Bulgária

Bulgária

kedvezményekkel akár:
319.354 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 338.140 Ft
26 éves kor alatt: 319.354 Ft
teljes részvételi díj:
375.711 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.16. — 2024.08.21.

Bulgária 2024.08.16. — 2024.08.21.

Sziklás hegycsúcsok, kolostorok és vörösbor földjén

felveszem a bakancslistámra!
Tudtad, hogy Bulgária fővárosának, Szófiának a látképét meghatározza a közvetlen közelében magasodó 2300 méter magas hegy? És hogy a város origója egy IV. századi templom? Vagy hogy itt van Európa harmadik legnagyobb zsinagógája? Kompakt túránkon mindez csupán a kezdet, tartogatunk még magashegyi túrázást, szűk völgyben megbúvó lenyűgöző kolostort, homokpiramisokat, vulkáni termálfürdőben lubickolást. Nem elég? Mindezt Bulgária legnaposabb régiójában, a legjobb vörösbor vidékén!
6 nap (2 munkanap)hosszabbítási lehetőségmaximum 15 fő
Kedves, nyugodt emberek, finom ételek, gyönyörű természeti látnivalók. Bulgária sokkal többet tud adni, mint egy tengerparti nyaralás. Érdemes mindenkinek kipróbálnia Bulgária tengerparton kívüli látnivalóit is.
Köszönet Attilának, hogy megtapasztalhattuk a bolgár kultúrát, gasztronómiát, csodálhattuk a hegyeket. Vidám csapatunk kitartóan menetelt egyik csodás helyről a másikra.
Ebben a néhány napban sokat tudhattam meg Bulgáriáról, kevéssé ismert tájakon járhattam, mindezt nyugodt és jól szervezett módon, amit Attila személyiségének és Bulgária iránti szeretetének köszönhetünk. Ez a kis ízelítő kedvet adott, hogy máskor is ellátogassak majd erre a vidékre, ha tehetem.
kedvezményekkel akár:
46.802 Ft
csökkentett áraink
Hosszabbítás díja: 55.061 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 49.555 Ft
26 éves kor alatt: 46.802 Ft
Hosszabbítási lehetőség
Ha szeretnél még többet látni, gyere velünk a hosszabbított élménytúrára!

2024. augusztus 15., csütörtök (hosszabbítás) — Ismerkedő est Bulgáriával A csapat előőrsével várhatóan a kora délutáni órákban találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan a felhőket szinte csak megérintve közvetlen járattal Szófiába repülünk. Landolást követően felvesszük bérelt autóinkat, és a Rila hegység lábához indulunk. A fenyvesek között megbúvó Borovec Bulgária első síterepe, ahol esti sétánkba még néhány cári időkben épült villa és a fatemplom meglátogatása is belefér.
Szállás: vendégház (3-6 ágyas szobák).

2024. augusztus 16., péntek (hosszabbítás) — A Muszala meghódítása Reggelit követően az első felvonók egyikével jutunk fel egészen 2369 méter tengerszint feletti magasságig. Innentől gyalog visz az út a Muszala 2926 méteres csúcsáig. Eleinte lankásan emelkedő hegygerincen sétálunk, mígnem elérjük az első tengerszemeket és a partjukon épült menedékházat. Még egy kávét is elkortyolhatunk, mielőtt nekivágunk a túra legnagyobb kihívást jelentő részének: az utolsó, pár száz méteres szakaszt már a néhány helyen kapaszkodásra kikötött láncok segítségével küzdjük le. A csúcsra felérve ad igazán értelmet annak arab nyelvből átvett neve: közel Istenhez – gratulálunk, felértél a Balkán-félsziget legmagasabb csúcsára! Innen visszaereszkedve, a tengerszemeket magunk mögött hagyva megyünk vissza a gondolaállomáshoz, majd Borovec már ismert fenyvesében meglapuló autónkhoz. Estére visszaérünk Szófiába, ahol találkozunk a rövidebb programot választó útitársainkkal.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák). Gyalogtúra: táv: 15 km; szint: fel 600 m, le 600 m.

Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. augusztus 16., péntek (alapprogram) — Péntek az én napom, kedvem a Balkánra hangolom! Várhatóan a kora délutáni órákban találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. Számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen járattal Szófiába repülünk. Landolást követően metróra szállva a városközpontba utazunk, ahol találkozunk a hosszabb programot választó útitársainkkal.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák).

