Andalúzia

Andalúzia

Andalúzia 2023

A mórok örökségének ösvényein járva

felveszem a bakancslistámra!
Andalúzia a művészetek, a kultúra, a zene, az építészet, a bikaviadalok és az óriási fiesták hazája. Ez Spanyolország talán legkülönlegesebb, legtöbb látnivalót kínáló tája. A mór kultúrát idéző számtalan erőd, palota, a városok szűk utcái, virággal teli belső udvarok, és a több száz kilométer hosszú tengerpart mindenki számára rejteget kedvére való ínyencséget. Córdobát régi történelme, gazdag kultúrája teszi kihagyhatatlanná, mely az arabok fellegvára volt. A Sierra Nevada lábánál fekvő Granadában a csodálatos mór palotát, az Alhambrát tekintjük meg. A Costa del Sol fővárosában, Malagában megkóstolhatjuk a helyi finomságokat, míg Gibraltárban megetethetjük a híres kismajmokat.
8 nap (5 munkanap)maximum 11 fő
Tengernyi élmény, csodás látnivalók, finomabbnál finomabb ételek és sok kaland - ez volt az elmúlt hét a gyönyörű Andalúziában! Köszönjük!
Változatos programok, Andalúzia felfedezése elvarázsolt. Csodálatos természeti környezet, a városok hangulata magával ragadó! Köszönjük Bencének, aki maximálisan felkészült, profi módon vezette a túrát!
Remek túravezető, kivételesen remek társaság! Ezt a „nyaralást” nem kell napokig kipihenni, mert minden fáradalom ellenére feltöltött!
Spanyolország nem volt az úticéljaim között. De az út végére a sok szép látnivaló, a finom borok, sajtok, serrano sonka, a remek társaság és minőségi túravezetés által nem bántam meg, hogy jöttem.
Ez az egy andalúz hét remek tipp volt arra, hogy hova térjek vissza. Az Alhambráért jöttem, de Sevillába és Córdobába mindenképp visszatérek! Azt kaptam Andalúziától amiről mindig is álmodoztam.
Ez már a 7. qalandaros túrám volt. Ez volt talán a legklasszabb, egészen fantasztius látnivalókkal. Örök élmény marad biztosan!
Régi álmom teljesült ezzel az utazással. Köszönöm, hogy megmutattátok! További munkátokhoz sok sikert kívánok! Maradjatk mindig ilyenek!
Fantasztikus helyek, profi túravezetés, jó társaság, vidám hangulat = Qalandar! Egy csoda volt az út minden pillanata, örökké emlékezni fogok rá!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

szept. 30. — Induljon a fiesta! Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal a dél-spanyolországi Málaga városába repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, feltöltjük élelmiszerkészleteinket, és rövid utazás után megérkezünk Marbella tengerparti városába, ahol mielőtt nyugovóra térnénk, a hangulatos városkában sétálgatunk, de a tengerparton is ejtőzhetünk.
Szállás: vendégház (2-4 ágyas szobák).

okt. 01. — Britek? Minek jöttek ide?! Bár még csak fél napja tartózkodunk az Ibériai-félsziget legnagyobb országában, ismét átlépjük a spanyol határt, és a brit fennhatóság alá eső adómentes városállam, Gibraltár területére érkezünk. Túránk első állomása segít megérteni Andalúzia fordulatos történelmét: mint a terület neve is utal rá, itt szállt partra 711-ben Tárik ibn Zijád berber hadvezér, Tanger kormányzója, aki ezzel megtette a legjelentősebb lépést a majdnem nyolc évszázadig tartó arab uralom és a terület meghódítása felé. A kabinos felvonóból nyíló kilátásban gyönyörködve feljutunk a földnyelv legfőbb látványosságának, a 426 méterre kimagasló Sziklának a csúcsára, ahol a délelőtt hátralévő részében rövid sétát teszünk. Találkozunk a híres és igen szemtelen majmócákkal, melyek jelenléte Európában egyedülálló; meglátogatunk egy cseppkőbarlangot, és letekintünk a félelmetes mélységbe a nemrégiben épült üvegpadlójú kilátóteraszról. A brit hangulatra mi más tehetné fel a koronát, mint egy tengerész pubban elfogyasztott fish-and-chips? Ebéd után nyugatnak vesszük az irányt, és visszatérve Spanyolországba a környék történelmileg talán legfontosabb, egykor leggazdagabb kikötővárosába, Cádizba érkezünk. A karthágói uralom alatt a város pozíciójánál fogva Hannibál ibériai hadjáratainak kiindulási pontjaként szolgált, fénykorát pedig a felfedezések korában, Kolumbusz és a spanyol aranyflotta alatt élte. Megtekintjük az Új- és Régi-Katedrálist, a római színházat, a város védelmi rendszereit, majd a belvárost a tengerparti panoráma körúton elhagyva zárjuk napunkat.
Szállás: vendégház (3-4 ágyas szobák).

