Campania

Campania

Campania 2022

Dél-Olaszország legizgalmasabb vidékein

felveszem a bakancslistámra!
Nápoly tökéletesen megtestesíti mindazt, amit a délolasz életvitelről gondolunk: száguldozó és dudáló robogók; macskajárta sikátorok fölé teregetett száradó ruhák erdeje; ki-tudja-miből élő, egész nap hangosan kávézó emberek; telegrafittizett, máló homlokzatú házak; kétes árukkal teli boltok és kétes tisztaságú bárok; váratlan szemétkupacok mindenütt. Ezzel együtt biztos, hogy Olaszország legizgalmasabb és legnyüzsgőbb városát ismerheti meg, aki a pizza és Bud Spencer szülőföldjére merészkedik. Persze az öböl partján millió további csoda vár ránk! Pompejiben sétálva a Római Birodalomban találjuk magunkat: az eredeti formájában megmaradt város egykori élete megelevenedik előttünk, a történelemórák évszámai kézzelfogható valósággá válnak. Természetesen belepillantunk a város pusztulásáért felelős Vezúv kráterébe is, itt azonban még nem érnek véget az élmények: irány a mediterráneum legszebb szigete, Capri — majd Sorrento és a világhírű Amalfi-part! Tengerbe zuhanó sziklák, giccsbe hajló öblök, apró sikátorok tele a szépek és gazdagok divatboltjaival. És a gasztronómiai csodákról még nem is beszéltünk, hiszen egyetlen bekezdésben ez lehetetlen volna...
5 nap (3 munkanap)maximum 20 fő
Az ezerarcú Olaszország — s főleg Nápoly — sok meglepetést okozott. Sofőreink fantasztikus ügyességgel alkalmazkodtak a dél-olasz vezetési stílushoz, vittek minket naphosszat: napsütötte olasz tengerparttól a meredek vulkánig, a sokkoló nápolyi sikátorokon át a titokzatos Tojásvár-ig volt itt minden!
Elképesztő volt megtapasztalni, hogy amit az olasz vezetési stílusról hallottam, mind igaz...Sőt! Nagy öröm volt megtapasztalni, hogy amit az olasz ételekről hallottam, az is mind igaz! Prosciutto, provolone, pasta alla pomodoro...Perfetto!
A jó humorú, érdeklődő társaság, a látnivalók sokasága, szépsége, érdekessége elfeledtette a lábak fáradtságát!
Most is egy szuper hosszúhétvégét tölthettünk a Qalandarral. Nápoly csodaszép idővel, a Vezúv jégesővel, az éttermek isteni ételekkel fogadtak!
Számomra a legjobb kikapcsolódás. Nápoly és környéke fantasztikus! Sokkal többet adott ez az út, mint vártam, finom ételek, a jó társaság, sok nevetés! Csak ajánlani tudom, és köszönet érte!

Egy gondolat bánt engemet

a Wizzairen ülve írom ezt.

Öreg város, zajos nép

hová tűnt e rövid hét?

Menjünk vissza izibe

mondja ezt a Szilvike

Tuti brigád, finom étek

ez lenne az olasz élet!

Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

ápr. 23.Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, és közvetlen menetrendszerinti járattal Nápolyba repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, s elsőként a közeli Casertába utazunk, ahol a nápolyi királyok által emelt, méreteiben még versailles-i riválisát is felülmúló barokk palotaegyüttest és a hozzá tartozó, nem kevésbé hatalmas-pompázatos parkot csodáljuk meg. Délután bemerészkedünk a rúzsozott nők és stílusos férfiak fővárosába: Nápolyba. Felkapaszkodunk a kis szigetre épült Tojásvár (Castel dell’Ovo) falaira, ahonnan csodás kilátás nyílik a tengerparti korzóra és a háttérben méltóságteljesen emelkedő Vezúvra. A San Francesco di Paola bazilikát érintve Nápoly sikátoros belvárosába indulunk: sétánk során érintjük a legfontosabb tereket és megtekintjük a legszebb templomokat, köztük a gótikus Santa Chiara kolostort és a híres Dómot. Ez a meglepetések városa: minden utcasarkon, minden sikátorban más és más arcát mutatja a rá kíváncsi utazónak. Persze, Nápoly nem adja könnyen magát, de aki velünk együtt szereti a zajos, nyüzsgő, tolakodós, délszaki, már-már harmadikvilág-béli állapotokat, az biztosan jól fogja érezni magát! Este indul a valódi élet: mindenki az utcára vonul, robogóstul, családostul, babakocsistul — mi is csatlakozunk hozzájuk, elfogyasztjuk első hamisítatlan olasz vacsoránkat, feltöltjük élelmiszerkészleteinket és elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: egyszerű apartman. Ezen a szállásunkon egymás után 4 éjszakát töltünk.

