Ciprus

Ciprus

Ciprus 2024.06.13. — 2024.06.17.

Aktív hosszúhétvége Aphrodité meseszigetén

felveszem a bakancslistámra!
Cipruson, ahol Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője kilépett a tenger habjaiból, a mítosz és a valóság még ma is elválaszthatatlan egymástól. A sziget a Földközi-tenger igazi kincsesládája, melyben ékszerek gyanánt aranyhomokos strandokat, termékeny síkságokat, magas hegycsúcsokat és mély szurdokvölgyeket találunk. A keresztes lovagok masszív erődítményei, a gyönyörű freskókkal díszített kolostorok, a sziget ősi múltját megidéző Páfosz romvárosa csak arra vár, hogy együtt barangoljuk be őket! A szakadár Észak-Ciprusi Török Köztársaság területére lépve pedig igazi közel-keleti hangulat fogad minket, amit tovább fokoz a sziget egész évben kellemes éghajlata.
5 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
Családias környezetben jártunk pár nap alatt tavaszban, őszben, télben. Jó volt a kulturális és kirándulós programok aránya. Ciprus nem csak nyáron vonzó!
A nem kicsi várakozásaimat is felülmúlta az egész út, mind a szervezés, mind a programok, a szállás és az étkezés tekintetében is! Szuper volt a csapat, úgyhogy a következő években nem szabadultok tőlem!
Szeretem a Qalandaros hosszúhétvégéket: pont megfelelő mennyiségű kaland, látnivaló szerepel bennük ahhoz, hogy ki tudjunk kapcsolódni a hétköznapokból. Ez a ciprusi utazás is ilyen volt! Köszönjük!
Az úton pont jó arányban voltak a városok és a természeti szépségek, a túravezető nagyon készséges és baráti atmoszférát teremtett az út során.
Egy szuper társasággal, felkészült vezetőkkel, nagyon jól sikerült túrán vettünk részt. A ciprusi napsütés feltöltött, a látvány lenyűgözött.
Sosem gondoltam volna, hogy ennyire fel lehet kelteni az érdeklődésemet a ciprusi kultúra és történelem iránt. Köszönöm!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

márc. 13. — Irány az örök tavasz! Várhatóan a kora délutáni órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, s közvetlen járattal Lárnakába repülünk. Felvéve bérelt autóinkat szállásunkra hajtunk.
Szállás: apartman vagy vendégház (3-4 ágyas szobák)

márc. 14. — Lárnaka, két világ határa, Buffavento Reggeli után a datolyapálmákkal szegélyezett Hala Sultan Tekkéhez látogatunk. Ez a 674-ben emelt épület a muszlim világ egyik legszentebb helye: itt halt meg Hala Sultan, vagyis Mohammed próféta dajkája. Innen Lárnaka központjába hajtunk, hogy felkeressük a keresztény templomból átalakított nagymecsetet és a feltámasztott Lázár (második) sírja fölé emelt IX. századi templomot, majd szabadprogram keretében ismerkedjünk a várossal vagy gyönyörködjünk a tengerben. Délután ismét autóba szállunk, megcélozzuk az ENSZ-katonák által felügyelt határátkelőhelyet, majd elhagyva a Ciprusi Köztársaságot belépünk az Észak-Ciprusi Török Köztársaságba. Célunk a legmagasabbra épült keresztes lovagvár, Buffavento, ahová egy rövid gyalogos kaptató árán juthatunk fel. Gazdái ugyan változtak az idők folyamán, mégis már több mint 800 éve uralja a látképet a szelekkel dacoló erődítmény. Vacsorára Girne zegzugos óvárosába látogatunk, majd szállásunkra utazás előtt teszünk egy kellemes sétát a kikötő körül.
Szállás: apartman vagy szálloda (3-4 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 3 km; szint: fel 200 m, le 200 m.

márc. 15. — Észak-Ciprus a török Hófehérke szemszögéből Törökös reggelink elfogyasztása után a Bellapais apátsághoz utazunk: a kolostor gótikus kerengője és a refektórium szép állapotban megmaradtak, felelevenítve előttünk a hely történelmének egy szeletét. Miután kigyönyörködtük magunkat, a mesebeli Hilarion-várkastélyhoz látogatunk: a mesebeli jelző ezúttal szó szerint értendő, hiszen Walt Disney erről a várról mintázta az első, 1937-es Hófehérke film kastélyát. A labirintusszerű várkastély eldugott szobáinak, titkos alagútjainak, meredek lépcsőinek bejárása magával ragadó élmény — és a panorámáról se feledkezzünk meg: szép idő esetén egészen Törökországig elláthatunk! Következő megállónk Lefkoşa (Észak-Nicosia) belvárosa, amely egészen közel-keleti hangulatot áraszt: bazárok, kebab-árusok, poros utcák, ősi mecsetek… Felkeressük a Büyük Han középkori karavánszerájt, a gótikus Selimiye-dzsámit és a Bedestent, majd ebéd után autóinkkal visszatérünk a Ciprusi Köztársaságba. Folytatva utunkat autóinkkal a sziget legmagasabb pontjára, az olykor hófödte Ólimbosz-csúcsra (1952 m) kanyargunk fel, amely még síközponttal is dicsekedhet! Estére a sziget nyugati végébe, Páfoszba hajtunk, ahol már a görögös hatás érződik vacsoránkon.
Szállás: apartman vagy szálloda (3-4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