okt. 02. — Andalúzia fővárosa, a borbély hazája Mai első megállónk a hétszázezer fős Sevilla, a bikaviadalok és a legrégebbi spanyol aréna hazája. Spanyolország negyedik legnagyobb városa egyszerűen lehengerlő: kulturális sokszínűsége egyedülálló, elegánsan egyesíti a modernet a történelmivel, mediterrán időjárása és hangulata bármikor elcsábítja az utazót egy tapas tál végig kóstolására vagy egy flamenco est meglátogatására, viszonylag kis óvárosa pedig annyi látnivalót tömörít, amik felfedezésére egy élet is kevés lenne. Nem véletlen hát, hogy az egyik leghíresebb útikalauz az andalúz „fővárost” találja a világon látogatásra legérdemesebbnek. Napunkat a valaha épült legnagyobb gótikus katedrális minden szegletének bejárásával kezdjük, majd a harangtoronnyá alakított egykori minaret, a 104 m magas Giralda tornyából tekintünk le a város szűk utcáira. A szerzetesi narancsligeten áthaladva megpróbáljuk ezt az élményt is felülmúlni a Real Alcázar palotaegyüttes meglátogatásával. Aki még nem hallott a mór építészet ezen csodájáról, annak is ismerős lehet a helyszín a Trónok Harca sorozat jeleneteiből. A lemenő nap fényeit a Guadalquivir folyó partján épült XIII. századi Aranytorony tetejéről örökíthetjük meg, mielőtt vacsora után kutatva belevetjük magunkat a tapas bárok rengetegébe.
Szállás: hostel (6 ágyas szobák).

okt. 03. — Sevillából Córdoba A helyiekkel elköltött reggelink után korán nyakunkba vesszük a várost, hogy a még ránk váró számtalan látnivaló beleférjen délelőttünkbe. Első utunk a város új jelképéhez, a 2011-ben épült Metropol Parasolhoz vezet. A 30 m magas, hatalmas gombákra emlékeztető kilátóterasz mérnöki csoda, egyben a világ legnagyobb faépülete. Útba ejtjük az egykori Királyi Dohánygyár épületét, mely új funkcióra lelt a több, mint 70.000 hallgatóval büszkélkedő Sevillai Egyetem néhány tanszékének ideköltöztetésekor. Nem maradhat ki a város hagyományainak egyik alappillérét jelentő bikaviadal aréna sem, melybe besétálva magunk is átérezhetjük a viadalok vérpezsdítő hangulatát. Sevillai látogatásunkat a vizesárkokkal körbevett Plaza de Espana téren zárjuk: a jellegzetes lovashintókat kerülgetve tekinthetjük meg a tér egyedülálló csempemotívumait, melyek a spanyol tartományokat és városokat mutatják be. Délután Córdobát vesszük célba, mely az egykori római birodalom idején a virágzó Hispánia provincia fővárosa volt; majd a mór hódítók alatt is több, mint 2 évszázadig játszotta a kalifátus fővárosának szerepét, így igen érdekes építészeti-kulturális egyveleg jött itt létre. A római-kori híd és a növényekkel benőtt folyó megtekintése, illetve a város jelképének számító Mezquita mecset-katedrális meglátogatása után egy hangulatos andalúz étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat.
Szállás: vendégház (6 ágyas szobák).

