Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina 2019

A legsokszínűbb balkáni ország

felveszem a bakancslistámra!
Bosznia-Hercegovina a turisztikailag egyik legkevésbé felfedezett, ám legsokoldalúbb ország Európában. Ez az a hely, ahol lépten-nyomon az Oszmán Birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia, a Tito-éra és a délszláv háborúk emlékeibe ütközöl. Itt van Szarajevó, Európa legsokszínűbb fővárosa, bazárral, mecsetekkel, egy titkos alagúttal, és itt van Mostar hídja is, amely a mai napig a háború utáni megbékélést szimbolizálja. Bosznia azonban nemcsak történelmi látnivalóiról híres: ez a vadvízi evezés, a rafting egyik nagyhatalma. Ez az az ország, ahol már autózni is élvezet a kacskaringós hegyi utakon, amelyek gyönyörű zöld erdők és smaragdos-kékes folyók mentén haladnak... El kell ide jönni ahhoz, hogy elvessz benne. Hidd el, újra vissza akarsz majd jönni!
5 nap (3 munkanap)maximum 20 fő
Felültünk a buszra és minden megállónál várt egy új élmény és hangulat! Színes és sokféle programok, kultúrákkal ismerkedés. Tetszett, hogy egy héten belül mindegyik arcát megismertem a vidéknek! Köszönöm!
Szép helyeken jártunk, olyanokon amiket magamtól nem biztos, hogy meglátogatnék.
Jó volt kicsit meghosszabbítani a nyarat! Gyönyörű helyeken jártunk, gyönyörű időben, remek társasággal. Köszönöm!
Térkép
Utazási tájékoztató

szept. 19. Bérelt buszunkkal délután 16:00-kor indulunk Budapestről. Találkozó 15:30-kor a Danubius Hotel Flamenco előtt (1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7.). Napunk hátralevő része utazással telik: déli irányban átutazunk Magyarországon, belépünk Horvátországba, majd késő este Bosznia-Hercegovinába érkezünk. Szállás: diákszálló.

szept. 20.Reggeli után Szarajevóba utazunk. Bosznia-Hercegovina fővárosa rendkívüli tempóban fejlődik, számos mecset és templom, valamint a török kori Óváros teljes pompájában várja látogatóit. A város elsőszámú nevezetessége és egyben a szarajevóiak találkozóhelye a főtéren található, mór stílusú díszes Sebilj kút. Megtekintjük továbbá a XVI. századi Gazi Huszref bég dzsámit, a Városházát, a Latin-hidat (Ferenc Ferdinánd merényletének színhelyét), és a perzsa szőnyegekkel ékes Morica Han karavánszerájt. Szabadprogram keretében tovább ismerkedhetünk a várossal: a legérdekesebb természetesen a Bascarsija, azaz a török városrész, aminek útvesztő-szerű utcácskáiban kedvünkre bolyonghatunk. Rengeteg kézművesműhely és üzlet, apró kávézók, ráérősen beszélgető öregek jellemzik a hangulatot. A belvárost elhagyva a balkáni háború megdöbbentő nyomát fedezhetjük fel: egy 800 m hosszú, kézi erővel vájt alagutat, mely a lakosság egyetlen ellátási útvonala volt az ostrom évei alatt. A késő délutánt már Bosznia-Hercegovina legismertebb városában, Mostarban töltjük. A város szíve, az ország jelképe az Öreg-híd, amely 21 m magasan a Neretva folyó felett ível át és köti össze Mostar óvárosának két felét. A központ tökéletesen őrzi a macskaköves török-oszmán hangulatot, ahol a keskeny utcákon múzeumok, mecsetek, kis kézműves boltok, kávézók és éttermek sorakoznak. A Neretva meredek partján található vendéglők teraszairól kitűnő panoráma nyílik az Öreg-hídra. Felkeressük az úgynevezett Török-házat is, ahol egy korabeli mostari család életébe nyerünk bepillantást. Estére érkezünk a gyönyörű Boracko-tó partjára. Szállás: kemping (faházak).

szept. 21.Reggeli után Európa egyik leghíresebb zarándokhelyére, Medjugorjéba utazunk. Megtekintjük a Feltámadt Krisztus szobrot, szentmisén veszünk részt a központi Szent Jakab templomban, majd a Kék Kereszttől felgyalogolunk a Jelenések hegyére. A középkori hangulatú Pocitelj kisvárosába vezet tovább utunk, melyet Bosznia-Hercegovina legszebb gyöngyszemének tartanak. A török-oszmán városkában mintha megállt volna az idő: ma is minden szinte pontosan úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. A házak fölött egy Mátyás király által emeltetett vár trónol, ahonnan remek kilátás nyílik a településre és a Neretva folyóra. Megnézzük a Dadzi-Alija mecsetet és a Sinan-Ibrahimpasa medreszét (vallási iskolát), majd a közeli Kravica vízesésekhez látogatunk. A környező hegyekből lezúduló folyóvíz kisebb vízeséseket alkotva fog körbe egy idilli lagúnát, amiben akár meg is mártózhatunk – de a 25 m magas és 100 m széles vízfüggönyt több kilátópontból is megcsodálhatjuk. Szállás: kemping (faházak). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

