Portugália

Portugália

Portugália 2021

Nyári feltöltődés káprázatos tájakon

felveszem a bakancslistámra!
A portugálok hozták Európába a cukornádat és a teát. Ők öntötték azt első ízben porcelán teáscsészékbe, ők helyeztek asztalunkra először kristályvázákat. Kánikulában ők legyezték magukat a legkorábban legyezővel, ők tartottak fejük fölé ernyőt a tűző napsugár és a záporozó eső ellen. Tőlük vettük át a párna és a selyemtakaró használatát, és ismertük meg a napi fürdők hűsítő hatását. Ők honosították meg a tűzijátékot és pufogtatták el az első petárdákat. Az óceánok első igazi urai a portugálok voltak, akik a középkori Európának idegen kultúrák üzenetét továbbították. Mondhatunk-e ennél többet bevezetőnek? Szükséges-e Vasco da Gama vagy Magellán nevét említenünk? Vad, elhagyatott tájak, csodás tengerpartok, macskaköves falvak, pompás építészet, gazdag konyha. Gyönyörű csempékkel borított falak, mór csillogás, francia és angol gótika, indiai és brazil őserdei indák szövevényéből felépített portugál reneszánsz, pazar barokk... — és a látnivalók további olyan változatossága fogadja a látogatót, amelyet eddig elképzelni sem tudott. Ez mind: Portugália!
10 nap (6 munkanap)maximum 20 fő
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 25.Várhatóan a déli órákban találkozunk Budapesten, a kelenföldi autóbusz-pályaudvar várótermében, ahonnan transzferbusszal a bécsi repülőtérre utazunk, majd közvetlen járattal Portóba repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, és szállásunkra hajtunk. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jún. 26.Mai napunkat Portóban töltjük városnézéssel, miközben alaposan megismerhetjük a legfontosabb látnivalókat. A különleges kékcsempe mozaikjairól híres São Bento pályaudvartól indulunk, végigsétálunk a Szövetségesek sugárútján, megcsodáljuk a világ legszebbjeként számontartott Birodalmi McDonald’s art déco stílusú épületét, majd a 76 méter magas Torre dos Clérigoshoz látogatunk, ahol 225 lépcsőfok megmászása után Észak-Portugália fővárosának pazar panorámája tárul elénk. Délelőtti sétánkat a J. K. Rowlingot is megihlető Lello Könyvesboltnál zárjuk, melynek környékét önállóan fedezzük fel. Délután szűk sikátorokban bolyongva járjuk be Porto „medináját”, Ribeira kikötői negyedét, ahonnan már a túlparton lévő, sokat sejtető szőlőültetvények felé kacsingatunk. Nem kínozzuk sokáig magunkat: átsétálunk a Douro folyón átívelő, Gustave Eiffel által tervezett I. Lajos hídon, és az egyik neves borászatnál alapos kóstolót tartunk a mézédes borokból. Napunkat egy kikötői étteremben zárjuk, ahol tovább ismerkedünk a portugál gasztronómiával. Szállás: hostel.

jún. 27.Délelőtt az ország egyik legfontosabb zarándokhelyét, a bragai Bom Jesus do Montét keressük fel. A felfelé vezető, kutakkal és szobrokkal díszített, hosszú lépcsősor legalább olyan lenyűgöző alkotás, mint maga a templom, így minden fáradságot megér felmenni rajta — de, ha mégis elfáradnánk, jusson eszünkbe, hogy sok hívő térden állva teszi meg ezt az utat! Délután egy végtelenül kedves kisvárosba, Guimarãesbe autózunk, melyet a portugál nép bölcsőjének tartanak. Itt jött létre az első portugál grófság, majd a XII. század legelejétől Portugália első fővárosa lett. Sétálunk egyet az óvárosban, és ellátogatunk Guimarães tekintélyparancsolóan kiemelkedő, középkori várához. Ha itt déjà-vu érzés fog el, az nem véletlen! Gyerekkorunk mesekönyv-illusztrátorai alighanem egytől egyik jártak itt, hiszen mind ilyen várakat rajzoltak kedvenc meséinkhez. Késődélután Coimbrába autózunk, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: hostel.

