Egyiptom

Egyiptom

kedvezményekkel akár:
816.422 Ft
csökkentett áraink
Early Bird kedvezménnyel: 912.471 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 864.446 Ft
Összevonva vagy 26 éves kor alatt: 816.422 Ft
teljes részvételi díj:
960.496 Ft
mit tartalmaz?
2024.10.23. — 2024.11.05.

Egyiptom 2024.10.23. — 2024.11.05.

Nílus-menti kalandozás az első civilizációk nyomában

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni!
Early bird! Jelentkezz legkésőbb 2024.06.15-ig és repülj rá az extra 5% kedvezményre!
Két hét alatt az egész országot bejárjuk! A klasszikus Egyiptom túráknál egy jóval nagyobb kalandra hívunk most, ez az út ugyanis nem a szokásos Nílus menti kötelező látványosságokról szól, a Sínai-félszigettől a líbiai határ menti Farafra-oázisig, a kairói bazároktól az Asszuáni-gátig. Piramisok, monumentális ókori templomok, robosztus fáraó szobrok, minden amit már annyiszor láttál a törikönyvekben most rád vád. Ősi karavánutakat és egykori felfedezők naplóleírásait követve megyunk majd oázisról oázisra át a végtelen homoktengeren, olyan vidékekre ahova más utazási irodák nem járnak, pedig hidd el megéri. Megmásszuk az Ószövetségből ismert Hóreb-hegyet, meglátogatjuk Kairó kopt keresztény negyedét, éjszakai vonaton alszunk, majd pedig belevetjük magunkat a Szahara ismeretlen világába.
Gondosan felépített programot kaptunk ismételten tőletek. Számomra egy fekete-fehér film érzését keltette az utazás eleje, amely napról napra a programok érdekességével és minőségével egyenesen arányosan egy speciális effektekkel teletűzdelt színes filmmé vált!
Ismét egy felejthetetlen túrán vettünk részt, kaptunk az ókori világ titkaiból ízelítőt, leereszkedtünk a piramisok mélyére, hajókáztunk a Níluson, részesei lettünk Kairó pezsgő életének!
Megkóstoltunk mindent, amiről fogalmunk sem volt, mi az; utaztunk mindennel, ami mozgott, és egész jól megtanultunk bazárban alkudni!
Gyerekkori vágyam volt ez az egyiptomi utazás. Köszönöm, hogy lehetővé tettétek! Ismét egy úti filmben éreztem magam!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. október 23., szerda — Vörös-tenger partján Várhatóan az esti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen járattal Sárm es-Sejkbe repülünk. Felvesszük vízumainkat, s transzferünkre szállva máris indulunk a Sínai-félsziget népszerű üdülővárosába Dahabba, ahol szállásunkon kipihenjük az éjjeli utazást.
Szállás: szálloda (2-3 fős szobák). Ezen a szálláson egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 24., csütörtök — Be a sivatagba Reggelink elfogyasztása után a környék felfedezésére indulunk, kisbuszba ülünk és a Vörös-tenger partján található Moray-kertekhez megyünk, ahol kopár sivatag és a kék színű tenger találkozásánál a korallokat nem csak messziről csodálhatjuk meg de akinek kedve van hozzá még sznorkelezhet is. Ebédünk elfogyasztása után quadra pattanunk és a Vádi Kunái oázisba megyünk ahol rövid túra keretében fedezzük fel a kopár sivatagban megbúvó kicsit zöld szigetecskét. Innen visszatérünk a szállásra majd buszra szállunk és elindulunk a Sínai-félsziget belsejébe Szent Katalinba. Itt elsőnek felkeressük Mózes testvérének Áronnak a sírját majd miután a szálláson megvacsoráztunk, lepihenünk, hogy legyen elég erőnk a hajnali túrára.
Szállás: vendégház (2-3 fős szobák).

