Balkán Szíve

Balkán Szíve

Balkán Szíve 2022

Koszovó, Észak-Albánia, Macedónia legjava

felveszem a bakancslistámra!
Elveszni az Észak-Albán Alpok hegyeiben — bár beszédesebb a helyi Prokletije, azaz 'Átkozottak hegyei' megnevezést használni — időutazás és életre szóló élmény. Az ember itt megélheti, mi a különbség a turizmus és az utazás között. El kell menni a Valbona-völgy Isten háta mögötti paradicsomába, és elfogadva az ott élők zavarba ejtő vendégszeretetét, le kell ülni velük a ligetes kertjükben, átélni egy felejthetetlen estebédet, amit mi nyugaton bioétkezésnek neveznénk, utána pedig rakijét, helyi gyümölcspárlatot és törökös zaccos kávét iszogatva nagyokat hallgatni velük. Elmenni oda utolsó esélyünk, hogy megtaláljuk az Európában rég elveszettnek hitt Paradicsomot, a mítikus múltat. De egy dologgal meg kell barátkoznunk: innen az utazó nem tér vissza teljesen. Valami óhatatlanul ott marad belőle, amiért örökre visszavágyik majd...
11 nap (7 munkanap)maximum 20 fő
Ha az ember Európán belül egy egészen más világot szeretne megismerni, akkor ez a három ország a legjobb célpont! Az élet keménysége, a vallások különbözősége és az emberek kedvessége elvarázsoló! A természet és a hegyek egy külön fejezet az ember életében!
Hihetetlen sok gyönyörű helyszínt látogattunk, fürdések nagyon jók voltak, főleg a jéghideg patakban! Az esték mindig jól teltek, egy szomorú pillanat sem volt a túra alatt.
A balkáni országokról sokan úgy vélik, milyen szegény országok, de ez egyáltalán nem igaz! Valójában ezek az országok természeti és kulturális kincsekben nagyon gazdagok, az emberek nagyon kedvesek!
Az albán pásztorok sokkal jobb fejek, mint a románok. Albániában nagyon jókat lehet vacsorázni, nagyon olcsón! A Komani-tó egy felfedezetlen turista paradicsom, csodálatos volt ülni a hajó orrában mindenféle korlát nélkül!
A programok változatosak, így mindenki megtalálhatja benne, amit szeret. Albánia hegyei lélegzetelállítóak, a túra kihívást jelentő, de bárki számára teljesíthető, így nagy sikerélményt is nyújt! A túravezető kedves, segítőkész, jól felkészült és talpraesett.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

máj. 20.Várhatóan a kora hajnali órákban találkozunk Kelenföldön az Etele téri buszpályaudvar főbejáratánál, ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk. Innen közvetlen járattal Pristinába, Koszovó nyüzsgő fővárosába repülünk, majd felvesszük bérelt autóinkat, és elfoglaljuk szállásunkat. Napunk hátralévő részét a főváros felfedezésével töltjük. Pristina sajátos hangulatot árasztó keveréke az ottomán és a kommunista emlékeknek: ugyanúgy találhatunk itt ősi mecseteket (amiket az osztrák-magyar uralom alatt templommá alakítottak), mint a világ 10 legrusnyább épülete között számon tartott Nemzeti Könyvtárat... Megtekintjük a modern Teréz Anya katedrálist is — azonban a legnagyobb élmény egyszerűen sétálgatni a néha egészen szürreálisnak ható utcákon és tereken. Esténket egy igazán bőséges balkáni vacsora koronázza meg. Szállás: hostel.

máj. 21.Reggeli után a Világörökség oltalma alatt álló Gracanica-kolostorhoz látogatunk, mely a Pristina melletti szerb enklávé központja, majd meg sem állunk a közeli, még feltárás alatt lévő romvárosáig, Ulpianaig: ez a város volt a legfontosabb kereskedelmi csomópont Konstantinápoly és Róma között. Délnek fordulva a Šar-hegység csodálatos hegyvonulatai között kanyarogva autózunk tovább, egészen 1500 m-es magasságig emelkedve — s fotószüneteket is beiktatva. Kora délután érkezünk Koszovó kulturális fővárosába, a mindig élettel teli Prizrenbe, ahol felkeressük a látványos ottomán kőhidat a mellette álló díszes Sinan Pasa mecsettel és a Világörökség részét képező XIV. századi Irgalmas Szűz Mária templomot. Felkapaszkodunk a többszáz éves fellegvárba is, mely egészen 1912-ig szolgált hadászati célokat, s ahonnan csodálatos kilátás nyílik Koszovó második legnagyobb városára: több mint 30 minaretet számolhatunk meg, illetve gyönyörködhetünk a környező hegyek szépségében. Esténket a fából készült, hagyományos bazársoráról híres Gjakovában töltjük, ahol számtalan tekkét, medreszét, türbét és kullát csodálhatunk meg. Szállás: hostel.

máj. 22.Reggeli után a vízesések és tavacskák láncolatából álló Mirusha-szurdokhoz utazunk. Az egymás felett elhelyezkedő teraszokat gyalogosan közelítjük meg, majd kristálytiszta vizükben megmártózva, felfrissülten folytatjuk utunkat. Piknikebédünk elfogyasztása után Isniq falu felé indulunk: több gyönyörűen helyreállított kullát, azaz vastagfalú erődített lakótornyot láthatunk itt, melyek alsó részén a család állatai, emeletén pedig maga a család élt. Innen a Decan kolostorhoz utazunk: ez az ortodox építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása a Balkánon, amely 1335-ös elkészülte után többszáz év viszontagságait vészelte át sikeresen. A több stílust ötvöző kolostor megtekintése után átlépünk Albániába, és ameddig csak tudunk, behatolunk autóikkal a szépséges Valbona-völgybe, majd gyalog folytatjuk utunkat a folyó kavicságyán, Rrogam szórványtelepülésére (Táv: 3 km, szint: minimális), ahol vendéglátóink remek hegyi vacsorával várnak... Szállás: pásztorcsaládoknál. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

máj. 23.Tápláló bioreggelinkről vendéglátó családjaink gondoskodnak, hogy jobban bírjuk mai túránkat a Theth-be vezető öszvérúton a hágó felé. Egyre meredekebben kapaszkodunk az előttünk tornyosuló hegyoldalba — utunkat végig rendkívüli panoráma és a fölénk magasodó Maja Jezerce csúcs kíséri. Felérve a hágóba még jobban kitárul a világ: a túloldalon megpillantjuk Theth települését és további, távolabbi hegycsúcsokat is. A már megismert úton térünk vissza kedvenc albán pásztorainkhoz (Táv: oda-vissza összesen 10 km; szint: fel 750 m, le 750 m). Szállás: pásztorcsaládoknál.

máj. 24.Reggel rövid túrát teszünk egy szép vízeséshez, majd elbúcsúzunk vendéglátóinktól, és visszasétálunk autóinkhoz (Táv: 6 km; szint: fel 150 m, le 150 m). Elhagyva a Valbona-völgyet lélegzetelállító hajókirándulásra indulunk a Koman-tavon. A meredek falakkal körbevett, türkizkék tó a norvég fjordokat idézi, a háttérben 2500 m-nél magasabb csúcsok látszanak, s a külvilágtól teljesen elzárt, csak hajóval megközelíthető házcsoportokat látunk felbukkanni magasan a sziklaormokon. Kikötés után autóinkkal Tirana felé indulunk: a mindössze száz kilométeres út leküzdése az albán hegyek közötti terep- és útviszonyoknak köszönhetően legalább három órába telik majd... Késődélután érkezünk Albánia egyedi hangulatú fővárosába, ahol városnéző sétára indulunk: a főtéren áll Szkander bég lovasszobra, az Et'hem Bey mecset és az Óratorony, s a közelben található az új Nagymecset, valamint a híres Piramis — vagyis az egykori Enver Hodzsa Múzeum is. Szállás: hostel.

