Grúzia

Grúzia

Grúzia 2024

Kalandozás Európa és Ázsia határvidékén

felveszem a bakancslistámra!
Egy grúz legenda szerint: mikor Isten megteremtette a világot, magához hívta a népeket, hogy felossza közöttük imént megalkotott művét. A grúzok azonban annyira belefeledkeztek az evés-ivásba, hogy elkéstek az osztozkodásról, és mire megérkeztek egy talpalatnyi föld sem maradt számukra. Elpanaszolták Istennek, hogy késlekedésüket csupán az okozta, hogy nem győztek elég pohárköszöntőt mondani az egészségére, és meghívták maguk közé a vacsoraasztalhoz. Az Úr olyan jól érezte magát a grúzok között, hogy kárpótlásul nekik ajándékozta a saját magának félretett, legpompásabbra megteremtett földrészletet. Grúzia földje azóta is számtalan ősi kolostort és legendákba burkolózó hegycsúcsot rejt, lakói pedig messze földön híresek a vendégszeretetükről. Tarts velünk Te is, és fedezd fel a kis kaukázusi ország varázslatos világát!
7 nap (3 munkanap)maximum 14 fő
Aki a Kaukázusba szeretne jönni és nem veletek jön, az kötözni való bolond!
Nagyon jól éreztem magam, Attila tapasztalt és jófej vezető, a csapat nyitott volt és barátságos, a táj gyönyörű, a kaja pedig finom. Minden király volt, köszi!
Különleges élményekkel és új barátságokkal megyek haza, nagyon köszönöm a szervezést, a türelmet és az életre szóló kalandos emlékeket!
Izgalmas helyek, finom ételek és olyan kulturális kincsek, melyeket feltétlenül meg kell ismerni!
Kiváló szervezés, nagyszerű idegenvezető, szuper program. Az egész Qalandar-élmény igazán emlékezetes és gondolkodás formáló. Köszönöm, hogy részese lehettem!
Hatalmas élmény volt ismét! Rengeteget nevettünk, szuper jó társaság jött össze. Soha nem jöttem volna el Grúziába, ha nem szervezetten jövök. Nagyon jó a dinamikája ennek az útnak is, imádtam minden percét és gyönyörű élményekkel hagyjuk el Grúziát.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. május 16., csütörtök — Ismerkedés a grúz világgal Várhatóan a kora hajnali órákban találkozunk Kelenföldön, az Etele téri buszpályaudvar főbejáratánál, ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk. Innen közvetlen járattal Kutaiszibe, Grúzia második legnagyobb városába repülünk. Kora délután érkezünk Kutaiszi repülőterére, ahol felvesszük bérelt autóinkat, és egy pékségből friss hacsapurikkal (sajtos lepény) feltöltve nekivágunk kalandunk első etapjának. Első állomásunk Tskaltubo, a szovjet idők fürdővárosa. Az egykor népszerű úticél ma már omladozó szállodák, fürdőházak és szanatóriumok sorából áll, egészen meglepő kontrasztot nyújtva következő úticélunkhoz, a festői tájban elhelyezkedő Mocameta és Gelati kolostoregyütteshez képest. Utóbbinál Építő Dávid király szándéka egy „második Jeruzsálem” létrehozása volt – és az eredmény magáért beszél! Miután megtekintettük a Szent Szűz székesegyházat, valamint bejártuk a lélegzetelállító komplexum többi templomát és épületét, egy közeli szőlőbirtok pincéjében megismerkedünk a grúz ételek és borok izgalmas világával. Valószínűleg a grúzok készítették a legelső borokat, egy nyolcezer éve változatlan technikával, mely során a szőlőszemeket héjastól-magvastól használva erjesztik, és jellegzetes agyagedényekben érlelik a borostyánsárga és mélyvörös italokat. A különleges grúz ízek mellett, nyugati eljárással készült borokat is kóstolhatunk.
Szállás: vendégház (3-4 ágyas szobák).

2024. május 17., péntek— Kutaiszi, piacozás, történelmi barlangváros és hinkali Reggelünket a piacon kezdjük: a város központjában elhelyezkedő épületkavalkád izgalmas házi finomságokat rejt: az év minden szakában bőséges a zöldség- és gyümölcsválaszték, így ezekből készült rágcsálnivalók, édességek, mézek, még megismerésre váró fűszerkeverékek, borok, pálinkák, házi sajtok, joghurtok várnak minket – és megannyi kedves babuska, akikkel alig győzünk megállapodni. Ezt követően sétálunk egyet Kutaiszi belvárosában, majd autóinkkal elhagyjuk a várost, és az útmenti kalácsárusoktól vásárolt meleg elemózsiával a közeli Goriba, Iosif Jughashvili szülőfalujába látogatunk. A Sztálin-sugárúton a Sztálin-szoborral díszített Sztálin-térre sétálunk, ahol a Sztálin-múzeum is található. Miután megnéztük a szovjet diktátor szülőházát és saját vasúti kocsiját is, a közeli Upliszcihe-be autózunk. A 3000 éves barlangváros szép állapotban megmaradt: láthatjuk az egykori Naptemplomot, egy színházat, gyógyszertárat, kapukat és egy hosszú menekülő-alagutat is. Napunk zárásaként, késő délután érkezünk Mchetába, Grúzia ősi spirituális fővárosába. Szállásunk elfoglalása után a Mcheta és Tbiliszi közti régi országút ikonikus megállóján vacsorázunk, ahova a fővárosiak még ma is kijárnak hinkalit (főtt, töltött batyu) enni.
Szállás: vendégház (3-4 ágyas szobák).

2024. május 18., szombat — Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe Reggelit követően még megtekintjük Mcheta legfontosabb templomát, a gyönyörű Szvetichoveli katedrálist, ahol Krisztus köntösét is őrzik, ezután viszont egy időre búcsút intünk a civilizációnak: két napos felfedezőútra indulunk a Kaukázus hegyei közé! Már az oda vezető út sem mindennapi, grúz hadiúton autózunk végig, miközben lélegzetelállító táj kísér minket, ahogy egyre feljebb kanyargunk a hegyek között! Délután érkezünk Kazbegibe, az orosz határ előtti utolsó településre. Újonnan épített aszfaltút visz a település felett magasodó Sameba templomig, ami igen különleges helyet foglal el a grúz történelemben: akárhányszor támadás érte az egykori fővárost, Mchetát, ide menekítették a kincseket – mi azonban nem csak a templomért érkeztünk ide! Célunk a csaknem 3000 m magas Arsha-hágó, ahonnan teljes egészében láthatjuk magunk előtt (felett) a számos gleccserrel büszkélkedő 5047 m magas Kazbek-csúcsot, a grúzok szent hegyét. A Kazbek valódi mitikus hegy: a legenda szerint ide kötözték ki Prométheuszt, miután ellopta a tüzet az embereknek, de állítólag a Frigyládát is itt őrzik egy barlangban a hegy oldalában...
Szállás: vendégház (2-4 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 8 km; szint: fel 800 m, le 800 m.

2024. május 19., vasárnap — Régi és új világ találkozása A remek reggeli után ismét ráhajtunk a grúz hadiútra, hogy egészen a grúz-azerbajdzsáni határhoz autózzunk. Útközben megállunk Ananuriban, egy erődített és díszesen faragott templomnál, majd az elképesztő panorámapontra épült Grúz-Orosz barátság emlékművénél gyönyörködünk a kilátásban. Utunk célja a határ közelében található Davit Gareja épületegyüttes, ahol legalább húsz barlangtemplom található: a legidősebbek a VI. századból származnak, a bennük látható freskók pedig X. századiak. Tüzetesen megvizsgáljuk a grúz ortodox építészet ezen kiemelkedő példáit, majd irány a főváros, Tbiliszi nyüzsgő utcái! Bérelt autóinktól még vacsora előtt megválunk – a városban már nincs szükség rájuk.
Szállás: egyszerű hotel (3-5 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. május 20., hétfő — Fővárosi fürdő & forgatag Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti metropolisz, mely sok lenyűgöző történelmi emléket rejt. Körbejárjuk a fő nevezetességeket: a VI. századi Sion-katedrálist Szent Nino keresztjével, és a szintén VI. századi Anchiskhati Bazilikát, de fellibegőzünk a IV. században emelt perzsa várba is, ami egészen addig uralta a láthatárt, amíg mellé nem építettek egy 20 méter magas dekoratív alumínium hölgyet. Meglátogatjuk a modern, gyalogos Béke hidat, majd sétálunk az egyedi stílusú, fából faragott erkélyekkel díszített óvárosban. Miután megcsodáltuk a Nemzeti Múzeum egyedülálló, ősi aranykincseit, a város messze földön híres termálfürdőinek egyike felé vesszük az irányt: jól fog esni végtagjainknak a lazító átmelegedés.
Szállás: egyszerű hotel (3-5 ágyas szobák).

