Nemzeti Parkba indulunk. Ahogy közelítünk úticélunkhoz, a már-már unalmas banánültetvényeket és kaktuszokat felváltják az eukaliptuszok és fenyők, majd a táj — meglepő szókombináció! — afroalpesire vált. Hogy mégsem Svájcban vagyunk, arra csak az utak minősége, illetve az út szélén baktató rőzsecipelő asszonyok látványa enged következtetni. Elérve a nemzeti park határát egyre több egzotikus állatot látunk: úton átszaladó páviánokba, vígan földet túró varacskosdisznókba és békésen legelésző hegyi nyalákba botlunk lépten-nyomon. Tovább autózva magasabb térszínekre érünk, s ezzel párhuzamosan ritkul a növényzet is: itt már csak az erika cserje, illetve a matematikusokat lepipáló geometriai pontossággal leveleket hozó óriás lobélia él meg. De vajon mi az a sok lyuk a földben? Leginkább az óriás gyökérrágó patkány üregei. Ha figyelmesek vagyunk, tömegével láthatjuk ezeket a fürge rágcsálókat szaladgálni mindenfelé. De nem csak mi, hanem a világ legritkább kutyaféléje és egyben Afrika leginkább veszélyeztetett ragadozója: az etióp farkas is, melynek ez a fő zsákmánya. Terepjáróinkkal feltornásszuk magunkat Etiópia második legmagasabb csúcsára: 4377 méterre, majd ismét leereszkedve a hegység déli oldalán, a Harenna-erdőben letáborozunk. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 22.Délelőttünket a hatalmas, és máig nem teljesen felfedezett Harenna-erdő területén töltjük. Alig negyven éve kezdték tudományosan feltérképezni az itt élő növény- és állatvilágot, így ma is van szép számmal, amit még nem jegyeztek le. Könnyű sétát teszünk a fák között, mialatt felfelé nézve buja epifitonokban és endemikus bale majmokban gyönyörködünk, lábunk előtt pedig a vad kávécserjéket figyeljük meg (Táv: 6 km, szint: fel 100 m, le 100 m). Sétánk után megkóstoljuk a hagyományos etióp kávét, és természetesen lehetőségünk lesz belőle hazavinni is. Délután rövid sétával útba ejtünk egy bambusz-kanyont és egy kettős vízesést, majd autóinkba visszaszállva a nemzeti park központjába utazunk, ahol felverjük sátrainkat. Mialatt vacsorát főzünk, érdemes figyelni, ugyanis rólunk tudomást sem véve meglepő közelségbe jönnek az állatok. Leginkább varacskosdisznót, hegyi nyalát és gazellát láthatunk, de szerencsés esetben éjszaka hiénák kacagását is hallhatjuk. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 23.Hosszú út vár ránk, ezért ismét korán kelünk, s búcsút intve a Bale-hegység Nemzeti Parknak, megkezdjük utunkat a főváros irányába. Kis falvak sokaságán utazunk keresztül, mely sosem unalmas: úton-útfélen történik valami szokatlan és érdekes, így érdemes nyitva tartani a szemünket. Vagy az autóúton pásztor nélkül is céltudatosan haladó kecskenyájakat kell kerülgetni, vagy a sunyin meglapuló gigantikus kátyúkat — a fekete kontinens mindig tartogat váratlan meglepetéseket! Déltájban megpihenünk egy idilli vízesésnél, ahol elköltjük ebédünket, majd továbbindulunk az Awash Nemzeti Park felé, ahová késődélután érkezünk meg. Tábort verünk a pálmafák árnyékában, s egy közeli, természetes hőforráshoz is ellátogatunk. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 24.Reggel még kicsit elidőzünk a nemzeti parkban, majd az utolsó kilométereket is megtesszük Addisz-Abeba felé. Lehet, hogy kicserélték a várost, mióta legutóbb itt jártunk? Nem valószínű, de mi alighanem így fogjuk érezni… A korábban koszos porfészeknek ható település mintha csillogna-villogna, valódi metropolisznak tűnik! Alig van az utakon állat, van közvilágítás és járda, tiszta Párizs! Miután összeszedtük leesett állunkat, meglátogatjuk a Nemzeti Múzeumot, melynek leghíresebb kiállítási darabja a 3,2 millió éves előember: Lucy csontvázának másolata. A tudományos világ az ember evolúciójának teljes újragondolására kényszerült a közelben felbukkant szenzációs lelet miatt, hiszen az bizonyította, hogy pár millió évvel elszámolták, mikor egyenesedhettek fel őseink. Innen átsétálunk a Szentháromság Székesegyházba, mely annak ellenére áraszt koloniális hangulatot, hogy Etiópia soha nem volt gyarmat. Itt nyugszik Hailé Szelasszié császár, születési nevén Rasz Tafari Mekonnen, akit a jamaicai rasztafariánus mozgalom követői vallásuk szimbólumának és Isten földi inkarnációjának tekintenek. Szállás: sátorban, egyszerű kempingben.

