Ecuador — Eucharisztikus Kongresszus

Ecuador — Eucharisztikus Kongresszus

kedvezményekkel akár:
1.127.169 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.193.473 Ft
26 éves kor alatt: 1.127.169 Ft
teljes részvételi díj:
1.326.081 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.31. — 2024.09.16.

Ecuador — Eucharisztikus Kongresszus 2024.08.31. — 2024.09.16.

Testvériség a világ gyógyítására

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra — amelynek legutóbb Budapest adott otthont —, idén ősszel Ecuador fővárosában, Quitóban kerül sor. A Szentatya annak alkalmából adta hozzájárulását, hogy a dél-amerikai ország rendezze meg nagyszabású eseményt, hogy Ecuadort 150 éve ajánlották fel Jézus Szentséges Szívének.
Ecuador meglehet, hogy területében eltörpül szomszédaihoz képest, de látnivalókban könnyedén felveszi velük a versenyt! Nevét a területét kettészelő Egyenlítőről kapta, s ez bolygónk talán legváltozatosabb élővilágú országa. Az Andok hósipkás tűzhányókkal tarkított, égbenyúló vonulatai; az amazóniai esőerdő gőzölgő, smaragd csodavilága; a legendás Inka Birodalmat és a spanyol gyarmati múlt építészetét és hagyományait megőrző festői városok... no meg persze a legalább nyolcezer éve itt élő bennszülött törzsek természetben gyökerező kultúrája — ez mind Ecuador!
Élj a különleges lehetőséggel, hogy most nem csak turistaként ismerheted meg Dél-Amerika törpéjét! Quito kitárja sátrát, hogy egy hatalmas eucharisztikus várossá váljon, ahová mindannyian meghívást kapunk, hogy építsük egy olyan testvériség álmát, amelyet Krisztus teljes szeretete váltott meg és gyógyított meg, aki a történelemnek ebben az órájában azt mondja nekünk: „Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8).
Az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alapdokumentumát — magyar nyelven — itt olvashatod el.

A Kongresszuson spanyol, angol, olasz, francia és portugál nyelvű szinkrontolmácsolás biztosított.
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. augusztus 31., szombat — Budapesttől Quitóig Várhatóan a reggeli órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan több átszállással utazunk Ecuador felé.
Az éjszakát a repülőgépen utazással töltjük.

2024. szeptember 01., vasárnap — Az Egyenlítő országa Előreláthatólag a reggeli órákban szállunk le Quitóban, ahol felvesszük bérelt autóinkat és egészen az amazóniai őserdő kapujáig, Tenáig utazunk. Csobbanunk egyet a Laguna Azul természetes medencéinél, melyeket a Jatunyacu folyón keresztül egyenesen a világ egyik legmagasabb aktív tűzhányójának, a Cotopaxinak gleccserei táplálnak, majd elfoglaljuk szállásunkat.
Szállás: hostel (3-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. szeptember 02., hétfő — Hív a dzsungel! Reggeli után találkozunk helyi túravezetőnkkel, aki betekintést ad az esőerdő életébe és az ott élők ősi hagyományaiba. Megállunk Misahualliban, hogy megismerkedjünk legnépszerűbb lakóival, a csuklyásmajmokkal, majd kenuba szállva fedezhetjük fel az esőerdő sokszínű élővilágát. Bemerészkedünk a dzsungelbe, ahol különleges kúszónövények, a helyi közösség által generációk óta használt gyógynövények és a környék leghatalmasabb fája vár minket. Ezután meglátogatjuk a Shiripuno közösséget, ahol beavatnak minket a kecsua indiánok hagyományaiba és a darált kukoricából készült chichát is megkóstolhatjuk. Izgalmas napunk végén visszatérünk Tenába.
Szállás: hostel (3-6 fős szobák).

2024. szeptember 03., kedd — Kolibriles és termálfürdő Reggelink elfogyasztása után a főváros irányába indulunk: egészen a Guango madármegfigyelő rezervátumig autózunk. Festői kilátás és sűrű lombkorona ad keretet a csillogó szárnyú kolibrik megfigyeléséhez, de kis szerencsével pápaszemes medvét és hegyi tapírt is megpillanthatunk. Miután kigyönyörködtük magunkat a színes élővilágban, Papallacta termálfürdői felé vesszük az irányt és idilli környezetben, a környező hegyeket csodálva pihenjük ki a nap fáradalmait. Innen Quitóba megyünk és elfoglaljuk a La Mariscal negyedben található szállásunkat, amely a metró- és buszmegállóktól csupán egy rövid sétányira helyezkedik el.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után tizenhárom éjszakát töltünk.

