Alacsony-Tátra téli túra

Alacsony-Tátra téli túra

Alacsony-Tátra téli túra 2021

Egy kis Himalája-érzés a Kárpátokban

felveszem a bakancslistámra!
Az Alacsony-Tátra nagyjából 270 km-re helyezkedik el Budapestről. Télen nagyon közkedvelt célpont túrasíelők és gyalogtúrázók körében is: aki egy-két napos, de könnyedebb jellegű̋, technikai nehézségektől mentes trekkingre vágyik, annak ez a hegység remek választás. Tudni akarod, miért itt edzenek rosszabb időben az Everestet célzó hegymászók? Szeretnéd megtanulni az alapvető téli eszközök használatát? Szeretnéd magadévá tenni a lavinamentés alapvető fogásait? Ha ez mind érdekel és szeretnéd érinteni az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsát is, akkor már meg is van a helyed a csapatban!
2 nap (0 munkanap)maximum 14 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

feb. 13. (szombat)Reggel 08:00-kor találkozunk Budapesten, az Árpád híd metrómegállónál, ahonnan az Alacsony-Tátrába indulunk — hiszen már várnak a havas vonulatok! A Trangoska parkolóban túravezetőnk kiosztja a szükséges felszereléseket, és elindulunk kényelmes tempóban felfelé. Az eleinte fák között emelkedő ösvény hamarosan ritkásabb erdőben, havas oldalak között húzódik felfelé. Egy idő után a helyi viszonyok függvényében átváltunk hótalpakra vagy hágóvasakra. Egy utolsó nagy kapaszkodó után máris a Stefanika menedékházhoz érünk, ahol az éjszakát is töltjük. Elfoglaljuk szobáinkat, majd megismerkedünk az alapvető téli eszközök és lavinamentő felszerelések használatával. A ház körül tökéletes terep áll rendelkezésre, hogy kipróbáljuk a csoportos lavina áldozat kutatást és mentést, illetve megtapasztaljuk milyen is valójában a hó alatt raboskodni vészhelyzetben. A tréning után éhesen gyűlünk össze újra az étkezőben, ahol megvacsorázunk, majd aludni térünk, hiszen vasárnap remek túra vár ránk. Szállás: menedékház.

feb. 14. (vasárnap)Korai reggelit követően már indulunk is! Nagyjából egy óra gyaloglás után érünk fel az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsára, a 2043 méteres Gyömbérre. Innen tiszta időben tökéletes kilátás nyílik a Magas-Tátra havas vonulataira és a Liptói-havasokra. Némi fényképezkedés és csokievés után haladunk tovább: végig a gerincen, ahol megtapasztalhatjuk a hegység téli viszonyait. Utunk le-föl halad a széles gerinc mentén, miközben megcsodálhatunk számtalan különös hó- és jégképződményt. Folytatva a jeges barangolást beérkezünk a Chopok sípálya vonalára, ami már azt jelzi, hogy hamarosan megérkezünk a menedéket jelentő hüttébe. Mielőtt átmelegednénk, még gyorsan felkapaszkodunk a ház mögötti kőhalomra, amit jég és hó fed, ez lesz maga a Chopok 2024 méteres csúcsa. A csúcsduplázást a Chopok menedékházban ünnepeljük meg egy kiadós ebéddel, jóféle Kofolával és gőzgombóccal. Amennyiben valaki elfáradt és nem szeretne legyalogolni, úgy van lehetőség (saját költségen) felülni a felvonóra és lemenni a parkolóba. A gyalogút lefele e Chopok sípálya mellett halad szorosan egészen a Chopok síközpontig, ahonnan még egy 30 perces gyaloglás vár ránk, amíg visszaereszkedünk az autókhoz. Itt a túravezető összeszedi a kiosztott felszereléseket és elindulunk vissza Budapestre, ahova várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai/járványügyi viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza.Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Fásli, görcsoldó, hasmenés elleni szer, láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Szlovákiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Oltások: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Szlovákiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggelit a Részvételi díj tartalmazza a szálláson. A szálláson a vacsorát és a vasárnapi menedékházban a büfé ebédet a Részvételi díj nem tartalmazza. A csapokból iható víz tölthető.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Időjárás és lavina helyzet Az Alacsony-Tátrában a tél rendkívül csípős, ezért kiemelten fontos az évszaknak megfelelő réteges, szélálló öltözet. Friss havazásokkal és szélfúvásokkal megnőhet a lavinaveszély kockázata. Amennyiben az időjárás előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció Hivatalos nyelv a szlovák, de az angol és német nyelveket többnyire gond nélkül használhatjuk. Szlovákia része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 6 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén a meghirdetett Részvételi díjjal nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 7 fő / túravezető. Túránkat maximum 2 túravezetővel (14 résztvevővel) indítjuk.

Szállás Túránk egyetlen éjszakáját a Stefanika menedékházban töltjük, ahol nagyjából 10 fős szobákban leszünk elszállásolva. Alapvető ágyneműt adnak, de higiéniai okokból érdemes hozni egy hálózsák bélést, mert nem biztos, hogy 100%-os a pokrócok tisztítása. A házban meleg étel kapható és az ital kínálat is bőséges. A tisztálkodásról aprópénzzel működő zuhanyzó gondoskodik, a mosdók a ház szintjének megfelelőek.

Szükséges felszerelés/ruházat

Vízálló, meleg, téli hegymászó bakancs

Két pár merinó gyapjú zokni

Merinó aláöltözet (alsó és felső)

Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág

Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)

Vastag pehelykabát (ha sokat állsz akkor ez lesz a legjobb barátod)

Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)

Sapka, sál, símaszk

Napszemüveg és/vagy síszemüveg

30–35 literes túrazsák, amibe a szükséges eszközök is elférnek a személyes holmikon felül

Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Kézfertőtlenítő gél, szájmaszk

Technikai eszközök, melyeket igény szerint biztosítunk számodra

Egy pár kötözős túra hágóvas

Egy pár hótalp

Teljes lavinamentő szett (jeladó, lapát, szonda)

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen segítünk a csoportnak. A túravezető utazási költsége a résztvevők között kerül szétosztásra egységesen, ezt mindenki a túravezetőt szállító sofőrnek számolja el a túrát követően.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak Szlovákiába.

Valuta Szlovákiában az euró (EUR vagy €) a hivatalos fizetőeszköz, ezt érdemes magunkkal vinnünk. Készpénz kivitele a javasolt, bankkártyát nem tudunk használni a menedékházakban. 1 EUR = kb. 350 Ft.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Erdész András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a teljes körű utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a felszerelésbérlést; 1 éjszaka szállást menedékházban reggelivel; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket és a telekocsis utazás költségeit.