Észak-India

Észak-India

Észak-India 2023

A világ legváltozatosabb országának titkai

felveszem a bakancslistámra!
India hatalmas ország: bármit és annak az ellenkezőjét is el lehet róla mondani — leginkább mégis a mosoly országa. A mosoly itt nem hamis, nem mesterkélt és nem is kárörvendő. Minél tovább nézel valakinek a szemébe, annál szélesebb mosolyt kapsz vissza. Persze India nem egyszerű. Egyedi közlekedési szokásokkal, megannyi kulturális sajátossággal, szent tehenekkel és még számtalan páratlan és váratlan kihívással szembesül az ide utazó európai. Félreértés ne essék: éppen ezektől lesz még inkább lenyűgöző egy tigrisrezervátum-szafari, Delhi lüktetése vagy éppen a hajnali napsugarakban szemünk előtt pompázó Tádzs Mahal. A legnagyobb élményekben mégis utazás közben lesz részünk, mivel az országot nem kényelmes, légkondícionált autóbusszal, a külvilágtól elzártan fogjuk bejárni. Inkább belevetjük magunkat az indiai valóság mélységeibe, annak minden kalandjával és izgalmával együtt, így sokkal közvetlenebb bepillantást nyerhetünk az indiaiak valódi életébe. A szubkontinensen tett élménytúra mindenkit megigéz és elvarázsol: aki csak egyszer is rászánja magát az utazásra, élményeit egy életen át magában hordozza majd!
13 nap (8 munkanap)maximum 20 fő
A mesés, misztikus India meghódított, elvarázsolt, és egyben mélyen elgondolkodtatott!
Készüljetek fel, jó? Mert ebben az országban minden megtörténhet. Aztán van, hogy semmi sem történik. De az is előfordulhat, hogy egyszerre mindkettő!
Az előtte lévő kapunál álltunk. Már azelőtt is lehetett látni a kupolát, ahogy a fal mögött megcsillant. Ekkor azonban az épület teljes első része láthatóvá vált. Elkáromkodtam magam. Régóta vártam erre. Nagyon rég óta. Mindig is, gyakorlatilag. Ekkor beléptem, és feltárult teljes pompájában. Szédületes volt!
Az érzés, hogy bármi történjék is, akár víz ráz, akár a vonaton hallgatjuk más emberek hortyogását, ergo akárhány alkalommal léptem át komfortzónámat, annyival több élménnyel térek haza. Márpedig India a komfortzónák átlépéseinek országa!
A magyar pesszimista gondolkodás elleni legjobb ellenszer!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 27. — Irány a mosoly országa! Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, majd átszállást követően továbbrepülünk India felé.
Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

okt. 28. — „Hello Ma'am, first time in India?” Várhatóan a hajnali órákban érkezünk Lakhnauba. Ez az alig ismert, hatmillió lakosú városka tökéletes kiindulópontja indiai kalandjainknak: a turistahordák elkerülik, így viszonylagos nyugalomban szerezhetjük meg első tapasztalatainkat, benyomásainkat az országról. Csomagjainkat megőrzőben hagyva indulunk Uttar Prades állam ételeiről és építészetéről — helyben legalábbis — világhírű fővárosának felfedezésére: célunk a több kertet és romot magában foglaló Residency, mely az 1857-es szipojlázadás egyik központi helyszíne volt. Miután a múzeumot és a temetőt is megtekintettük, felszállunk első indiai vonatunkra és Váránaszi irányába indulunk. Indiában a helyieknek szánt vonatokon utazni önmagában is élmény: mindig történik valami különleges vagy váratlan, és remek alkalmak kínálkoznak ismerkedésre, beszélgetésre is! Az esti órákban érkezünk az ókori India kulturális központjába, a buddhizmus egyik legfontosabb zarándokhelyére, Szárnáthba.
Szállás: vendégház (3-6 ágyas szobák).