2024. október 25., péntek — Nyugalomból káoszba Éjfél előtt, fejlámpák fényénél indulunk Egyiptom leghíresebb csúcsára, a 2285 m magas Hóreb-hegyre, arra a helyre, ahol az Ószövetség szerint Mózes megkapta a tízparancsolat kőtábláit. A napkeltét már a hegycsúcsról csodáljuk meg, miközben az egész Sínai-félsziget a lábunk előtt hever. Visszasétálunk szállásunkra, megreggelizünk, majd meglátogatjuk a Szent Katalin-kolostort, ami nem csak a világ legrégebb óta folyamatosan működő kolostora, melynek kézirat gyűjteménye még a Vatikáninál is jelentősebb, de a kertjében található az a csipkebokor is, melyben Isten megjelent Mózesnek. Délben búcsút intünk a Sínai-félszigetnek és Kairóba buszozunk. Késő délután érünk a huszonkét millió lakosú fővárosba, amit az egyiptomiak egyszerűen a Világ Anyjának neveznek. Vacsora után sétálunk egyet a tömött utcák forgatagában a mindent-is-áruló-boltok és ki-tudja-hova-siető-emberek között.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 3 éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv oda-vissza: 8 km; szint: fel 700 m, le 700 m.

2024. október 26., szombat — Minaretek és harangtornyok Reggel a hatalmas kiterjedésű iszlám óvárosba metrózunk, ahol több száz műemlék, elképesztő káosz és a végeláthatatlan bazár található. A levegőben fűszerek illata keveredik a nagyvárosi szagokkal, a kereskedők és vásárlók alkudozását csak az óváros mintegy ötszáz mecsetéből felhangzó müezzin imára hívó éneke töri meg… Végigsétálunk a negyed főutcáján, érintve több gazdagon faragott homlokzatú mecsetet, medreszét (iszlám iskolát) és mauzóleumot, majd bemerészkedünk a Khan al-Khalili bazár sikátoraiba. Útba ejtjük az Al-Azhar Egyetemet, mely nem csak a legrégebbi Kairóban, de egykor az egész világ legrangosabb oktatási központjának is számított. Sétánkat folytatva egy díszes közkutat tekintünk meg, s meglátogatjuk az aranyműveseken és a fűszerárusokon túl a szőnyegárusok- és a sátorkészítők bazárját is. Délután a Kopt-negyed következik, amely a maga keresztény templomaival és kolostoraival lenyűgöző módon ellensúlyozza a délelőtti iszlám városrészt! Látogatásunkat a rendkívül gazdag Kopt Múzeumban kezdjük, majd Kairó legszebb templomait, a VII. századi Függőtemplomot és a Szent Szergiusz templomot vesszük szemügyre — utóbbi azon a helyen épült, ahol a Szent Család Egyiptomba való menekülésükkor egy barlangban meghúzta magát. Este a Gezira-szigeten megcélozzuk a város egyik modern látványosságának számító Kairó-tornyot, melynek tetejéről hibátlan körpanorámában lesz részünk!
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. október 27., vasárnap — Piramisok míg meg nem unjuk Korán kelünk, hogy a tömeg előtt megérkezzünk Egyiptom leghíresebb látványosságához, a gízai piramismezőhöz. Már csaknem négyezer éve járnak csodájára az utazók ezeknek az épületeknek, feltéve a legtermészetesebb kérdéseket: „Vajon hogyan és miért építették őket?!”. A világ hét csodájának egyikét alkotó piramisok mellett felkeressük a számos legendával övezett oroszlántestű, de emberfejű Nagy Szfinxet is. Ebéd után a piramisok szomszédságában álló, új Nagy Egyiptomi Múzeumba indulunk. Ugyan a hivatalos megnyitót évek óta halogatják, a tárlat legalább egy részét már biztosan megtekinthetjük — ám kis szerencsével utazásunk időpontjában már a teljes épület látogatható lesz! Késő délután szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a várossal.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. október 28., hétfő — Kedvencek temetője Reggeli után kisbusszal elhagyjuk Kairót, s a híres szakkarai nekropolisz megtekintésére indulunk, ahol nem csak nemesek, előkelők és fáraók temetkeztek, hanem többezer felajánlott állatmúmiára is bukkantak a régészek. Meglátogatjuk a gízai piramisok előtt épült Lépcsős Piramist, mely segít megértenünk a piramisok építésének mikéntjét. Tervezője a zseniális Imhotep volt, akinek néhány évvel ezelőtt egy múzeumot is szenteltek közvetlenül a nekropolisz mellett. Innen a közeli Dahsúr-piramismezőre látogatunk: megállunk a különleges alakú Törtfalú-piramis mellett, majd következik Sznofru fáraó Vörös-piramisa, melybe egy hosszú és szűk járaton be is merészkedünk! Este vonatra szállunk és Asszuán felé indulunk.
Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, kétágyas hálókocsiban.