febr. 25.Korán reggel egy városszéli magaslatra hajtunk, melyet a helyiek csak hiéna kilátópontnak neveznek. Nem véletlen, hiszen innen letekintve nemcsak a panorámát csodálhatjuk meg, hanem az odújuk közelében játszó vagy lustálkodó csúnyácska teremtmények tucatjait is. Később visszatérünk a központba, ahol a Vörös Terror Mártírjainak Emlékmúzeumát ejtjük útba, mely Etiópiának talán legsötétebb időszakát mutatja be. A hírhedt Derg rezsim a XX. század végén, mintegy 25 évig tartott, melynek milliók estek áldozatul tárgyalás nélküli kivégzések vagy soha nem látott mértékű éhínség következtében. Miután elméláztunk az emberi kegyetlenségen, könnyedebb program után nézünk: kávé, fűszerek és vicces hamisítvány ruhák után kutatunk egy piacon, vagy csak beleveszünk a színes forgatagba. Este egy modern étteremben elfogyasztjuk búcsúvacsoránkat, anekdotázunk az átélt hihetetlen élményekről, majd a repülőtérre hajtunk, megválunk a már szívünkhöz nőtt terepjáróktól és megkezdjük hazafelé tartó utunkat. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

febr. 26.Átszállást követően várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek nagymértékben befolyásolhatják a túra programját, a rossz útviszonyok és a bérelt járművek állapota jelentősen meghosszabbíthatják a közlekedéshez szükséges időt. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így jelen Tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Az Omo-völgybe érkező turisták zöme — elsősorban az etióp utazásszervező cégek hozzáállása miatt — sajnos ember-szafariként tekint a törzsek meglátogatására: kiugorva az autókból körbefényképezik az „érdekesebb példányokat”, s már mennek is tovább. Ezt a rendkívül káros és megalázó gyakorlatot irodánk mélyen ellenzi! Ezért (a murszik kivételével) minden meglátogatott törzsnél eltöltünk egy éjszakát, és arra törekszünk, hogy az együtt töltött idő alatt minél inkább kölcsönösen megismerkedjünk egymással. Ehhez hangsúlyosan hozzátartozik az is, hogy korlátozzuk magunkat a fényképezés terén: főszabály szerint elvárjuk, hogy mindig csak másnap reggel kerüljenek elő a gépek, és visszafogottan használjuk őket; valamint nyomatékosan kérjük, hogy együtt utazók esetén minden törzsnél csak egy személy fényképezzen!

FIGYELEM! A törzsi férfivá avatási szertartások időpontjára nincs ráhatásunk, ezért fenntartjuk a jogot a programnapok sorrendjének módosítására. A szertartáson való részvételt garantálni sajnos annak ellenére sem tudjuk, hogy utazásunk a „ceremónia-szezon” idejére esik. Amennyiben ott-tartózkodásunk alatt egyetlen ilyen szertartásra sem kerül sor, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