okt. 29. — A buddhizmus bölcsője és Varánaszi varázsa Kora reggel ellátogatunk a Szarvas-parkba, ahol Buddha megvilágosodása után „megforgatta a Tan kerekét”, vagyis megtartotta első beszédét, megalapította a szanghát (szerzetesi közösséget) és elindította útjára a leendő vallást. A megmaradt romok közt számtalan gyönyörű kis kolostor, illetve sztúpa vár ránk, egy apró múzeumban különféle Buddha-ábrázolásokat tekinthetünk meg, de itt találjuk az Asóka király által emelt világhírű oroszlános oszlopot is, amely ma India hivatalos jelképe. Rövid riksázás után érkezünk a Gangesz partján elterülő szent városba, Váránasziba (Benáreszbe). A napi szertartások sokaságától és a folyó mellett zajló élettől hangos és oly egyedi, közel háromezer éves múltra visszatekintő település zegzugos utcácskáinak labirintusszerű hálózatában bolyongva az ember egy elvarázsolt világban érezheti magát, ahol minden sarkon egy újabb különleges élmény várja. A ghátok mellett sétálva betekintést nyerhetünk a hindu emberek életébe, és néha egészen megrendítő temetkezési szertartásaiba... Miután felfedeztük a belvárost, lehetőségünk nyílik a szent Gangesz folyón csónakázni, hogy este aztán ismét vonatra szálljunk: ezúttal Khadzsuráhó irányába.
Az éjszakát vonaton utazással töltjük, légkondicionált fekvőkocsiban (3A osztály).

okt. 30. — Khadzsuráhó csábító faragott szentélyei Reggelre érkezünk a szinte falusias Khadzsuráhóba, ahol ezer évvel ezelőtt a Csandela királyok kiépítettek egy nyolcvanöt templomból álló komplexumot, melyből 22 élte túl az évszázadok viharait. Ezeket az épületeket erotikus témájú szobraik tették híressé, annak ellenére, hogy a mintegy húszezer szobornak csak kisebb részén jelenik meg a szexualitás. A szalagfrízek ezen kívül ünnepségeket, felvonulásokat, vadászjeleneteket, isteneket és harcosokat ábrázolnak, de nem ritkák a geometrikus motívumok és növényábrázolások sem. Szállásunk elfoglalása után elsőként a település déli és keleti részén található templomokat járjuk körbe, majd ebédet követően indulunk az ismertebb, nyugati szentélycsoporthoz. Ráérünk nézelődni, részleteiben is megszemlélni a domborműveket, szobrocskákat, jeleneteket, melyek szinte végtelen változatosságban tárulnak elénk.
Szállás: hostel (6-8 ágyas szobák).

okt. 31. — Csíkos cicák nyomában Korai ébresztő után nyitott terepjárókra pattanunk és a közeli Panna Tigrisrezervátumhoz gurulunk. Ez az eldugott védett terület elsősorban a mintegy harmincöt itt élő bengáli tigrisről ismert, de szép számmal találunk leopárdokat, ajakos medvéket, krokodilokat és megannyi ritka madárfajt is. Járműveinkkel pár órás szafarin veszünk részt, ahol várhatóan számos példányt szemügyre vehetünk a nemzeti park lakói közül. Ebédre visszatérünk Khadzsuráhóba, s a délután nagy részét szabadprogram keretében töltjük a településen. Érdemes felkeresnünk a város új büszkeségének számító Régészeti Múzeumot, valamint a közeli Aadivart Múzeumot, ahol a területen élő hét törzs népművészetébe nyerhetünk betekintést — de némi piacozásra is mindenképpen szakítsunk időt, mielőtt a koraesti órákban továbbindulunk utunk talán legjobban várt állomása felé!
Az éjszakát vonaton utazással töltjük, légkondicionált fekvőkocsiban (3A osztály).

nov. 01. — Ott a Tádzsmáháááál!!!44!négy Kora hajnalban érkezünk Agrába, ahol csomagjainkat megőrzőben hagyva rögtön a világ egyik leghíresebb épületéhez indulunk. A Mumtaz Mahal emlékére épült síremlék mindenki képzeletében felderengett már, így garantáltan utazásunk egyik legmeghatározóbb pillanata lesz, amikor a hajnali fényekben először megpillantjuk a valóban varázslatos Tádzs Mahal épületét. Leülünk, egyszerűen csak nézzük és nem fogjuk fel, hogy hogyan lehet egy épület ennyire mesebelien, könnyfakasztóan szép. Némi pihenés után felkeressük az Agra Erődöt, amely szintén elvarázsolja az ide látogatókat. Paloták, termek, udvarok ma is pompásan ragyogó világa mutatja, hogy valaha milyen gazdagság és fényűzés jellemezte ezt a várost. Délután átkelünk a Jamuna túlpartjára, az igazi ékszerdoboznak számító „Bébi Tádzs” épülethez, majd a Mehtab-kerthez érkezünk, ahonnan a folyón keresztül még egyszer rátekintünk az épületre, mely — építtetője, Sáh Dzsahán szerint — még a Napot és a Holdat is könnyekre fakasztotta. Kora este nem csak Agrának, de Uttar Pradesnek is búcsút intünk: egyórás vonatutat követően már Rádzsasztánban, Bháratpurban térünk nyugovóra.
Szállás: vendégház (3-6 ágyas szobák).

