Grúzia GasztroQaland

Grúzia GasztroQaland

kedvezményekkel akár:
296.417 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 313.853 Ft
26 éves kor alatt: 296.417 Ft
teljes részvételi díj:
348.726 Ft
mit tartalmaz?
2024.12.05. — 2024.12.11.

Grúzia GasztroQaland 2024.12.05. — 2024.12.11.

Télindító ízlelés Európa és Ázsia határvidékén

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Egy grúz legenda szerint: mikor Isten megteremtette a világot, magához hívta a népeket, hogy felossza közöttük imént megalkotott művét. A grúzok azonban annyira belefeledkeztek az evés-ivásba, hogy elkéstek az osztozkodásról, és mire megérkeztek egy talpalatnyi föld sem maradt számukra. Elpanaszolták Istennek, hogy késlekedésüket csupán az okozta, hogy nem győztek elég pohárköszöntőt mondani az egészségére, és meghívták maguk közé a vacsoraasztalhoz. Az Úr olyan jól érezte magát a grúzok között, hogy kárpótlásul nekik ajándékozta a saját magának félretett, legpompásabbra megteremtett földrészletet. Grúzia földje azóta is számtalan ősi kolostort és legendákba burkolózó hegycsúcsot rejt, lakói pedig messze földön híresek a vendégszeretetük mellett ételeikről és boraikról is.
Ez volt a jubileumi 10. utam a Qalandrral. Most sem csalódtam semmiben. Tökéletesen azt kaptam, amit vártam.
Izgalmas helyek, finom ételek és olyan kulturális kincsek, melyeket feltétlenül meg kell ismerni!
Hatalmas élmény volt ismét! Rengeteget nevettünk, szuper jó társaság jött össze. Soha nem jöttem volna el Grúziába, ha nem szervezetten jövök. Nagyon jó a dinamikája ennek az útnak is, imádtam minden percét és gyönyörű élményekkel hagyjuk el Grúziát.
Különleges élményekkel és új barátságokkal megyek haza, nagyon köszönöm a szervezést, a türelmet és az életre szóló kalandos emlékeket!
Aki a Kaukázusba szeretne jönni és nem veletek jön, az kötözni való bolond!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. december 05., csütörtök — Irány a Kaukázus gyöngye! Várhatóan az esti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen járattal Kutaiszibe, Grúzia második legnagyobb városába repülünk.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

2024. december 06., péntek — Kutaiszi, kolostor, kóstoló A hajnali órákban érkezünk Kutaiszi repülőterére, ahol felvesszük bérelt autóinkat és egy pékségből friss hacsapurikkal (sajtos lepény) feltöltve nekivágunk kalandunk első etapjának. Első állomásunk a város fölött magasodó XI. századi Bagrati katedrális, ahonnan a közeli Gelati kolostoregyütteshez megyünk. Építő Dávid király szándéka itt egy „második Jeruzsálem” létrehozása volt — és az eredmény magáért beszél! Miután megtekintettük a Szent Szűz székesegyházat, valamint bejártuk a lélegzetelállító komplexum többi templomát és épületét, egy közeli szőlőbirtok pincéjében kezdjük meg ismerkedésünket a grúz ételek és borok izgalmas világával. Valószínűleg a grúzok készítették a legelső borokat, egy nyolcezer éve változatlan technikával, mely során a szőlőszemeket héjastól-magvastól használva erjesztik, és jellegzetes agyagedényekben érlelik a borostyánsárga és mélyvörös italokat. A különleges grúz ízek mellett, nyugati eljárással készült borokat is kóstolhatunk.
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák).

2024. december 07., szombat — Piacozás, történelmi barlangváros és hinkali Reggelünket a piacon kezdjük: a város központjában elhelyezkedő épületkavalkád izgalmas házi finomságokat rejt: az év minden szakában bőséges a zöldség- és gyümölcsválaszték, így ezekből készült rágcsálnivalók, édességek, mézek, még megismerésre váró fűszerkeverékek, borok, pálinkák, házi sajtok, joghurtok várnak minket — és megannyi kedves babuska, akikkel alig győzünk megállapodni. Ezt követően sétálunk egyet Kutaiszi belvárosában, majd autóinkkal elhagyjuk a várost, és az útmenti kalácsárusoktól vásárolt meleg elemózsiával a közeli Goriba, Iosif Jughashvili szülőfalujába látogatunk. A Sztálin-sugárúton a Sztálin-szoborral díszített Sztálin-térre sétálunk, ahol a Sztálin-múzeum is található. Miután megnéztük a szovjet diktátor szülőházát és saját vasúti kocsiját is, a közeli Upliszcihe-be autózunk. A 3000 éves barlangváros szép állapotban megmaradt: láthatjuk az egykori Naptemplomot, egy színházat, gyógyszertárat, kapukat és egy hosszú menekülő-alagutat is. Napunk zárásaként, késő délután érkezünk Mchetába, Grúzia ősi spirituális fővárosába. Szállásunk elfoglalása után a Mcheta és Tbiliszi közti régi országút ikonikus megállóján vacsorázunk, ahova a fővárosiak még ma is kijárnak hinkalit (főtt, töltött batyu) enni.
Szállás: vendégház (4-5 fős szobák).