okt. 04. — Flamenco, patio, palacio Córdoba más. Nyugodt, hangulatos. A világ egyetlen olyan városa, mely 4 UNESCO világörökségi helyszínnel rendelkezik, egyben Spanyolország egyik leginkább alulértékelt gyöngyszeme. Napunkat az Alcazár de los Reyes Cristianos palotában kezdjük, melynek kertjei, halastavai és szökőkútjai között egy földi paradicsomban érezhetjük magunkat. Nem maradhat el a kultúra sem: a flamenco múzeum meglátogatása során a hangszerkészítés lépéseiről és híres flamenco gitárosok művészetéről tanulhatunk. Ezután elveszünk a városkában: bolyongunk az egykori zsidónegyedben, hagyjuk, hogy a szűk, macskaköves utcák, a virágokkal borított, fehérre meszelt házak, az ezernyi patio (udvarocska) hangulata elvarázsoljon. Frissen sütött halpiaci ebédünket követően Granada felé vesszük az irányt, mely a mórok utolsó erődjeként maradt meg a történelemben. Szállásunk elfoglalása után a granadai katedrálishoz sétálunk, majd körbenézünk az Albaicín arab negyed bazárjai, teaházai és éttermei között: az évezredes örökséget jól mutatja, hogy néha szinte Marokkóban érezhetjük magunkat. A lemenő napot a híres San Nicolas kilátóhelyről kísérhetjük figyelemmel: az Alhambra és a Sierra Nevada mögött eltűnő sugarak kiváló fotótémát kínálnak!
Szállás: hostel (4 ágyas szobák).

okt. 05. — Alhambra és a Sierra Nevada A híres spanyol mondás szerint: „Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit!”. Erről magunk is meggyőződhetünk, amint reggel Spanyolország egyik legnépszerűbb látványossága, az Alhambra felé vesszük az irányt. A Granada feletti dombra épült erődítmény a mórok túlélésének záloga volt: Andalúzia egyes részeinél több, mint kétszáz évvel tovább tudott hatalmon maradni az ide visszavonult emírség. Az épületegyüttes körbejárása több órát is igénybe vehet: az Alcazaba erőd és a Nasrid uralkodók palotái mellett itt találhatóak a Generalife kertjei és a híres Oroszlános-szökőkút is. Délutánra felkötjük túracipőinket: irány a Sierra Nevada! Rövid túránk közben ismerhetjük meg Andalúzia másik arcát: a köves, havas, 3000 m feletti holdbéli tájon egy kegyhelyig sétálunk, majd a sípályák között térünk vissza autóinkhoz. Közel sincs vége még napunknak: hosszabb utazást követően érkezünk meg az El Torcal Nemzeti Park bejáratához. A nap második túrája sem lesz megerőltető, cserébe annál látványosabb: a karsztfennsík ösvényeit végigjárva számtalan állatot és mesefigurát fedezhetünk fel az egyedülálló, göcsörtös, fogazott mészkősziklákban. Estére a közeli Antequera városába utazunk.
Szállás: vendégház (2-3 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúrák: délelőtti táv 5 km, szint fel 200 m, le 200 m; délutáni táv 3 km, szint fel 200 m, le 200 m.