2024. október 29., kedd — Nílus, szentélyek, szigetek Reggel érkezünk Asszuánba. Felszerelésünket szállásunkon hagyva a Núbia Múzeumhoz utazunk, ahol Núbia történelmével és kultúrájával ismerkedünk meg a történelem előtti időktől kezdődően. Innen az Asszuáni-gáthoz gurulunk és behajózunk Philai szigetére: itt áll Ízisz anyaistennő világhírű temploma, melyet szerencsére idejében megmentettek az elárasztástól a gát építésekor. Visszatérve a városba hagyományos nílusi vitorlásra, azaz felukkára szállunk, és lassú tempóban hajókázunk egyet a közeli kis szigetek között, megvárva a naplementét.
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

2024. október 30., szerda — Túl a ráktérítőn Kora reggel továbbindulunk délnek: kisbusszal a sivatagon keresztül egészen a szudáni határ közelébe, Abu Szimbel kisvárosáig utazunk (útközben a Ráktérítőt is átlépjük!). A Nasszer-tó partján álló, Kr.e. 1274-ben épült II. Ramszesz templom Egyiptom egyik leghíresebb látványossága: négy hatalmas szobor néz mereven a hatalmas vízen keresztül az örökkévalóságba. Nagy Ramszesz uralkodása idején ez a hely kiemelt stratégiai fontossággal bírt, hiszen itt volt határos a birodalom Núbiával: érthető hát, hogy az uralkodó érzékeltetni akarta legyőzhetetlenségét a környékbeli, lázadásra hajlamos törzsekkel. Az Asszuáni-főgát építésekor az UNESCO kérésére félelmetes mérnöki vállalkozással a teljes templomot feldarabolták, és 60 méterrel magasabban újra összerakták, így mentve meg az elárasztástól. Miután kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk Asszuánba és átkompozunk Elephantiné szigetére. A Nílus első kataraktájánál elhelyezkedő, azonos nevű egykori határváros romjai rejtik számos templom mellett a híres Nilométert. A sziget persze ma is lakott: körbesétáljuk a városok nyüzsgése után jóleső nyugalmat árasztó núbiai falvak egyikét, majd Nílus-parti hagyományos vacsoránk elfogyasztása után visszatérünk Asszuánba.
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák).

2024. október 31., csütörtök — Karnak: nem értjük csak ámulunk rajta Egy reggeli vonattal Luxorba utazunk, s szállásunk elfoglalása után rögtön az ősi Théba felfedezésére indulunk. Théba ötszáz évig volt az Újbirodalom fővárosa, ahol sokezren éltek; a ma is látható hatalmas méretű, 3000-3500 éves templomok is ezekből az időkből valók. Elsőként Karnak gigantikus templomegyüttesét járjuk be, mely 1500 évig épült. Karnak több mint egy templom, ez a legkiterjedtebb ősi épületcsoport a világon! Mintegy másfél kilométer hosszan húzódnak a különféle szentélyek, obeliszkek, udvarok és oszlopcsarnokok. A látvány leírhatatlan és szinte felfoghatatlan! Következő látnivalónk a Nílus partján Kr. e. 1400 körül épült, 260 méter hosszú Luxor templom, mely az ókorban a legnagyobbak közé tartozott. Ezután szabadprogram keretében ismerkedünk tovább Luxorral: érdemes elmerülni a város forgatagában, betekinteni a bazár sikátoraiba, bolyongani az apró üzletek, átjárók és kicsiny utcácskák útvesztőiben, megpróbálni elsajátítani az árusokkal való alkudozást, vagy csak leülni egy jó teára a Nílus partján.
Szállás: hostel (2-3 fős szobák).