nov. 02. — Madármegfigyelés könnyed biciklitúrával Bháratpurban Korai reggelit követően kerékpárra pattanunk: ez a legjobb módja annak, hogy az élővilág zavarása nélkül járjuk be a világ egyik legfontosabb madárrezervátumának számító, Világörökségi lápvidéket, a Keoladeo Nemzeti Parkot. A korábban a maharadzsák vadászterületeként szolgáló park vízi- és vándormadarak páratlanul gazdag populációjával büszkélkedhet (különféle daru-, sas- és gólyafajták, gémek, íbiszek, pelikánok stb.) — de számbárszarvasokkal, antilopokkal és tarajos sülökkel is találkozhatunk. Rendkívül nyugalmas időtöltés lassan tekerve szemlélni a buja flórát és faunát. Visszatérve a városba sétálunk egyet a még ma is lakott, vizesárokkal körülvett Vaserődben, majd késő délután a bazárjairól, palotáiról és történelmi helyeiről méltán híres Dzsaipurba vonatozunk.
Szállás: hostel (6-8 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

nov. 03. — Dzsaipur, a Rózsaszín Város (és egy kis Bollywood!) Dzsaipur városa Rádzsasztán tartomány ékköveként vár minket. Elsőként a XVIII. század elején Jai Singh által építtetett világhírű Jantar Mantar obszervatóriumhoz megyünk, ahol egymást érik a lenyűgöző és óriási középkori csillagászati műszerek. Innen a meseszép Szelek Palotáját keressük fel, mely egykor az udvarhölgyek szórakozóhelye volt, majd a királyi palotához látogatunk: a még ma is a maharadzsa birtokában levő hatalmas épület méltán tükrözi Rádzsasztán hihetetlenül gazdag és változatos történelmét. Napunk folytatásaként az Albert-csarnokot tekintjük meg, mely India első nemzeti múzeuma volt. Este szabadprogram keretében ismerkedhetünk Dzsaipur remek bazárjaival, vagy beülhetünk egy moziba: bármelyik éppen futó bollywoodi film garantáltan maradandó élményt nyújt!
Szállás: hostel (6-8 ágyas szobák).

nov. 04. — Amber páratlan erődje (és még egy kis Dzsaipur) Délelőttünket a Dzsaipur mellett található Amber erőd felfedezésével töltjük. A XI. századi erőd romjaira épített várpalota már régóta nyújt biztonságot marcona falain belül, melyek szinte érintetlen állapotban futnak végig az Ambert körülvevő dombokon. A falak csodás palotákat és udvarokat rejtenek, melyeket rendkívül gazdagon díszítettek, dekoráltak egykori építtetői. Miután belülről is körüljártuk Amber csodás erődjét, felkapaszkodunk a felsővárba, ahonnan páratlan panorámában lehet részünk! Délután visszautazunk Dzsaipur városába, ám útközben megállunk egy tradicionális lépcsős kútnál, a közeli tó közepén fekvő Jal Mahal palotánál és egy blokknyomásos technológiával dolgozó kézműves textilüzemnél. Felsétálunk az aprócska Naptemplomhoz, ahonnan kitekintve egész Dzsaipur a lábaink előtt hever — s ha kedvünk tartja, ellátogathatunk a szomszédos Majomtemplomhoz is (ahol a névadók igen népes kolóniájával találkozhatunk). Vacsoránk elfogyasztása után elbúcsúzunk szállásunktól és Delhi felé indulunk.
Az éjszakát vonaton utazással töltjük, légkondicionált fekvőkocsiban (3A osztály).