2024. december 08., vasárnap — Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe Reggelit követően még megtekintjük Mcheta legfontosabb templomát, a gyönyörű Szvetichoveli katedrálist, ahol Krisztus köntösét is őrzik, ezután viszont egy időre búcsút intünk a civilizációnak: két napos felfedezőútra indulunk a Kaukázus hegyei közé! Már az oda vezető út sem mindennapi, a grúz hadiúton autózunk végig, miközben lélegzetelállító táj kísér minket, ahogy egyre feljebb kanyargunk a hegyek között! Délután érkezünk Kazbegibe, az orosz határ előtti utolsó településre. Újonnan épített aszfaltút visz a település felett magasodó Sameba templomig, ami igen különleges helyet foglal el a grúz történelemben: akárhányszor támadás érte az egykori fővárost, Mchetát, ide menekítették a kincseket — mi azonban nem csak a templomért érkeztünk ide! Szerencsés időjárás esetén a 2170 méter magasan fekvő templomtól páratlan kilátás nyílik az 5047 m magas Kazbek-csúcsra, a grúzok szent hegyére. A Kazbek valódi mitikus hegy: a legenda szerint ide kötözték ki Prométheuszt, miután ellopta a tüzet az embereknek, de állítólag a Frigyládát is itt őrzik egy barlangban a hegy oldalában...
Szállás: vendégház (3-4 fős szobák).

2024. december 09., hétfő — Régi és új világ találkozása Vendéglátó háziasszonyunk remek reggelije után ismét ráhajtunk a grúz hadiútra. Útközben megállunk Ananuriban, egy erődített és díszesen faragott templomnál, majd a Szovjetunió idejében épített Grúz-Orosz barátság emlékművénél gyönyörködünk a a lélegzetelállító kilátásban. Ezután irány a főváros, Tbiliszi nyüzsgő utcái! Bérelt autóinktól még vacsora előtt megválunk, hiszen a városban már nincs szükség rájuk, majd belevetjük magunkat a Mtkvari folyó partján elterülő város látnivalóiba. Meglátogatjuk a modern, gyalogos Béke hidat és sétálunk az egyedi stílusú, fából faragott erkélyekkel díszített óváros macskaköves utcáin.
Szállás: szálloda (3-4 fős szobák).

2024. december 10., kedd — Fővárosi fürdő & forgatag Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti metropolisz, melyben sok lenyűgöző történelmi emlék található. Körbejárjuk a fő nevezetességeket: a VI. századi Sion-katedrálist Szent Nino keresztjével s fellépcsőzünk a IV. században emelt perzsa várba is, ami egészen addig uralta a láthatárt, amíg mellé nem építettek egy 20 méter magas dekoratív alumínium hölgyet. Utolsó állomásunk a város messze földön híres termálfürdőinek egyike: jól fog esni tagjainknak a lazító átmelegedés. Búcsúvacsoránk elfogyasztása után transzferbuszra szállunk, és Kutaiszi repülőterére indulunk.
Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

2024. december 11., szerda — Jóllakott hazatérés! Egy hajnali géppel megkezdjük utazásunkat Magyarországra. Várhatóan a kora reggeli órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Grúzia egészségügyi ellátás szempontjából kissé elmaradott a terület; nem tökéletes a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Minden nap lesz lehetőség melegvizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Grúziában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Reggelit a szállásokon biztosítanak számunkra. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. Gasztrotúra lévén ez utóbbinak nagyobb szerep jut, ennek megfelelően igyekszünk minél „helyibb” vendéglőkbe ellátogatni; a program továbbá tartalmaz egy borkóstolóval egybekötött vacsorát egy helyi család birtokán. A várható árszint némileg alacsonyabb a magyarországi élelmiszerboltokban újabban jellemzőhöz, vacsora egy átlagos étteremben kb. 10-15 euró. Palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk csak rövidebb-hosszabb városi sétákat tartalmaz.

Időjárás A városokban 5-10°C körüli nappali hőmérséklet várható, a hegyekben azonban hidegebb és változékonyabb időjárásra számíthatunk, ezért fontos a megfelelően szigetelő és szélálló öltözet, valamint lábbeli. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Leginkább az orosz nyelvet használhatjuk, ezt minden helyi valamilyen szinten beszéli. Angolul és egyéb európai nyelveken kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Grúzia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +3 óra.

Kulturális sokk Grúzia ortodox keresztény állam, ennek megfelelően a grúzok a tradicionális öltözködés hívei és az alkoholfogyasztás szerves része a kultúrának. Néhol még érezhető a posztszovjet térségekre jellemző hangulat.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk 6 éjszakájából egyet repülőn, egyet transzferbuszon, négyet pedig vendégházakban és egyszerű szállodákban töltünk (akár közös fürdőszobákkal). Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél vagy legújabb típusú személyazonosító igazolvány, esőkabát, törölköző, fürdőruha, gyógyszerek, zárt cipő, papucs, meleg öltözet, kézfertőtlenítő gél, hölgyeknek kendő templomok látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Kutaiszi — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Grúzián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak Grúziába.

Valuta Grúzia hivatalos fizetőeszköze a lari (1 GEL = kb. 140 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren válthatunk át larira. Mivel a bankkártyás fizetés nem elterjedt, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 150-180 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Czajlik Vera
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Grúzián belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és transzferbusszal; 4 éjszaka szállást reggelivel vendégházakban és szállodában; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy borkóstolóval egybekötött vacsorát és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.09.15.
Előleg: 138.726 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.11.05.