2024. szeptember 04., szerda — A köderdő kincsei Mai napunk első állomása a Mitád del Mundo, vagyis a világ közepe. Megtekintjük a hatalmas emlékművet és a sárga vonalat, amely az Egyenlítőt jelzi — igaz némiképp hibásan, hiszen az akkori mérésekhez képest 240 méterrel odébb halad át a híres főkör... Immár az északi féltekén autózva felkeressük az El Pahumát, amelynek köderdeje a több mint 300 orchideafajon kívül az impozáns csőrű tukánoknak is otthont ad. Ezután a Mindo-völgy felé vesszük az irányt, ahol egy helyi csokoládémanufaktúrában avatnak be minket a kakaó és csokoládé Dél-Amerikában elkezdődött édes történetébe. A kalóriákat a közeli Nambillo természetvédelmi rezervátumban dolgozzuk le, ahová a Tarabita felvonó röpít el minket a fák lombkoronája fölött. Túránk során színes pillangók és madarak kísérnek a varázslatos vízesésekig, amelyek természetes medencéiben meg is mártózhatunk.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 6 km; szint: fel 350 m, le 350 m.

2024. szeptember 05., csütörtök — Hófödte Cotopaxi Reggelink elfogyasztása után dél felé vesszük az irányt, és rövid autózást követően belépünk a Cotopaxi Nemzeti Park területére. Az ország második legmagasabb hegyéről elnevezett természetvédelmi területen először a Limpiopungo tóhoz megyünk, ahol a gleccserek táplálta víztömeg megkerülése közben a „vulkánok sugárútjának” több tagját is láthatjuk és akár legelésző vadlovakkal is találkozhatunk. Innen autóinkkal egészen a hófödte Cotopaxi oldalában 4600 méteren található legfelső parkolóig kapaszkodunk, majd gyalog folytatjuk utunkat: jó másfél óra alatt a 4800 m-en emelt José Ribas menedékházig emelkedünk. Kedvünk és erőnk szerint itt megpihenhetünk, vagy folytathatjuk túránkat a gleccser 5000 m-en található aljáig, mielőtt visszatérünk autóinkhoz.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák).
Gyalogtúra: táv retúr 4-5 km; szint: fel 200/400 m, le 200/400 m.

2024. szeptember 06., péntek — Piacozás Reggeli után Otavalo színpompás városkájába látogatunk, ahol elsőként Dél-Amerika legnagyobb szabadtéri kézműves piacát keressük fel. A vásárban jellegzetes szőttesek és egyéb kézműves termékek gazdag kínálata közül válogathatunk, valamint az ínycsiklandozó helyi fogásokba is érdemes belekóstolnunk! A központ nyüzsgése után nyugodtabb vizekhez sétálunk: megcsodáljuk a Peguche vízesést, amelynek mélyében a legenda szerint arannyal teli üst rejtőzik... Ellátogatunk a Parque Condór madárrezervátumba, ahol egészen közelről figyelhetjük meg az andoki kondorkeselyűket, sasokat, baglyokat és más ragadozó madarakat, majd visszatérünk a fővárosba és megválunk bérelt autóinktól.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák).

2024. szeptember 07., szombat — Quitói qalandok Reggelink elfogyasztása után végre belevetjük magunkat a tűzhányókkal övezett főváros felfedezésébe. Először a Pichincha vulkánt hódítjuk meg — ebben szerencsénkre nagy segítséget nyújt a világ egyik legmagasabban fekvő felvonója, a TelefériQo. A quitói drótkötélpálya egészen 4100 m tengerszint feletti magasságba kapaszkodik fel, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a XVI. században alapított városra, de tiszta időben akár még az ország legmagasabb pontját, a Chimborazo csúcsát is megpillanthatjuk. Leereszkedve a hegyről az UNESCO által világörökséggé nyilvánított óváros felé vesszük az irányt. A keskeny, sikátoros utcákon egymást érik a gyarmati időkből megmaradt pazar épületek és gyönyörű templomok. Megcsodáljuk a neogótikus stílusban épült Voto Nacional bazilikát, amelynek tornyaiból Quito történelmi szívének csodálatos panorámája tárul elénk. Elsétálunk a Plaza Grande pálmafákkal szegélyezett terére, ahol a város katedrálisa és az Elnöki Palota is található. A közelben fekszik a város talán legszebb tere, a Plaza San Francisco, és az északi oldalán tornyosuló kolostor, amelyet az egykori inka királyi palota helyén kezdtek el építeni még 1535-ben. A közelben Quito jelképe, a Panecillo domb magasodik, amelynek tetejét egy 45 méter magas, szárnyakkal díszített Szűz Mária szobor díszíti.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák).