ápr. 24.Reggeli után Pompejibe utazunk, hogy délelőttünket a leghíresebb római romváros felfedezésével töltsük. Pompeji fő varázsa, hogy úgy került felszínre, ahogyan Kr. u. 79-ben egy nap alatt elpusztult, így a legapróbb részletek is látszanak. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva egyedülálló képet kaphatunk az I. században élt emberek hétköznapjairól: hol fürödtek, szónokoltak vagy éppen tanácskoztak, hol laktak a gazdagok és hol a szegények. Délután a Nápolyi-öböl látképét uraló Vezúvra kirándulunk, mely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Autóinkkal egy meredek szerpentinen kapaszkodunk fel a vulkán oldalába, majd egy parkolóból gyalog folytatjuk utunkat. Kiépített ösvényen haladunk egyre feljebb, s rövid időn belül már a kráter peremén állunk, ahonnan belelátunk a Vezúv hatalmas „torkába”, míg a másik irányba tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. Talán az olaszos nemtörődömséget mutatja az is, hogy ez a világ legsűrűbben lakott, aktív tűzhányója, mely utoljára 1944-ben tört ki, s koránt sem tekinthető biztonságosnak... (Táv: 7 km, szint: fel 300 m, le 300 m). Visszaereszkedve a tengerpartra a hajdan négyezer lakosú gazdag kikötővárosba, Herculaneumba látogatunk. A települést — Pompejihez hasonlóan — a Vezúv Kr.u. 79-es kitörése során rázúdult piroklaszt-ár pusztította el, ám híresebb szomszédjánál jobb állapotban konzerválódott a rárakódott 16 méter vastag tufaréteg alatt, így jobban megismerhetőek az ókori villák, fürdők és közterek. Szállás: egyszerű apartman.

ápr. 25.Reggel áthajózunk az álmok, a fény, a színek és illatok szigetére: Caprira, mely a közvélekedés szerint egyenesen a Földközi-tenger legszebb szigete! Nemhiába volt hajdan Tiberius császár kedvenc tartózkodási helye ez a dús növényzetű sziklasziget, ahol a tenger tiszta levegője, olajfák és virágok illata tölt be minden zugot. Kezdésnek körbehajózzuk Caprit — természetesen megállva a híres Kék-barlang közelében, ahol evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől megközelíthető barlang belsejébe. Ismét szilárd talajra lépve gyalog indulunk a sziget megismerésére: jópár lépcső leküzdésével érjük el Anacaprit, ahonnan fellibegőzünk a sziget legmagasabb pontjára, a Monte Solaro tetejére. A klasszikus egyszékes felvonó csodás kertek és gyümölcsösök felett halad el — ám az igazi látvány az 589 m magas hegy csúcsáról körbepillantva vár ránk! Túrázni indulunk: ösvényünk komótosan kanyarog lefelé Capri kisvárosa irányába, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. Továbbhaladva meglátogatjuk Augustus császár virágoskertjét, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni-szirtek tengerből feltörő meredélyeit (Táv: 8 km, szint: fel 200 m, le 600 m). Visszatérve a sziget közepére szabadprogram keretében sétálgathatunk tovább Capri városkájában, mely igazi sikk-mediterrán helyszínként tömve van túl-sok-csillagos hotelekkel és túl-sok-eurós kávézókkal. Késő délután elhagyjuk a szigetet, s naplementére érkezünk a rendkívül kulturált és hangulatos Sorrento városába: éppen időben, hogy megcsodáljuk ahogyan az öböl túlpartján, a Vezúv méltóságot parancsoló tömbje alatt lassan kigyúlnak Nápoly fényei. Szállás: egyszerű apartman.