2024. augusztus 17., szombat — Hegyek, völgyek és a rupitei termálfürdő Immár teljes létszámban fogyasztjuk el reggelinket, majd autóba szállunk és egy (újabb) hegységgel ismerkedünk meg: a főváros fölé magasodó Vitosával. Első állomásunk Bojana: a hegy és Szófia találkozásánál évszázados fenyők tövében megbújó templom XI. századi freskókat rejt! Innen kanyargós utakon jutunk fel a fővárosiak kedvelt piknikhelyére, az Aranyhidaknak nevezett kőgörgeteghez, ahol az egyik menedékház teraszán elköltjük korai ebédünket (igazán bátrak próbálkozhatnak akár tejszínes pacallevessel is). A hegyet és Szófiát magunk mögött hagyva délnek vesszük az irányt. A kirándulás fáradalmait már a Pirin-hegység lábánál fekvő Rupite fürdő 70°C-osan feltörő termálvizében fürdőzve pihenjük ki. A vulkáni kráterben található forrást ugyan valamennyire karban tartják, ám a kiépítettsége kimerül néhány öltözőkabinban és padban, így vadregényes környezetben lubickolhatunk. Nem véletlenül költözött ide halála előtti éveiben a rendkívül népszerű jósnő, a „balkáni Nostradamus” Baba Vanga is. Estére megérkezünk Melnikbe, Bulgária legkisebb városába. A homokpiramisok köré épült csöppnyi település szinte kizárólag gazdag borász- és dohányiparos családok XIX. századi házaiból áll. Az ország legnaposabb tájegysége méltán híres jóféle vörösborairól, melyeket természetesen mi is megkóstolhatunk!
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák).

2024. augusztus 18., vasárnap — Melnik homokpiramisai Előző este még csak árnyait sejthettük a város fölé magasodó homokpiramisoknak, ám ma reggel elindulunk alaposabban is felfedezni őket! Melnik mögé kerülve, kanyargós úton érünk el a Rozseni kolostorhoz, ahol ötszáz éves freskók és meghitt nyugalom fogad. Rövid sétára indulunk a látványos homokformációk között egészen addig a pontig, ahonnan felülről tekinthetünk rá Melnikre és a borvidék dombjaira. Délután elköszönünk a mediterrán tájtól, a borvidéktől, a hegyektől és észak felé indulunk. Útközben még van időnk egy banicára (burekre) és kávéra, amit a Sztruma folyó szurdokjában fogyasztunk el. A Rila patak völgyébe kanyarodva, Sztob falu mellett újabb homokpiramisokat hódítunk meg a lemenő nap fényében, majd a Rila-hegység mélyére hatolunk, hogy a látványos sziklafalakkal övezett mezőn fekvő, két házat számláló Kirilova Poljanaban aludjunk.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák). Gyalogtúra: táv 3 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

2024. augusztus 19., hétfő — Kolostorok napja Bemelegítésként felsétálunk a kolostoralapító, Rilai Szent János közeli barlangsírjához. A vadonból kifelé természetesen megállunk Bulgária egyik jelképénél, a közel 1200 méter magasan fekvő, vörös és fekete mintákkal díszesen mázolt, gyönyörű kupolákkal rendelkező Rilai kolostornál. Az ezer éve alapított kolostor öt évszázadnyi török uralmat is átvészelt. A nemzeti ébredés korában jelentős kulturális központtá vált, amit kívülről erődszerű falai, belülről élénk kerengői és a templom freskói között sétálva könnyű átélni – miközben fotóinkhoz a Rila-hegység 2500 méter feletti vonulatai adnak páratlan hátteret. Sétálunk egy rövidet a lélegzetelállító kilátással bíró, tizenöt lelket számláló Padala faluban, melynek festői lankái jelentős partizáneseményeknek voltak tanúi egykor. Rilai Szent János életével tovább ismerkedve meglátogatjuk a szülőfaluja, Szkrino fölötti sziklákra épült Ruen kolostort is. Estére autóinkkal megkerüljük a Rila-hegységet, és az északi lankákon fekvő Szapareva Banja településen alszunk.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák).

