Bordeaux-i bortúra

Bordeaux-i bortúra

kedvezményekkel akár:
462.074 Ft
csökkentett áraink
Early Bird kedvezménnyel: 516.436 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 489.255 Ft
Összevonva vagy 26 éves kor alatt: 462.074 Ft
teljes részvételi díj:
543.617 Ft
mit tartalmaz?
2024.10.02. — 2024.10.06.

Bordeaux-i bortúra 2024.10.02. — 2024.10.06.

Kultúra és borkóstolás Franciaország mesebeli helyszínein

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Early bird! Jelentkezz legkésőbb 2024.06.30-ig és repülj rá az extra 5% kedvezményre!

Kevés olyan gasztronómiai jelenség van, amely olyan — térségeken és kultúrákon átívelő — történelmi múlttal rendelkezik, mint a bor. A bor, amely számos művészt látott el ihlettel az idők során; a bor, amely az emberiség történetében hol alapvető folyadékként, hol a legnemesebb italként jelent meg; a bor, mely már az ókori görögöktől kezdve étkezéseink fő kísérőjévé vált. Nem csoda, hogy egy ilyen kulturális kiterjedéssel bíró italnak még kiterjedtebb történelme van. Fedezd fel a francia szőlőtermesztés és a világ bortermelésének egyik ékkövét, Bordeaux-t a Magyarországon elérhető legmagasabb szintű képesítéssel rendelkező borszakértőnk és helyi túravezetőnk társaságában. Utunk során a jobbnál-jobb borok kóstolása mellett megismerhetjük a bordeaux-i (bor)történelem fontosabb eseményeit, megtapasztalhatjuk a francia városok mindennapjait és építészeti remekeit, no meg persze különlegesebbnél-különlegesebb helyi specialitásokkal kényeztethetjük gyomrunkat. A gyönyörű, történelmi városok adottak, a gasztronómiai remekművek biztosítottak, már csak a jó társaságra van szükség, hiszen:

„S hol pohár és a pohárban bor van,
Tarka jókedv születik meg ottan.”
(Petőfi Sándor: Dalaim)
Ez az élménytúránk Pólya Viktor 'Pó' borszakértő vezetésével valósul meg.
Térkép
Utazási tájékoztató

