Grossvenediger (3666 m)

Grossvenediger (3666 m)

Grossvenediger (3666 m) 2020

Az első háromezres gleccser élményed!

felveszem a bakancslistámra!
Szeretnél belevágni, de még nem tudod, hogy hol kezd? Mi tudjuk erre a tökéletes választ. A Grossvenediger a Magas-Tauern egyik legemblematikusabb csúcsa, és a Venediger-csoport legmagasabb pontja. Állj be te is a kötélpartiba és szeld át a látványos hasadékokkal tarkított gleccsert, egészen a csúcsig. Egy kezdő háromezres túra, nem csak kezdőknek!
3 nap (1 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

júl. 10., péntekReggel korán indulunk budapesti találkozóhelyünkről: nagyjából 370 km-es autóút áll előttünk Hinterbichl hegyi faluig. A faluból a „Venediger Taxival” zötykölődünk fel egészen 2121 m-es magasságba, a Johannishüttéig. Fél órás, könnyű séta után elérjük a teherfelvonót, ahol 4-5 euró fejében felküldhetjük nehéz zsákjainkat, hogy könnyedén kaptassunk fel az előttünk álló szintkülönbségeken. Ez természetesen opcionális lehetőség, a kihívást keresők felvihetik zsákjaikat önerőből a szállásig. A gyalogút körülbelül 2,5-3 órát vesz igénybe: durván 800 méter szintemelkedéssel kell számolnunk a házig. Útközben az ösvény mellett szemtelenül közel heverésző mormotákba botlunk, akik nem riadnak meg pár jó fotótól sem. Hamarosan megérkezünk szállásunkra, a 2962 méteren található Defreggerhausba. Ebben a magasságban már jelentkezhetnek enyhébb tünetek, így érdemes odafigyelnünk a helyes akklimatizációra és az esetleges tünetek kezelésére. A házban este vacsoramenüt kapunk és megismerkedünk másnapi túránk UIAGM minősítésű hegyivezetőjével, aki röviden ismerteti a reggeli indulást és ejt néhány szót a hegyen uralkodó viszonyokról. Vacsorát és eligazítást követően aludni térünk, hogy kellően kipihentek legyünk a másnapi mászáshoz. Szállás: menedékház (matracláger). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

júl. 11., szombatKorán kelünk: gyors reggelit követően már mindenki kint sorakozik a ház előtt, ahol a helyi túravezető kiosztja a szükséges felszereléseket. A Grossvenediger egy technikai nehézségektől mentes gleccser túra, ahol a kötélbiztosításon és a hágóvasakon/hómacskákon felül nincs szükség más felszerelésre vezetett csoport esetén. Miután mindenki felszerelkezett, ólmosan lassú léptekkel elindulunk a gleccser beszálláshoz, ahol helyi túravezetőnk kötélre köti a csoportot és irány a gleccser! A gleccseren egyenletesen emelkedik az út, kellemes lassú tempóban igazi élmény-túra! A több tíz méter mély gleccserhasadékok éhesen tátonganak nyitott szájukkal az ég felé, amelyek kerülgetése, átugrálása pezsdítő izgalommal bír mindenki számára. Közeledve a csúcshoz a terep egyre meredekebbé válik, majd a csúcsgerincre kiérve egy izgalmasan keskeny szakaszon átkelve pillantjuk meg a 3666 méteren álló csúcskeresztet. A gratulációkat és a csúcsfotókat követően megkezdjük az ereszkedést a már bejárt úton, vissza túránk kiindulópontjához. Délután már a házban pihenhetjük ki a nap eseményeit és fáradalmait: lehetőség van ebédet választani a napi étlapról és koccintani a csúcssikerre! A nap hátralevő részében túravezetőnk alapvető kötéltechnikai és gleccsermentési ismereteket ad át, és közelebb visz mindenkit a magashegyi praktikák elsajátításához. Vacsora után ki-ki saját ütemében aludni térhet. Szállás: menedékház (matracláger).