FIGYELEM! A nemzeti parkok állatai teljesen vadon élnek: természetes élőhelyükön, természetes tevékenységeik közben figyeljük meg őket. Minden faj észlelését garantálni sajnos annak ellenére sem tudjuk, hogy a választott nemzeti parkokban van a legnagyobb esélyünk találkozni velük. Amennyiben az utazás során nem sikerül minden, a Tájékoztatóban említett fajt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 20 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40x30x20 cm-es és maximum 7 kg-os kézipoggyászt. Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. Terepjáróink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska; a gurulós bőrönd nem jó választás. Kérjük, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a terepjárókban!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Malária: Utunk nagy részén érdemes védekeznünk a betegség ellen. A legegyszerűbb malária elleni gyógyszer a Malarone, melynek szedése előtt mindenképp konzultálj háziorvosoddal! Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Etiópia elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során nagyon korlátozottan lesz csak lehetőségünk tisztálkodásra, átlagosan minden második-harmadik napon tudunk zuhanyozni vagy természetes vízben fürdeni, ehhez biológiailag lebomló tusfürdő ajánlott. Oltások: Sárgaláz elleni védőoltás meglétének igazolása (nemzetközi oltási könyvvel) kötelező az országba való belépéshez! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Etiópiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A kempingek és sátorhelyek többségén nem lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorait feltölteni, ezért érdemes autóstöltőt és powerbank-et magunkkal hoznunk, valamint takarékoskodnunk akkumulátorainkkal!

Étel, ital A Részvételi díj tartalmazza a napi háromszori étkezést és a folyamatos ivóvízellátást. Reggelire általában egyszerű tojásételeket készítünk, ebédre piknik jelleggel szendvicseket eszünk. Szálláshelyeinken esténként közösen készítünk meleg ételeket, ehhez terepjáróinkban az egyszerű tábori konyha eszközei rendelkezésünkre állnak (hűtőláda, gáztűzhely, edények és célszerszámok, tányérok, evőeszközök). Bögréről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Utazásunk a száraz évszakra esik, síkvidéken nappal 30-35°C, éjszaka 20-25°C várható. A Bale-hegység Nemzeti Park területén nappal 20-25°C, éjszaka 15°C körüli hőmérséklet valószínű. Kisebb csapadék bármikor előfordulhat, de az esők általában rövidek.

Kommunikáció Etiópiában nagyjából 70 helyi nyelvet beszélnek, melyek közül az államnyelv az amhara. Angolul és egyéb európai nyelveken kevesen tudnak, fel kell készülni az alternatív kommunikációs formákra. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Etiópia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: +2 óra.

Kulturális sokk Etiópia rendkívül szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is, ami esetenként megrázó lehet. Öltözködés tekintetében a nyári ruházat — rövidnadrág, rövid ujjú póló — elfogadott. Etiópiában sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Utazásunk 15 éjszakájából kettőt repülőn utazással töltünk, egyszer egyszerű hotelben, tizenkétszer pedig saját sátrainkban alszunk egyszerű kempingekben vagy törzsi falvakban. Etiópiában a „kemping” fogalma némileg eltér az Európában megszokottól: inkább „kijelölt sátorozóhelynek” hívhatjuk őket, vagyis ezek a szálláshelyszínek nagyon egyszerű színvonalúak. Zuhanyzási lehetőség csak minden második-harmadik napon elérhető. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség).

Szükséges felszerelés Útlevél, nemzetközi oltási könyv, távcső, hálózsák (kb. +10°C-ig komfortos), derékalj, sátor, bögre, evőeszközök, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, fürdőruha, törölköző, zárt cipő, szandál, hosszú szárú nadrág, melegebb öltözet, esőkabát/esernyő, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, szúnyogriasztó, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, nedves törlőkendő, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Etiópia a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Etiópiáig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Etiópián belül bérelt, saját vezetésű egyszerű terepjárókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Etiópiába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, 1 db fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre, valamint az útlevél fényképes oldalpárjának, színes, jó minőségű szkennelt képére. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni!

Valuta Etiópia hivatalos fizetőeszköze a birr (1 ETB = kb 8 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró (EUR) kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át birre. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 100 EUR (italokra, apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 20 kg-os feladott poggyászt; az Etiópián belüli összes utazást bérelt terepjárókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 1 éjszaka szállást egyszerű hotelben és 12 éjszaka szállást saját sátrainkban; napi háromszori étkezést és folyamatos ivóvízellátást; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az etióp vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket.