Olümposz

Olümposz

Olümposz 2023

Gyalogtúra az istenek lakhelyére

felveszem a bakancslistámra!

Szólt s ezután elment a bagolyszemü Pallasz Athéné,

szállt az olümposzi csúcsra: az istenek el nem enyésző

székhelye az, mondják. Soha szél nem rázza, nem ázik

záporban, sose hull rá hó, de a szép levegőég

felhőtlen, s futkároz rajta a tiszta verőfény:

ott mulatoznak a boldog olümposzi istenek egyre.

(Homérosz: Odüsszeia)

4 nap (2 munkanap)maximum 7 fő
Teljes mértékben elvarázsolt az Olümposz hegy szépsége! Nagyon tetszett, hogy végig gyönyörű kilátás volt a tengerre, a hegycsúcsra, a völgyre. Sokszor ez adott erőt továbbmenni és persze a kiváló társaság akik segítettek, buzdítottak és akikkel együtt nevettünk!
Nagyon jó hegy az Olümposz, kaptatós erdei út visz felfelé, amihez edzettség és kitartás kell, aztán kiér a Múzsák fennsíkjára ahonnan lassan látható lesz a csúcs, ami egy „kis” mászással érhető el. A sziklás, köves szakasz ijesztő, de nem veszélyes!
Remek túravezető, kivételesen remek társaság! Ezt a „nyaralást” nem kell napokig kipihenni, mert minden fáradalom ellenére feltöltött!
Csodálatos önismereti kaland volt! Gyönyörű tájak, állatok és társaság, Remek, minőségi szervezés! Köszönjük az élményeket!
Nagyon jó hétvégi kiruccanás, remekül összerakott program! Kiváló teljesítménytúra, biztonságos környezetben! A túravezetők felkészültek, tapasztaltak, jó közösséget építettek a túra végére. Az Olümposz lenyűgöző, isteni élmény!
Profi módon összerakott, élménydús négy nap volt ez a túra, amelyhez erőt adott a jó társaság, a finom görög ételek. A túra végét pedig remekül megoronázta a káprázatos kilátás a hegytetőről, majd a tengerparti csobbanás.
Amíg lentről nézed a meredek falat benned van a félsz. De, ha elindulsz, akkor lépésenként fog elpárologni a félelem s csak az élmény és a szép kilátás marad!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

szeptember 23., szombat — ♪♪ Ezer álom hív, Bírnom kell a célig. Szívem, bátor légy, Nem ér célt, ki fél... ♪♪ Várhatóan a hajnali órákban találkozunk Liszt Ferenc Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrend szerinti járattal Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, feltöltjük élelmiszerkészleteinket és Olümposz-hódításunk kiindulópontjára, az 1100 m-es magasságban fekvő Priónia menedékházhoz utazunk. Itt letesszük járműveinket, és gyalogszerrel folytatjuk utunkat: egy rövid szakaszon még az aszfaltozott utat követjük, majd keskeny erdei ösvényen indulunk el felfelé. Meredeken emelkedünk, s nemsokára fantasztikus panorámában lehet részünk letekintve a Mavrolóngos hatalmas és mély szurdokvölgyébe. Végül az 1900 m-en fekvő Petróstrunga menedékházhoz, mai szálláshelyünkre érkezünk, amely mellett egy nyári pásztorszállást is találunk, békésen legelésző nyájakkal és pásztoraikkal. Vacsora után hamar nyugovóra térünk.
Szállás: hegyi menedékház (közös matracláger sokadmagunkkal, zuhanyzási lehetőség: nincs).
Gyalogtúra: táv: 9 km; szint: fel 800 m, le 0 m.

szeptember 24., vasárnap — Isteni buli Zeusznál Korán indulunk, mivel a csúcstámadás napja hosszú és fárasztó lesz. Fokozatosan emelkedünk egyre magasabbra, miközben a növényzet függőleges övezetességében is gyönyörködhetünk. Az utolsó törpefenyveseket is elhagyva érünk fel a 2600 m magas Múzsák fennsíkjára, ahonnan jó idő esetén Zeusz trónjának lenyűgöző látványa tárul elénk. A közeli menedékházban elfogyasztjuk ebédünket, majd végigsétálunk a Zonária-ösvényen. Az istenek lakhelyétől, a 2917 m magas Mítikasztól immár csak a csúcsmászás választ el minket: hátizsákjainkat hátrahagyva, sisakjainkat felcsatolva, kezünket is igénybe véve, lassan haladunk tovább — ez túránk legnehezebb, fokozott óvatosságot követelő szakasza. A csúcsra érve a látvány minden fáradtságért kárpótol: alattunk többszáz méteres szédítő mélység, a távolban az Égei-tenger csillogásával... A Mítikasz egész Görögország legmagasabb, és a Balkán-félsziget második legmagasabb csúcsa. Miután kimulattuk magunkat a görög istenek társaságában, megkezdjük ereszkedésünket. Lassan elérjük az erdőhatárt, majd aznap esti szállásunkat, a nemes egyszerűséggel elnevezett „A” menedékházat.
Szállás: hegyi menedékház (közös matracláger sokadmagunkkal, zuhanyzási lehetőség: hideg vízzel).
Gyalogtúra: táv: 11 km; szint: fel 1100 m, le 800 m.