márc. 16. — Páfosz mozaikjai és Afrodité habjai Napunkat a város leghíresebb látnivalójával, az ősi Páfosz romvárosával kezdjük, ahol világhíres mozaikokat és ókori villákat csodálhatunk meg rögtön reggeli után. Rövid szabadprogram után megtekintjük a IV. századi Hrysopolitissa bazilika romjait, ahol néhány ősi mozaik és Szent Pál oszlopa látható, majd egy közeli katakombába is leereszkedünk. Délután a Kr.e. XIII. században alapított Kourion városát vesszük célba, ahol kiterjedt területen ismerkedhetünk meg az ősi romokkal: többek között egy korakeresztény bazilikával, az úgynevezett Gladiátorok Házával, a színházzal, és több palotával is. Visszafelé megállunk Ciprus leghíresebb strandjánál, ahol a legenda szerint Afrodité kiemelkedett a habokból: a helyet ma két hatalmas szikla jelzi a gyönyörű parton. Itt kiélvezhetjük a kellemes tavaszi klímát: fürödhetünk, napozhatunk, vagy csak gyönyörködünk a végeláthatatlan kékségben.
Szállás: apartman vagy szálloda (3-4 ágyas szobák).

márc. 17. — Még egy kis Afrodité Utazásunk utolsó napján korán kelünk, hogy minél többet láthassunk még! A sziget legeldugottabb csücskébe utazunk: az Akamas-félsziget még a természetes vadon lélegzetelállító szépségű, ősi békességet sugárzó területe, ahol üdezöld növényzettel borított sziklák merítkeznek a türkizkék tengerbe. Túrázni indulunk Afrodité barlangfürdőjétől: folyamatosan emelkedve érjük el a Királynő Tornyának nevezett bizánci kolostor romjait, melyek között egy többszáz éves, tiszteletet parancsoló tölgyfát is találunk. Tovább túrázva kinyílik a táj: csodálatos kilátást kapunk a szaggatott partvonalra és a türkiz ezer árnyalatában pompázó víztükörre! Hamarosan vissza is kanyarodunk a tenger közelébe, így körtúránk utolsó szakaszát egy magasparti panorámaúton megtéve érünk vissza autóinkhoz. Továbbindulva teszünk egy levezető sétát a lélegzetelállítóan szép és szűk Avgas-szurdokban, majd a repülőtéren leadjuk autóinkat, és hazarepülünk Budapestre, ahová várhatóan a késő esti órákban érkezünk.
Gyalogtúra (Akamas): táv 7 km; szint: fel 350 m, le 350 m.
Gyalogtúra (Avgas): táv 3 km; szint: elhanyagolható.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Cipruson érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Cipruson a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásainkon is ez áll rendelkezésre. Érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hoznunk! Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédre valót reggelente vásárolhatunk magunknak a helyi élelmiszerboltokban, vacsorázni pedig helyi középkategóriás éttermekben fogunk. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál némileg magasabb; a választott éttermekben kb. 12-18 euróért étkezhetünk. Cipruson ajánlott csak palackozott vizet fogyasztani, másfél liter víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Ciprus vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk három könnyebb gyalogtúrát tartalmaz, melyek járt ösvényen vezetnek – ám Buffavento meghódításához igen sok lépcsőt kell megmásznunk, az Avgas-szurdokban pedig néhol kőről-kőre kell lépkednünk a patak felett.

Időjárás Nappal tengerszinten 16-18°C várható, a hegyekben azonban természetesen hidegebb időre számíthatunk. Eső is előfordulhat, ezért hozzunk magunkkal esőkabátot és/vagy kis esernyőt!

Kommunikáció A Ciprusi Köztársaság hivatalos nyelve a görög, az Észak-Ciprusi Török Köztársaságé pedig a török, de a helyiek nagy része jól beszél angolul is. Dél-Ciprus része a szabályozott roaming díjszabásnak, Észak-Ciprus azonban nem — az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +1 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mind a 4 éjszakáját 3-4 ágyas szobákban töltjük. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát/esernyő, törölköző, fürdőruha, gyógyszerek, zárt cipő, meleg öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk, hölgyeknek fejkendő mecsetek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Lárnaka és Páfosz — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Cipruson belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok A Ciprusi Köztársaság és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság bejárásához magyar állampolgároknak érvényes útlevélre vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolványra van szükségük.

Valuta A Ciprusi Köztársaság hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság hivatalos fizetőeszköze a líra (1 TRY = kb. 15 HUF), azonban a legtöbb helyen eurót is elfogadnak. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 100-120 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Módli Bendegúz
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Cipruson belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 4 éjszaka szállást 3-4 ágyas szobákban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!