2024. augusztus 20., kedd — Túrázás tiszta tengerszemekkel tarkított tájakon Reggel autóba szállunk és rövid kanyargást követően elérjük Panicsiste liftállomását. A felvonó hamar 2100 méteres magasságba repít minket, hogy szinte az egész napot a Rila Nemzeti Park területén tölthessük. Túránk a rilai hét tó mentén vezet egyre magasabbra. Lépésről lépésre bukkannak fel előttünk a lépcsőzetesen elhelyezkedő, kristálytiszta vizű tengerszemek. Leereszkedés előtt egy menedékház teraszán kóstolhatjuk meg a tipikus bolgár hegyi kosztot. Túránk után Szófia felé vesszük az irányt: itt az ideje végre elmélyedni a főváros látnivalóiban is! Gyors lepakolás után a főváros szívében található Vitosa sugárúton ismerkedünk meg a balkáni grill első fogásaival.
Szállás: vendégház (3-6 fős szobák). Gyalogtúra: táv: 8 km; szint: fel 400 m, le 400 m.

2024. augusztus 21., szerda — Ezerarcú Szófia Reggelit követően nyakunkba vesszük a közel hétezer(!) éve lakott várost: felfedezzük, mik rejlenek az előző este zajos éttermei mögött, s a szűk utcákon kanyargó villamosok között. Római kori romok mellett elsétálva egy szovjet mintára felhúzott monumentális épület udvarán bekukkantunk a IV. századi Szent György templomba, majd belesünk a jelentős muszlim lakosságot kiszolgáló Banya Basi mecsetbe, ami egy kőhajításra van Európa harmadik legnagyobb zsinagógájától... Az orosz felszabadító hadsereg tiszteletére Alekszandr Nevszkinek elnevezett patriarchális székesegyházban még van időnk a kriptatérben kialakított csodálatos ikonkiállítást megtekinteni, mielőtt metróra szállunk és a reptér felé vesszük az irányt. Repülőnk az időeltolódásnak köszönhetően szinte azonnal, várhatóan a kora esti órákban meg is érkezik Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás Bulgáriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Bulgáriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, szállásaink többségén lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, de a biztonság kedvéért érdemes autóstöltőt és powerbank-et magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A bulgáriai árszint némileg alacsonyabb az itthon megszokottnál. Alsó-középkategóriás éttermekben kb. 20 leváért étkezhetünk. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket, ám számítanunk kell rá, hogy a hegyvidéki területeken a választék szűkös lesz. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák A hosszabbítás keretein belül egy komolyabb túra lesz, amely 15 km hosszúságú és 600 m szintemelkedéssel kell számolnunk. További utazásunk a teljes csoportra vonatkozóan egy közepes nehézségű túrát tartalmaz, mely nagyjából 8 km hosszú, 400 m szintemelkedéssel. Bejáratott, kényelmes túrabakancs ajánlott. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Bulgáriában ebben az időszakban nappal 22-27°C közötti hőmérsékletre számíthatunk, ám éjszaka és a hegyvidéki területeken hűvösebb lehet. Esővel és széllel is számolnunk kell, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a bolgár; ezen kívül leginkább angolul vagy oroszul értethetjük meg magunkat. Bulgária része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódás: +1 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 15 fő.

Szállások Utazásunk mind a hat éjszakáját vendégházak 3-6 fős szobáiban töltjük. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, törölköző, fürdőruha, papucs, gyógyszerek, bejáratott túrabakancs, széldzseki, melegebb öltözet, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Szófia — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Bulgárián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Bulgáriába.

Valuta: Bulgária hivatalos fizetőeszköze a leva (1 BGN = kb. 200 HUF). Készpénz kivitele javasolt euró formájában (melyet Szófiában válthatunk át levára); bankkártyával kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: alapprogram esetén kb. 120 euró, hosszabítás esetén kb. 140 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Juhász Attila
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a közvetlen nemzetközi repülőjegyeket, az összes repülőtéri- és egyéb illetéket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Bulgárián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 5 éjszaka szállást vendégházak 3-6 ágyas szobáiban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
A hosszabbítás Részvételi díja tartalmazza az alapprogramon felüli összes Bulgárián belüli utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); további 1 éjszaka szállást vendégházban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.