máj. 25.Mai első megállónk Bylis ókori romvárosa. Az illír Bylin törzs székhelyét az i. e. IV. században kezdték építeni, fénykorát az I. században élte. Sétánk során megcsodáljuk a kereszténység által hátrahagyott, szép padlómozaikkal díszített templomromokat is. Délután a méltán híres Kék Szem forrást keressük fel, melynek vize a legenda szerint egy haldokló sárkány szeméből fakad... Valójában ez Európa egyik legbővizűbb karsztforrása, s a hihetetlenül tiszta — és hasonlóan hideg — víz egy ötven méter mélységű üregből tör fel elemi erővel, remek helyszínt szolgáltatva látványos ugrásokra és fürdőzésre. Estére érkezünk az élettel teli, tengerparti Sarandába. Szállás: hostel.

máj. 26.Reggeli után az ország déli csücskében fekvő Butrint ókori romvárosát, Albánia egyik legfontosabb történelmi emlékét keressük fel, mely a római császárok korában fontos hadikikötőként szolgált. A városban sajátosan keverednek az ókori görög és római emlékek (görög színház, római fürdő, gymnasium, őrtorony stb.), az ókeresztény kor és a Velencei Köztársaság időszakának építményeivel. A legmelegebb órákat a görög határ közelében elterülő, Ksamil szigeteknél töltjük strandolással és pihenéssel. A szigetek olyan közel vannak egymáshoz, hogy könnyedén át lehet úszni egyikről a másikra. A jól megérdemelt feltöltődés után ismét energiával telve útra kelünk és késő délután meg is érkezünk Gjirokastra UNESCO Világörökség műemlékvárosába, ahol elsőként a jellegzetes, kétszáz éve épült nagypolgári házak legszebbikét, a Zekate-házat vesszük célba. A város hagyományos, palakővel fedett mesebeli házaiba és szűk, macskaköves utcáiba óhatatlanul is beleszeret az utazó — ezért vacsora előtt szabadprogram keretében érdemes kóborolnunk egyet az úgynevezett kőbazár környékén! Szállás: hostel.

máj. 27.Reggel felkapaszkodunk Gjirokastra citadellájába, ahol a pazar kilátás mellett fegyvermúzeumot is találunk olyan ritkaságokkal, mint egy második világháborús FIAT tank, illetve az amerikai légierő kacifántos úton idekerült Lockheed T-33-asa. Élelmiszerkészleteink feltöltése után ismét nekiveselkedünk az albán hegyi utaknak: célunk nem más, mint az Osum folyó eldugott, 26 km hosszú impozáns kanyonja, mely egész évben megtartja üdezöld színét. Megállunk a legendás Menyasszony-hasadéknál, majd továbbkanyargunk Beratba, a műemlékvárosba, ahol a nap hátralevő részét városnézéssel töltjük. Berat, vagyis az „ezerablakos város” fellegvárában 14 templom és két mecset található, melyek közül a legszebb ikonokkal rendelkezőt belülről is megtekintjük. Napunkat a vár lábánál elterülő, XV. századi óváros körbesétálásával zárjuk. Szállás: hostel.

máj. 28.Reggeli után elhagyjuk szeretett Albániánkat: a macedón határt átlépve az ország leghíresebb településére, a hasonló nevű tó partján fekvő Ohrid városába utazunk. Szállásunk elfoglalása után végigsétálunk a műemlékházakkal határolt utcákon, majd a IX-X. században épült Sv. Sofija kolostort és a XV. századi Sv. Jovan Kaneot nézzük meg. Sétánkat Sámuel cár erődjével zárjuk, végül szabadprogram következik: átadhatjuk magunkat a tóban való fürdőzés örömeinek, és a nyüzsgő üdülőváros esti hangulatának. Szállás: hostel.

