Dél-India

Dél-India

Dél-India 2022

A szubkontinens déli tagállamainak kincsei

felveszem a bakancslistámra!
Nincs még egy olyan ország a Földkerekségen, mint India! A szubkontinens sokszor lenyűgöző, meghökkentő, felemelő, máskor elgondolkodtató vagy kiábrándító, de mindenekelőtt változatos. 29 tagállamában összesen 22 hivatalos nyelvet beszélnek, melyeknek sokszor ábécéjük is eltérő. Mind az öt nagy világvallás képviselteti magát régiónként más és más arányban. Nagyon kevés dolog mondható el, mely az ország egészére igaz, azonban a mosoly, közvetlenség, életszeretet és a külföldiek iránt mutatott nagyfokú kíváncsiság szinte mind az 1,3 milliárd indiaira jellemző. Utunk során öt tagállamon keresztül háromezer kilométert teszünk meg vonattal, busszal, hajóval, motoros riksával és mindennel, ami mozog. Gyönyörködünk letűnt korok templomaiban és fényűző palotáiban, hatalmas hegyeket és félelmetes szakadékokat formáló természeti erőkben, végtelen nyugalmat árasztó lagúnákban, kaotikus bazárok színes forgatagában és a végtelennek tűnő tenger hullámaiban. Túránk végére biztosan tanulunk a helyiektől pozitív látásmódot, nyitottságot, rugalmasságot és talán egy kis alkudozási képességet is!
12 nap (8 munkanap)maximum 15 fő
Nagyon tetszett az utazás, mind a társaság, mind a látnivalók, mind a helyi emberek önzetlen kedvessége! Nagyon szeretnék még újra visszamenni! Számomra örök élmény marad!
India olyan, mintha időutazáson vennénk részt. Szemét mindenhol, szegénység, egy európainak elfogadhatatlan állapotok, de mégis elbűvölő, mesés és felejthetetlen, rabul ejt és visszavár!
Nagyon-nagyon köszönöm ezt a nagyon jó hangulatú utat, a sok-sok élményt, találkozást a helyiekkel, a fantasztikus kalandokat hajón, vonaton, tuk-tukon, kerékpáron, motoron, buszon, repülőn! Fergetegesen jó és változatos utat állítottatok össze, szívesen utaztam Veletek!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

máj. 4.Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a csomagfeladó pultok előtt, majd átszállást követően továbbrepülünk India felé. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

máj. 5.Előreláthatólag a hajnali órákban szállunk le Mumbaiban, majd a metropolisz pénzügyi központjába, az Erődnegyedbe utazunk, ahol a város legtöbb látványossága található. Elsőként a Cshatrapati Sívádzsi pályaudvart csodáljuk meg. A csaknem 150 éve emelt épület ötvözi a hagyományos hindu és mogul, valamint a gyarmatosító brit építészet elemeit, melynek eredménye egy olyan vasútállomás, mely fényűző palotának is beillene! Innen a kikötőbe indulunk, ahol a város és az egész ország egyik szimbóluma: India Kapuja is található. Vízre szállunk, hogy rövid hajóút után az Elefánt-sziget barlangjainak hindu és buddhista mítoszokat bemutató domborműveit, faragványait és kőszobrait tekintsük meg. Pár nyugalmas óra eltöltése után visszatérünk a forgalmas városba, majd belevetjük magunkat a kaotikus indiai piacok színes kavalkádjába. Akár vásárlási szándékkal érkezünk, akár a helyi kultúra eme sajátos oldalára vagyunk kíváncsiak, a portékáikat kínáló árusok és a keményen alkudozó vásárlók képe maradandó élmény lesz számunkra! Este buszra szállunk, és megkezdjük utunkat Hampi felé. Az éjszakát fekvőbuszon utazással töltjük.

