Portugália

Portugália

kedvezményekkel akár:
523.865 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 554.681 Ft
26 éves kor alatt: 523.865 Ft
teljes részvételi díj:
616.312 Ft
mit tartalmaz?
2024.09.15. — 2024.09.22.

Portugália 2024.09.15. — 2024.09.22.

Vénasszonyok nyara Európa legnyugatibb országában

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
A portugálok hozták Európába a cukornádat és a teát. Ők öntötték azt első ízben porcelán teáscsészékbe, ők helyeztek asztalunkra először kristályvázákat. Kánikulában ők legyezték magukat a legkorábban legyezővel, ők tartottak fejük fölé ernyőt a tűző napsugár és a záporozó eső ellen. Tőlük vettük át a párna és a selyemtakaró használatát, és ismertük meg a napi fürdők hűsítő hatását. Ők honosították meg a tűzijátékot és puffogtatták el az első petárdákat. Az óceánok első igazi urai a portugálok voltak, akik a középkori Európának idegen kultúrák üzenetét továbbították. Mondhatunk-e ennél többet bevezetőnek? Szükséges-e Vasco da Gama vagy Magellán nevét említenünk? Vad, elhagyatott tájak, csodás tengerpartok, macskaköves falvak, pompás építészet, gazdag konyha. Gyönyörű csempékkel borított falak, mór csillogás, francia és angol gótika, indiai és brazil őserdei indák szövevényéből felépített portugál reneszánsz, pazar barokk... — és a látnivalók további olyan változatossága fogad minket, amelyet eddig elképzelni sem tudtunk. Ez mind: Portugália!

2024. szeptember 15., vasárnap — Varázslatos Porto Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen járattal Portóba repülünk. A Szövetségesek sugárútján kezdjük el Portugália borfővárosának felfedezését, ahol megcsodáljuk a világ legszebbjeként számontartott Birodalmi McDonald’s, art déco stílusú épületét is, majd következik a különleges kékcsempe mozaikjairól híres São Bento pályaudvar. Innen a 76 méter magas Papok tornyához látogatunk el, ahol 225 lépcsőfok megmászása után Észak-Portugália legnagyobb városának pazar panorámája tárul elénk. Magunkba szívjuk a J. K. Rowlingot is megihlető Lello Könyvesbolt varázslatos hangulatát, majd szűk sikátorokban bolyongva járjuk be Porto „medináját”, Ribeira kikötői negyedét. Innen a Douro folyón átívelő, Gustave Eiffel tanítványa, Téophile Seyrig által tervezett I. Lajos hidat hódítjuk meg, majd napunk zárásaként a folyó partján elterülő piacot keressük fel, ahol közelebbi ismeretségbe kerülhetünk a portugál gasztronómiával.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

2024. szeptember 16., hétfő — Az „imádkozó város” és Portugália bölcsője Reggelink elfogyasztása után vonatra ülve Braga felé vesszük az irányt. A város nem véletlenül kapta a „Portugália Rómája” becenevet, ugyanis százötvenezer lakosára mintegy háromszáz templom jut! Bejárjuk a hangulatos óvárost, áthaladva az egykori városfal helyén épített boltív alatt, nem kihagyva a székesegyházat és a barokk stílusban épült városházát sem. Megcsodáljuk az erődszerű Érseki Palotát is, amelynek szomszédságában terül el színes-illatos nagyszerűségében a Santa Barbara kert. Ezután az ország egyik legfontosabb zarándokhelyéhez, a Bom Jesus szentélyhez vezet utunk. A felfelé vezető, kutakkal és szobrokkal díszített, hosszú lépcsősor legalább olyan lenyűgöző alkotás, mint maga a templom, így minden fáradságot megér felmenni rajta — s ha mégis elfáradnánk, jusson eszünkbe, hogy sok hívő térden állva teszi meg ezt az utat! Braga után egy végtelenül kedves kisváros, Guimarães következik, melyet a portugál nép bölcsőjének tartanak. Itt jött létre az első portugál grófság, majd a XII. század legelejétől Portugália első fővárosa lett. Sétálunk egyet az óvárosban, majd ellátogatunk a városképből tekintélyparancsolóan kiemelkedő középkori várhoz. Ha itt déjà-vu érzés fog el, az nem véletlen! Gyerekkorunk mesekönyv-illusztrátorai alighanem egytől-egyig jártak itt, hiszen mind ilyen várakat rajzoltak kedvenc történeteinkhez. Megnézzük a vár közvetlen szomszédságában épült hercegi palotát is, ahol faliszőnyeggyűjtemények, középkori fegyverek és XVII. századi bútorok idézik fel a régmúlt időket.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák).