2024. szeptember 8-14., vasárnap-szombat — 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Részt veszünk az 53. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjain. További információkat és részletes programleírást a Kongresszus honlapján találsz: iec2024.ec.
Szállás: vendégház (3-5 fős szobák).

2024. szeptember 15., vasárnap — Búcsú „Dél-Amerika törpéjétől” A Kongresszus záró szentmiséjét követően a reptérre taxizunk és megkezdjük utazásunkat Európa felé.
Az éjszakát a repülőgépen utazással töltjük.

2024. szeptember 16., hétfő — Hazaérkezés Több átszállást követően várhatóan az esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55×35×20 cm illetve 40×30×10 cm lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk a teljes felszerelésünket rövidebb távokon a városokon belül. Ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. Quitóban lesz lehetőség mosásra, így maximum egy hétre elegendő ruhaneműt érdemes magunkkal hoznunk.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Ecuador viszonylag fejlettnek mondható. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Szállásainkon minden nap lesz lehetőség zuhanyzásra. Érdemes kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, sárgaláz, diftéria-tetanusz.

Elektromos áram Ecuadorban elsősorban az amerikai („A” típusú) aljzat használatos, a hálózat 120 V és 60 Hz. Átalakítót, elosztót és powerbank-et érdemes magunkkal hoznunk! Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországiaknál kedvezőbb; utcai ételstandoknál és olcsó kifőzdékben kb. 8-10 dollárért étkezhetünk. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt lesz lehetőség a helyszínen vásárolni ennivalót. A csapvíz nem fogyasztható, azonban palackozott ásványvíz mindenhol kapható, ára kb. 0,5 dollár.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Ecuador vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk során több rövidebb túrát is teszünk, amelyek a nagy tengerszint feletti magasság és a nehéz terep miatt a megszokottnál nagyobb kihívást jelentenek. A legnagyobb nehézséget a nagy magasság okozza, nemcsak gyalogtúráink, hanem egész utunk során, hiszen hosszasan 2500 méter felett tartózkodunk, s a túrák során egészen 5000 méterig kapaszkodunk. Ilyen magasságban jelentkezhetnek a magashegyi betegség tünetei (fejfájás, émelygés, étvágytalanság, hányinger, szapora légzés), amely ellen elsősorban hosszabb éjszakai pihenésekkel, sok víz és tea fogyasztásával, valamint lassabb, megfontoltabb mozgással védekezhetünk. A sokszor csúszós, nedves terep miatt fontos a vízálló és meleg öltözet, valamint bejáratott, vízhatlan túracipő.

Időjárás Quitóban 10-25°C-ra számíthatunk, a magasabb területeken pedig ennél még hűvösebb is lehet, ezért mindenképpen csomagoljunk melegebb ruhát is. Az eső gyakori ebben az időszakban, így mindenképpen legyen nálunk esőkabát vagy kis esernyő!

Kommunikáció Ecuador hivatalos nyelve a spanyol, angolul és egyéb európai nyelveken kevesen beszélnek. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Ecuador nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: -7 óra.

Létszám Minimum létszám: 10 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 17 fő.

Szállások Utazásunk 16 éjszakájából kettőt repülőn, kettőt hostelben, a többit pedig vendégházban töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely. Hálózsák nem szükséges. Reggelit minden szállásunkon kapunk.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, törölköző, fürdőruha, gyógyszereid, papucs, zárt cipő, meleg és vízhatlan öltözet, bejáratott túracipő, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, nedves törlőkendő, szúnyogriasztó, kishátizsák a napi programokhoz, füldugó.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Quitóig és vissza, nem érintve az Amerikai Egyesült Államokat. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ecuadoron belül bérelt autókkal és városi tömegközlekedéssel utazunk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Ecuadorba. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Ecuador hivatalos fizetőeszköze az amerikai dollár (1 USD = kb. 370 HUF). Készpénzben amerikai dollár kivitele javasolt, bankkártyával a nagyvárosokon kívül kevés helyen fizethetünk. Elsősorban a VISA vagy az AmEx bankkártyákat használhatjuk, a magyar bankok által kibocsátott MasterCard bankkártyákat nem minden helyi terminál fogadja el. Érdemes elsősorban kisebb címletű készpénzt magunkkal hozni, mert az 50 és 100 dolláros bankjegyeket kevés helyen fogadják el. Ajánlott költőpénz: kb. 350-400 USD (étkezésre, az Eucharisztikus Kongresszus alatti quitói tömegközlekedésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Márkus Réka
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×35×20 cm-es és 1 db max. 40×30×10 cm-es kézipoggyászt; az Ecuadoron belüli utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 15 éjszaka szállást hostelben és vendégházban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.06.16.
Előleg: 526.081 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.01.