Azori-szigetek

Azori-szigetek

kedvezményekkel akár:
494.389 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 523.471 Ft
26 éves kor alatt: 494.389 Ft
teljes részvételi díj:
581.634 Ft
mit tartalmaz?
2024.09.11. — 2024.09.16.

Azori-szigetek 2024.09.11. — 2024.09.16.

Zöld. Békés. Ismeretlen. Harmonikus.

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Az Atlanti-óceán közepén, félúton Budapest és New York között fekszik egy szigetcsoport, melyet — szerencsére — elkerül a ‘sziget-nyaralók‘ tömege. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Azori-szigetek Európa legjobban őrzött titka: ebben az idilli világban az európai ember még valódi összhangban él a természettel. És micsoda természettel lehet itt összhangban élni...! Dzsungel-szerű erdők, forró vizű források, színes énekesmadarak, azúrkék krátertavak, drámai tengerpartok, hatalmas páfrányfák, iszapfortyogók és szolfatárák — sokáig lehetne folytatni a sort. Ha eleged van a nagyvárosokból, ha pár napig nem szeretnél óriásplakátokat látni, ha kíváncsi vagy a zöld többezer árnyalatára, ha érdekel egy tiszta és csöndes szigetvilág, ne keresgélj tovább!
A sziget ezerarcú: domborzatilag, időjárásilag és az élményeket tekintve is. Meglepő és megnyugtató módon mégis élhető, élvezhető, ha szerencsés az ember, mert elkerüli a tömeget. (jó a szervezés? ;) ) Olyan jól éreztem magam, hogy megöregedni is itt szeretnék! Köszi az élményt, köszi a qalandot!
Csodálatos természet, jó társaság, fantasztikus együtt töltött idő.
Izlandi utunk után szerettem volna hőforrásokat, vízeséseket melegebb éghajlaton látni. A várakozásaimnak megfelelően a sziget gyönyörű, a növényzet sokfélesége és színei tényleg csodálatosak. Túravazetőink kiválóak voltak. Még megyünk veletek!
Köszönöm, hogy láthattam ezt a csodálatos szigetet! Varázslatosan szép partok, buja növényzet, elképesztő virágok. Örülök, hogy itt lehettem!
Ízek, színek, illatok országa, mindezt néhány napba sűrítve, elhivatottsággal átszőtt vezetéssel! Köszönjük!
Kiváló szervezés, alapos felkészülés, kedves túravezetők. Köszönöm szépen!! Ez tényleg „Velemjáró Barát!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. szeptember 11., szerda — Az Atlanti-óceán zöld csodája Várhatóan a kora reggeli órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt. Egy átszállással az Atlanti-óceán kellős közepére, a Budapesttől és New Yorktól nagyjából azonos távolságra elhelyezkedő Azori-szigetek leglátványosabb tagjára, São Miguel szigetére repülünk. Érkezésünk után felvesszük bérelt autóinkat és a sziget fővárosába, Ponta Delgadába megyünk. Felfedezzük az óváros látnivalóit, többek között a hatalmas botanikus kertet, amely rengeteg különleges növénynek (köztük számos ausztrál fafajnak) ad otthont, majd a helyi piacon feltöltjük élelmiszerkészleteinket.
Szállás: apartman (3 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után öt éjszakát töltünk.

2024. szeptember 12., csütörtök — Moby Dick és tengeri fürdő Reggeli után a kikötőhöz sétálunk, ahol hajóra szállva delfin- és bálnanéző hajóútra indulunk. A szigetek partját mosó víz több, mint húszféle bálna- és delfinfajnak ad otthont, de teknősökkel, ördögrájával, holdhallal vagy akár még cetcápával is találkozhatunk az út során. Miután ismét szárazföld van a talpunk alatt, a sziget nyugati peremére autózunk. Leereszkedünk az óceánpartra, ahol ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi: közvetlenül a part mellett, a tenger alatt meleg vizű forrás fakad, mely egy kis öbölben melegíti fel az óceán vizét, ideális körülményeket teremtve a fürdőzéshez. Napunk zárásaként pár üveg azori bor társaságában egy kilátóponthoz kanyargunk, ahonnan végignézhetjük, ahogy a nap alábukik a végtelen óceán habjai közé...
Szállás: apartman (3 fős szobák).

