Elzász — Advent

Elzász — Advent

kedvezményekkel akár:
367.330 Ft
csökkentett áraink
Early Bird kedvezménnyel: 410.545 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 388.938 Ft
Összevonva vagy 26 éves kor alatt: 367.330 Ft
teljes részvételi díj:
432.153 Ft
mit tartalmaz?
2024.12.04. — 2024.12.08.

Elzász — Advent 2024.12.04. — 2024.12.08.

Karácsonyi forgatag jóféle borok és sajtok társaságában

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Early bird! Jelentkezz legkésőbb 2024.07.15-ig és repülj rá az extra 5% kedvezményre!
Elzász decemberi népszerűsége nem véletlenül töretlen hosszú évek óta, hiszen mesés városai a legszebb díszeket öltik magukra, így garantált az ünnepi hangulat. Strasbourg utcáin sétálva a több mint ötszáz éves hagyományokkal rendelkező karácsonyi vásár fogad minket: a katedrális körüli terek megtelnek kézművesekkel és árusokkal, minden sarkon ismerős téli dallamokat játszó zenészekkel találkozhatunk. Az utcákat frissen sült fahéjas-vaníliás sütemények, forralt bor és rumpuncs illata lengi be, s körös-körül csillogó fények ragyognak. Ha szerencsénk van, még hópelyhek is szállingóznak, ezzel igazán felejthetetlenné téve a karácsonyi készülődést. A karácsonyi hangulat azonban csak a kezdet, élménytúránk olyan gyöngyszemeket tartogat, mint az adventi pompába öltözött Bázel és Colmar, Mulhouse remek múzeumai, vagy egy fél napos túra a Vogézekben. Nem feledkezünk el továbbá a Munster-völgy világhírű sajtjairól és a Rajna menti lankák kiváló borairól sem, melyeket — a dedikált kóstoló-programokon túl — esténként faház-apartmanjainkban a kályhában lobogó tűz mellett ízlelgethetünk. Csatlakozz hozzánk erre a varázslatos utazásra, ahol minden pillanat az ünnepi hangulat jegyében telik, s ahol felejthetetlen téli élményekkel gazdagodhatsz Elzász lenyűgöző tájain!
Hitelesek és nagyon tisztességesek vagytok. Bárhova, bármikor szívesen elmennék veletek!
Ismerősöm ajánlásával jelentkeztem az útra. Nekem tetszett minden. Először voltam veletek, de nem utoljára! Köszönök mindent!
Nagyon örültem ennek az útnak. Végre olyan időpont volt, amire el tudtam jönni, és az úti cél is megfelelő volt, mert ide régóta vágytam. Szuperek vagytok, mindent nagyon jól kezeltek, lazák vagytok és jó társaság. Főleg az esti bulikhoz!
Minden nagyon szervezetten történt, nagyon tetszett, hogy a tömegközlekedést használtuk. Segítőkész, azonnal problémákat megoldó kísérőink voltak. Bízom benne, hogy egészségem engedi és tudok még veletek utazni. További jó munkát!
Térkép
Utazási tájékoztató

2024. december 04., szerda — Egy csipet Svájc Várhatóan a reggeli órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt. Innen a Rajna két partján elterülő Bázelbe repülünk, a svájci-francia-német hármashatárra. Felszerelésünket csomagmegőrzőbe tesszük, és Svájc egyik legjobban megőrzött középkori városrészének bejárására indulunk: első megállónk természetesen a későromán-koragótikus stílusú Münster katedrális, Erasmus nyughelye. Ha kedvünk tartja, felkapaszkodhatunk a templom tornyába is, ahonnan csodás panorámát élvezhetünk, mielőtt egy kis komppal átkelünk a Rajnán, hogy sétánkat folytatva érintsük a vörös homokkőből épített városházát, az 1400-as évek városerődítéséből fennmaradt Spalentor városkaput, valamint az egzotikus növényekkel telezsúfolt botanikus kert kitűnő átmelegedési lehetőséget biztosító üvegházait. Innen már csak pár lépés a világ legnagyobb plüssmackó-gyűjteményével rendelkező Játékmúzeum, melyben különböző korok elevenednek meg előttünk babák és figurák formájában. Egy stílusos modern étteremben költjük el vacsoránkat, majd vonattal Franciaországba, Mulhouse-ba utazunk.
Szállás: motel (3-6 fős szobák).