okt. 06. — Olajozott túrázás Reggel korán útnak indulunk, hogy délelőttünket a gasztrokulturális élvezetek jegyében tölthessük el. A célállomás egy közeli olívafarm, ahol fakultatív programként egy igazán házias, mediterrán reggeliben lehet részünk, amit a végtelen olíva ültetvények és dombocskák közepére emelt épületeknél fogyaszthatunk el. Hamarosan érkezik a fejtágítás: üzemlátogatás keretein belül megtudhatjuk, hogy milyen folyamatokon keresztül készül az akár több száz éves, szikár olajfák terméséből az értékes, aromákban gazdag olívaolaj, melyet akár frissen meg is kóstolhatunk. Utazásunk egyik fénypontja következik: rövid autózást követően érkezünk meg a híres, via-ferrata szerű túraút, az El Caminito del Rey (azaz „A Király Ösvénye”) bejáratához. A Guadalhorce folyó szurdokvölgyében, gyakran száz méteres magasságban futó ösvényt több baleset és hosszas lezárás után végül teljesen felújított formában 2015 tavaszán adták át a nagyközönségnek, így a szabályok betartása mellett teljes biztonságban haladhatunk végig rajta. Antequerába visszatérve az Alcazaba erőd tövéből tekinthetünk le az idilli, családias városképre.
Szállás: vendégház (2-3 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 9 km, szint fel 200 m, le 200 m.

okt. 07. — Szürreális élmények temetőben és Picassoval Antequera városkáját gyakran nevezik Andalúzia Firenzéjének rengeteg temploma miatt — végre mi is megtekinthetünk egy párat belőlük! Ám a város nem csak erről híres, hanem két bronzkori temetkezési helyéről, az ún. dolmenekről is. Szállásunkat elhagyva a dolmenekhez utazunk, melyekből a nagyobbik csaknem 25 méter hosszú és 4 méter magas, a legnehezebb beépített kőtábla pedig elképesztő, 180 tonna súlyú! Végül elindulunk utolsó állomásunk, Málaga városa felé: máshol nem is kezdhetnénk a felfedezést, mint a város híres szülötte, Pablo Picasso múzeumánál, mely bőséges állandó kiállítással várja a szürrealizmus iránt érdeklődőket. Az Alcazaba, a Gibralfaro kastély és egy kis tengerpartozás is belefér a napba, majd szabadprogram keretében válogathatunk szuvenírek közül a híres Plaza de la Merced téren. Este a málagai repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól, és hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan éjfél körül érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Spanyolországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Spanyolországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait a szállásunkon feltölthetjük.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A helyi árszint némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál. Egy vacsora egy alsó-középkategóriás étteremben kb. 15-20 euró. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Spanyolország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk több rövid túrát is tartalmaz, ezek közül a „legextrémebb” a Sierra Nevada területére vezet. Itt 3000 méter magasan leszünk, magashegyi klíma a jellemző. Érdemes vízhatlan túracipővel és ruházattal készülni. Ezen kívül városi sétákra számíthatunk, ezekre viszont bőven lesz majd példa utazásunk 8 napja alatt.

Időjárás Andalúziában ebben az időszakban általában napos, nyárias idő, 25-29°C jellemző, a Sierra Nevada hegyei között azonban ennél jóval hidegebb van, erős szélre is számítanunk kell. Eső előfordulhat, ezért hozzunk esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a spanyol, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Mindemellett leginkább az angol nyelvet használhatjuk. Spanyolország és Gibraltár is része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 11 fő.

Szállások Utazásunk 7 éjszakáját hostelekben és egyszerű vendégházakban töltjük. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Szállásaink egyszerű színvonalúak, de minden esetben kapunk tiszta ágyneműt és lesz lehetőségünk melegvizes fürdésre. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelésÉrvényes útlevél, esőkabát/esernyő, törölköző, gyógyszerek, zárt cipő, melegebb öltözet, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk, füldugó.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Málaga — Budapest útvonalon. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Spanyolországon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevéllel léphetnek be Gibraltár területére, így személyazonosító igazolvánnyal nem tudsz részt venni ezen az élménytúránkon!

Valuta Spanyolországban az euró (1 EUR = kb. 400 HUF), Gibraltárban a font (1 GBP = kb. 430 HUF) a hivatalos fizetőeszköz. Készpénz kivitele javasolt euró formájában; de a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 7 éjszaka szállást hostelekben és vendégházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket.