Normandia

Normandia

Ajánlatot kérek!

Normandia

Körutazás a La Manche-csatorna vidékén

Normandiában járni olyan, mint egy időutazáson részt venni. Étretat fehér sziklafalai mentén sétálva, a végtelennek tűnő tengert szemlélve ugyanaz a látvány fogad, mint többtízezer éve. Mont-Saint-Michel apátságát felkeresve szinte érezzük, hogy legrégebbi falai ezerszáz éve állnak, s ez alatt megszámlálhatatlan zarándokot, szertartást, sőt rabokat is láttak. Rouen középkori utcáit járva a százéves háború és Jeanne d'Arc emléke fogad. Caen híres múzeuma és a normandiai partraszállás helyszínei pedig a múlt század legsötétebb napjait elevenítik fel előttünk.
ajánlott létszám: 30-60 főajánlott hónapok: ápr, máj, jún, júl, aug, szep, oktajánlott hossz: 6-8 nap
Az egész utazás egy nagy élmény volt: tetszettek a programok, gyönyörű helyeken jártunk, a partraszállás helyszínei pedig egészen különleges hangulatot hagytak bennem!
Hát Budapest és Normandia nem egymás szomszédságában állnak... de maga az utazás és a végtelen buszút is jól telt. Csodálatos helyeken jártunk, kaptunk egy gyorstalpalót Normandiából. Gyakoroltuk a franciát, hihetetlen gótikus katedrálisokat láttunk (mindegyik „Notre Dame“ volt), és persze élményekkel, barátokkal gazdagodtam. Ja, és éljen Luxembourg is, az különleges volt!
Sok szép dolgot láttunk, mindenhol megfelelő mennyiségű időt töltöttünk, a buszos út sem volt túl megterhelő. Érdekes volt Luxembourg is: szerintem jó, hogy egy másik kultúrába is betekintést nyerhettünk.
Összességében nagyon tetszett az utazás, nagyon szépek voltak a helyszínek és sok érdekes dolgot is megtudtunk azokról a helyekről, ahol jártunk. A túravezetők nagyon jófejek és segítőkészek voltak, úgy érzem a csapatot sikerült eléggé összehozniuk. Nagyon remélem, hogy a jövőben is jöhetek a túrákra!
Az elejétől fogva örültem, hogy Normandiába megyünk, de a várakozásaimat teljes mértékben felülmúlta ez az út! Szerintem az idővel is remekül gazdálkodtunk, mindent kihoztunk belőle, amit lehetett és nem mulasztottunk el egyetlen mesés tájat sem. Összességében egy örök élmény lett Normandia!
Életem egyik legjobb élménye volt az, hogy elutazhattam Franciaországba! Hasznos volt nyelvgyakorlás szempontjából is és tetszettek a programok is – melyek közül egynéhány olyan hatást gyakorolt rám, amilyenre nem is számítottam volna.
Térkép
Utazási tájékoztató

Első napKora reggel indulunk különbuszunkkal az iskola elől. Rövid szünetekkel tarkított utazás következik Franciaországig, Ausztrián és Németországon keresztül. Estére Metzbe érkezünk, ahol szabadprogram keretében rövid felfedezőútra indulunk. Szállás: egyszerű hotel.

Második napReggel folytatjuk utunkat Normandia legnépesebb településéig. A gyakran múzeumvárosként emlegetett Rouen bővelkedik középkori emlékekben: impozáns templomokban, katedrálisokban és lakóépületekben egyaránt. A város és Jeanne d’Arc neve összeforrt, mikor az orleans-i szüzet elítélték, majd a régi vásártéren kivégezték. A város megismerését a később szentté avatott mártír fogva tartásának és máglya általi halálának helyszínén kezdjük, majd az óváros bejárására indulunk: megnézzük a Notre Dame székesegyházat, az óratornyot és a sok-sok elbűvölő középkori utcácskát. Szállás: egyszerű hotel.

Harmadik napReggel Étretat falujába megyünk, mely a francia turizmust népszerűsítő prospektusok visszatérő eleme. A tengerparti települést drámai hatású, meredek sziklafalak választják el a víztől, így nem meglepő, hogy számos festő, író és rendező is innen merített ihletet alkotásához. Rövid part menti sétára indulunk, hogy megcsodálhassuk a természet alkotta boltíveket és a végtelennek tűnő tengert. Miután beteltünk a látvánnyal, egy elbűvölő halászfaluba, a közeli Honfleurbe buszozunk. XVII. százai kikötője, fagerendás, palatetős épületei és macskaköves utcái szinte visszarepítenek az időben. Egyik legjellegzetesebb épülete a Szent Katalin templom, melyet teljes egészében fából építettek a falu lakói. Ehhez hajóépítésben szerzett tapasztalatukat használták fel: ennek köszönhető, hogy az épület két fejreállított bárkára emlékeztet. Késődélután egy családi vállalkozásként működő kecskefarmot látogatunk meg, ahol a tulaj az állattartás rejtelmein kívül a sajtkészítés fortélyaiba is beavat. A prezentációt és jószágokkal való összebarátkozást követően kóstolót kapunk a kézműves tejtermékekből, melyekből kedvünk szerint vásárolhatunk is, majd továbbutazunk Caen felé. Szállás: egyszerű hotel.

Negyedik napNapunkat a normandiai partraszállás emlékeinek szenteljük. Elsőként a II. világháború eseményeit átfogóan bemutató caeni emlékmúzeumot nézzük meg. Az eredeti filmfelvételekkel tarkított kiállítás segít megérteni, mi történt 1944. június 6-án Normandiában; hogyan lehet, hogy a II. világháború francia civil áldozatainak harmada itt hunyt el, és miért húzódtak el a harcok majd’ 100 napig. Miután felfrissítettük a régióra vonatkozó történelemtudásunkat, élőben is megnézzük az érintett helyszíneket. A parton észak-nyugat felé buszozva több megállót teszünk, ahol a II. világháború történései szinte megelevenedek előttünk. Érintjük Arromanches-t, ahol még ma is láthatóak a partraszálláskor használt pontonok, megnézzük a tenger felől támadhatatlannak vélt Point-du-Hocot, valamint a híres Amerikai Temetőt is. Délutánunkat Cherbourgban töltjük, ahol az óceánok titokzatos világát bemutató Cité de la Mert látogatjuk meg. 17 hatalmas akvárium között nézelődve megszámlálhatatlan színes halat, ráját, cápát és egyéb tengeri élőlényt találunk. Azonban a tengerek mélyén nem csak állatok és növények vannak, hanem manapság tengeralattjárók is. Ezekből a mérnöki csodákból itt több is van, melyeket kívülről-belülről megvizsgálhatunk: bemehetünk a gépházba, ebédlőbe, kabinokba, sőt a torpedó terembe is! Szállás: egyszerű hotel.

Ötödik napDélelőtt Franciaország második legmagasabb világítótornyát látogatjuk meg. Az 1800-as évek elején épült objektum lépcsőfokait, ablakait és emeleteit figyelve meglepő számmisztikára bukkanhatunk, azonban talán még ennél is lenyűgözőbb a végeláthatatlan tenger, melyben 75 méter magasról gyönyörködhetünk. Ezután Bayeux-be indulunk, ahol a lassan 1000 éve felszentelt székesegyházat és a mesebeli óvárost szabadprogram keretében fedezzük fel. Délután utunk talán leglátványosabb helyszíne következik: Mont-Saint-Michel szigetre-félszigetre épült csodás bencés apátsága. A legenda szerint Avranches püspökének Szent Mihály arkangyal megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő szigeten építsen kolostort, melynek ő némi vonakodás után eleget is tett, így még abban az évben felszentelték az első templomot. A hely különlegességét az adja, hogy apálykor száraz lábbal is elérhető, azonban dagály idején a szikla valódi szigetté változik. Gyalogosan közelítjük meg az apátságot, majd hagyjuk, hogy a macskaköves utcákon sétálva elvarázsoljon a hely különleges hangulata. Szállás: egyszerű hotel.

Hatodik napReggel búcsút intünk Normandiának, és megkezdjük hazafelé vezető utunkat. Délután Európa egyik legkisebb, ám leggazdagabb országába érkezünk: Luxemburgba. A főváros UNESCO Világörökségi Listán is szereplő negyedében andalogva élvezzük utunk utolsó francia nyelvterületen töltött óráit. Megtekintjük az elbűvölő Guillaume-teret a városházával, az 1573-as Nagyhercegi Palotát és a város büszkeségét, a későgótikus Miasszonyunk-katedrálist, amely egyben a nagyhercegek temetkezési helye is. Sétánkat folytatva eljutunk az egykori kaszinó épületéhez, ahol Liszt Ferenc utolsó koncertjét tartotta. Késő délután megállunk Schengen városában, melynek neve örökre összeforrt az Európán belül szabad utazást biztosító, 1985-ben itt aláírt megállapodással. Sétálunk egyet az emlékművekkel teletűzdelt Mosel folyó partján, a német-francia-luxemburgi hármas határnál. Szállás: mobilház.

Hetedik napNapunkat utazással töltjük. Kisebb megállókat téve, Németországon és Ausztrián keresztül buszozunk Magyarországra. A késő esti órákban érkezünk vissza az iskola elé.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás A felszerelésed alapvetően két helyre pakolhatod az autóbuszban: az alsó csomagtartóba illetve az utastérbe. A csomagtartóban lévő csomagokhoz utazás közben nem tudsz hozzáférni, csak a szállásokra érkezés után! Hozz minél kisebb poggyászt, mert a busznak véges a csomagtere! Az utastérbe egy kishátizsákban vidd fel magaddal az irataid, meleg ruhát, az utazásra szánt szendvicseket, ivóvizet, olvasnivalót, fényképezőgépet.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Az érintett országok mindegyikében érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt minden résztvevőnek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség zuhanyzásra.

Elektromos áram Franciaországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A franciaországi árszint némileg magasabb az itthon megszokottnál. Egy vacsora egy átlagos étteremben kb. 8-15 euró. A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza.

Fenntarthatóság A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje.

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Alapvetően a magyarországihoz hasonló hőmérsékletre számíthatunk. Esőre is fel kell készülnünk, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy esernyőt!

Létszám Minimum létszám: 30 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk indítani a túrát! Maximum létszám: 60 fő.

Szállások Utazásunk 5 éjszakáján egyszerű hotelekben alszunk, egyet pedig mobilházakban töltünk. Előfordulhat, hogy egymástól kismértékben eltérő szobákat kapunk, emeletes ágyakra is számítani kell.

Szükséges felszerelés személyi igazolvány, esőkabát, törölköző, papucs, saját gyógyszerek, zárt cipő a kirándulásokhoz, melegebb öltözet, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Utazás Végig különbusszal utazunk, magyar sofőrökkel. A leutazás időtartamára érdemes szendvicseket hoznunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak az érintett országokba.

Valuta Franciaország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). költőpénznek készpénz kivitele javasolt euró formájában.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Fleischer Áron
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az utazást bérelt autóbusszal; 6 éjszaka szállást egyszerű szállodákban és mobilházakban; a Tájékoztató szerinti összes programot és belépőjegyet; a reggeliket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.