2024. szeptember 17., kedd — Bor, mámor, világörökség Két mozgalmas nap után ma szusszanunk egyet: vonatunkkal a Douro-völgy felé vesszük az irányt, egészen Pinhãoig követve a szorgalmasan kanyargó folyót. Ezután hajóra szállunk, hogy a folyóról csodáljuk a világ egyik legszebb panorámáját, a bájos házakkal és pincészetekkel pettyezett dombokat és a végtelenbe hullámzó szőlősorokat. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Douro vidéken az ókori időktől készítenek bort, s az évezredek tapasztalatának mi is kiélvezzük a gyümölcsét egy borkóstoló keretein belül. A délután további részében szabadprogram keretein belül fedezhetjük fel a borvidék egyik legszebb települését, majd búcsút veszünk a szőlőtőkéktől roskadozó teraszos domboldalaktól és visszatérünk Portóba.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák).

2024. szeptember 18., szerda — Tengerparttól az egyetemvárosig Reggeli után magunk mögött hagyjuk Porto városát és dél felé vesszük az irányt. Először az óceán partján fekvő Aveiroba vonatozuk, ahol a csatornák mellett sétálva megcsodáljuk a régebben algák és hínárok gyűjtésére használt színes moliceiro csónakokat és a térségre — immár nyolcszáz éve — jellemző sólepárló medencéket. Innen Coimbrába, az ország egykori fővárosába és egyben legfontosabb oktatási központjába indulunk. Megcsodáljuk Európa egyik legrégebbi egyetemének épületét, benne a pazar barokk könyvtárral, majd a Régi Székesegyház mellett elhaladva megtekintjük a XII. század elején épült Szent Kereszt templomot, ahol az ország első királya alussza örök álmát. Az egyetem botanikus kertjét és a macskaköves utcákat bejárva, fado énekesek dalai által kísérve zárjuk napunkat.
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák).

2024. szeptember 19., csütörtök — Lisszabon, a hét domb városa Reggeli után még délebbre merészkedünk: irány a pezsgő főváros, Lisszabon! Útközben elzakatolunk a Vasco da Gama híd mellett, amely 17,2 km hosszan nyújtózkodik a folyó fölött. A város egyik legrégebbi részében, az Alfama negyedben vágunk neki felfedező körutunknak. Első megállónk az inkább középkori erődítményre, mint templomra emlékeztető Santa Maria székesegyház, majd felkapaszkodunk a Szent György várba, Lisszabon talán legjellegzetesebb építményébe. A kilátás mellett a vár története is lenyűgöző, hiszen a portugál történelem számos fontos pillanatának tanúja volt, legyen az a mórok kiűzése vagy éppen a híres felfedező, Vasco da Gama köszöntése indiai útja után. A várból leereszkedve felszállunk a híres 28-as villamosra, és egészen a Rossio térig döcögünk vele. Lisszabon „szíve” rengeteg látnivalóval dicsekedhet: ide fut be például a Szabadság sugárút és a város legnagyobb sétálóutcája, a Rua Augusta is. A gyönyörű mozaikkal kirakott bevásárlóutcán magunkba szívjuk a város lüktetését, megcsodáljuk a neogótikus motívumokkal díszített kovácsoltvas Santa Justa felvonót, majd a Diadalív alatt átsétálva az elegáns XVIII. századi épületekkel szegélyezett Kereskedők terére megyünk. A Tejo-folyó közelében maradva, napunkat a főváros modern arcának megismerésével zárjuk. Megnézzük a Golden Gate-hasonmás Április 25. hidat, és ellátogatunk az LX Factory területére, ahol szabadprogram keretein belül fedezhetjük fel az egykor textilgyártásra használt, ma már kulturális központként funkcionáló gyárépületeket.
Szállás: faház (4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

2024. szeptember 20., péntek — Történelmi épületek, süti... és a végtelen óceán Délelőttünket Lisszabon Belém-negyedében töltjük: először az egykori királyi rezidenciát, az Ajuda-palotát fedezzük fel, amely visszarepít minket a portugál monarchia utolsó évszázadába. Innen a mánuel stílus egyik legjelesebb képviselőjéhez, a Szent Jeromos kolostorhoz indulunk. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszín hősök és költők nyughelye: itt temették el többek között a híres felfedezőt, Vasco da Gamat és a költőóriás Luís de Camões-t is! Ezután lesétálunk a folyóparthoz, ahol a Felfedezések emlékműve mellett a város egyik leglátványosabb épülete, a Belém-torony is áll, amely az ország történelmét formáló óceán és az új felfedezések szimbólumaként magasodik a Tejo partján. Útközben természetesen elkanyarodunk a világhírű Pastéis de Belém cukrászda felé, hogy csemegézhessünk az 1837 óta változatlan receptből készített tejszínes kosárkákból, a Pastel de Nataból. A főváros nyüzsgéséből kiszakadva Cascais festői városa felé vesszük az irányt. Az egykori halászfalu csinos épületeit lélegzetelállító természet váltja. Elsétálunk a híres-hírhedt Boca do Infernohoz, vagyis a Pokol szájához, mely nevét a régi barlangmaradvány tágra nyitott száján átcsapó hatalmas hullámok dübörgő hangjáról kapta. Napunk zárásaként megmártózhatunk az Atlanti-óceán hűsítő vizében, hogy felfrissülve térjünk vissza Lisszabon zegzugos utcáira.
Szállás: faház (4 fős szobák).

2024. szeptember 21., szombat — A kastélyok városa Mai napunkat Sintra mesebeli városában töltjük, melyről Byron így írt: „Hiábavaló a világot járni, csak Sintrát kell látni”. Első állomásunk a Pena-palota, amely színes ékkőként koronázza meg a város dombjait. Igazi tündérkastély vibráló színeivel, aprólékos díszeivel és a különböző építészeti stílusok keveredésével. Lenyűgöző belső terei után a parkot is érdemes felfedezni, hiszen számos pontjáról pazar a kilátás — többek között — a szomszédos sziklán üldögélő Mór várra. A Pena-palotától álomszép panorámát nyújtó útvonalon sétálunk le a varázslatos Quinta da Regaleira „kísértetkastélyhoz”. A különleges hangulatú birtok talán legérdekesebb része a két beavatási kút, ahol a jellegzetes csigalépcsőn mi is leereszkedhetünk a mélybe! Sintra varázslatos világának felfedezése után visszatérünk Lisszabonba és elfogyasztjuk ízletes búcsúvacsoránkat.
Szállás: faház (4 fős szobák).

2024. szeptember 22., vasárnap — Saudade Miután eltüntettük finom reggelink utolsó morzsáit is, elbúcsúzunk Portugáliától, hogy néhány óra repülés után várhatóan kora délután érkezzünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Portugáliában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Portugáliában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A portugál árszint némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy alsó-középkategóriás étteremben kb. 18-20 euróért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására (kulacsot érdemes hozni).

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal 20-25°C várható, estére azonban 12-14°C körüli hőmérsékletre hűl le a levegő. Esőre és szélre is számítanunk kell, ezért hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Portugáliában a hivatalos nyelv a portugál, angolul többnyire valamilyen szinten beszélnek. Portugália része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: -1 óra. 

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk hét éjszakájából az első hármat hostelben, majd egyet vendégházban, az utolsó hármat pedig egy városi kemping faházaiban töltjük. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát vagy esernyő, fürdőruha, törölköző, papucs, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, füldugó, zárt cipő, melegebb öltözet, kézfertőtlenítő gél, kulacs.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Porto és Lisszabon — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány előre elkészített szendvicset magunkkal hoznunk. Portugálián belül másodosztályú vonatokkal és városi tömegközlekedéssel utazunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Portugáliába.

Valuta Portugália hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele javasolt euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 250-300 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Czajlik Vera
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Portugálián belüli összes utazást vonattal és busszal; 7 éjszaka szállást hostelben, vendégházban és faházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.06.16.
Előleg: 246.312 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.16.