szept. 22.Ezen a napon egy időre elhagyjuk Bosznia-Hercegovinát és átkelünk Horvátországba. Célunk, hogy alaposan megismerkedjünk Dél-Európa talán legszebb középkori városával, Dubrovnikkal. Raguza óvárosa 25 méter magas falakkal van körülvéve: végigsétálunk hát a tetején, miközben páratlan panorámában szemlélhetjük azt az óvárost, melyet az Unesco az elsők között nyilvánított Világörökséggé. Széles utcák, tágas terek, szökőkutak, szűk sikátorok, kávézók, szobrok, középkori épületek, pompás templomok, díszes paloták, a háttérben hegyek és az Adria – nem véletlenül a világ egyik legelragadóbb városa Dubrovnik, s nem véletlenül választották a Trónok Harca sorozatban Királyvár-, az Utolsó Jedikben pedig Canto Bight helyszínéül. Felkeressük Onofrio kútját, a Ferences templomot, az Óratornyot, valamint a Roland-oszlopot – és természetesen szabadprogram keretében is lesz lehetőségünk bejárni a város zegzugait. Délután elhagyjuk a várost, és átadjuk magunkat a tengerparti tevékenységek örömeinek: egy eldugott strandszakaszon jól megérdemelt fürdés és napozás vár ránk! Este visszatérünk Bosznia-Hercegovinába. Szállás: kemping (faházak).

szept. 23.Korai reggeli után Blagajba indulunk, ahol Európa egyik legbővizűbb karsztforrása vár ránk. Egy hatalmas sziklafal előtti üregből rögtön egy folyó bukkan elő, s a látványt tovább tetézi a forrásbarlang kijárata fölé emelt tekije, azaz derviskolostor. Utolsó megállónk a „bosnyák Stonehenge”, vagyis Radimlje bogumil nekropolisza, mely e törököknek behódolni nem hajlandó nép legnagyobb fennmaradt temetője: több mint 130, változatos formájú és díszítésű síremlék (stecak) található itt. Végül megkezdjük hazautazásunkat: átszeljük Bosznia-Hercegovinát, megteszünk egy rövid szakaszt Horvátországban, majd belépünk Magyarországra. A késő esti órákban érkezünk Budapestre.


Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai helyzet, és közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban természetesen választható.

A vadvízi túra nehézsége A túra úgy van kialakítva, hogy bár megerőltetőnek érezzük, átlagos állóképességgel bárki vállalkozhat rá. Úszni tudás szükséges!

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet, súlya nincs korlátozva! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles tárgy, vagy tűzgyújtásra alkalmas dolog, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, majonéz, stb...). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres műanyag palackot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Higiénia: minden szállásunkon lesz lehetőség zuhanyzásra.

Elektromos áram Bosznia-Hercegovinában mindenhol a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szállásokon fel lehet tölteni.

Étkezés és ivóvíz A reggelit a befizetett ár tartalmazza, ebédelni és vacsorázni pedig helyi kifőzdékben, utcai árusoknál vagy éttermekben lesz lehetőségünk. Az árszint hasonló a magyarországi élelmiszerboltokban megszokotthoz, vacsora egy átlagos étteremben kb. 5-8 euró. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Időjárás Nappal 27-33°C, éjszaka 12-20°C várható. Jelentős csapadék nem valószínű, de záporokra fel kell készülnünk.

Kommunikáció Bosznia-Hercegovinában kevesen beszélnek idegen nyelveket, elsősorban az angol és német nyelvekkel próbálkozhatunk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, a hegyek között azonban sok helyen nincs térerő. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Utazásunk 4 éjszakáján egyszerű hostelekben és vendégházakban alszunk. Szállásaink általában egyszerűek: jellemzően sokágyas, közös fürdőszobás helyeken alszunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyakra is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés útlevél vagy személyi igazolvány, esőkabát/esernyő, fürdőruha, törölköző, saját gyógyszerek, zárt cipő, „vízálló” túraszandál, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, hölgyeknek kendő a templomok és mecsetek látogatásához.

Természetvédelem A résztvevőktől magas fokú környezettudatosságot várunk el. Az utazás során tilos a szemetelés, a védett növények leszedése, az állatok zavarása, bántalmazása és más környezetkárosító tevékenység. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük. Ezek a fenntartható turizmus alapjai!

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! A célterület a magyarországinál alacsonyabb szintű infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem.

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapest — Szarajevó — Budapest útvonalon. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány előre elkészített szendvicset magunkkal hoznunk. Bosznián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgároknak érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Bosznia-Hercegovinába. Az útiokmánynak a hazaérkezéstől számítva még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie.

Valuta A hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1 BAM = kb. 160 HUF). Legcélszerűbb euró (EUR) kivitele, amit Szarajevóban válthatunk át helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig alig ismert, készpénz kivitele célszerű euró formájában.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bársony Kristóf
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Bosznia-Hercegovinán belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és útdíjakkal együtt); 4 éjszaka szállást egyszerű hostelekben és vendégházakban reggelivel; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!