máj. 29.Szállásunkat elhagyva észak felé vesszük az irányt: mai első célunk az ezer éves Sv. Jovan Bigorski kolostor, ahol Keresztelő Szent János kezének ereklyéjét is őrzik. Az erődkolostor leghíresebb elemei: egy ikon, melyhez több csoda is köthető, valamint az ikonosztáz, amelynek festményein mintegy 500 emberi és 200 állati alakot formáztak meg. Következő az albán többségű, igen kevert népességű Tetovo városa. Az egyik legfontosabb látványosság az 1459-ben épült Festett Mecset, amely a szokványostól teljesen elérő módon nem csempékkel, hanem falfestéssel (főként virágmotívumokkal) van gazdagon díszítve. Kissé távolabb található a Baba Arabati tekke, ami a legépebben megmaradt Bektashi kolostor Európában. A Bektashi rend az iszlám egyik „lazább” ága: tagjai fogyaszthatnak alkoholt, és a nők szerepe is kevésbé alárendelt. A tekkében a szép imaszobák, étkezők, cellák mellett láthatunk egy faragott márvány forrást és több Bektashi szent sírját is. Tetovo után a mély Treska-kanyonban található Matka-tóhoz látogatunk, melynek partján több bizánci barlangtemplom is épült. Estére érkezünk az ország fővárosába, Szkopjébe. Szállás: hostel.

máj. 30.Reggel városnézésre indulunk: Szkopje belvárosa semmihez sem fogható, ugyanis a macedón kormány lankadatlan igyekezete nyomán egészen bizarr, hatalmas szobrok — például Nagy Sándor forgó lovasszobra —, új diadalívek, klasszicizáló (ám monumentális) épületek lepték el a központot, szürreális összképet alkotva. Érintjük Teréz Anya furcsán átépített szülőházát, majd a 29 macedón hős szobrával súlyosbított Civilizáció hídján átkelve jutunk a régi báját még megőrző Čaršijába, azaz óvárosba. Elhagyva Észak-Macedóniát a pristinai repülőtérre utazunk, megvárunk bérelt autóinktól és visszarepülünk Bécsbe. Transzferbuszunkkal várhatóan az esti órákban érkezünk meg Budapestre, a kelenföldi buszpályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Koszovó, Albánia és Észak-Macedónia távoli, elzárt, de békés részeire vezet. A szállások nem mindig érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza.Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x20 cm illetve 40x30x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! A kézipoggyászokban mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Antibiotikum, fásli, görcsoldó, hasmenés elleni szer, láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A legtöbb este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Az érintett országokban mindenhol a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes hoznunk!

Étel, ital A reggeliket (és a pásztorcsaládoknál eltöltött két estén a vacsorákat) a befizetett ár tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A várható árszint hasonló a magyarországi élelmiszerboltokban megszokotthoz, egy átlagos étteremben kb. 6-12 euróért étkezhetünk. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket, ám számítanunk kell rá, hogy a hegyvidéki területeken a választék igen szűkös lesz. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Albánia és Észak-Macedónia vízhiánnyal küzd, ezért kiemelkedően figyeljünk a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrát tartalmaz, mely átlagosan sportos erőnléttel teljesíthető: sem a távolság, sem a szintemelkedés nem túlságosan nagy, azonban a terepviszonyok miatt a bokát jól fogó túracipő ajánlott!

Időjárás Nappal tengerszinten kellemes koranyári idő, 22-25°C várható, a hegységekben azonban alacsonyabb hőmérsékletre kell készülnünk. Jelentős csapadék nem valószínű, de záporokra fel kell készülnünk.

Kommunikáció Sajnos ebben a régióban nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket. Az angol és olasz nyelvekkel próbálkozhatunk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Koszovó, Albánia és Észak-Macedónia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál!

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 10 éjszakájából nyolcat egyszerű hostelekben és vendégházakban töltünk, két éjszakán pedig albán pásztorcsaládok otthonaiban alszunk. Szállásaink általában egyszerűek: jellemzően sokágyas, közös fürdőszobás helyeken alszunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés útlevél vagy legújabb típusú személyazonosító igazolvány, esőkabát vagy kis esernyő, fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, túraszandál, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, hölgyeknek kendő templomok és mecsetek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs – Pristina – Bécs útvonalon; Budapestről transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérre és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Koszovóba, Albániába és Észak-Macedóniába. Az útiokmánynak az országokba való belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Koszovó hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF), Albániának a lek (1 ALL = kb. 3 HUF), Észak-Macedóniának a dénár (1 MKD = kb. 6 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át a helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 180-220 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Budapest — Bécs — Budapest transzfert; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és hajóval; 8 éjszaka szállást hostelekben és 2 éjszaka szállást pásztorcsaládoknál; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és 2 vacsorát; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag- kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!