máj. 6.Reggelre érkezünk meg Hampiba, mely egykor a hatalmas Vidzsajanagar Birodalom virágzó fővárosa volt, napjainkban azonban egy nyugodt kis falu, ahol több, mint 1600 rom tanúskodik a hajdani nyüzsgő életről. Az egész vidéket átszövi a hindu mitológia: ez Kishkindha, a Ramajana majomkirálysága. Itt született Hanumán, a harcos majomisten, valamint itt vívott egymással hatalmi harcot Sugriva és Vali herceg, melynek nyomait ma is láthatjuk a tájon… Elsőként a település látképét egyértelműen uraló Virupaksha templomba lépünk be, melynek kilencemeletes tornya ittlétünk alatt remek tájékozódási pontként szolgál. Ezután a közeli Matanga-hegy 50 méteres csúcsáról 360 fokban körbetekintünk, hogy feltérképezzük az egykori város alaprajzát. A hegy túloldalán leereszkedve a Vidzsajanagar Birodalom legfiatalabb — csaknem 500 éves — templománál és az előtte elterülő kurtizán bazárnál teszünk látogatást. Délután a falu mellett lustán kanyargó Tungabhadra folyón egy bambuszból és nádból font, köralakú csónakba szállunk, hogy új perspektívából ismerjük meg Hampit. Bár elsőre instabilnak tűnhet ez az eszköz, megnyugtató a tudat, hogy sokszor biciklit, motort vagy juhokat is ezzel visznek át a vízen. Napunkat egy kilátóponton zárjuk, ahonnan megfigyelhetjük, ahogy lassan sötétségbe burkolódznak a nappal megcsodált romok. Szállás: vendégház.

máj. 7.Erre a napra kerékpárt bérlünk, hogy a központtól valamelyest távolabb lévő romokat is elérjük, így a Királynő Fürdőjét, a Lótusz Palota ízlésesen dekorált boltíveit, a földalatti Síva-templomot és a lépcsős kialakítású víztározót. Az elefántistálló tizenegy kupoláját elnézve már értjük, miért olyan díszes a budapesti állatkert elefántháza... Ebéd után a Vittala templomot látogatjuk meg, mely az egyik leggazdagabban dekorált a környéken. A templomkomplexum része az a kőkocsi is, mely valójában egy Garudának — Visnu szállítójának — emelt szentély, és mely a birodalom tökéletességét hivatott reprezentálni. Állítólag, ha egyszer a kocsi elindul, eljön a világvége! Késődélután érkezünk vissza szállásunkra, majd gyors felfrissülést követően búcsút intünk ennek mesébe illő birodalomnak, és a vasútállomásra indulunk. (Kerékpáros táv összesen 20 km, szint: fel 60 m, le 60 m.) Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

máj. 8.Reggelre Májszúrba érkezünk, ahol hét gyönyörű palotát is építettek az itt élő maharadzsák. Először a város nevét viselő egykori királyi rezidencia felé vesszük az irányt. Nehéz betelni a látvánnyal: a gyönyörű park közepén álló, mintegy százéves kacsalábon forgó palota építésénél a pénz nem számított! Minden terme más és más stílusú, a közös pont a fényűzés, mely az indiai uralkodókra oly jellemző. Miután kívül-belül körbe jártuk ezt az impresszív komplexumot, a szomszédban található, kisebb Jaganmohan palota felfedezésére indulunk. Ez az épület átmeneti otthonként szolgálta az uralkodót mintegy tizenöt évig, a Májszúr palota építésének ideje alatt. Mikor ezt a funkcióját elvesztette, művészeti galériát alakítottak ki benne, mely ma is az egyik legnevesebb Dél-Indiában. Délután buszra szállunk, hogy a dzsungelen keresztül, kanyargós hegyi utakon Ootyba érkezzünk. A busz ablakán kinézve lenyűgöző panoráma vár ránk, valamint rengeteg őzet, szarvast, pávát, vaddiszót, sőt — ha szerencsénk van — akár vadon élő elefántot is láthatunk az úton! Szállás: vendégház.

máj. 9.Ooty egy 2200 méter magasan fekvő elbűvölő falu a Nilgiri-hegységben, mely tiszta vízű tavaival, buja növényzetével és büszke hegycsúcsaival nászutasok méltán kedvelt célpontja. Napunk indításaként motoros riksát bérlünk, és egy közeli botanikus kertbe vitetjük magunkat, ahol szebbnél szebb egzotikus virágok és növények látványát, illatát élvezhetjük. A környék híres különböző teáiról, így egy kis teaüzemet és hozzá kapcsolódó múzeumot is megtekintünk, ahol az indiaiak által úgy kedvelt ital készítésének minden csínját-bínját megtanulhatjuk. Ebédre visszatérünk a faluba, hogy délután új módját válasszuk a természetben való gyönyörködésnek. Ootyból indul India egyik világörökségi keskeny nyomtávú hegyi vasútja, mely egyben a legmeredekebb egész Ázsiában: 46 km megtétele alatt mintegy kétezer szintmétert küzd le! Száznál is több hídon és számos alagúton halad keresztül, amit az utazóközönség minden egyes alkalommal hangos éljenzéssel díjaz. Átlagosan 15 km/h sebességgel pöfög a gőzmozdony, így bőven van időnk gyönyörködni a hegyek, meredek szakadékok, teaültetvények és vízesések nyújtotta egyedülálló látványban. Rövid buszozás után Kojambuttúrba érkezünk, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: egyszerű hotel.

