Hollandia – Királynap

Hollandia – Királynap

Hollandia – Királynap 2024

Egy rikítónarancs-ünneplőbe öltözött ország

felveszem a bakancslistámra!
Április vége Hollandiában mindig hatalmas ünnep. A borús tél után a nap első sugarai nem csak a természetet kezdik felmelegíteni, hanem az emberek szívét is. A szél lágyan forgatja a malmok kerekeit, a hullámzó tulipánföldek megtelnek a biciklizés szerelmeseivel. Az országon izgatottság lesz úrrá: minden narancssárga ködbe borul, s aki csak teheti az utcára vonul, hogy megünnepelje a király, Willem-Alexander születésnapját. Mintha a világ legnagyobb, véget érni nem akaró fesztiváljába csöppennénk!
5 nap (3 munkanap)maximum 16 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

április 24., szerda — Érkezés Németalföldre, középkori sikátorok és nagy karú óriások közé Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal túránk kiindulópontjára repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, megismerkedünk helyi túravezetőnkkel és a világhírű XV. századi festő, Hieronymus Bosch városába, s’Hertogenboschba utazunk. Felfedezzük a szűk középkori utcák és sikátorok labirintusát és a XIII. század elején épült Janskathedraalba is bekukkantunk. Következő állomásunk Kinderdijk UNESCO világörökség részét képző malomrendszere. Hajóra szállunk, hogy a vízről is megcsodáljuk a mesebeli tájat, majd egy malmot belülről is megtekintünk.
Szállás: mobilház (4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után négy éjszakát töltünk.

április 25., csütörtök — Sztereotíp Hollandia: Rotterdamtól Delften át Hágáig Reggelink elfogyasztása után a holland Manhattan, Rotterdam felé vesszük az irányt. A második világháború alatt belvárosát szinte porig rombolták, így az újjáépítés során az úttörő, modern építészeti stílus terjedt el. Itt található többek közt Hollandia öt legmagasabb épülete és Európa legnagyobb teherkikötője is. Ezután a kékporcelánjáról és a festőóriás Jan Vermeerről híres Delftbe utazunk. A XVII. századbeli kereskedelmi, gazdag kisváros rengeteg királyi családtagnak ad végső nyughelyet. A Piactéren magasodó Újtemplom tornyába is fellépcsőzünk, hogy madártávlatból csodáljuk meg az alattunk elterülő látványt. Szép időben Hágáig is elláthatunk! Ebéd után a királyi család városába, Hágába indulunk. Megtekintjük az MC Escher múzeumot, ahol a művész végtelenséget ábrázoló művei és pszichedelikus matematikai grafikái vannak kiállítva. Innen a Parlamenthez sétálunk, ahol talán még a munkából hazafelé bicikliző miniszterelnököt is láthatjuk... Következő megállónk a Béke palota, amiben a hágai Nemzetközi Bíróság helyezkedik el. Ezek után kívülről megcsodáljuk a királyi palotát — odabent az uralkodó valószínűleg már nagyban készülődik fergeteges születésnapi ünnepségére. Jóleső vacsora után a scheveningeni strandon élvezzük ki a nap utolsó sugarait.
Szállás: mobilház (4 ágyas szobák).

április 26., péntek — Tengeri finomságok, csatornák, őskori építmények Reggeli után Urkba utazunk: a város régen egy szigeten helyezkedett el, de mára a körülötte lévő tenger le lett csapolva — ám a helyiek így is megőrizték saját kultúrájukat és szokásaikat. Igen jó nyers heringet és más tengeri finomságokat kóstolhatunk itt! Délután Giethoorn falucskába megyünk, ahol (mint oly' sok más holland városban) az utcákat csatornára, az autókat pedig csónakokra cserélték. De vajon a bicikliket is lecserélték vízibiciklikre?! Miután választ kaptunk kérdésünkre, a közeli Weerribben-Wieden Nemzeti Parkban teszünk egy rövid túrát a fenyvesek és füves homokdűnék között. Megkeressük azokat a kőépítményeket, amiket még az ősemberek emeltek egymásra, megalkotva ezzel Hollandia legrégebbi építményeit.
Szállás: mobilház (4 ágyas szobák).

