Délvidék

Délvidék

Ajánlatot kérek!

Délvidék

A történelmi Magyarország déli végein

Egyedülálló nyelvi és kulturális sokszínűség fogadja a Délvidékre utazókat: mintha az egész Kárpát-medencét sűrítették volna össze a Duna, a Tisza, a Dráva és a Száva találkozásánál. Végigbarangoljuk a magyarok és szerbek, románok és szlovákok által lakott városokat, felkeressük a legérdekesebb látnivalókat a szecessziós Szabadkától a Vaskapu szurdokaiig, a péterváradi erődtől Herkulesfürdőig — és persze nem hagyjuk ki Európa egyik legfiatalosabb és legpezsgőbb fővárosát, az újra önmagára talált Belgrádot sem.
ajánlott létszám: 30-60 főajánlott hónapok: ápr, máj, jún, júl, aug, szep, oktajánlott hossz: 3-4 nap
Kimondottan tetszett, hogy olyan helyeket látogattunk meg, ahová átlagos turistaként nem jutottam volna el, illetve az is, hogy a komoly történelmi témák tökéletes egyensúlyban voltak a könnyedebb programokkal!
Életreszóló élmény volt, nagyon köszönöm a sok élményt! Nem hallottunk felesleges információkat, rengeteg megindító, elgondolkodtató ténnyel szembesültünk. Nagyon sokat jelent, hogy a magyar történelem bizonyos fordulópontjainak helyét meglátogattuk, hiszen így sokkal jobban átérezhetőek a történtek! Megismertem a határon túli magyarok helyzetét, sokat tanultam, abszolút pozitív élmény marad! Főleg mivel mindezt jó hangulatú közösségben tehettem!
Boldogsággal tölt el, hogy saját bőrömön érezhettem a dualizmus kori szecesszió hangulatát. Köszönöm, hogy megszerveztétek ezt nekünk, enélkül lehet, hogy nem jutottunk volna el ilyen helyekre, ennyire jó tájékoztatással a látotakról!
Örülök, hogy bejárhattam a Magyarország határain kívül eső magyarlakta területeket, amelyek nagy történelmi múlttal rendelkeznek, és, hogy része lehettem az itteni falusi vendégszeretetnek! Emellett tetszett , hogy változatosak voltak a programok; művelődtünk, de volt idő a szórakozásra is! Köszönöm az utat, nagyon jól éreztem magam!
Alapvetően nagyon összeszedett és jól szervezett túra volt, mindenre gondosan figyeltek. Köszönöm az élményt, amit a magyarság Trianon utáni sorsának megismerése adott! Átélve százszor meghatóbb és elgondolkodtatóbb, mint tanulva! Szerintem minden magyarnak végig kellene csinálnia egy hasonló túrát!
Nagyon szimpatikusak voltak a túravezetők, viccesek. Tetszett, hogy nem a kényelem volt a legfőbb cél, hanem az, hogy minél több dolgot láthassunk! (Kényelemmel sem volt baj...) Sokféle, változatos programokon vehettünk részt, felkészült vezetőkkel!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

Első nap Bérelt buszunkkal tanítás után indulunk az iskola elől. A magyar-szerb határ átlépését követően első megállónk Tóthfalu lesz, egy magyar falucska Szabadka környékén. Itt igazi falusi vendéglátásban lesz részünk! Sok szeretettel, meleg vacsorával és frissen vetett szállással várnak minket.

Második nap Reggelit követően a Vajdaság legnagyobb magyar közösségének otthonába: Szabadka városába hajtunk buszunkkal. Megtekintjük a grandiózus méretű, Zsolnay-kerámiával díszített szecessziós városházát és végigsétálunk a híres Korzón a Raichle-palotáig, majd tiszteletünket tesszük a „Szerecsen Mária” ikonnál. Innen Csúrogra utazunk megtekinteni az 1944-es szerb partizánakciók során legyilkolt magyarok emlékhelyét. A rövid megálló után Szerbia második legnagyobb városába, Újvidékre utazunk, ahol felfedezzük a város látványosságait. Felkapaszkodunk a Kárpát-medence legnagyobb erődrendszerének számító, nagyrészt épségben fennmaradt Péterváradi erődbe, hogy megcsodáljuk a különleges óratornyot és a városra nyíló páratlan kilátást. Aláereszkedünk a 16 km hosszúságban kígyózó, hajdan több tízezer katona elrejtésére alkalmas kazamatákba is. Folytatjuk utunkat a Duna és a Száva összefolyásánál épült, manapság egészen délies hangulatot árasztó Belgrádba. Elsőként a zimonyi városrészben található Hunyadi-tornyot vesszük szemügyre. Csomagjainkat elhelyezzük a szálláson, majd sétára indulunk a belvárosban: az elsőszámú látnivaló természetesen a Kalemegdán-erőd, a nándorfehérvári diadal helyszíne. Sétánk közben érintjük többek között a Hunyadi-emlékkövet, Damad Ali pasa türbéjét, a Nebojsza-tornyot és a Rózsa templomot, majd visszatérve a belvárosba jól megvacsorázunk. Ezután szabadprogram keretében kis csoportokban nézelődhetünk tovább.

Harmadik nap Korai reggeli után elhagyjuk szállásunkat, és egy villámmegálló keretében a Szent Száva székesegyház felé vesszük az irányt, mely a világ legnagyobb ortodox temploma! Ezután a mai nap fő attrakciója következik: Európa leghosszabb szurdokvölgyét, a Kárpát-medence „nagy lefolyóját”, vagyis a Vaskaput vesszük célba. Első megállónk a szoros bejáratánál fekvő Galambóc, itt felmászunk a XIII. században épült várba, melynek történetét Arany János tette halhatatlanná Rozgonyiné című balladájában. Buszunkkal végighaladunk a Vaskapu szerb oldalán kanyargó panorámaúton. Rövid megállásokkal szakítjuk félbe utunkat fotózkodás és csodálkozás céljából, majd megérkezünk a leglátványosabb szakaszhoz: a Kazán-szoroshoz. A Vaskapu erőművön lépünk át Romániába, majd Orsovában — az erőmű építésekor elárasztott és 30 méterrel följebb fölépített városban vízre szállunk, hogy egyórás hajókirándulás keretében testközelből is megismerhessük a szoros égbetörő falainak páratlan szépségét.

Negyedik nap Szállásunkról kijelentkezünk, majd Herkulesfürdőt, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb fürdőhelyét nézzük meg. Herkulesfürdőt magunk mögött hagyva pár órás buszozás után érkezünk meg Erdély legnagyvárosiasabb hangulatú városába, Temesvárra. Meglátogatjuk többek között a központban álló, szokatlanul alacsony tornyú dómtemplomot, a Savoyai-házat, az 1989-es forradalomnak emléket állító „Célba vett ember” szobrot és a Dózsa György kivégzésének helyén épült Szűz Mária szobrot. Ezután érdemes szabadprogram keretében is sétálnunk egyet a belváros elegáns barokk utcáin és terein! Innen hazafelé indulunk, ám Arad városában még rövid időre megállunk az aradi vértanúk híres emlékművénél, a Szabadság-szobornál. A késő esti órákban érkezünk vissza az iskola elé.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás A felszerelésed két helyre pakolhatod az autóbuszban: a padlószint alatti csomagtérbe, illetve az utastérbe. A csomagtérben lévő poggyászodhoz utazás közben nem tudsz hozzáférni, csak a szállásokra érkezés után! Tekintettel az autóbusz korlátozott méretű csomagterére, csak egyetlen, legfeljebb 80×50×30 cm méretű és maximum 20 kg súlyú poggyászt hozhatsz. Figyelj rá, hogy csak olyan méretű és súlyú poggyászt hozz magaddal, amit könnyedén és segítség nélkül tudsz mozgatni! Az utastérbe egy kishátizsákban vidd fel magaddal az irataid, meleg ruhát, az utazásra szánt szendvicseket, ivóvizet, olvasnivalót, fényképezőgépet.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Szerbiában és Romániában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A túra során minden este lesz lehetőségünk meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Szerbiában és Romániában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. A konnektorok számának szűkössége miatt elosztót érdemes hozni.

Étel, ital A csoport igényeinek megfelelően biztosítjuk az étkezéseket, melyeket kérünk az ajánlatkérési űrlapon jelezni! Ivóvíz: A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására, kulacsot viszont érdemes magaddal hoznod!

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Kommunikáció A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Szerbia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás Romániában +1 óra.

Szállások A csoport igényeinek megfelelően biztosítunk szállást, melyeket kérünk az ajánlatkérési űrlapon jelezni!

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, diákigazolvány, esőkabát vagy esernyő, alkalmas zárt cipő, papucs a szállásra, melegebb öltözet, kézfertőtlenítő gél, törölköző, költőpénz, tisztasági csomag, gyógyszereid, füldugó, szendvicsek első estig, kulacs, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodó képesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet kiegészíthetsz saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Végig magyar különbusszal utazunk, magyar sofőrrel. A leutazás időtartamára érdemes szendvicseket hoznunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak az érintett országokba.

Valuta Szerbiában a dinár (RSD), Romániában a lej (RON) a hivatalos fizetőeszköz, költőpénznek készpénz kivitele javasolt a hivatalos fizetőeszközök formájában.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Kurutz András
Lakatos Gergely
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az utazást bérelt autóbusszal (minden járulékos költséggel együtt); szállást és étkezést a csoport igényeinek megfelelően; a Tájékoztató szerinti összes programot és belépőjegyet; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az útlemondási- és utasbiztosítást.