2024. november 01., péntek — Fáraók temetője Kora hajnalban átkelünk a Nílus nyugati partjára, ahol a letűnt ókori Egyiptom emlékeivel ismerkedünk tovább. Elsőként a Királyok Völgyébe utazunk, amely már Kr. e. 2100-ban is temetkezési helyül szolgált — mi is meglátogatunk hát három gazdagon díszített fáraósírt. A Királyok Völgyét elhagyva a közeli, háromszáz méter magas homokkőfal aljában elhelyezkedő Hatsepszut királynő halotti templomához érkezünk. Miután megtekintettük a szinte modern benyomást keltő templomot, továbbsétálunk II. Ramszesz emléktemplomához, a Ramesszeumhoz, ahol többek között a fáraó tizennyolc méter magas gránit kolosszusának maradványait látjuk. Utolsó templomegyüttesünk III. Ramszesz emléktemploma, a Medinat Habu, mely évszázadokig Théba gazdasági központja volt. Megcsodáljuk itt az egyedülálló Szír Kaput és az eredeti Ámon-templom romjait is. Végül a Memnon-kolosszusokhoz látogatunk. Ebédünk elfogyasztása után pedig bevetjük magunkat az igazi kalandba, magunk mögött hagyjuk a Luxort és elindulunk a Szahara belsejébe. Délutánra érjük csak el az ősi karavánutat a Darb el-Arbaint azaz a Negyven nap útját, ami a Szudánban található Darfurt köti össze a Nílussal. Ez az utat járta be 1929-ben a híres magyar felfedező Almásy László is akinek expedícióiból később „Az angol beteg” címen film is készült. Itt első állomásunk az el-Ghueita erőd lesz ami fénykorát a római időben élte, mi sem árulkodik erről jobban mint a hatalmas falak tövében szétszóródott bortároló amrófák cserépmaradványai. Innen Karga-oázis központjába megyünk ahol vacsora után szállásunkon kipihenjük a hosszú utat.
Szállás: szálloda (2-3 fős szobák).

2024. november 02., szombat — Lemegyünk a térképről Reggelink elfogyasztása után elsőként Hibisz templomát keressük fel, az időszámításunk előtti hetedik században épült szentély különlegessége, hogy ez az egyetlen megmaradt műemlék Egyiptom perzsa megszállásának idejeéből, még maga Dáriusz király is részt vett építtetésében. Majd tovább megyünk Bagawat nekropoliszába ami az egyik legrégebbi máig fennmaradt keresztény temető, a jobb állapotú kriptákban magunk is megcsodálhatjuk a több mint másfél ezer éves freskókat. Szállásunkra visszatérve megebédelünk majd buszra ülünk és megyünk tovább a következő Oázisba Dakhlába. Útközben megtekintjük a római korban épült Kellis falu maradványait, ami jól mutatja, hogy egykor a mainál jóval jelentősebb területeket foglalt el az oázis. Dakhlába érve Karghához képest jóval nyugodtabb kép fogad majd minket, annak ellenére, hogy a Nílustól több száz kilométerre vagyunk mélyen bent a sivatagban kellemesen friss levegőt, barátságos helyieket és zöldellő pálmaligeteket találunk mindenfelé. Vacsoránk elfogyasztása után a szállásra megyünk, hogy másnapi sivatagi túránkhoz kellőképpen kipihenjük magunkat.
Szállás: szálloda (2-3 fős szobák).

2024. november 03., vasárnap — Átkelés a sivatagon Reggeli után busszal az oázis egykori központjába Al-Kaszrba megyünk, a vályogerődítményben az elmúlt ezer évben sok változás nem történt, a szűk sikártorok és között megcsodálhatjuk Egyiptom egyik legrégebbi minaretjét.  Innen az időszámításunk előtti 5. századból fenmaradt Bir el-Sagala nekropoliszpa megyünk tovább amit az ókori egyiptomi és a római festmények különös keveredése tesz egyedülállóvá. Majd pedig az oázis egyik leghíresebb kénes forrását keressük fel amiben a bátrak meg is mártózhatnak. Ebéd után búcsút intünk Dakhla oázisnak és tovább indulunk Farafra-oázisba. A Nílus és Líbia között félúton található Farafra olyannyira a világ vége, hogy egy annekdotta szerint valamikor a harmincas években a helyiek egy lovast küldtek Dakhába, hogy érdeklődje meg, helyes napon imádkozzák-e a pénteki imát. Farafa igazi különlegessége az oázist körülvevő Fehér-sivatag, miután szállásunkon lepakoltunk helyi vezetőinkkel terepjáróba ülünk és nekivágunk felfedezni az egyedülálló sziklaformációiról híres Fehér-sivatagot. a nap lementével sivatagi táborhelyünkre érve, tábortűz mellet közösen vizsgálhatjuk meg, hogy milyen csillogó is az éjszakai égbolt, ott ahol nincsen semmi fényszennyezés.
Az éjszakát a sivatagban sátrakban töltjük.