máj. 10.Ismét vonatra szállunk, hogy ebédre már a Kerala állam kapujának is nevezett Kocsínba érkezzünk. A város magán hordozza a holland, portugál, brit és kínai hódítók által hozott stílusjegyeket is, így meglehetősen eklektikus hatást kelt. Rövid hajóúttal a régi erőd területére, azon belül is a zsidónegyedbe megyünk, ahol egymást érik a különböző fűszereket, ékszereket, faragványokat, ruhákat kínáló apró boltok. Érdemes itt elidőznünk, hiszen olyan kincsekre lelhetünk, melyeket utunk során máshol nem találunk. Délután a partra telepített kínai halászhálókat nézzük meg, melyek használatához öt-hat ember összehangolt munkájára is szükség van. Esténket az indiai kultúra mélyebb megismerésével töltjük: egy kathakali előadást, vagyis hagyományos táncdrámát nézünk meg. Az eredetileg vallási ünnepekkor bemutatott tánc indiai eposzokat mesél el színes jelmezekkel és maszkokkal. Mielőtt az előadás elkezdődik, megnézzük, hogyan készülnek a látványos sminkek, illetve megtanuljuk a különböző mozdulatok és kéztartások szimbolikáját, így a történet megértése nem okoz majd gondot. Szállás: egyszerű hotel.

máj. 11.A közeli Álappuzsa városába utazunk, ahol rögtön megértjük, miért hivatkoznak Keralára Isten saját országaként. Az Arab-tenger partján fekvő terület partvonalát megszámlálhatatlan csatorna és holtág szabdalja, melyeken méltóságteljesen úszik rengeteg kisebb-nagyobb hajó, csónak. A parton vadul zöldellő pálmákat, banánfákat és rizsföldeket látunk, valamint megannyi kis kunyhót. Leginkább a vízről élhetjük át a helyből áradó nyugalmat, így egy kis shikara hajót bérlünk, mellyel félnapos kirándulásra indulunk. Ezeknek a 8-10 személyes járműveknek megvan az az előnyük a jóval nagyobb lakóhajókkal szemben, hogy a legkisebb csatornákba is beférnek, így még közelebbről élvezhetjük a természet szépségét. Ebédre kikötünk az egyik partmenti tanyánál, ahol lehetőségünk lesz megkóstolni, amit a helyiek a frissen fogott halakból, rákokból készítenek, sőt kis szerencsével kérhetünk a pult alól toddyt, mely egy hagyományos, kókuszból erjesztett ital. Délután ismét vonatra szállunk, hogy másnap már Goában ébredjünk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

máj. 12.Reggel érkezünk India legkisebb, ám egyik leggazdagabb államába: Goába. Az 1500-as években portugál gyarmatosítók hódították meg ezt a partvidéket, melynek nyoma ma is látszik az építészeten, valláson és a viszonylag nyugati életstíluson egyaránt. India legtöbb részével ellentétben itt nem okoz nehézséget húst vagy alkoholt szerezni, így érdemes új ízekkel kísérleteznünk! Napunk nagy részét a tengerparton töltjük fürdéssel, napozással, pihenéssel, kókuszvíz szürcsöléssel. Délután hagyományos indiai ájurvédikus masszázzsal kényeztetjük magunkat, mely ősi praktikákat bevetve izmaink ellazítása mellett lelkünket is simogatja. A nap leszálltával Goa strandjai egész új arcukat mutatják. Ekkor kezdődnek a híres tengerparti bulik, melyeken vérmérsékletünktől függően mi is kitombolhatjuk magunkat, vagy egy hangulatos bárba beülve sörözhetünk, beszélgethetünk. Szállás: vendégház.

máj. 13.Mai napunkat Goa fővárosa — Panadzsi — közelében található látnivalók felkeresésével töltjük. Először a tengerparti Reis Magos erődhöz indulunk, melyet eredetileg a város védelmére építettek, később szolgált börtönként és kórházként is, ma azonban történelmi és kulturális központ. A panorámán kívül Mario Miranda, egy Goában élő és alkotó portugál gyökerű művész elmés karikatúráit élvezhetjük. Délután a központban lévő portugál negyed koloniális házait és zegzugos utcáit fedezzük fel, majd Ó-Goa keresztény templomait látogatjuk meg. Ezek közül legjelentősebb a földrengésben megsérült Sé székesegyház, valamint a Bom Jézus bazilika, ahol a sokáig Goában és környékén tevékenykedő Xavéri Szent Ferenc holtteste is látható. A jezsuita szerzetes és pápai nuncius itt kezdte ázsiai hittérítő útját, melynek köszönhetően Dél-India lakosságának jelentős része ma is keresztény. Este a vasútállomásra utazunk, és felszállunk egy Mumbaiba tartó hosszú szerelvényre. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