jún. 28.Délelőttünket Coimbra, Portugália egykori fővárosának, egyben legfontosabb oktatási központjának megismerésével töltjük. Elsőként Európa egyik legrégebbi egyetemének épületét csodáljuk meg, majd a Régi Székesegyház mellett elhaladva, a macskaköves utcákat bejárva, fado énekesek dalai által kísérve adjuk át magunkat a portugál életérzésnek. Később a Serra da Estrela hegyvidékhez autózunk, ahol egy rövid, de annál látványosabb gyalogtúrára indulunk: a zord hegyek, kopár fennsíkok azonnal lenyűgözik az odalátogatót. A kezdeti könnyű séta alatt bőven lesz időnk gyönyörködni a tájban, majd egyre izgalmasabb utakon haladunk, helyenként lapos sziklákon felkapaszkodva emeljük meg adrenalinszintünket. Körülbelül féltávnál egy apró tavacska partján megpihenünk, lehűtjük magunkat, és újult erővel folytatjuk utunkat — immár sokkal könnyebb terepen. Végcélunk az vidék legmagasabb pontja: az 1993 m magas Torre, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk. (Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 300 m). Az éjszakát egy közeli falucskában töltjük. Szállás: egyszerű hostel.

jún. 29.Mai napunkon Portugália legismertebb zarándokhelyét, a Szűzanya jelenések helyszínét, Fátimát ismerjük meg. Nem sietünk, hagyunk időt elmélkedésre, elmélyülésre, imádságra és a hely szellemének befogadására. A hatalmas — a római Szent Péter térnél kétszer nagyobb — téren keresztülsétálva jutunk el a Nossa Senhora do Rosário bazilikába, majd érdemes felkeresnünk a falu határában lévő, egyedülálló magyar keresztutat, valamint a jelenéseket látó pásztorgyerekek egykori lakóházát. Fátima meglátogatása sokak szerint felkavaró, izgalmas, tolongós, sokféle érzést keltő élmény. Mélyen vallásosaknak, a csodában kételkedő hívőknek, más vallásúaknak, ateistáknak egyaránt érdekes — függetlenül az élmény által keltett érzelmek, érzések különbözőségétől. Szállás: egyszerű hotel.

jún. 30.Reggeli után Batalha városába látogatunk, melynek székesegyházáról és a hozzá tartozó kolostorról nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ország egyik legcsodálatosabb építészeti műremeke. Miután kívül-belül körbejártuk a gazdagon díszített katedrálist, Alcobaçaba látogatunk, a nem kevésbé lenyűgöző Szűz Mária Monostorhoz. A templombelső karcsú oszlopai, a főhajó letisztult formavilága vezet minket Ines és Pedro tragikus sorsú szerelmének megrendítő emlékéhez, a gótikus faragványokkal díszített páros sírhoz. A kolostor vaskos falai és boltívei között végighaladva érkezünk meg a világhíres Csend Kerengőjéhez. Napunk zárásaként Óbidos hamisítatlan középkori hangulatú városkája felé vesszük az irányt. Gyalogosan indulunk a különleges város felfedezésére: évszázados, ragyogó fehérre meszelt házak között bolyongunk a keskeny utcákon és a helyenként 13 méteres várfalon. Miután lejöttünk a magasból, feltétlenül kóstoljuk meg a csokipohárban kínált óbidosi meggylikőrt! Este tovább utazunk Sintrába. Szállás: hostel.

júl. 1.Mai napunk első látnivalójaként Sintra varázslatos, mesebeli világa elevenedik meg előttünk, melyről Byron így írt: „Hiábavaló a világot járni, csak Sintrát kell látni”. Együtt fedezzük fel a sintrai Királyi Palota legszebb termeit és a Pena Palota Disney-filmeket meghazudtoló látványvilágát. A minden négyzetcentiméterén kidíszített, színpompás kastély igen megosztó: egyesek szerint káprázatosan gyönyörű, mások szerint ízléstelen giccsparádé. Miután bejártuk a palota megannyi teraszát, szépen rendben tartott parkjának árnyas fái alatt tehetünk kellemes sétát. Némi autózás után Évora nagymúltú kisvárosába érkezünk. A szabadtéri múzeumnak is beillő óvárosban a történelem legizgalmasabb mozzanatai közül többet is átélhetünk: a székesegyházban áldották meg Vasco da Gama flottájának zászlóit, a főtéren végezték ki az inkvizíció számos áldozatát, az egyik templom kápolnáját pedig mintegy ötezer elhunyt földi maradványaival dekorálták ki. A hátborzongató szentély bejárata fölött baljós felirat olvasható: „Mi, a csontok, akik itt vagyunk, a tieidre várunk.” Miután kiborzongtuk magunkat, aludni térünk, és reménykedünk a szép álmokban… Szállás: hostel.