április 27., szombat — Köszöntünk hát téged, ha már így együtt vagyunk / ajándékul fogadd el vidám kis dalunk! Napunkat a Leiden és Haarlem között elterülő virágföldeken kezdjük. Itt egy hosszabb, de annál nyugisabb sétát teszünk a virágágyások színkavalkádjában és a szeles tengerparti dűnék között. Feltöltődve Amszterdam felé vesszük az irányt, ahol már javában ünneplik Williem-Alexander király születésnapját. Ebéd után látogatást teszünk a Van Gogh múzeumban, majd a kulturális feltöltődés után belevetjük magunkat a csatornákkal, hidakkal, keskeny-magas téglaházakkal és coffeeshopokkal teletűzdelt városba, s a napközben kevésbé sokkoló piros lámpás negyedbe is bemerészkedünk. A Királynap narancssárgába öltözött emberforgataga igazi fesztiválhangulatot teremt, amiből mi sem maradhatunk ki! Szabadprogram keretében töltjük a délutánt annak érdekében, hogy teljesen átjárjon minket az ünnep szelleme. Mindenképp érdemes a bolhapiacokon kincsekre vadászni, ahol generációk sora árulja felhalmozott lomjait. Ilyenkor a zene nem csak a színpadi hangszórókból szól, hiszen sokan az ablakukból is dj-znek, tovább növelve az amúgy sem épp lapos hangulatot.
Szállás: mobilház (4 ágyas szobák).

április 28., vasárnap — Egy különleges élettel teli nemzeti park, csak úgy levezetés gyanánt Reggel Utrechtbe utazunk, ahol egy rövid séta során megnézzük a leégett katedrálisból megmaradt Dóm-tornyot, majd továbbsétálunk a csatornákkal tűzdelt, tipikus németalföldi óvárosban. A várost elhagyva kirándulásra indulunk a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A holland természet messze áll a természetestől — de ez nem feltétlenül negatívum, hiszen az ország vadgazdálkodása a világelsők közt van. Ennek köszönhetően sikerült többek közt a vidrát, hódot, aranysakált, muflont és farkast is visszatelepíteni. Sőt, újra életre keltették a kihalt auroch (őstulok) fajt is, ami a szarvasmarhák vad ükapja — akár ezekkel a példányokkal is találkozhatunk. Búcsút intve a gyönyörű tájnak a repülőtér felé vesszük az irányt. Leadjuk bérelt autóinkat, s rövid repülőutat követően az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Hollandiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Hollandiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásunkon feltölthetjük. Egy egyszerű elosztót érdemes magunkkal hozni!

Étel, ital Reggeliről a túravezető gondoskodik a szálláson (ezt a Részvételi díj tartalmazza); ebédelni rendszerint helyi kifőzdékben vagy utcai árusoknál lesz lehetőségünk; vacsorát kétszer kempingünkben készítünk magunknak, másik két alkalommal pedig éttermekbe térünk be. A helyi árszint magasabb a Magyarországon megszokottnál, egy alsó-középkategóriás étteremben 20-30 euróért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz mindenhol biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására (kulacsot érdemes hozni).

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Hollandiában ebben az időszakban általában az itthonihoz hasonló, tavaszi időjárás jellemző, nappal 13-15°C várható. Eső és erős szél is gyakran előfordul, ezért érdemes esőkabátot és széldzsekit magunkkal hoznunk.

Kommunikáció A hivatalos nyelv a holland, de angolul is mindenki beszél. Hollandia része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Utazásunk mind a négy éjszakáját kempingben, 4 ágyas fűtött mobilházakban töltjük, melyekben egy egyszerű konyha eszközei rendelkezésünkre állnak (hűtő, gáztűzhely, edények és célszerszámok, tányérok, evőeszközök). A kempingben tiszta vizesblokk is található, ahol meleg vízzel zuhanyozhatunk. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre kell számítani. Egyszerű reggeliről a túravezető a szálláson gondoskodik.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, törölköző, fürdőruha, papucs, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, füldugó, zárt cipő, melegebb öltözet, kishátizsák a napi programokhoz.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapest — Eindhoven — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány előre elkészített szendvicset magunkkal hoznunk. Hollandián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Hollandiába.

Valuta Hollandia hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 Ft). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: 130-150 euró (étkezésre és apróságokra). Hollandia drága ország, átlagosan a magyar árszint másfélszeresével kell számolnunk.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Kiers Bálint Joris
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 4 éjszaka szállást mobilházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.