máj. 14.Korán reggel érkezünk ismét Mumbaiba. Először a muszlim zarándokok tömegeit vonzó Hadzsi Ali mauzóleumot látogatjuk meg, mely egy olyan szigeten található, amit csak apály idején köt össze egy keskeny töltés a szárazfölddel. Következő állomásunk egy palotának is beillő Krisna-templom, majd egy egykori gyémántkereskedő háza, ahol Mahatma Gandhi gyakori bombayi látogatásaikor megszállt. Itt alakították ki az ország atyuskájának múzeumát, ahol láthatjuk híres rokkáját, könyvtárát és leveleit, köztük azt is, melyben Adolf Hitler figyelmét hívta fel a béke fontosságára. Délután a gyönyörű épületben lévő Walesi Herceg Múzeumot tekintjük meg, később pedig szabadprogram keretében lehetőségünk lesz, hogy elvesszünk a bazárok káoszában, vagy akár egy hamisítatlan bollywoodi filmet nézzünk meg az indiai filmipar fellegvárában. Este a repülőtérre megyünk, és megkezdjük hazafelé vezető utunkat. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

máj. 15.Átszállást követően, várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely India távoli részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x35x23 cm illetve 40x30x10 cm, súlyuk (összesen) maximum 12 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából India nagyon elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, a vonatos és fekvőbuszos éjszakák alkalmával nem lesz lehetőség zuhanyzásra. Ezekre a napokra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Indiában döntő többségben a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban gyakoriak az áramkimaradások. Eszközeink akkumulátorait szállásaink többségén feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Magyarországról csak némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász, csokoládé) érdemes magunkkal vinnünk. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál alacsonyabb; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 4 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel India vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Utazásunk a száraz évszak végére esik, így komoly esőre nem kell készülnünk, de záporok előfordulhatnak, ezért legyen nálunk esőkabát, esetleg kis esernyő. A „síksági” Indiában 30-35°C-ra számíthatunk, azonban a hegyekben ennél 10-15 °C-kal is hűvösebb lehet.

Kommunikáció Indiának 22 hivatalos nyelve van, melyek közül egyik az angol, így azt általában gond nélkül használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban India nem része a szabályozott roaming díjszabásnak Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +3 óra 30 perc.

Kulturális sokk India rendkívül szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is, ami esetenként megrázó lehet. Öltözködés tekintetében a nyári ruházat – rövidnadrág, rövid ujjú póló – általában elfogadott, a vallási épületeknél viszont hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat plusz vállat takaró felső szükséges! A templomokba és magánházakba való belépés előtt a cipőnket le kell venni. Indiában sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 15 fő.

Szállások Utazásunk 11 éjszakájából kettőt repülőn, hármat vonaton fekvőkocsiban, egyet pedig fekvőbuszon utazással töltünk. A többi 5 éjszakát egyszerű hotelekben, hostelekben és vendégházakban töltjük. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Gyakoriak az áramkimaradások, ebből következően nem minden esetben lesz meleg vizes zuhanyzásra lehetőségünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Kis, nyári hálózsák és pléd vagy lepedő szükséges!

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, nyári hálózsák, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, napkrém, napszemüveg, szúnyogriasztó szer, kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, füldugó, szájmaszk, uraknak hosszúnadrág, hölgyeknek hosszú szoknya és kendő vallási épületek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend, igényszint és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ez Indiára különösen is jellemző! Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Mumbaiig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ezen felül a helyiek által használt egyszerű fekvőkocsis vonatokkal és buszokkal utazunk, melyek alacsony színvonalúak és nem túl tiszták. A városokon belüli közlekedéshez főként buszt és motoros riksákat („tuk-tuk”) használunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Indiába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db minimum 400 x 400 pixel élhosszú, fehér hátterű, színes, elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni.

Valuta India hivatalos fizetőeszköze a rúpia (1 INR = kb. 4,5 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át rúpiára. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 120-150 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Fleischer Áron
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x35x23 cm-es és 1 db max. 40x30x10 cm-es kézipoggyászt; az Indián belüli összes utazást vonattal, fekvőbusszal, busszal, taxival, riksával és egyéb járművekkel; 5 éjszaka szállást egyszerű hotelekben, hostelekben és vendégházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az indiai vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.