2024. november 04., hétfő — Este a beduinoknál Miután sivatagi táborhelyünkön megreggeliztünk visszaindulunk Farafrába ahonnan busszal északnak indulunk a Bahariyya-oázisba. Itt megtekintjük az egyetlen templomot amit Nagy Sándor tiszteletére emeltek. Majd visszaülünk buszunkra és Kairó felé vesszük az irányt, a repülőtérre várhatóan késő este érkezünk meg.
Az éjszakát a repülőn utazással fogjuk tölteni.

2024. november 05., kedd — Yallah! Kora hajnali közvetlen járattal Budapestre repülünk. Előreláthatólag kora reggeli órákban érkezünk vissza a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Egyiptom távoli, de békés részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Egyiptom kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Egyiptomban utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és sűrű, ezért — amellett, hogy természetesen lesz időnk pihenésre is — fontos, hogy fizikailag és mentálisan is bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a néha hajnali keléseket és az estig tartó programokat.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db maximum 40×30×20 cm-es és maximum 8 kg-os kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk a teljes felszerelésünket rövidebb távokon a városokon belül. Ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a legtöbb este lesz lehetőség fürdésre. A többi napra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hastífusz, hepatitis-A, hepatitis-B.

Elektromos áram Egyiptomban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk.

Étel, ital A Részvételi díj tartalmazza a reggeliket, illetve bizonyos programokon az ebédet és a vacsorát is. Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban, de számos alkalommal étkezhetünk alsó-középkategóriás éttermekben és kifőzdékben is. A bolti élelmiszerek ára némileg alacsonyabb a Magyarországon megszokottnál; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 5-8 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható; másfél liter víz ára kb. 0,50 dollár.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Egyiptom vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen gyalogtúrája a Hóreb-hegy csúcsára vezet, javarészt jól kiépített, széles ösvényen és lépcsősorokon, helyi vezetővel.

Időjárás Egyiptomban ebben az időszakban nappal 22-27°C várható (északon némileg alacsonyabb, délen némileg magasabb). Csapadékra nem kell készülnünk, inkább az állandó tűző nap, a száraz levegő, valamint a szél okozhat kellemetlenséget. A Hóreb-hegyen hajnalban mindössze 5-10°C valószínű, így érdemes melegebb ruházatot is hozni!

Kommunikáció Egyiptom hivatalos nyelve az arab, az idegen nyelvek közül leginkább az angolt használhatjuk, ezt a legtöbb helyi valamilyen szinten beszéli. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Egyiptom nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: +1 óra.

Kulturális sokk Egyiptom muszlim ország, de a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat, ajánlott térd alá érő nadrágot/szoknyát hordani. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges. A mecsetek egy részét nem látogathatjuk meg. Egyiptomban sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 13 éjszakájából tízszer vendégházakban, hostelekben és szállodákban alszunk (jellemzően 3-4 fős szobákban), egyet vonaton kétágyas hálókocsiban utazással töltünk, egyet a sivatagban sátorban, egyet pedig utazással töltünk. Szállásaink jellemzően egyszerű színvonalúak, előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, nemzetközi diákigazolvány (ha van), törölköző, gyógyszerek, szandál, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, WC papír, zárt cipő, fejlámpa, elektromos szúnyogriasztó, hölgyeknek fejkendő.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Egyiptom a magyarországinál alacsonyabb szintű infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi / művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Sarm es-Sejkig és Kairótól Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magaddal hoznod. Az Egyiptomon belüli közlekedéshez főleg bérelt kisbuszokat, buszokat és városi tömegközlekedést használunk, egy éjszakát pedig vonaton kétágyas hálókocsiban töltünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Egyiptomba, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van a tervezett kilépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre.

Valuta Egyiptom hivatalos fizetőeszköze az egyiptomi font (1 EGP = kb. 8 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb dollár kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át egyiptomi fontra. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű dollár formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 250-300 dollár (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Billay Gábor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; az Egyiptomon belüli összes utazást (hálókocsis) vonattal, busszal, bérelt kisbusszal, hajóval és városi tömegközlekedéssel; 11 éjszaka szállást vendégházakban, hostelekben, szállodákban és sivatagi táborhelyen reggelivel, néhány alkalommal vacsorával; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az egyiptomi vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.08.15.
Előleg: 380.496 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.09.23.