júl. 12., vasárnap Reggel kényelmesen kelünk és serényen csomagolunk össze a visszaereszkedéshez. Még egy utolsó búcsút intünk a szállásunk ajtajából elénk táruló panorámának, és elindulunk gyalog lefelé, vissza a Johannishüttéhez. Nagyjából 2 órás ereszkedés után érkezünk meg a Venediger Taxi parkolóba, ahonnan már négy keréken, poros szerpentineken bukdácsolunk le a völgybe saját autóinkhoz. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A szigorú nemzetközi szabályokat betartva az alpesi országokban, a tervezetten kötélbiztosítást igénylő terepen nemzetközileg elismert UIAGM hegyivezetőket alkalmazunk, akikkel a kommunikáció idegen nyelven folyik. Természetesen a túrához ezen felül biztosítunk magyar vezetőt is, aki a csoport irányításáért, támogatásáért felel.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Ausztriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. A menedékházban van világítás, azonban az áramellátás napelemmel működik, így rossz idő esetén nem feltétlenül van áramszolgáltatás. Érdemes fejlámpát és powerbank-et magunkkal hozni!

Étel, italA menedékházban jól működő konyha van vacsora és reggeli menü kiszolgálással, 10-15 euróért étkezhetünk. Napközben a kiírt étlapról lehet választani. A házban a csapokból nem ivóvíz folyik, így azt palackozottan lehet vásárolni a hüttében, ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújuló energia projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Időjárás Az alpesi háromezres hegyek időjárására leginkább a változékonyság jellemző, bár túránk időpontjában általában stabilabb arcát mutatja a hegy. Fontos a meleg, réteges, szél- és vízálló öltözet! Amennyiben az időjárás-előrejelzés kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön.

Kommunikáció Hivatalos nyelv a német, de angol nyelven is sok esetben kommunikálhatunk. Ausztria része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 6 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén a meghirdetett Részvételi díjjal nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 10 fő/túravezető. Túránkat maximum 2 túravezetővel (20 résztvevővel) indítjuk.

Szállás Túránk mindkét éjszakáját a Defregger menedékházban töltjük, ahol matrac lágerekben leszünk elszállásolva. Alapvető ágyneműt adnak, de higiéniai okokból érdemes hozni egy vékonyabb hálózsákot vagy hálózsák bélést, mert nem biztos, hogy 100%-os a pokrócok tisztítása. A házban konyha üzemel és igényelhető félpanziós ellátás is. A mosdók teljesen megfelelnek az osztrák hegyi hütték szintjének. A földszinten koedukált mosdó, míg az emeleten külön női mosdó található. Zuhanyzási lehetőség nincs!

Szükséges felszerelés/ és ajánlott ruházat

Vízálló, hegymászó vagy masszív trekking bakancs

Merinó gyapjú zokni

Merinó aláöltözet (alsó és felső)

Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág

Meleg felső (polár, softshell, vékony pehely, primaloft, stb…)

Két-három pár kesztyű (ebből legyen 2 vízálló és meleg)

Sapka, sál, símaszk

Napszemüveg és/vagy síszemüveg (lencse kategória minimum 3-as)

35 literes túrazsák, amiben a szükséges holmik elférnek

Egy pár teleszkópos túrabot nagy hótányérral

Kézfertőtlenítő gél, szájmaszk

Technikai eszközök, melyeket igény szerint (felár nélkül!) biztosítunk számodra a helyszínen

Egy pár kötözős túra hágóvas, vagy hómacska

Beülő

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás A túrára telekocsis utazást javaslunk, aminek megszervezésében természetesen segítünk a csoportnak. A túravezető utazási költsége a résztvevők között kerül szétosztásra egységesen, ezt mindenki a túravezetőt szállító sofőrnek számolja el a túrát követően.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Ausztriába.

Valuta Ausztria hivatalos fizetőeszköte az euró (1 EUR = kb. 400 HUF).. Készpénz kivitele célszerű euró formájában, bankkártyát nem tudunk használni a menedékházban. Ajánlott költőpénz: kb. 20-30 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Erdész András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a teljeskörű utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; az UIAGM minősítésű hegyivezető díját; a felszerelésbérlést; 2 éjszaka szállást menedékházban; a Venediger Taxi árát (retúr); a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a kiutazást (telekocsi rendszer), az étkezéseket és az opcionálisan igénybe vehető teherfelvonó díját.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!