2024. december 05., csütörtök — Mulhouse minőségi múzeumai, Munster markánsan mennyei mmmmmsajtjai Reggelink elfogyasztása után ellátogatunk a Cité du Train vasútmúzeumba, amely a kezdetektől egészen a mai TGV-ig mutatja be a francia vasút fejlődését. A kiállított szerelvények között megtalálhatjuk III. Napóleon eredeti vasúti kocsiját, de még a híres-hírhedt Orient Expresszbe is bekukkanthatunk. A vasútmúzeum tőszomszédságában áll az elektromosság csodájának látványos kialakítású központja, ahol szórakoztató megközelítésben, interaktív kiállítások keretében ismerkedhetünk meg az elektromosság történetével és fejlődésével, az ősi idők felfedezéseitől kezdve egészen a modern technológiákig. Tökéletes módja ez annak, hogy megértsük az elektromosság rejtelmeit, és megismerjük a hozzá kapcsolódó kísérleteket, elméleteket és nagy találmányokat. Ebédünket vonatunk ablakain át bámészkodva majszoljuk el, miközben vasparipánk a sajtkészítéséről híres Munster-völgybe repít minket. Itt elsőként Albert Schweitzer egykori házát keressük fel, ahol megismerhetjük Schweitzer igazán inspiráló életét és munkásságát. Megtudhatjuk, hogy öröksége hogyan járult hozzá az orvostudományhoz, a zenéhez és a humanitárius mozgalmakhoz. A közeli Sajtmúzeumba is ellátogatunk, ami tökéletes hely arra, hogy elmerüljünk a munster sajt titkaiba és megértsük, hogyan alakul át a friss tej ínycsiklandó sajttá. Ezt természetesen a látogatás végén meg is kóstolhatjuk egy pohár helyi bor társaságában. Estére érkezünk Strasbourgba.
Szállás: faház-apartmanok (2-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

2024. december 06., péntek — Európa fővárosa karácsonyi pompában Strasbourg nem csak az évszázadokig tartó német-francia csatározásokat követő megbékélés szimbóluma és Európa egyik fővárosa, hanem számos történelmi emléket, építészeti műremeket és gasztronómiai élményt felvonultató egyetemi város is. A napot az európai negyedben kezdjük: a római amfiteátrumokra emlékeztető Európai Parlament bejárásával bővíthetjük tudásunkat az európai demokrácia működéséről, valamint megismerkedhetünk a plenáris ülésteremmel és a Simone Veil Parlamentáriummal. Ebéd után a Nagy Szigetre (Grande Île) épült középkori óvárost látogatjuk meg, amely az UNESCO Világörökség részét képezi, és amelynek legfontosabb, központi épülete a grandiózus, gótikus Miasszonyunk-katedrális. A katedrálist két évszázadig a világ legmagasabb épületeként tartották számon, ez idő alatt szemtanúja volt a legelső karácsonyfa-állításnak is. A székesegyház szomszédságában hosszú szabadprogram következik, hogy bejárhassuk a nagy múltú adventi vásárt, ahol mindenképpen érdemes megkóstolni néhány helyi finomságot. Napunk zárásaként ellátogatunk a Petite France-negyedbe: az Ill folyó több ágra szakadva kanálisok hálózatát hozta itt létre, melyek mentén üzleteknek, kávézóknak is otthont adó fagerendás házak sorakoznak, a csatornák partjait pedig kisebb-nagyobb hidak kötik össze. Itt találhatóak a híres Fedett Hidak (Ponts Couverts), melyeket teljes pompájukban a Vauban-gát kilátóteraszáról csodálhatunk meg.
Szállás: faház-apartmanok (2-4 fős szobák).

2024. december 07., szombat — Sötét XX., fényes XXI. század (borral és mézeskalácssal) Kora reggel túrázni indulunk a Vogézekben, az Emlékezés és Emberi Jogok Ösvényén. Az útvonal célja, hogy emlékeztessen minket az emberi jogok fontosságára és a történelem sötét fejezeteire, miközben felhívja a figyelmet a béke és az emberi méltóság megőrzésének szükségességére. Rothau vasútállomásáról indulunk az egykori Natzweiler-Struthof koncentrációs tábor felé a „deportáltak útvonalán”. A francia földön található egyetlen koncentrációs tábor maradványai szörnyű valóságáról tanúskodnak: fából készült barakkok, őrtornyok, hulladékégető és a táboron kívül a gázkamra... Lefelé Schirmeck irányába haladunk tovább, hogy felkeressük az Alsace-Moselle Emlékmúzeumot, amely a régió egyedülálló történelméről nyújt áttekintést 1870-től egészen a II. világháború utáni időkig. Bemutatja a Maginot-vonalon folytatott életet, a háború pusztításait, a francia-német megbékélést és Európa újjáépítését. Délután Gertwiller mesetelepülésére vonatozunk, ahol újabb gasztronómiai élmények várnak ránk. A „Mézeskalács-palotában” megismerjük az ínycsiklandó édesség elkészítésének minden titkát és varázsát, majd öt tételes borkóstolón veszünk részt egy közeli családi pincészetben, amely nem csupán a borok minőségéről híres, hanem történelmi környezetéről is. Betekintést nyerünk a borászat történetébe, a borkészítés hagyományokat tiszteletben tartó, mégis modern technológiákat alkalmazó folyamatába, megcsodáljuk a pince egyedülálló építészeti megoldásait és az évszázados tölgyfahordókat — és közben természetesen megízleljük az elzászi borok legjavát.
Gyalogtúra: táv 11 km; szint: fel 500 m, le 500 m.
Szállás: faház-apartmanok (2-4 fős szobák).

2024. december 08., vasárnap — Colmar adventi varázsa Reggeli után elhagyjuk szállásunkat és Elzász legbájosabb települését vesszük célba. Képeslapra illő színes fagerendás házak, romantikus kanálisok, középkori macskaköves utcák — ez Colmar, ami minden évszakban mesebeli látványt nyújt, de karácsony közeledtével kel igazán életre! A városközpont ma Európa egyik legnagyobb sétálóövezete, ahol megcsodáljuk a Szent Márton katedrálist és felfedezzük a kanálisairól híres Petite Venise negyedet. Az egész város adventi díszbe öltözik: a házakat és a boltok kirakatait is gazdagon feldíszítik, tovább fokozva a „legelzászibbnak” tartott település meseszerűségét. Az itteni karácsonyi vásár különbözik minden más vásártól, hiszen Colmar történelmi központjában öt különböző, de egymással harmonizáló vásárterület vár bennünket, mindegyik saját egyedi hangulatával és kínálatával. Némi szabadprogram és a búcsúebédünk elfogyasztása után a XIII. századi, gótikus Domonkos-rendi kolostorban kialakított, most szintén ünnepi díszben pompázó Unterlinden Múzeum felé vesszük az irányt. A létesítményt az Isenheimi oltár, Matthias Grünewald XVI. századi remekműve tette világhírűvé, amelyet a világ legmegrendítőbb vallási alkotásai között tartanak számon. Késő délután busszal indulunk vissza Bázelbe, ahonnan hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Franciaországban és Svájcban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Franciaországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. Reggelit egyénileg készíthetünk magunknak szállásainkon; este pedig lehetőségünk lesz közösen meleg ételek elkészítésére. A franciaországi és svájci élelmiszerüzletek árszintje enyhén magasabb az itthon megszokottnál, alsó-középkategóriás éttermekben kb. 18-20 euróért vagy frankért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egy félnapos túrát és néhány hosszabb városi sétát tartalmaz; sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem nagyok. Előfordulhat, hogy túránk során hótakaró borítja a tájat, ezért fontos, hogy megfelelően vízhatlan cipőben induljunk útnak!

Időjárás Elszászban ebben az időszakban nappal 0°C körüli hőmérsékletre számíthatunk. Eső vagy havazás előfordulhat, mindenképpen hozzunk esőkabátot/esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a francia, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Ennek ellenére leginkább a német vagy az angol nyelvet használhatjuk. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, Franciaország része a szabályozott roaming díjszabásnak, Svájc azonban nem. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk első éjszakáját egy egyszerű szálloda (motel) 3-6 fős szobáiban töltjük, a további három éjszakán az adventi hangulathoz illő, téliesített faház-apartmanokban szállunk meg, melyek felszerelt konyhával rendelkeznek. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát/esernyő, papucs, törölköző, gyógyszereid, füldugó, vízhatlan cipő, meleg öltözet, kishátizsák, kulacs, kézfertőtlenítő gél.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Bázel — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen belül elsősorban vasúttal, esetenként távolsági busszal és városi tömegközlekedéssel utazunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Svájcba és Franciaországba.

Valuta Svájc hivatalos fizetőeszköze a frank (1 CHF = kb. 400 HUF), Franciaország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele javasolt, de a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 30-40 CHF és 150-200 EUR (étkezésre és apróságokra — a tényleges összeg ezen az utunkon erősen függ a karácsonyi vásárokban tanúsított vérmérséklettől).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bogár-Szabó András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást vonattal, busszal és helyi közlekedéssel; 3 éjszaka szállást faház-apartmanokban és 1 éjszaka szállást motelben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.09.15.
Előleg: 172.153 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.11.04.