Balkán Szíve

Balkán Szíve

kedvezményekkel akár:
502.797 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 532.373 Ft
26 éves kor alatt: 502.797 Ft
teljes részvételi díj:
591.526 Ft
mit tartalmaz?
2024.09.04. — 2024.09.15.

Balkán Szíve 2024.09.04. — 2024.09.15.

Koszovó, Albánia, Észak-Macedónia legjava

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Mi a különbség a turizmus és az utazás között? Itt átélheted! Elveszni az Észak-Albán Alpok hegyeiben (bár beszédesebb a helyi Prokletije, azaz 'Átkozottak hegyei' megnevezést használni) időutazás és életre szóló élmény. Elmenni a Valbona-völgy Isten háta mögötti paradicsomába, elfogadva az ott élők zavarba ejtő vendégszeretetét, leülni velük a ligetes kertjükben, átélni egy felejthetetlen estebédet, amit mi nyugaton bioétkezésnek neveznénk. Utána pedig rakijét, helyi gyümölcspárlatot és törökös zaccos kávét iszogatva nagyokat hallgatni velük. Megérkezni. Megtalálni Európában a rég elveszettnek hitt Paradicsomot, a mítikus múltat. Azonban egy dologgal meg kell barátkoznunk: innen az utazó nem tér vissza ugyanúgy. Valami óhatatlanul visszahívja majd...
Ha az ember Európán belül egy egészen más világot szeretne megismerni, akkor ez a három ország a legjobb célpont! Az élet keménysége, a vallások különbözősége és az emberek kedvessége elvarázsoló! A természet és a hegyek egy külön fejezet az ember életében!
Hihetetlen sok gyönyörű helyszínt látogattunk, fürdések nagyon jók voltak, főleg a jéghideg patakban! Az esték mindig jól teltek, egy szomorú pillanat sem volt a túra alatt.
A balkáni országokról sokan úgy vélik, milyen szegény országok, de ez egyáltalán nem igaz! Valójában ezek az országok természeti és kulturális kincsekben nagyon gazdagok, az emberek nagyon kedvesek!
Az albán pásztorok sokkal jobb fejek, mint a románok. Albániában nagyon jókat lehet vacsorázni, nagyon olcsón! A Komani-tó egy felfedezetlen turista paradicsom, csodálatos volt ülni a hajó orrában mindenféle korlát nélkül!
A programok változatosak, így mindenki megtalálhatja benne, amit szeret. Albánia hegyei lélegzetelállítóak, a túra kihívást jelentő, de bárki számára teljesíthető, így nagy sikerélményt is nyújt! A túravezető kedves, segítőkész, jól felkészült és talpraesett.
Ez az út olyan volt, mint egy jófajta Sopszka saláta. Volt benne minden finomság: havas, hegyi túra, tengeri fürdőzés, városlátogatások, templomok, mecsetek, kolostorok, hajózás, meghintve sok röhögéssel, jó társasággal, megöntözve egy kis rakijával, színes koktélokkal, sok helyi sörrel és megfüstölve némi sishával. Szóval szuper volt. Ja, és a Sopszka saláta is ízlett!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. szeptember 04., szerda — A nyüzsgő főváros Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Népligeti buszpályaudvar főbejáratánál (aluljáró szint), ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk. Innen közvetlen járattal Pristinába, Koszovó nyüzsgő fővárosába repülünk, majd felvesszük bérelt autóinkat és elfoglaljuk szállásunkat. Napunk hátralévő részét a főváros felfedezésével töltjük. Pristina sajátos hangulatot árasztó keveréke az ottomán és a kommunista emlékeknek: láthatunk itt az osztrák-magyar uralom alatt templommá alakított ősi mecseteket, de a világ 10 legrusnyább épülete között számontartott Nemzeti Könyvtárat is megtekintjük. A brutalista építészet hamisítatlan darabja után szinte fellélegzés a modern stílusú Teréz Anya katedrális — azonban a legnagyobb élmény egyszerűen sétálgatni a néha egészen szürreálisnak ható utcákon és tereken. Esténket egy igazán bőséges balkáni vacsora koronázza meg.
Szállás: hostel (4 fős szobák).

2024. szeptember 05., csütörtök — Koszovó kulturális emlékei Reggeli után a Világörökség oltalma alatt álló Gracanica-kolostorhoz látogatunk, amely a Pristina melletti szerb enklávé központja, majd meg sem állunk a közeli, még feltárás alatt lévő romvárosáig, Ulpianaig. Ez a város egykor a legfontosabb kereskedelmi csomópontként működött Konstantinápoly és Róma között. Délnek fordulva a Šar-hegység csodálatos hegyvonulatai között kanyarogva autózunk tovább, egészen 1500 m-es magasságig emelkedünk, de útközben időt szakítunk fotószünetekre is. Kora délután érkezünk Koszovó kulturális fővárosába, a mindig élettel teli Prizrenbe, ahol felkeressük a látványos ottomán kőhidat, a mellette álló díszes Sinan Pasa mecsettel, majd a Világörökség részét képező XIV. századi Irgalmas Szűz Mária templomot. Felkapaszkodunk a többszáz éves fellegvárba is, amely egészen 1912-ig szolgált hadászati célokat, és ahonnan csodálatos kilátás nyílik Koszovó második legnagyobb városára: több mint 30 minaretet számolhatunk meg, illetve gyönyörködhetünk a környező hegyek szépségében.
Szállás: szálloda (2-5 fős szobák).

2024. szeptember 06., péntek — Ahová már út se vezet... Reggeli után a vízesések és tavacskák láncolatából álló Mirusha-szurdokhoz utazunk. Az egymás felett elhelyezkedő teraszokat gyalogosan közelítjük meg, majd kristálytiszta vizükben megmártózva, felfrissülten folytatjuk utunkat. Piknikebédünk elfogyasztása után Isniq falu felé indulunk, ahol több gyönyörűen helyreállított kullát, azaz vastagfalú erődített lakótornyot figyelhetünk meg. Ezeknek az épületeknek érdekessége, hogy alsó részükön a család állatai, az emeleten pedig maga a család élt. Következő úticélunk a Decan kolostor, amely az ortodox építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása a Balkán térségben. Az épület 1335-ös elkészülte után többszáz év viszontagságait vészelte át sikeresen, így nem véletlen, hogy különböző művészettörténeti korszakok stílusjegyeit láthatjuk a falain. Napunk hátralévő részét már egy másik országban töltjük: átlépünk Albániába, és ameddig csak tudunk, behatolunk autóikkal a szépséges Valbona-völgybe, majd gyalog folytatjuk utunkat a folyó kavicságyán. Este érkezünk meg Rrogam szórványtelepülésére, ahol vendéglátóink remek hegyi vacsorával várnak.
Szállás: helyi családoknál (4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv 3 km; szint fel 100 m, le 0 m.

2024. szeptember 07., szombat — Az Albán-Alpok csúcsai és pásztorai közt Tápláló bioreggelinkről vendéglátó családjaink gondoskodnak, és szükségünk is lesz az energiára, hogy jobban bírjuk mai túránkat, amely során öszvérúton haladunk Theth felé, utunk pedig keresztül vezet egy 1759 m magasan fekvő hágón is. Egyre meredekebben kapaszkodunk az előttünk tornyosuló hegyoldalba — utunkat végig rendkívüli panoráma és a fölénk magasodó Maja Jezerce csúcs kíséri. Felérve a hágóba még jobban kitárul a világ: a túloldalon megpillantjuk Theth települését és további, távolabbi hegycsúcsokat is. Miután búcsút intettünk a lenyűgöző látványnak, a már megismert úton térünk vissza kedvenc albán pásztorainkhoz.
Szállás: helyi családoknál (4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 10 km; szint fel 750 m, le 750 m.

2024. szeptember 08., vasárnap — Hajózás a Koman-tavon Reggel rövid túrát teszünk egy szép vízeséshez, majd elbúcsúzunk vendéglátóinktól, és visszasétálunk autóinkhoz. Miután elhagytuk a Valbona-völgyet, lélegzetelállító hajókirándulásra indulunk a Koman-tavon. A meredek falakkal körbevett, türkizkék tó a norvég fjordokat idézi, a háttérben 2500 m-nél magasabb csúcsok látszanak, s a külvilágtól teljesen elzárt, csak hajóval megközelíthető házcsoportokat látunk felbukkanni magasan a sziklaormokon. Kikötés után autóinkkal Durres felé indulunk: a mindössze kétszáz kilométeres út leküzdése az albán hegyek közötti terep- és útviszonyoknak köszönhetően legalább öt órába telik majd.
Szállás: hostel (6 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 6 km; szint fel 150 m, le 150 m.

2024. szeptember 09., hétfő — Titkos partok kincsei Mai első megállónk az i. e. IV. században épült Bylis ókori romvárosa, amely fénykorát az I. században élte, és sokáig a néhai illír Bylin törzs székhelyéül szolgált. A régmúlt emlékművei mellett megcsodáljuk a kereszténység által hátrahagyott, jellegzetes padlómozaikkal díszített templomromokat is. Délután hátrahagyjuk autóinkat, hogy egy rövid sétával megközelítsük az eldugott Gjipe partot. A kristálytiszta vízéről, különleges sziklaképződményeiről és fehér homokjáról híres strand tökéletes helyszín arra, hogy kipihenjük az elmúlt napok fáradalmait, de a vállalkozó kedvűek a part menti kisebb barlangokat is felfedezhetik. A vacsorát követően a parton, sátrainkban töltjük az éjszakát.
Szállás: sátor (2 fős).

2024. szeptember 10., kedd — Gjipe-kanyon, Butrint és Saranda Reggel rövid túrára indulunk a táborhelyünk mellett kezdődő Gjipe-kanyonba, majd autóinkkal haladunk tovább az ország déli csücskében fekvő Butrint ókori romvárosához. Ez Albánia egyik legfontosabb történelmi emléke, amely a római császárok korában fontos hadikikötőként szolgált. A városban sajátosan keverednek az ókori görög és római emlékek (görög színház, római fürdő, gymnasium, őrtorony stb.), az ókeresztény kor és a Velencei Köztársaság időszakának építményeivel. Estére érkezünk az élettel teli, tengerparti Sarandába, ahol sütögetéssel zárjuk a napot.
Szállás: hostel (2-5 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 3 km; szint fel 200 m, le 200 m.

2024. szeptember 11., szerda — A türkiz különféle árnyalatai Reggeli után a méltán híres Kék Szem forrást keressük fel, melynek vize a legenda szerint egy haldokló sárkány szeméből fakad. Valójában ez Európa egyik legbővizűbb karsztforrása, ahol a hihetetlenül tiszta — és hasonlóan hideg — víz egy ötven méter mélységű üregből tör fel elemi erővel, remek helyszínt szolgáltatva látványos ugrásokra és fürdőzésre. A jól megérdemelt feltöltődés után ismét útra kelünk, és kora délután meg is érkezünk Gjirokastra UNESCO Világörökség műemlékvárosába. Itt elsőként Gjirokastra citadellájába kapaszkodunk fel, ahol a pazar kilátás mellett fegyvermúzeumot is találunk olyan ritkaságokkal, mint egy második világháborús FIAT tank, illetve az amerikai légierő kacifántos úton idekerült Lockheed T-33-asa. Ezt követően a jellegzetes, kétszáz éve épült nagypolgári lakóházak legszebbikét, a Zekate-házat vesszük célba. A város hagyományos, palakővel fedett mesebeli házikóiba és szűk, macskaköves utcáiba óhatatlanul is beleszeret az utazó — ezért vacsora előtt szabadprogram keretében érdemes kóborolnunk egyet az úgynevezett kőbazár környékén!
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. szeptember 12., csütörtök — Európa Grand Canyon-ja és az ezerablakos város Reggel feltöltjük élelmiszerkészleteinket, hogy utána ismét nekiveselkedhessünk az albán hegyi utaknak: célunk nem más, mint az Osum folyó eldugott, 26 km hosszú impozáns kanyonja, mely egész évben megtartja üdezöld színét. Megállunk a legendás Menyasszony-hasadéknál, majd továbbkanyargunk Beratba, a műemlékvárosba, ahol a nap hátralevő részét városnézéssel töltjük. Az „ezerablakos város”-nak is nevezett Berat fellegvárában 14 templom és két mecset található, melyek közül a legszebb ikonokkal rendelkezőt belülről is megtekintjük. Napunkat a vár lábánál elterülő, XV. századi óváros körbesétálásával zárjuk.
Szállás: hostel (4-5 fős).

2024. szeptember 13., péntek — Macedónia gyöngyszeme Reggeli után elhagyjuk szeretett Albániánkat: a macedón határt átlépve az ország leghíresebb településére, a hasonló nevű tó partján fekvő Ohrid városába utazunk. Szállásunk elfoglalása után végigsétálunk a műemlékházakkal határolt utcákon, majd a IX-X. században épült Sv. Sofija kolostort és a XV. századi Sv. Jovan Kaneot nézzük meg. Sétánkat Sámuel cár erődjével zárjuk, végül pedig szabadprogram következik: átadhatjuk magunkat a tóban való fürdőzés örömeinek és a nyüzsgő üdülőváros esti hangulatának.
Szállás: hostel (2-6 fős szobák).

2024. szeptember 14., szombat — Kolostorok, mecsetek, szent sírok Szállásunkat elhagyva észak felé vesszük az irányt: mai első célunk az ezeréves Sv. Jovan Bigorski kolostor, ahol Keresztelő Szent János kezének ereklyéjét is őrzik. Az erődkolostor leghíresebb elemei közé tartozik egy ikon, melyhez több csoda is köthető, valamint az ikonosztáz, amelynek festményein mintegy 500 emberi és 200 állati alakot formáztak meg. Ezután az albán többségű, igen kevert népességű Tetovoba látogatunk el. A város egyik legfontosabb látványossága az 1459-ben épült Festett Mecset, amelyet a szokványostól teljesen elérő módon nem csempékkel, hanem falfestéssel (főként virágmotívumokkal) díszítettek. Kissé távolabb található a Baba Arabati tekke, a legépebben megmaradt Bektashi kolostor Európában. A Bektashi rend az iszlám egyik „lazább” ágához tartozik, így tagjai például fogyaszthatnak alkoholt, illetve a nők szerepe is kevésbé alárendelt. A tekkében a szép imaszobák, étkezők, cellák mellett láthatunk egy faragott márvány forrást és több Bektashi szent sírját is. Tetovo után a mély Treska-kanyonban található Matka-tóhoz látogatunk, melynek partján több bizánci barlangtemplom is épült. Estére érkezünk az ország fővárosába, Szkopjébe.
Szállás: hostel (6 fős szobák).

2024. szeptember 15., vasárnap — A macedón nemzeti öntudat szimbóluma Reggel városnézésre indulunk: Szkopje belvárosa semmihez sem fogható, ugyanis a macedón kormány lankadatlan igyekezete nyomán egészen bizarr, hatalmas szobrok — például Nagy Sándor forgó lovasszobra —, új diadalívek, klasszicizáló (ám monumentális) épületek lepték el a központot, szürreális összképet alkotva. Érintjük Teréz Anya furcsán átépített szülőházát, majd a 29 macedón hős szobrával súlyosbított Civilizáció hídján átkelve jutunk a régi báját még megőrző Čaršijába, azaz óvárosba. Elhagyva Észak-Macedóniát a pristinai repülőtérre utazunk, megválunk bérelt autóinktól, és visszarepülünk Bécsbe. Transzferbuszunkkal várhatóan az esti órákban érkezünk meg Budapestre, a kelenföldi buszpályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Koszovó, Albánia és Észak-Macedónia távoli, elzárt, de békés részeire vezet. A szállások nem mindig érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezetők útmutatásának követése. A túravezetők igen indokolt esetben fenntartják a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban természetesen választható.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40×30×20 cm-es kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. Bérelt járműveink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska vagy esetleg a hátizsák; a keményfedeles bőrönd nem jó választás. Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a járművekben és a szállásokon!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A legtöbb este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19.

Elektromos áram Az érintett országokban mindenhol a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Szállásaink többségén lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, érdemes azonban autóstöltőt és powerbank-et, valamint egyszerű elosztót magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket (és a pásztorcsaládoknál eltöltött két estén a vacsorákat) a részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A várható árszint hasonló a magyarországi élelmiszerboltokban megszokotthoz, vacsora egy átlagos étteremben kb. 6-12 euró. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket, ám számítanunk kell rá, hogy a hegyvidéki területeken a választék igen szűkös lesz. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Albánia és Észak-Macedónia vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen hosszabb túrát tartalmaz, mely átlagosan sportos erőnléttel teljesíthető: sem a távolság, sem a szintemelkedés nem túlságosan nagy, azonban a terepviszonyok miatt a bokát jól fogó túracipő ajánlott!

Időjárás Ebben az időszakban nappal 15-25°C várható, a hegységekben azonban alacsonyabb hőmérsékletre kell készülnünk. Esővel és széllel is számolnunk kell, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot!

Kommunikáció Sajnos ebben a régióban nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket. Az angol és olasz nyelvekkel próbálkozhatunk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Albánia, Észak-Macedónia és Koszovó nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. A hegyek között sokszor nincs térerő. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Utazásunk 11 éjszakájából nyolcat egyszerű hostelekben és vendégházakban töltünk, két éjszakát albán pásztorcsaládok otthonaiban, egyet pedig telepített sátrakban (derékaljat és pokrócot kapunk). Szállásaink általában egyszerűek: jellemzően sokágyas, közös fürdőszobás helyeken alszunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, törölköző, fürdőruha, papucs, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, túraszandál, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó. A sátorban alváshoz biztosítják a szükséges felszereléseket, egy kis nyári hálózsákot érdemes azonban hozni. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Pristina — Bécs útvonalon; Budapestről transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérre és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Koszovóba, Albániába és Észak-Macedóniába. Az útiokmánynak a tervezett tartózkodás időtartamán túl még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Valuta Koszovóban az euró (1 EUR = kb. 400 HUF), Albániában a lek (1 ALL = kb. 4 HUF), Észak-Macedóniában a dénár (1 MKD = kb. 6 HUF) a hivatalos fizetőeszköz. Legcélszerűbb az euró (EUR) kivitele, amit határátlépést követően az első városokban válthatunk át a helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, ezért készpénz kivitele célszerű euró formájában.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt és 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt; a Budapest – Bécs – Budapest transzfert; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és hajóval; 8 éjszaka szállást hostelekben, 2 éjszaka szállást helyi pásztorcsaládoknál, 1 éjszaka szállást kempingben telepített sátrakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit, 2 vacsorát és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.07.15.
Előleg: 231.526 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.05.