ápr. 26.Kora reggel délnek vesszük az irányt: Salernoba utazunk, melynek legismertebb látványossága a XI. századi, jellegzetes harangtoronnyal rendelkező Dóm. Nem csak a valóban káprázatos oroszlános kapu és a híres mozaikok miatt érdemes felkeresnünk a templomot, hanem a kripta miatt is, ahol két csodálatos freskó között találjuk a 12 apostol egyikének, Szent Máté evangélistának sírját. Következő megállónk túránk legdélebbi pontja: Paestum ámulatba ejtő romvárosa. A turisták által kevésbé látogatott csodaszép várost görög telepesek alapították a Kr. e. VI. században, s a meglepő épségben feltárt területet ma Európa legfenségesebb ókori világörökségi helyszínei között tartják számon. Megtekintjük Poszeidón, Héra és Athéné templomait, valamint a válogatott kincseket felvonultató múzeumot is. Délután autós túrára indulunk a világhírű Amalfi-parton, Olaszország egyik legszebb partvidékén: végig drámai, tengerbe szakadó sziklák, citrusligetek, bájos városkák szegélyezik utunkat. Ez a „nagyok játszótere”: itt tengeti pihenőjét a felső tízezer. Az utcákon a szépek és gazdagok korzóznak, az öblökben jachtjaik ringatóznak — és akkor még nem szóltunk a kertek leanderei és pálmafái mögött diszkréten meghúzódó villákról. Szabadprogram keretében ismerkedhetünk Amalfi településével: nehéz elképzelni, hogy ez az apró város valaha tengeri szuperhatalom volt — ám arab-normann kevert stílusú, extravagáns homlokzatú katedrálisa sokat elárul a dicső és gazdag múltról. Folytatjuk utunkat Ravellóba, amely nem a tengerparton, hanem a 350 méter magas Monte Torellón fekszik, csodálatos környezetben. Fényképezőgépeink itt alaposan merülni fognak, főként a XI. századi Villa Cimbrone parkjában, ahol az Itália legszebb panorámájának kikiáltott, szinte a tenger felett lebegő világhírű kilátópont található. Szállás: egyszerű apartman.

ápr. 27.Kényelmes ébresztő után repülő-készre pakoljuk felszerelésünket és elhagyjuk szállásunkat — de még az egész napot Olaszországban töltjük! Irány a környék legszebb túraútvonala: nem hiába hívják az Istenek ösvényének az Amalfi-part hegyi falvait összekötő sziklás útvonalat. A legenda szerint ezen jöttek le az istenek, hogy megmártózzanak a türkizkék tengerben, és hogy a szirének csábító énekét hallgassák. Kényelmes, enyhén lejtő ösvényen sétálunk, s ahogy távolodunk kiinduló településünktől, úgy adják át a megművelt földek helyüket a vad és gyönyörű természetnek. Erdőrészletek váltakoznak sziklafalakkal, mezőkkel, a mezőn örökzöld cserjékkel, kecskerágóval, virágokkal. Elvarázsoló a látvány: felettünk a szikrázó mediterrán nap, alattunk a csillogó tenger és megannyi apró, fehér hajó, amelyek úgy táncoltak a hullámokon, mint a molnárkák a víztükrön (Táv: 5 km, szint: fel 100 m, le 200 m). Méltó lezárása utunknak az Amalfi-part „címlapfalujának”, Positanonak meglátogatása, melyet senkinek nem kell bemutatni... Szabadon kóborolhatunk a pasztellrózsaszín és terrakotta házak között, beszerezhetjük utolsó szuvenírjeinket, felhörpinthetjük utolsó limoncellóinkat — és a bátrabbak a meseszép strandon búcsúzóul meg is mártózhatnak az igen hideg tengerben! Korai búcsúvacsoránk elköltése után a repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól, és hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a vulkánok aktivitása, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Fásli, görcsoldó, hasmenés elleni szer, láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Olaszországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre.

Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédre valót reggelente vásárolhatunk magunknak a helyi élelmiszerboltokban, vacsorázni pedig helyi középkategóriás éttermekben fogunk. A helyi árszint némileg magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy átlagosan 7-10 euróért étkezhetünk. Ajánlott csak palackozott vizet fogyasztani, másfél liter víz: kb. 0,5 euró!

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújuló energia projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Dél-Olaszország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk csak rövid túrákat tartalmaz, melyek átlagosan sportos erőnléttel teljesíthetők: sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem nagyok, s az útvonalak jól kiépítettek, könnyen járhatóak.

Időjárás Campaniában ebben az időszakban általában szép késő-tavaszi idő, 16-22°C jellemző, a Vezúvon azonban ennél jóval hidegebb van, itt erős szélre is számítanunk kell. Eső is előfordulhat, ezért hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv az olasz, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább az angol nyelvet használhatjuk. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Utazásunk mind a 4 éjszakáját egyszerű apartmanban töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát/esernyő, törölköző, gyógyszerek, zárt cipő, meleg öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts – melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest – Nápoly – Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Olaszországon belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba.

Valuta Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele javasolt euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 100-120 EUR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Kristály Márton
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; az Olaszországon belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 4 éjszaka szállást egyszerű apartmanban; a program szerinti belépőjegyeket; az összes reggelit; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.