szeptember 25., hétfő — Leereszkedés és strandolás Korai reggeli után hangulatos, kanyargós erdei ösvényen indulunk lefelé, és pár órás gyaloglás után Prióniába érkezünk, autóinkhoz (Táv: 6 km; szint: fel 0 m, le 1000 m). Innen a közeli, festői környezetben épült Agiou Dionisiou kolostorromhoz hajtunk, melyet a II. világháborúban felrobbantottak, de azóta részben helyreállították. Elsétálunk a kolostortól párszáz méterre található szépséges — és kihívóan hideg — vízeséshez, valamint egy saját forrással rendelkező barlangtemplomhoz is. Visszaszállva autóinkba meredeken szerpentinezve, csodálatos panorámától kísérve visszatérünk a tengerpartra. A magyar nyaralók által is kedvelt, idilli homokos stranddal rendelkező Olympiaki Akti faluba utazunk, ahol átadjuk magunkat a jól megérdemelt tengerparti tevékenységek örömeinek és egy jóféle görög vacsorának!
Szállás: apartman (3-4 ágyas szobák, zuhanyzási lehetőség: meleg vízzel).
Gyalogtúra: táv: 6 km; szint: fel 0 m, le 1000 m.

szeptember 26., kedd — ΕΞΟΔΟΣ Korai ébresztő után a repülőtérre indulunk, s autóinktól megválva, rövid repülőutat követően várhatón a déli órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x20 cm illetve 40x25x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles tárgy, vagy tűzgyújtásra alkalmas dolog (olló, bicska, gyufa, stb.), mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es napkrém NEM lehet, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. A felszerelés összeállításánál gondolj arra, hogy végig vele kell túráznod, és a felesleges dolgok nagyban megnehezíthetik a pakolást, ezenkívül bosszantóak is! Viszont, ha valami fontos dolgot nem pakolsz be, akkor azt nem is szerezheted be útközben.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Görögországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, nem minden nap lesz lehetőség fürdésre. Érdemes nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Görögországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, áramszolgáltatás azonban csak az utolsó szállásunkon áll rendelkezésre, előtte nem lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, ezért érdemes powerbank-et magunkkal hozni.

Étel, ital A menedékházakban tudunk egyszerű ételeket rendelni vacsorára (kb. €10-12) és reggelire (kb. €5-6), de saját élelmiszert is nyugodtan fogyaszthatunk. A túranapokra szükséges hideg élelmet, csokoládét, müzli- vagy energiaszeleteket magunkkal vinnünk — ezeket első nap Szalonikiben megvásárolhatjuk, az árszint hasonló a Magyarországon megszokotthoz. Ivóvizet a menedékházakban tölthetünk minden reggel; a túra elején és végén pedig ásványvizet is vásárolhatunk.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Görögország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Átlagos nehézségű magashegyi túrára kell számítani. A napi gyaloglások nem túlságosan hosszúak, sokkal inkább a szintemelkedések, valamint a sziklás, kitett terep miatt lehet fárasztó egy-egy napi túra. A csúcsmászás egyes szakaszai különösen nagy figyelmet igényelnek; elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság, valamint a szédülésmentesség. A magashegységekben előforduló zord időjárás (eső, erős szél, köd, vihar) is nehezítheti a túránkat. Emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg öltözetre, de ugyanilyen fontos a hátizsákunk vízállósága, hogy a felszerelésünk is szárazon maradjon eső esetén.

Időjárás Az Olümposz-hegység időjárására leginkább a változékonyság jellemző. A mind nagyobb tengerszint feletti magasság általában hidegebb, szelesebb és csapadékosabb időt és változékonyságot jelent. Jó idő esetén a gerincen napközben akár 15°C is előfordulhat, de sokkal valószínűbb az 5-10°C körüli hőmérséklet. Számíthatunk erős szélre és esőre is. Nagyon fontos a réteges öltözködés és a megfelelő minőségű vízhatlan esővédő felszerelés!

Kommunikáció Az angol nyelvet gond nélkül használhatjuk. Görögország része a szabályozott roaming díjszabásnak, a hegységben azonban nem mindenhol van térerő. Időeltolódás: +1 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Utazásunk 3 éjszakájából kettőt egyszerű, kelet-európai stílusú hegyi menedékházak sokágyas, matracláger-típusú szobáiban töltjük; egy éjszaka pedig apartmanokban alszunk. A hegyi menedékházakban pokrócot és párnát kapunk, ennek ellenére kis hálózsákot érdemes magunkkal hoznunk. Meleg vízre csak utolsó este számíthatunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Nyári hálózsák, sapka, sál, kesztyű, esőálló héjkabát, túranadrág, meleg pulóver, bejáratott túrabakancs, papucs vagy szandál, fejlámpa, kistörülköző, vízhatlan huzat a hátizsákra, élelem a túranapokra, gyógyszerek, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk.

Technikai eszközök, melyeket biztosítunk számodra Mászósisak. A technikai eszközöket a túravezető a találkozókor kiosztja — gondolj rá, hogy legyen elég szabad helyed a kézipoggyászban!

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Szaloniki — Budapest útvonalon. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Görögországon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Görögországba.

Valuta Görögországban az euró (1 EUR = kb. 400 HUF) a hivatalos fizetőeszköz. Mivel az utazás alatt nem lesz alkalmunk pénzváltásra, mindenki itthon szerezze be költőpénzét a hivatalos fizetőeszköz formájában! Bankkártyás fizetésre szinte sehol sem lesz lehetőségünk, ezért készpénz kivitele javasolt.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bogár-Szabó András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza tartalmazza a közvetlen nemzetközi repülőjegyeket, az összes repülőtéri- és egyéb illetéket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és 1 db max. 40x25x20 cm-es kézipoggyászt; a Görögországon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást hegyi menedékházakban és apartmanokban; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a mászósisakok bérleti díját; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!