2024. május 21., kedd — Ezerarcú Tbiliszi Reggeli után a város legnagyobb bolhapiacát keressük fel, útközben pedig egy honfitársunkkal is „találkozhatunk”, amikor elsétálunk Zichy Mihály szobra mellett. A magyar festő szorosan kötődik a grúz kultúrához, ő illusztrálta ugyanis az ország költőóriásának, Sota Rusztavelinek A tigrisbőrös lovag című eposzát. A rövid kulturális kitekintés után belevetjük magunkat a bolhapiac forgatagába, ahol szovjet ereklyéktől kezdve, matrioska babákon keresztül egészen gyönyörű festményekig mindenféle kincsre bukkanhatunk. Ezután elsétálunk a különleges hangulatú Német-negyedbe is, ahol az első német telepesek 200 éve elkezdtek építkezni. Nem hagyjuk ki a Szentháromság-székesegyházat sem, amely azon kívül, hogy a grúz ortodox egyház központja, a világ egyik legnagyobb ortodox katedrálisa is. Az aranykupolás épület nem csak kívülről lenyűgöző: aprólékos freskók, gyönyörű mozaikok és színes ólomüveg ablakok díszítik a belső terét. Búcsúvacsoránk elfogyasztása után késő este transzferbuszra szállunk, és a repülőtérre indulunk.

2024. május 22., szerda — Hazatérés Az éjszaka közepén érkezünk meg Kutaiszi repülőterére, ahonnan közvetlen hajnali járattal visszarepülünk Magyarországra. Az időeltolódás miatt várhatóan a kora reggeli órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából kissé elmaradott a terület; nem tökéletes a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Minden nap lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Grúziában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A várható árszint némileg alacsonyabb a magyarországi élelmiszerboltokban újabban jellemzőhöz, vacsora egy átlagos étteremben kb. 10-15 euró. Palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen gyalogtúrája Kazbeginél, a 3000 m magasan lévő Arsha-hágóhoz vezet. Nagyon fontos, hogy megfelelő ruházattal, bakanccsal induljunk útnak! Ezen felül csak rövidebb-hosszabb városi sétákra kell számítani.

Időjárás A városokban kellemes, késő tavaszi idő várható, 20°C körüli nappali hőmérséklettel. A hegyekben hidegebb és változékonyabb időjárásra számíthatunk, ezért melegebb öltözettel is készüljünk. Eső előfordulhat, hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Leginkább az orosz nyelvet használhatjuk, ezt minden helyi valamilyen szinten beszéli. Angolul és egyéb európai nyelveken kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Grúzia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +2 óra.

Kulturális sokk Grúzia ortodox keresztény állam. A grúzok a tradicionális öltözködés hívei: csak a sötét, hosszú szárú nadrág/szoknya viselése elfogadott, az alkoholfogyasztás viszont szerves része a kultúrának. Néhol még érezhető a posztszovjet térségekre jellemző hangulat és a sajátos, nem mindig kedves hozzáállás.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 14 fő.

Szállások Utazásunk hat éjszakájából hármat vendégházak 3-4 ágyas szobáiban, kettőt egyszerű szálloda 3-5 ágyas szobáiban, egyet pedig repülőn utazással töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél vagy legújabb típusú személyazonosító igazolvány, törölköző, fürdőruha, gyógyszereid, tisztasági csomag, füldugó, zárt cipő, papucs, kézfertőtlenítő gél, melegebb öltözet, hölgyeknek kendő templomok látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. Ez a posztszovjet térségekben különösen is igaz! A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Kutaiszi — Budapest útvonalon; Budapestről transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérre. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Grúzián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak Grúziába.

Valuta Grúzia hivatalos fizetőeszköze a lari (1 GEL = kb. 140 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren válthatunk át larira. Mivel a bankkártyás fizetés nem elterjedt, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 120-140 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Juhász Attila
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Budapest — Bécs transzfert; a Grúzián belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); városi tömegközlekedéssel és transzferbusszal; 3 éjszaka szállást vendégházak 3-4 ágyas szobáiban és 2 éjszakát egyszerű hotel 3-5 ágyas szobáiban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.