Azori-szigetek

Azori-szigetek

Azori-szigetek 2022

Zöld. Békés. Ismeretlen. Harmonikus.

felveszem a bakancslistámra!
Az Atlanti-óceán közepén, félúton Budapest és New York között fekszik egy szigetcsoport, melyet — szerencsére — elkerül a ‘sziget-nyaralók‘ tömege. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Azori-szigetek Európa legjobban őrzött titka: ebben az idilli világban az európai ember még valódi összhangban él a természettel. És micsoda természettel lehet itt összhangban élni...! Dzsungel-szerű erdők, forró vizű források, színes énekesmadarak, azúrkék krátertavak, drámai tengerpartok, hatalmas páfrányfák, iszapfortyogók és szolfatárák — sokáig lehetne folytatni a sort. Ha eleged van a nagyvárosokból, ha pár napig nem szeretnél óriásplakátokat látni, ha kíváncsi vagy a zöld többezer árnyalatára, ha érdekel egy tiszta és csöndes szigetvilág, ne keresgélj tovább!
5 nap (3 munkanap)maximum 22 fő
Izlandi utunk után szerettem volna hőforrásokat, vízeséseket melegebb éghajlaton látni. A várakozásaimnak megfelelően a sziget gyönyörű, a növényzet sokfélesége és színei tényleg csodálatosak. Túravazetőink kiválóak voltak. Még megyünk veletek!
Köszönöm, hogy láthattam ezt a csodálatos szigetet! Varázslatosan szép partok, buja növényzet, elképesztő virágok. Örülök, hogy itt lehettem!
Ízek, színek, illatok országa, mindezt néhány napba sűrítve, elhivatottsággal átszőtt vezetéssel! Köszönjük!
Kiváló szervezés, alapos felkészülés, kedves túravezetők. Köszönöm szépen!! Ez tényleg „Velemjáró Barát!”
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 18.Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt. Egy átszállással az Atlanti-óceán kellős közepére, a Budapesttől és New Yorktól nagyjából azonos távolságra elhelyezkedő Azori-szigetek leglátványosabb tagjára, Sao Miguel szigetére repülünk. Érkezésünk után felvesszük bérelt autóinkat, feltöltjük élelmiszerkészleteinket és egy közeli kempingben felállítjuk sátrainkat. Szállás: egyszerű kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jún. 19.Reggeli után sátrainkat hátrahagyva egész napos körutazásra indulunk a sziget nyugati részén. Kanyargós úton érjük el a gyönyörű Sete Cidades kaldera peremét, amiben négy tündöklő tó is fekszik. Ez a szigetvilág legikonikusabb látképe: egy egykori szálloda elhagyott teraszáról tekintünk alá a hihetetlen színekben pompázó kráterbe, melynek mélyén feltűnik a Lagoa Azul és a Lagoa Verde. Innen a sziget fővárosába, Ponta Delgadába utazunk, s fejest ugrunk a látnivalók tengerébe. Első állomásunk az Európában egyedülálló Arruda ananászültetvény, ahol egész évben megterem ez az édes, egzotikus gyümölcs. Elbúcsúzva új kedvenc farmunktól a föld alá ereszkedünk: a város alatt húzódik ugyanis a rendkívül látványos Gruta do Carvao vulkanikus kéregbarlang. A főváros következő izgalmas látnivalója a hatalmas botanikus kert: teszünk egy sétát a parkban, ahol rengeteg különleges növényt (köztük számos ausztrál fafajt) láthatunk. Ebéd után elhagyjuk a várost, és a sziget legnyugatabbi vidékére autózunk. Leereszkedünk az óceánpartra, ahol újabb ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi: közvetlenül a part mellett, a tenger alatt melegvízű forrás fakad, mely egy kis öbölben felmelegíti az óceán vizét is, ideális körülményeket teremtve a fürdőzéshez. Napunk zárásaként pár üveg azori bor társaságában egy kilátóponthoz kanyargunk, ahonnan végignézhetjük, amint a Nap alábukik a végtelen óceán habjai közé... Szállás: egyszerű kemping.

jún. 20.Sátorbontás után a sziget belseje felé indulunk, ám amint elérjük tegnap megismert kalderánk peremét, gyalog folytatjuk utunkat: a rendkívül változatos növényzetű tájban hortenziabokrok és fenyvesek váltakozva szegélyezik utunkat. Túránk során legalább tíz különálló krátertavat érintünk, s — megfelelő időjárás esetén — megdöbbentő kilátás tárul szemünk elé a Sete Citades kalderára is. (Táv: 8 km, szint: fel 200 m, le 200 m). Ezután a sziget egyik legszebb melegvizű fürdőjéhez utazunk: a Caldeira Velha forrón feltörő vizét természetes hűtőrendszeren keresztül vezetik a medencékbe. Körülöttünk dzsungelt idéző erdő: a hatalmas páfrányfák ágai között színes madarak röpködnek, mi pedig lazulunk a termálvízben — és meglátogatunk egy meleg vizű vízesést is. Fájó szívvel hagyjuk ott a hőforrást, pedig délutáni programunk nem más, mint a Chá Gorreana: Európa egyetlen teaültetvénye!. Itt nemcsak a harmonikus nyugalmat árasztó teraszos termőterületet nézzük meg, hanem testközelből végigkövetjük a tea útját egészen a csészéig — szó szerint, hiszen a frissen főtt, jellegzetes azori teába bele is kóstolhatunk. Látogatásunk után Nordeste városába utazunk, ahol vacsoránk elfogyasztását követően felkeressük éjszakai szálláshelyünket. Szállás: egyszerű kemping.

jún. 21.Reggel folytatjuk körutazásunkat: első megállónk a sziget legkeletibb pontja, a világítótoronnyal díszített, világvégi hangulatú Arnel-fok. Innen gyönyörű, drámai tájon kanyargunk végig: többször megállunk fotózni kilátópontoknál, és egy rendkívül gyönyörű, szikla tetején függő botanikus kertet is bejárunk. Faial de Terra halászfaluból gyalogszerrel indulunk a hasonló nevű szurdokvölgy felfedezésére: az őserdei növényzet itt rendkívül dús, a levegő párás — az egész környezet a trópusok világát idézi elénk. Némi kaptató után elérünk egy vízesést (jó idő esetén még itt is megmártózhatunk), majd Sanguinho mesebeli falucskájához túrázunk. Ez az idilli, gépjárművel megközelíthetetlen település mintha egy rendkívüli pontossággal kidolgozott, elhagyott filmdíszlet lenne, ahol minden apró részlet elgyönyörködtet a maga egyszerű bájával. (Táv: 5 km, szint: fel 250 m, le 250 m). Ebéd után a Lagoa das Furnas tóhoz, valamint az azt övező vulkanikus mezőhöz utazunk. Felkeresünk néhány szolfatárát, ahol sűrű gőz- és gázoszlopok törnek fel a föld mélyéből, megtekintünk pár iszapfortyogót, és felkocsikázunk egy kilátóhoz, ahonnan rálátni az elképesztő Furnas-völgyvidékre. Ezt követően a sziget talán leghíresebb, természetes termálfürdőjében, a Poca da Dona Beija-ban pihenjük ki a nap fáradalmait: az itt feltörő 40°C-os, ásványi anyagokban igen gazdag vizet több kisebb medencén vezetik keresztül, melyeket egy páfrányokkal szegélyezett meleg patak köt össze. Végül vacsora és sátorállítás után nyugovóra térünk Furnas városában. Szállás: kemping.

jún. 22.Sátorbontás után a repülőtér felé vesszük utunkat, leadjuk bérelt autóinkat és egy átszállással hazarepülünk Budapestre, ahova várhatóan éjfél után érkezünk.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! Ezen felül hozhatsz magaddal 1 db derékaljat és 1 db hálózsákot, melyet a sátrakkal együtt közös feladott poggyászokban (zsákokban) fogunk szállítani. A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Fásli, görcsoldó, hasmenés elleni szer, láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Portugáliában, így az Azori-szigeteken is érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt minden résztvevőnek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden második napon lesz lehetőségünk zuhanyzásra. Oltások: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Portugáliában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait bérautóinkban és kempingjeink egy részében feltölthetjük.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban — de minden nap egyszer lesz lehetőségünk helyi alsó- vagy középkategóriás éttermekben való étkezésre is. Magyarországról csak némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) érdemes magunkkal vinnünk. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál némileg magasabb; olcsó éttermekben kb. 5-10 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,5 euró. Van lehetőség tábori, gázfőzős ételkészítésre is: ha szeretnél, hozz saját gázfőzőt magaddal (gázpalack azonban nem szállítható kézipoggyászban, ennek beszerzésére első nap lesz lehetőség).

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Időjárás A várható hőmérséklet napközben 20-23°C, éjjel 13-16°C. Az óceáni éghajlat következtében csapadék bármikor előfordulhat, de az esők általában rövidek. Erős szél is előfordulhat.

Gyalogtúrák Utazásunk nem tartalmaz komolyabb gyalogtúrákat, inkább hosszabb sétákra, kirándulásokra kell számítani.

Kommunikáció A hivatalos nyelv a portugál; angolul a legtöbb helyi valamilyen szinten beszél. Portugália része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: -2 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Utazásunk 4 éjszakáját saját sátrainkban töltjük, változó felszereltségű kempingekben. Derékalj és nyári hálózsák szükséges. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség).

Szükséges felszerelés : Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, hálózsák, derékalj, sátor, fürdőruha, törölköző, füldugó, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, meleg öltözet, esőkabát, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, s tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Ponta Delgadáig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Az Azori-szigeteken belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Portugáliába.

Valuta Portugália hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele célszerű euró formájában, bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. (Ajánlott költőpénz: kb. 100-120 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Rábely Tamás
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db 40x30x20 cm-es kézipoggyászt és a közös feladott poggyászokat a sátraknak, derékaljaknak és hálózsákoknak; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 4 éjszaka szállást kempingekben; a program szerinti belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!