Svájc

Svájc

Ajánlatot kérek!

Svájc

Vonatos élménytúra Európa szívében, az Alpokon innen és túl

Négyezer méter fölé emelkedő, hósapkás csúcsok, zuhogó vízezések, alpesi rétek, középkori hangulatot árasztó városok, képeslapra illő hegyi falvak, magashegyi hágókra felkapaszkodó vonatok: ez az Alpok országa, az ezerarcú Svájc. Itt emelkedik az Eiger híres-hírhedt északi fala és a hegyek hegye, az Alpok legmerészebb csúcsa, a Matterhorn — de itt nyújtózik az Alpok leghosszabb gleccsere is, a 23 km-es Aletsch-gleccser. Itt születnek Európa nagy folyói, a Rajna, a Rhone és az Inn, és az idelátogató 1484 tóból válogathat... Persze Svájcot nem pusztán természeti látnivalói, hanem változatos kultúrtörténeti kincsei is egyedivé teszik Európa szívében, hegyek közé zárva. Utazz velünk, hogy legközelebb a Svájc szó hallatán ne csak a frankhiteled jusson eszedbe, hanem egy mesés ország megannyi csodája!
ajánlott létszám: 15-36 főajánlott hónapok: egész évbenajánlott hossz: 6-8 nap
Térkép
Utazási tájékoztató

Első napEste találkozunk Budapesten a Keleti pályaudvaron, ahonnan a Wiener Walzer EuroNight nemzetközi gyorsvonattal indulunk Svájc felé. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük.

Második napReggelre érkezünk Sankt Gallenbe. A város neve ismerősen csenghet, legalább egyszer mind találkoztunk vele a történelemkönyvünkben: itt volt ugyanis a legnyugatibb pont, ahová a kalandozó magyarok eljutottak — a mi túránknak azonban csak a legkeletibb csücske. Európa egyik legjelentősebb Bencés apátságának legfontosabb része a világhírű könyvtár, ahol a legrégebbi német nyelvemlék és a hatalmas középkori gyűjtemény mellett azt a krónikát is őrzik, amiben a magyarok támadásairól számolt be a kolostor egyik szerzetese. Következő megállónk Stein am Rhein: a városka mintha a Grimm-mesék világából lépett volna ki, a középkor egy itt felejtett darabkája, egy csodás szépségű ékszerdoboz. Szabadprogram keretében sétálhatunk a különleges részletességgel díszített házacskák között, felkereshetjük az egykori kolostort, vagy felkapaszkodhatunk a várba, ahonnan remek kilátás nyílik a Rajnára és a településre. Délután a szomszédos Schaffhausenbe látogatunk: itt található kontinensünk legbővizűbb vízesése. A széles Rajna-vízesésen egészen megdöbbentő mennyiségű és erejű víz zúdul alá folyamatosan — nehéz betelni a látvánnyal! Élelmiszerkészleteink feltöltése után Lenzburgba utazunk. Szállás: turistaház. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

Harmadik napReggeli után a régió legszebb városába, Luzernbe vonatozunk. A Vierwaldstätti-tó partján elterülő települést felfedező sétánkat a város jelképénél, a híres fedett fahídnál (Kapellbrücke) kezdjük, majd a városfalhoz megyünk, ahol a tornyok tetejéről vehetjük szemügyre az óvárost. Folytatva sétánkat a francia forradalomban elhunyt svájci katonáknak emléket állító oroszlános sziklához jutunk, mely Mark Twain szerint „a legszomorúbb és legmegindítóbb kődarab a világon”. Innen már csak pár lépés a Gleccserkert: egy hatalmas sátor alatt láthatjuk, hogyan formálta a jég húszezer évvel ezelőtt a homokkövet és hogyan alakított ki úgynevezett gleccsermalmokat. Miután alaposan megismerkedtünk Luzernnel, Brunnenbe utazunk: itt található a világhíres svájci bicskagyár, a Victorinox központi üzeme és múzeuma. Megismerkedünk a zsebkések történetével és fejlődésével, valamint egyedileg összeállított és gravírozott darabokat vásárolhatunk. Ismét vonatra szállva az ország pénzügyi központjába, bolygónk legélhetőbb városai között számon tartott Zürichbe látogatunk. Végigsétálunk a világ egyik legelőkelőbb üzletutcájának számító Bahnhofstrassén, és tiszteletünket tesszük a Chagall-üvegablakairól híres Fraumünsterben, majd szabadprogram keretében estig folytatjuk városnézésünket. Szállás: turistaház.