júl. 2.Délelőtt igazán hangulatos, félnapos túra keretében fedezzük fel a Monchique-hegység vidékét. A bájos, hegyek között megbúvó Monchique városkájában leparkoljuk bérelt autóinkat, elemózsiát vásárlunk, és egy mellékúton hamar magunk mögött hagyjuk a házakat. Roskadásig tömött citromfák, bódító illatú, fiatal eukaliptuszok és göcsörtös ágú, vastag kérgű paratölgyek között vezet ösvényünk a hegység második legmagasabb, de ugyanakkor legszebb csúcsára: a Picotára. Lankás lejtőkön leereszkedve jutunk vissza kiindulópontunkra, majd Portugália legdélebbi partjaihoz vezetünk (Táv: 11 km, szint: fel 450 m, le 450 m). Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

júl. 3.Mai napunkat teljes egészében a tengerparton töltjük, de unatkozni nem fogunk! Elsőként a Ponta da Piedade világítótornyát látogatjuk meg. A helyszín az Algarve egyik leglátványosabb pontja, ahol sárga és vörös, függőleges sziklákban végződik a szárazföld. Az azúrkék tengerből meredek sziklaszirtek állnak ki, amik a 20-30 méteres félszigetekkel együtt rengeteg apró öblöt zárnak körbe. Innen egy másik partszakaszhoz hajtunk, ahol egy sziklába vájt alagúton keresztül jutunk le a vízhez. A környék legtöbb strandjával ellentétben ez viszonylag háborítatlan, így nyugodtan átadhatjuk magunkat a pihenésnek, fürdőzésnek, napozásnak. Miután megfelelő színűre süttettük magunkat, sétálunk egyet Lagos kikötőjében, majd egy hangulatos étteremben elköltjük búcsúvacsoránkat. Érdemes kihasználni a lehetőséget, és frissen fogott hallal vagy tengeri herkentyűkkel jól belakni! Szállás: hostel.

júl. 4.Korai ébresztő után Faro repülőterére indulunk, ahonnan Bécsbe repülünk, majd busszal folytatjuk utunkat Magyarország felé. Várhatóan a délutáni órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x20 cm illetve 40x25x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! A kézipoggyászokban mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Portugáliában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Portugáliában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes vinnünk.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédelni és vacsorázni pedig szinte minden esetben lesz lehetőségünk helyi alsó- vagy középkategóriás éttermekben, esetleg utcai árusoknál. A helyi árszint magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy átlagos étteremben 13-15 euróért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz Portugáliában biztonságosan fogyasztható.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Portugália vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk két félnapos túrát tartalmaz, melyek átlagosan sportos erőnléttel teljesíthetők: sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem túlságosan nagyok. A Serra da Estrelán történő túrázás során egy rövid szakaszon nem kitaposott ösvényen haladunk, hanem lapos sziklákon kapaszkodunk felfelé, amihez a bokát jól fogó túracipő ajánlott.

IdőjárásNappal tengerszinten kellemes koranyári idő, 25-30°C várható, a hegységekben azonban alacsonyabb hőmérsékletre kell készülnünk. Eső előfordulhat, hozzunk esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Portugáliában a hivatalos nyelv a portugál, angolul többnyire valamilyen szinten beszélnek. Portugália része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: -1 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 9 éjszakájából nyolcat hostelben, egyet egyszerű hotelben töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, fürdőruha, törölköző, napkrém, napszemüveg, túracipő, melegebb öltözet, esőkabát vagy esernyő, gyógyszerek, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Porto és Faro — Bécs útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Budapest és a bécsi repülőtér között transzferbusszal utazunk. Portugálián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Portugáliába.

Valuta Portugália hivaatlos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 350 HUF). Készpénz kivitele célszerű euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 100-120 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Fleischer Áron
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és 1 db max. 40x25x20 cm-es kézipoggyászt; a Budapest és a bécsi repülőtér közötti transzfert; a Portugálián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 9 éjszaka szállást hostelekben és egyszerű hotelben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!