2024. október 02., szerda — Bor, mámor, Franciaország Várhatóan a reggeli órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan átszállást követően Bordeaux-ba repülünk. Érkezésünk után felvesszük bérelt autóinkat és a Garonne partján elterülő francia borfővárosba megyünk. Ellátogatunk a Cité du Vin múzeumba, amely a borok összetett világát mutatja be lenyűgöző, dekanter alakú épületében. Állandó kiállítása részletesen mutatja be a szőlőtermesztést, a különböző szőlőfajtákat és a bortermelés folyamatait, de mesél az ókorban folytatott borkereskedelmről és a XXI. század bortrendjeiről is. A látogatás végén megízlelhetjük első pohár bordeaux-i borunkat a pazar kilátást nyújtó múzeumi bárban, majd a Dordogne vadregényes vidékére indulunk, Cadouin történelmi apátságából átalakított szállásunkra.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 03., csütörtök — Őskortól a forradalomig Reggeli után Les Eysiez sziklavároskáját is érintve a lascaux-i barlang felé vesszük az irányt, ahol a cro-magnoni ősember „graffitijével” díszített falairól készült valósághű másolatokat csodálhatjuk meg. A körülbelül 17 000 éves falfestményeket ugyanolyan típusú anyagokkal (például faszénnel és vas-oxiddal) sokszorosították, így a látogatók megcsodálhatják az őskori alkotó munkáját anélkül, hogy az eredeti művek károsodnának. Az őskorból a középkorba lépve Sarlat-la-Canéda régi bencés apátság köré épült városkájába autózunk, amely az idővel dacolva megőrizte történelmi látképét és hangulatát. Bejárjuk a mézszínű házaival, szűk sikátoraival és festői tereivel számtalan film képkockáin felbukkanó óvárost, és megcsodáljuk a három és fél évszázadon (!) keresztül épített katedrálist vagy éppen a hatszögletű toronnyal büszkélkedő Gisson házat. A mesebeli világot átmenetileg elhagyva a Dordogne-völgy felett elterülő Marqueyssac-kertekhez indulunk. A francia forradalom "előestéjén" épített kastély parkja hullámzó sövényeivel, formára nyírt bokraival és csobogó vízeséseivel békebeli hangulatot áraszt. Kilátópontjából megcsodálhatjuk a kígyóként kanyargó folyót és a 100 éves háborút átvészelő, erődökkel tarkított környékbeli településeket, többek között a szomszédságban elterülő Beynac-ot.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. október 04., péntek — Kastély és kóstoló Napunkat a Dordogne szívében elhelyezkedő Puymartin kastélyban kezdjük. Az erdő rejtekében megbúvó neogótikus várat 1269-ben emelték, az évszázadok és a háborúk azonban meglehetősen átformálták az eredeti épületet. A fél évezrede ugyanannak a családnak a birtokában lévő kastélyban megannyi építészeti és történelmi kincset láthatunk, legyen az a görög mitológia egyes jeleneteit ábrázoló régi flamand faliszőnyeg vagy az egykori márki szobájában található fa WC, amely akkoriban nagy újításnak számított. Ezt követően egészen az — UNESCO világörökségi listáján is szereplő — Saint-Émilionig autózunk, amely nevét egy csodatévő szerzetesről kapta. Bejárjuk a szűk, macskaköves utcákkal és ódon házakkal büszkélkedő óvárost, majd felfedezzük a sziklába faragott, XII. századi templomot és az alagútjainak labirintusában megbúvó katakombákat. A várost körbeölelő merlot-hangsúlyos vidéken a borkészítés hagyománya egészen a római időkig nyúlik vissza, ezt támasztják alá a római villák feltárásakor talált présházak, tartályok és a metszéshez vagy szürethez használt sarlók is. Felkeressük a környék egyik legnevesebb borászatát, ahol betekintést nyerhetünk a borkészítés és a hordós érlelés titkaiba, a túra végén pedig meg is kóstolhatjuk a birtok különböző borait.
Szállás: faház (4-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 05., szombat — Bor, Bordeaux, óceán Reggeli után bevetjük magunkat Bordeaux UNESCO világörökségi listáján is helyet kapó hangulatos óvárosának gótikus és barokk stílusú épületei közé. Átsétálunk a középkorban a város főbejárataként működő Porte Cailhau miniatűr reneszánsz kastélyára emlékeztető kapuja alatt, megcsodáljuk a Szent András székesegyház gótikus szépségét és lefényképezzük a város nyüzsgését és sokszínűségét visszatükröző Miroir d’Eau-t a Place de la Bourse-on. A borfővárosból a Gironde-torkolat bal partján elterülő Médoc lagúnákkal, homokdűnékkel és fenyőerdőkkel pettyezett borvidéke felé vesszük az irányt. A cabernet domináns oldal különlegessége, hogy 1855-ben itt alakították ki az egyik legrégebbi és legkifinomultabb borosztályozási rendszert, amely azóta is meghatározza a vidék borainak hierarchiáját. Felkeressük a világhírű borászatok egyikét, ahol vezetett túrán mesélnek a birtok történelméről és a borainak előállítására szolgáló munkamódszerekről, majd megkóstoljuk a château három különböző évjáratból származó borát. Ízlelőbimbóink kényeztetése után hátrahagyjuk a Médoc szőlőtengerét és az Atlanti-óceán partján elterülő Arcachonba megyünk. A helyiek kedvenc üdülővárosa különleges stílusú épületeivel és azúrkék víz mosta homokos strandjaival igazi nyári hangulatot áraszt, kikötőjében pedig egymást érik az öbölből frissen kihalászott osztrigát kínáló éttermek. A francia nyaralóhely után az Arcachon-öböl bejáratánál elterülő Pilát-dűnéhez megyünk, amely 104 méteres magasságával Európa legmagasabb homokdűnéje. Megmásszuk a szikrázó homokjáról nemes egyszerűséggel „fehér hölgynek” emlegetett dűnét, ahonnan a lemenő nap vöröslő fényében csodálhatjuk a lélegzetelállító panorámát.
Szállás: faház (4-6 fős szobák).

2024. október 06., vasárnap — Vásárnap Túránk utolsó napján ellátogatunk a „Bordeaux hasának” becézett piacra, a Marché des Capucines-be, amelynek helyszínén a XVII. század óta tartanak vásárokat. Az akkoriban népszerű haszonállatok helyett ma már friss zöldségek, gyümölcsök, tengeri herkentyűk, sajtok és egyéb francia ínyencségek széles választékából szemezhetünk. Miután telítődtünk a piac hangulatával és ízeivel, a reptér felé vesszük az irányt, ahol leadjuk bérelt autóinkat, majd átszállást követően várhatóan a kora esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! A kint esetlegesen vásárolt borokat, egyéb tárgyakat hazafelé egy nagy, közös feladott poggyászban haza fogjuk tudni hozni. A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Franciaországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Franciaországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes magunkkal hoznunk.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A franciaországi és svájci árszint magasabb az itthon megszokottnál. Alsó-középkategóriás éttermekben kb. 18-20 euróért vagy frankért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Franciaország délnyugati részén ebben az időszakban nappal kellemes, 15-18°C közötti hőmérsékletre számíthatunk, éjszakára azonban lehűlhet a levegő. Esővel és széllel is számolnunk kell, ezért mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot, esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a francia, angolul többnyire valamilyen szinten beszélnek. Franciaország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk indítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk 4 éjszakájából kettőt egy hostelben, kettőt pedig faházakban töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, törölköző, papucs, gyógyszerek, zárt cipő, széldzseki, melegebb öltözet, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk átszállással Budapesttől Bordeaux-ig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, ezért érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Franciaországon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Franciaországba.

Valuta Franciaország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele célszerű euró formájában, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: 200-220 EUR (étkezésre és apróságokra — a tényleges összeg ezen az utunkon nagyban függ a borászatokban tanúsított vérmérséklettől).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Németh Dániel
Pólya Viktor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt és hazafelé úton a közös feladott poggyászt, valamint a védőcsomagolást az esetlegesen vásárolt borok számára; a Franciaországon belüli utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 4 éjszaka szállást hostelben és faházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.08.15.
Előleg: 213.617 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.09.02.