Negyedik napReggeli után kitakarítjuk és elhagyjuk szállásunkat: első megállónk Svájc „fővárosa”, az Aare folyó hajtűkanyarjában fekvő Bern: a kisvárosias hangulatú település szűk, macskaköves utcái, díszes szökőkútjai, pompás épületei és hatalmas csillagászati toronyórája pont olyanok, mint ötszáz évvel ezelőtt voltak. Természetesen érintjük a késő gótikus katedrálist is, melynek utolsó ítéletet ábrázoló nyugati főkapuzata a maga 234 festett emberalakjával a legjelentősebb műemlék a városban. Bernben működik a szövetségi parlament is, ahol vezetett látogatáson ismerkedhetünk a sajátos elemeket is tartalmazó svájci demokrácia működésével. Ebéd után Interlakenbe utazunk, majd egyórás hajókirándulásra indulunk a festői szépségű Thuni-tavon: tiszta idő esetén a fedélzetről a délre magasodó Berni-Alpok híres négyezreseit, az Eigert, a Mönchöt és a Jungfraut is láthatjuk! Késő délután érkezünk az égbetörő hegyektől ölelt, minden képzeletet felülmúlóan meseszerű Kanderstegbe. Ez a falu a cserkészmozgalom egyik legfontosabb helyszíne: itt található a Nemzetközi Cserkészközpont, melynek mi is élvezhetjük vendégszeretetét. Napunkat egy valódi fatüzelésű, finn cserkészek által épített szauna igénybevételével koronázzuk meg. Szállás: turistaház. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

Ötödik napKora hajnalban ismét vonatra szállunk, és a világ egyik leghíresebb hegyóriásának lábához indulunk. A Matter-völgy végében magasodó csúcs mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor a reggeli fényekben először megpillantjuk a valóban varázslatos Matterhorn tömbjét. Vonatunk az Alpok leghíresebb és legelegánsabb üdülőhelyéig, az 1600 méteres magasságban fekvő Zermattig emelkedik velünk: ez a tündöklő, élettel teli városka tele van régi faházakkal, csillogó üzletekkel, meredek utcákkal és csodálatos kilátással — autók viszont egyáltalán nincsenek. Tucatnyi 4000 méter feletti csúcs vesz körül minket, köztük az Alpok második legmagasabb csúcsa, a Dufourspitze a Monte Rosa-csoportban (4634 m). Ha valaha Svájcról álmodtál, valószínűleg Zermattról álmodtál! Körbesétáljuk a települést (lehetőségünk nyílik szuvenírvásárlásra is), majd fogaskerekű vasútra ülünk, és hamarosan 2300 m-en találjuk magunkat: innen nyílik a legzavartalanabb panoráma az emblematikus Matterhornra. Rövid séta és a kötelező fotók elkészítése után visszatérünk Kanderstegbe — napunknak azonban még nincs vége, hiszen vendéglátó cserkésztestvéreink hagyományos sajtfondüvel várnak bennünket, este pedig egy rendhagyó tábortűzre is lehetőségünk nyílik. Szállás: turistaház.

Hatodik napUtolsó svájci napunkon korán kelünk, kitakarítjuk szállásunkat, majd kirándulni indulunk Kandersteg oldalában. A Höh túrautat követve hamarosan elérkezünk a Ristenegg-kilátópontig, ahonnan nem csak az alattunk elterülő település hófödte házacskáit, hanem a méltóságteljes Blüemlisalp-hegyvonulatot is szemügyre vehetjük (Táv: oda-vissza összesen 5 km, szint: fel 150 m, le 150 m). Szomorú szívvel, de élményekkel alaposan feltöltődve hagyjuk magunk mögött a Nemzetközi Cserkészközpontot, és Andermattba utazunk. A négy hágó között meghúzódó település az Alpok legzordabb fennsíkján található, az Uri és Tessin kantonokat összekötő útvonalon (Gotthardweg). A falu határába kisétálva váratlanul előtűnik a Schöllenen-szoros legszűkebb része, az Urner Loch — a történelmi Gotthardweg legveszedelmesebb része, amely fölé a legenda szerint csak az ördöggel lepaktálva tudtak hidat építeni. Mi is átkelünk a Teufelsbrücke-nek nevezett hídon, és megcsodáljuk a mély kanyont, majd ismét vonatra szállva az Oberalp-hágón (2044 m) keresztül Graubünden kantonba érkezünk. Végig fenséges magasalpesi táj kísér bennünket, remek hátteret szolgáltatva utolsó svájci naplementénkhez, ahogy vonatunk begurul Chur városába. Búcsúvacsoránk elfogyasztása után Magyarország felé indulunk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük.

Hetedik napA reggeli órákban érkezünk Budapestre, a Keleti pályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Csupán egyetlen kényelmes hátizsákba pakolj (semmi esetre se gurulós bőröndbe!). Hozz minél kisebb poggyászt, mert a vonatokon korlátozottak a tárolási lehetőségek. Készülj rá, hogy az első és utolsó programnapon végig magunkkal kell vinnünk a felszerelésünket. A további napi programokhoz érdemes egy kistáskát is hozni.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Svájcban érvényes az ingyenes egészségügyi- és balesetbiztosítással, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A vonatos éjszakák kivételével minden este lesz lehetőség zuhanyzásra.

Elektromos áram Svájcban az európai szabványtól eltérő, „type-J” aljzat használatos. Az itthon használt csatlakozók közül a „vékony” („type-C”) gond nélkül használható, a „vastag” („type-F”) azonban csak átalakító segítségével. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A Részvételi díj az összes vacsorát tartalmazza (egy alkalommal magunknak készítjük szállásunkon, a többi esetben elkészített melegételt kapunk). Reggelikre és ebédekre önköltséges módon vásárolhatunk élelmiszert helyi boltokban. A helyi árszint jóval magasabb (250-350%) a Magyarországon megszokottnál. Vásárlási lehetőségünk legkorábban az első programnap délutánján lesz, így aznapra Magyarországról szükséges elkészített szendvicseket hoznunk. Svájcban a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje.

Gyalogtúrák Utazásunk nem tartalmaz komolyabb túrákat, inkább csak hosszabb sétákra kell számítani. Esetenként mély hó is előfordulhat, ezért fontos, hogy megfelelő lábbelivel induljunk útnak!

Időjárás Változékony, a magyarországinál hűvösebb időre számíthatunk, kiváltképp a magasabban fekvő régiókban az Alpok hegyei között.

Kommunikáció Svájc hivatalos nyelvei a német, a francia, az olasz és a romans; de túránk során végig német nyelvterületen tartózkodunk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Svájc nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Szállásainkon Wi-Fi hálózat elérhető. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Szállásainkon Wi-Fi hálózat elérhető. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 15 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 36 fő.

Szállások Utazásunk 6 éjszakájából kettőt vonaton utazással töltünk, 4 éjszakán pedig turistaházakban alszunk, az alpesi országokban megszokott matracláger típusú szobákban. Előfordulhat, hogy a szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyakra is számítani kell. Ágyneműt nem kapunk, hálózsák szükséges!

Szükséges felszerelés személyi igazolvány vagy útlevél, esőkabát vagy esernyő, alkalmas zárt cipő, papucs a szállásra, meleg vízhatlan és szélálló öltözet, törölköző, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, füldugó, kistáska a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Utazás Budapest — Sargans — Budapest útvonalon a Wiener Walzer EuroNight nemzetközi gyorsvonattal utazunk, helybiztosítással. Svájcon belül másodosztályú ülőkocsis vonatokkal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Svájcba és az érintett országokba.

Valuta Svájc hivatalos fizetőeszköze a frank (1 CHF = kb. 390 HUF), ezt érdemes magunkkal hoznunk. Készpénz kivitele javasolt, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Svájc igen drága ország, átlagosan a magyar árszint háromszorosával kell számolnunk! Ajánlott költőpénz: kb. 100 CHF (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a nemzetközi vonatjegyeket helybiztosítással; a Svájcon belüli összes közlekedést vonattal, hajóval, fogaskerekűvel és helyi tömegközlekedéssel; 4 éjszaka szállást turistaházban; 5 meleg vacsorát; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.