2024. szeptember 13., péntek — Vulkán és őserdő Napunkat a Lagoa das Furnas tó, valamint az azt övező vulkanikus mező megtekintésével kezdjük. Felkeresünk néhány szolfatárát, ahol sűrű gőz- és gázoszlopok törnek fel a föld mélyéből, megtekintünk pár iszapfortyogót, és felkocsikázunk egy kilátóhoz, ahonnan rálátni az elképesztő Furnas-völgyvidékre. Innen Faial de Terra halászfaluba autózunk, ahonnan gyalogszerrel indulunk a hasonló nevű szurdokvölgy felfedezésére. Az őserdei növényzet itt rendkívül dús, a levegő párás — az egész környezet a trópusok világát idézi elénk. Némi kaptató után elérünk egy vízesést (jó idő esetén meg is mártózhatunk benne), majd Sanguinho mesebeli falucskájához túrázunk. Ez az idilli, gépjárművel megközelíthetetlen település mintha egy rendkívüli pontossággal kidolgozott, elhagyott filmdíszlet lenne, ahol minden apró részlet elgyönyörködtet a maga egyszerű bájával. Ezt követően a sziget talán leghíresebb természetes termálfürdőjében, a Poça da Dona Beija-ban pihenjük ki a nap fáradalmait: az itt feltörő 40°C-os, ásványi anyagokban igen gazdag vizet több kisebb medencén vezetik keresztül, melyeket egy páfrányokkal szegélyezett meleg patak köt össze.
Szállás: apartman (3 fős szobák).
Gyalogtúra: 5 km; szint: fel 250 m, le 250 m.

2024. szeptember 14., szombat — Tea és forró víz Reggeli után a Chá Gorreana, Európa egyetlen teaültetvénye felé vesszük az irányt. Itt nemcsak a harmonikus nyugalmat árasztó teraszos termőterületet nézzük meg, hanem testközelből követjük végig a tea útját az ültetéstől egészen a csészéig. A frissen főtt, jellegzetes azori teába bele is kóstolhatunk. Következő megállónk a sziget legkeletibb pontja, a világvégi hangulató Arnel-fok, melyen egy világítótorony őrködik a béke felett. Innen gyönyörű, drámai tájon kanyargunk végig. Többször megállunk fotózni kilátópontoknál, és egy rendkívüli, szikla tetején függő botanikus kertet is bejárunk. Ezután a sziget egyik legszebb melegvizű fürdőjéhez utazunk, ahol a Caldeira Velha forrón feltörő vizét természetes hűtőrendszeren keresztül vezetik a medencékbe. Körülöttünk dzsungelt idéző erdő: a hatalmas páfrányfák ágai között színes madarak röpködnek, mi pedig lazulunk a termálvízben, és meglátogatunk egy meleg vizű vízesést is.
Szállás: apartman (3 fős szobák).

2024. szeptember 15., vasárnap — Ananászfarm és ikertavak Napunk első állomása az Európában egyedülálló Arruda ananászültetvény, ahol egész évben megterem ez az édes, egzotikus gyümölcs. Miután megkóstoltunk némi — családi recept alapján készült — ananászlikőrt, elbúcsúzunk új kedvenc farmunktól és a föld alá ereszkedünk, hiszen a város alatt húzódik a rendkívül látványos Gruta do Carvão vulkanikus kéregbarlang. Ezután nyugat felé vesszük az irányt, és egészen a gyönyörű Sete Cidades kaldera pereméig kanyargunk, melyben négy tündöklő tó is fekszik. Ez képezi a szigetvilág legikonikusabb látképét. Egy egykori szálloda elhagyott teraszáról tekinthetünk alá a hihetetlen színekben pompázó kráterbe, melynek mélyén feltűnik a Lagoa Azul és a Lagoa Verde. A paradicsomi látvány gyalogtúrára hív minket. Utunkat hortenziabokrok és fenyvesek váltakozva szegélyezik. Túránk során legalább tíz különálló krátertavat érintünk, és — a megfelelő időjárás esetén — lélegzetelállító kilátás tárul szemünk elé a Sete Citades kalderára is.
Szállás: apartman (3 fős szobák).
Gyalogtúra: 8 km; szint: fel 200 m; le 200 m.

2024. szeptember 16., hétfő — Búcsú Portugália smaragd szigetétől Reggelink elfogyasztása után a repülőtér felé vesszük az irányt, ahol leadjuk bérelt autóinkat és egy átszállással hazarepülünk Budapestre, ahova várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Portugáliában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Portugáliában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásunkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes magunkkal hoznunk.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A portugál árszint némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy alsó-középkategóriás étteremben kb. 18-20 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk két gyalogtúrát tartalmaz, melyek távolsága és szintemelkedése nem kiemelkedő. A terepviszonyok miatt a bokát jól fogó, vízhatlan túracipő ajánlott.

Időjárás A várható hőmérséklet napközben 20-23°C, éjjel 13-16°C. Az óceáni éghajlat következtében csapadék bármikor előfordulhat, de az esők általában rövidek. Erős szél is előfordulhat.

Kommunikáció A hivatalos nyelv a portugál, angolul többnyire valamilyen szinten beszélnek. Portugália része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: -2 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk 5 éjszakáját apartmanban, 3 fős szobákban töltjük. Előfordulhat, hogy a szálláson nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, franciágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát vagy esernyő, fürdőruha, törölköző, papucs, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, füldugó, zárt cipő, melegebb öltözet, kézfertőtlenítő gél.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk átszállással Budapesttől Ponta Delgadáig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Az Azori-szigeteken belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Portugáliába.

Valuta Portugália hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele javasolt euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 180-200 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Rábely Tamás
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes nemzetközi- és belföldi repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 5 éjszaka szállást apartmanban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.07.15.
Előleg: 231.634 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.12.