Kaukázus

Kaukázus

Kaukázus 2022

Kalandozás Európa és Ázsia határvidékén

felveszem a bakancslistámra!
A Kaukázus egy különös határvidék: a több mint 5000 méter magas hegyvonulat sokkal inkább egybeforrasztja, mintsem szétválasztja a két kontinenst. Itt végérvényesen összefonódott minden, amit mi európainak vagy ázsiainak ismerünk. A hegycsúcsok és tornyok tetején legendák nyújtózkodnak: itt feneklett meg Noé bárkája, itt kötözték ki az istenektől tüzet lopó Prométheuszt, de itt lobog a perzsa tűzimádók földből feltörő örök lángja is. Persze az igazi kalandort nem csak az érdekli, ami legendás és ősi, hanem az is, ami a legizgalmasabb értelemben hétköznapi: a kaukázusi pásztorok kemény élete, a dollármilliárdokat termelő bakui olajmezők, a helyiek messze földön híres vendégszeretete, vagy a Szovjetuniótól örökölt vasúthálózat kitűnő vagonjai... Tarts velünk Te is, és fedezd fel a három kis kaukázusi ország varázslatos világát!
13 nap (8 munkanap)maximum 20 fő
Aki a Kaukázusba szeretne jönni és nem veletek jön, az kötözni való bolond!
Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki utazási irodán keresztül szeretné álmait élménnyé valósítani! Profi szervezés, profi túravezetés, jó hangulat. Köszönöm szépen, hogy veletek élhettem át a Kaukázus nyújtotta látnivalókat, élményeket!
Ezen a túrán még a Taft sem tart... Szél, napsütés, eső, hó, sivatag, olaj, stb. - olykor túl sok a testnek, de jó táplálék a léleknek! A kalandtúra találó deffiníciója ennek az útnak, ismered a programpontokat, de, hogy azok között hogyan telik az idő...
Különleges élményekkel és új barátságokkal megyek haza, nagyon köszönöm a szervezést, a türelmet és az életre szóló kalandos emlékeket!
10 nap Rock'n'Roll!
Izgalmas helyek, finom ételek és olyan kulturális kincsek, melyeket feltétlenül meg kell ismerni!
Ez az utazás nem volt sétagalopp, de cserébe rengeteg különleges élményt nyújtott, olyanokat, melyeket egy szokványos utazási irodától nem kap meg az utazó! A gondosan összerakott program változatos volt, melynek minden percét élveztem!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

aug. 17.A késő esti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Bakuba repülünk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

aug. 18.A kora hajnali órákban érkezünk Bakuba. Felvesszük bérelt autóinkat és az Abşeron-félsziget felfedezésére indulunk: itt található a Mir Mövsüm Aganin mecset, amely kék csempéivel és tükrökkel díszitett belsejével az iráni imamzadékra emlékeztet. Észak felé indulva, az autóút mellett sorakozó olajfúró-kutakat testközelből szemlélve könnyen megérthetjük, miért Azerbajdzsán a leggazdagabb a kis kaukázusi országok közül... Innen a hegyek felé indulunk: autóinkkal egyre magasabbra kapaszkodunk, míg megérkezünk Európa legmagasabban fekvő településére, a dagesztáni határ közelében található Khinalugba. Khinalug teljesen érintetlen, a külvilágtól elzárt település a Kaukázus hegyláncai között: még nem ért el ide a modern kor, a helyiek saját nyelvüket beszélik, ősi szokásaik szerint élnek, és minden vagyonukat bárányaik képezik. Olyan érzésünk lehet, mintha mi lennénk az első utazók, akik erre a még felfedezetlen helyszínre belépünk! Miután alaposan körbejártuk a falut, egy helyi család vendégül lát minket egyszerű vacsorára: kóstolhatunk helyi sajtokat, frissen sütött burgonyát, savanyúságokat. Szállás: helyi pásztorcsaládnál.

aug. 19.Délelőtt autóinkkal leereszkedünk a Kaukázusból: első megállónk a különleges alakú Besbarmaq Dag, vagyis az Ötujjas-hegy. Ez a szent hegy igazi zarándokhely: az idelátogatók helyi szerzetesekkel együtt imádkoznak jó szerencséért és bőséges gyermekáldásért. Ezt követően Gobusztán felé vesszük az irányt, ahol a Föld iszapvulkánjainak mintegy fele található egy egészen kis területen. Ezek a képződmények a „rendes” vulkánokkal ellentétben hidegüzeműek, és inkább érdekesek, mint veszélyesek. Kutatók szerint akár a földi élet kialakulásának helyszínei is ilyen iszapvulkánok lehettek! Egészen közel mehetünk hozzájuk, hogy megfigyeljük pöfékelésüket és bugyogásukat. Teszünk egy sétát a területen, majd a híres gobusztáni kőkorszaki sziklarajzokhoz látogatunk: itt találjuk a legrégebbi ismert hajóábrázolást, amely Thor Heyerdhalt is inspirálta expedíciójának megszervezésére. Ezután a Yanar Daghoz, vagyis az Égő Hegyhez utazunk, ahol a föld alól égő gáz tör elő egy hegy lábánál, a sötétben egészen földöntúli látványt nyújtva! Estére érkezünk Bakuba. Szállás: hostel.

aug. 20.Reggeli után elsőként a modern Baku egyik jelképéhez, a Heydar Aliyev kulturális központhoz utazunk. A hatalmas, aláírást formázó épület megtekintése után Surakhaniba látogatunk, a híres zoroaszter tűztemplomhoz (Ateşgah Mebedi). A templom az Abşeron-félsziget legérdekesebb látnivalója: közepén ma is ég a szent tűz, és megtekinthetjük az egykori szerzetesek celláit is. A templomlátogatás után visszamegyünk Bakuba, letesszük autóinkat és gyalogszerrel indulunk a belváros felfedezésére. Végigsétálunk a tengerparti korzón, ahol első látnivalónk a Világörökség részét képező XII. századi Szüzek Tornya. A torony után már az ódon óvárosban találjuk magunkat, következő látnivalónk Baku egyik jelképének számító Shirvanshahs Palota. Egyre beljebb megyünk a palotába: külső udvar után következik a Saray binasi, majd egy szinttel lejjebb a dervis-mauzóleum, végül a kört a Shah Mecsettel zárjuk. Miután kellőképpen bejártuk az óvárost, a modern részek felé vesszük az irányt. Autóinkkal a városképet meghatározó Lángtornyok lábához utazunk, ahol végigsétálunk a Fekete Január áldozatainak emléket állító Mártírok Sétányán, melynek végéről csodálatos kilátás nyílik a városra. Vacsora után leadjuk autóinkat, és az esti vonattal Tbiliszibe indulunk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

aug. 21.Reggeli határátkelést követően délelőtt érkezünk Grúzia fővárosába, ahonnan frissen bérelt terepjáróinkkal két napos felfedezőútra indulunk a Kaukázus hegyei közé. Végigautózunk a grúz hadiúton: lélegzetelállító táj kísér minket, ahogy egyre feljebb haladunk a hegyek között! Útközben megállunk Ananuriban egy erődített és díszesen faragott templomegyüttesnél, majd az alatta elterülő tóban meg is mártózhatunk. Magasan a hegyek között egyszer csak letérünk egy mellékvölgybe: Dél-Oszétia határa felé indulunk, hogy némi zötykölődés után egy teljesen ismeretlen, elhagyatott oszét faluban találjuk magunkat. Nincs itt más, csak néhány kőkereszt, vasas mésztufa-képződmények és az egyetlen lakos: a pópa (ortodox pap) — mégis milyen frissnek és szabadnak tűnik ez a környezet...! Visszatérve a főútra, vacsorára érkezünk Kazbegibe, az orosz határ előtti utolsó településre. Szállás: helyi családnál.

aug. 22.Vendéglátó háziasszonyunk remek reggelivel kedveskedik nekünk, hogy jobban bírjuk mai félnapos túránkat. Újonnan épített aszfaltút vezet a felettünk magasodó Sameba templomig, ami igen különleges helyet foglal el a grúz történelemben: akárhányszor támadás érte az egykori fővárost, Mchetát, ide menekítették a kincseket — mi azonban nem csak a templomért érkeztünk ide! Célunk a csaknem 3000 m magas Arsha-hágó, ahonnan teljes egészében láthatjuk magunk előtt (felett) a számos gleccserrel büszkélkedő 5047 m magas Kazbek-csúcsot, a grúzok szent hegyét. A Kazbek valódi mitikus hegy: a mítosz szerint ide kötözték ki Prométheuszt, miután ellopta a tüzet az embereknek, de állítólag a Frigyládát is itt őrzik egy barlangban a hegy oldalában... (Oda-vissza összesen: táv 8 km, szint: fel 800 m, le 800 m.) Miután kigyönyörködtük magunkat, megkezdjük az ereszkedést, ám útközben még megállunk egy leírhatatlan stílusú szovjet kilátónál. Késő délután érkezünk Mchetába, Grúzia ősi spirituális fővárosába. Megtekintjük a legfontosabb templomot, a gyönyörű Svetitskhoveli katedrálist, ahol Krisztus köntösét is őrzik, majd autóinkkal felkapaszkodunk a város felett őrködő, VI. századi Jvari (Szent Kereszt) templomhoz. Szállás: hostel.

aug. 23.Reggeli után elsőként a közeli Goriba, Ioszeb Dzsugasvili szülőfalujába látogatunk. Ebben a városban még mindig szinte fanatikus tisztelet övezi a szovjet vezért: a Sztálin sugárúton a Sztálin szobrával díszített Sztálin térre sétálunk, ahol a Sztálin-múzeum is található. Miután megnéztük a múzeumot és Sztálin saját vasúti kocsiját is, a közeli Uplistsikhébe autózunk. A 3000 éves barlangváros szép állapotban megmaradt: láthatjuk az egykori Naptemplomot, egy színházat, gyógyszertárat, kapukat és egy hosszú menekülő-alagutat is. Ebéd után Grúzia legfontosabb kolostorához, a félsivatagos környezetben álló Davit Gareja épületegyütteshez utazunk. Kis területen itt legalább húsz barlangtemplom található: a legidősebbek a VI. századból származnak, a bennük látható freskók pedig X. századiak! Estére visszatérünk Tbiliszibe, és megválunk terepjáróinktól. Szállás: hostel.

aug. 24.Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben sok történelmi emlék található. Körbejárjuk a fő nevezetességeket: a VI. századi Sion-katedrálist Szent Nino keresztjével, a szintén VI. századi Anchiskhati Bazilikát, és fellibegőzünk a IV. században emelt perzsa várba is — ami egészen addig uralta a láthatárt, amíg mellé nem építettek egy 20 méter magas dekoratív alumínium hölgyet... Meglátogatjuk a modern, gyalogos Béke hidat is, és sétálunk az egyedi stílusú, fából faragott erkélyekkel díszített óvárosban. Miután megcsodáltuk a Nemzeti Múzeum egyedülálló, ősi aranykincseit, a város messze földön híres termálfürdőinek egyike felé vesszük az irányt. Felfrissülve megvacsorázunk, majd vonatra szállunk, és Jereván felé indulunk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

aug. 25.Reggelre érkezünk Örményország fővárosába, Jerevánba. Felvesszük bérelt autóinkat, és rögtön a Szeván-tó partjára utazunk: ez Örményország legnagyobb tava, és az egyik legjelentősebb a világ magashegyi tavai közül. Megtekintjük a IX. századi Sevanavank templomot, majd a tó partján továbbutazunk Noratus faluba, ahol ellátogatunk egy különleges temetőbe: többszáz középkori kacskár, azaz kereszteskő áll itt rendezetlenül és minden elképzelhető méretben. A tavat elhagyva autóinkkal a Szelim-hágó felé vesszük az irányt: egészen 2410 m-es magasságig emelkedünk, s fent egy bazalt karavánszeráj elbűvölő maradványai várnak, melyet 1332-ben a selyemút részeként építettek. Leereszkedve a hágóból meglátogatunk egy misztikus, 800 éves zsidó temetőt, s végül vacsorára Yeghegnadzorba érkezünk. Szállás: vendégház.

aug. 26.Reggeli után a Yeghegis-völgybe látogatunk: felsétálunk a hatalmas kiterjedésű, V. századi alapítású Smbataberd-erődhöz, ahonnan páratlan panoráma nyílik a környező tájra. Következő célunk a forrásvizeiről ismert Jermuk, melynek megközelítéséhez az Arpa folyó szűk szurdokában kanyargó, lélegzetelállító kilátást ígérő régi utat választjuk — hiszen így útba esik a 936-ban alapított Gndevank kolostor is, mely felett hatalmas bazaltorgona-sor húzódik. Jermuk egy valódi oázis: forrásai üdezöld környezetet teremtenek a száraz tájban — nem véletlen, hogy a szovjet időkben népszerű fürdővárosként volt számontartva. Megkóstoljuk a különböző források vizét, sétálunk a tavakkal és vízeséssel tarkított parkban, s — ha éppen üzemel — a közeli felvonóval a település fölé magasodó hegyre is felvitetjük magunkat, hogy felülről is rápillanthassunk Jermukra. Innen autóinkkal Örményország talán leglátványosabb templomához, a méltán híres Noravank-kolostorhoz utazunk. A faragásokkal díszített gyönyörű épületegyüttes igazi báját a környező vörös sziklákkal alkotott kontraszt, és a szokatlan építészeti megoldások egész sora adja. Napunk záróakkordjaként a Khor Virap kolostorhoz autózunk, amely Örményország leghíresebb látványossága. Itt tartotta fogva évekig az akkori pogány király Világosító Szent Gergelyt egy kútban, majd miután Gergely meggyógyította őt, egész népével megtért — így lett Örményország a világ első keresztény állama. Manapság azonban inkább elhelyezkedése miatt zarándokolnak ide az örmények: a kolostor ugyanis a török határ mellett áll, közvetlenül mögötte tornyosul az örmények nemzeti szimbóluma, az 5165 m magas Ararát — amely ma török területen található. Leírhatatlan a kis kolostor és a hatalmas hegy együttes, harmonikus látványa! Vacsorára visszatérünk Jerevánba. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

aug. 27.Reggel autóinkkal a mai Örményország legmagasabb hegyét, vagyis a 4090 m magas Aragacot vesszük célba. Egészen 3200 m-ig, egy kozmikus sugárzást vizsgáló állomásig tudunk gépjárművel feljutni erre a szép sztratovulkánra, ahol egy gyönyörű hegyi tavat találunk. Innen gyalog folytatjuk utunkat: pár óra alatt érjük el az 3893 m magas Déli-csúcsot, ahonnan remek körpanoráma tárul elénk a két kilométer átmérőjű kráterre és a főcsúcsra, sőt szép idő esetén egészen az Ararátig elláthatunk! A már megismert úton sétálunk vissza autóinkhoz. (Oda-vissza összesen: táv 11 km, szint: fel 700 m, le 700 m.) Késő délután Ecsmiadzinba, az Örmény Apostoli Egyház központjába, Örményország ősi fővárosába utazunk, ahol megtekintjük a 301-ben épült főtemplomot (Mayr Tachar). Utolsó megállónk a Zvartnots Katedrális, amely nagyban különbözik a többi örmény templomtól: kör alakú alaprajzzal rendelkezik, és a leírások szerint a világ egyik legszebb temploma volt. Sajnos 930-ban egy földrengésben összedőlt, de még romjaiban is csodálatos! Este visszatérünk Jerevánba. Szállás: hostel.

aug. 28.Reggeli után városnézésre indulunk: első megállónk a modern művészeti alkotásokkal díszített hófehér Kaszkád, melynek tetejéről csodás kilátás nyílik az Ararátra. A közelben található a híres Matenadaran, ahol ókori örmény, szír, perzsa kéziratok és kódexek páratlan gyűjteményével ismerkedhetünk meg. Innen a Tsitsernakaberd, vagyis az örmény népirtás nagyszabású és megható emlékműve felé vesszük az irányt, ahol a kis kaukázusi nép történelmének legsötétebb időszakába nyerünk méltó betekintést. Ebéd után szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a fővárossal: megnézhetjük az Operaházat, a Kék Mecsetet, a nagyszabású Köztársaság teret — és beszerezhetjük utolsó szuvenírjeinket is. Késő délután Jereván világhírű brandygyárát célozzuk meg, ahol a körbevezetés mellett természetesen kóstoló is dukál a borostyánszínű nedűből! Búcsúvacsoránkat egy igazán különleges örmény fogásokat felvonultató étteremben költjük el. Szállás: hostel.

aug. 29.Kényelmes reggeli után a repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól, és hazarepülünk Bécsbe. Transzferbuszunk várhatóan a koraesti órákban fut be Budapestre, a kelenföldi pályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország távoli, elzárt, de békés részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x23 cm illetve 40x30x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, nem minden este lesz lehetőség fürdésre. Ezekre a napokra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Minden érintett országban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásaink többségén feltölthetjük, ám érdemes egy egyszerű elosztót és powerbank-et magunkkal hoznunk.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban, de minden nap lesz lehetőségünk éttermekben, helyi kifőzdékben vagy utcai árusoknál étkezni is. Az élelmiszer-árszint hasonló a Magyarországon megszokotthoz, kb. 8 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható, ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Azerbajdzsán és Örményország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk legnagyobb túrája az Aragac déli csúcsára vezet: ezt közepesen nehéz terep és nagy magasság jellemzi, ám technikai kihívásokkal nem kell számolnunk, sokak számára teljesíthető — de akár ki is hagyható a túra. Teszünk egy könnyebb túrát az Arsha-hágóhoz is.

Időjárás Nappal a városokban kellemes nyári idő, 27-32°C várható. A hegyekben hidegebb és változékonyabb időjárásra számíthatunk, az Aragac-csúcstúrára meleg és szélálló öltözet szükséges. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Leginkább az orosz nyelvet használhatjuk, ezt minden helyi valamilyen szinten beszéli. Angolul és egyéb európai nyelveken kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban a térség országai nem részei a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. A hegyek között térerőre nem lehet számítani. Időeltolódás: +2 óra.

Kulturális sokk Azerbajdzsán szekularizált ország vegyes keresztény és muzulmán lakossággal. Az öltözködés konzervatív, hosszú szárú nadrág/szoknya viselése kötelező. Csak kevés helyen és magas áron kapható alkohol. Grúzia és Örményország keresztény állam. A grúzok és örmények szintén a tradicionális öltözködés hívei: csak a sötét, hosszú szárú nadrág/szoknya viselése elfogadott, az alkoholfogyasztás viszont szerves része a kultúrának. A teljes régióban erősen érezhető a posztszovjet térségekre jellemző hangulat és a sajátos, nem mindig kedves hozzáállás.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Utazásunk 11 éjszakájából egyet repülőn-, kettőt pedig vonaton utazással töltünk. A vonatos éjszakákon úgynevezett termes fekvőkocsiban (плацкартный вагон) utazunk, tiszta ágyneműt kapunk. A további 9 éjszakát hostelekben és vendégházakban töltjük. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges, tiszta ágynemű a vonatos éjszakák alkalmával is rendelkezésünkre áll.

Szükséges felszerelés útlevél, esőkabát, diákigazolvány (ha van), fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, meleg öltözet, napkrém, kézfertőtlenítő gél, WC-papír, fém bögre és kanál/villa a vonatos étkezésekhez, füldugó, szájmaszk, hölgyeknek kendő templomok és mecsetek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. Ez a posztszovjet térségekben különösen is igaz! A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Baku és Jereván — Bécs útvonalon; Bécsből transzferbusszal utazunk vissza Budapestre. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A Kaukázusban az egyes országokon belül bérelt autókkal, országok között pedig fekvőkocsis vonatokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Azerbajdzsánba, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. Az útlevélben lévő hegyi-karabahi pecsét vagy bejegyzés a belépés megtagadását vonja maga után! Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Grúziába és Örményországba. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Azerbajdzsán hivatalos fizetőeszköze a manat (1 AZN = kb. 200 HUF), Grúziának a lari (1 GEL = kb. 100 HUF), Örményországnak pedig a dram (1 AMD = kb. 0,7 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró (EUR) kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, ezért készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 180-200 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Juhász Attila
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a közvetlen nemzetközi repülőjegyeket, az összes repülőtéri- és egyéb illetéket, 1 db max. 55x40x23 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt, a Bécs – Budapest transzfert; a kaukázusi országokon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és útdíjakkal együtt), fekvőkocsis vonattal és egyéb járművekkel; 9 éjszaka szállást reggelivel egyszerű hostelekben és helyi családoknál; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az azerbajdzsáni vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.