nov. 05. — Delhi: pusztulás és élet Reggelre érkezünk Földünk egyik legnépesebb településére. Csomagjainkat szállásunkon hagyva a város felfedezésére indulunk: első célunk Delhi egyik leglátványosabb építménye, a Lótusz-templom, mely az univerzális szemléletmóddal bíró bahái hit legismertebb imaháza. Következő megállónk a Gandhi-emlékmúzeum, amely otthont ad a „Nagy Lélek” utolsó napjaira utaló rengeteg kincsnek. A szobát, ahol a modern India megteremtője lakott, gondosan megőrizték korabeli állapotában, s a parkban láthatjuk azt a konkrét helyet is, ahol Gandhit lelőtték — ezt ma a szolid, de gondolatébresztő Mártíroszlop jelzi. Ebéd után a Nemzeti Múzeumhoz sétálunk, mely nekünk magyaroknak különösen is kedves: egész tárlat mutatja be ugyanis Stein Aurél munkásságát és az általa feltárt leleteket — de emellett természetesen megtekintjük a világhírű Táncoló Siva szobrot és a Buddha életét bemutató faragott elefántagyart is. Nem maradhat ki az egykori Mogul Birodalom központjaként szolgáló, ma a Világörökség részét képező Vörös Erőd megtekintése sem: a Lahori-kapunál lépünk be a vörös homokkő falakon belül található palotaegyütteshez, ahol aztán márványrácsozatok, oszlopokkal tűzdelt paloták, színes motívumokkal tarkított falak ejtik rabul tekintetünket. Vacsora előtt még marad időnk India leghatalmasabb mecsetére (Jama Masjid) és a város legrégebbi dzsain szentélyére (Sri Digambar Lal Mandir) is.
Szállás: hostel (6-8 ágyas szobák).

nov. 06. — Delhi: káosz és szabadság Reggeli után a Kutub Minár ősi épületegyütteséhez utazunk, mely az indiai iszlám építészet egyik kiemelkedő példája, de találunk itt egy rejtélyes, szanszkrit feliratú vasoszlopot is. Visszametrózva Ó-Delhibe alámerülünk az Ázsia legnagyobb fűszerpiacaként számon tarott Khari Baoli bazárban, hogy aztán számtalan illattal gazdagodva egy XIV. századi impozáns lépcsős kútba (Agrasen ki Baoli) ereszkedjünk alá. Innen utunk az UNESCO Világörökség listáján található Humájun császár síremlékéhez vezet. A második Mogul császár által a XVI. században emelt fenséges épület látványa és az azt körbeölelő kert hangulata felidézi számunkra India ragyogó történelmi múltját. Rövid sétával egy teljesen másik világba csöppenünk, hiszen a muszlim negyed közepén álló szent síremléket, a Nizamuddin Dargaht keressük fel. Este felszállunk utolsó indiai vonatunkra, mely északra, a szikhek birodalmába visz bennünket.
Az éjszakát vonaton utazással töltjük, légkondicionált fekvőkocsiban (3A osztály).

nov. 07. — Aranytemplom és parádésan zárt határok Reggelre érkezünk Amritszárba, ahol természetesen elsőként az Aranytemplomot látogatjuk meg — ami valójában egy hatalmas szentély-komplexum. A szikhek legszentebb helye ez, központi részén a halhatatlanság tavával, melynek közepén az arannyal borított szentély tündököl — ami mellesleg több látogatóval büszkélkedhet, mint a Tádzs Mahal. Bejárjuk a szentély minden részét, megismerkedünk a szikh vallással és zarándokokkal. Délután a pakisztáni határhoz buszozunk: célunk az Attari-Wagah határátkelő, mely egészen az ezredfordulóig az egyetlen nyitott határállomás volt a két szembenálló ország között. Itt alakult ki az a színes parádénak is beillő, mára világhírűvé lett ceremónia, ahol mindkét ország fegyveres erői látványos és táncszerű harcászati mozdulatokkal igyekeznek megfélemlíteni az ellenséget, azaz a túloldaliakat. Miután megszemléltük a katonák bakancsdobbanásoktól hangos, olykor homlokig emelt, nyújtott lábbal bemutatott díszlépését és erőfitogtató masírozását, visszatérünk Amritszárba. Búcsúvacsoránkat hol máshol költhetnénk el, mint a Guru-Ka-Langarban, abban a zarándokétkezőben, ahol éjjel-nappal ingyen ételt szolgálnak fel szikh önkéntesek!
Szállás: vendégház (3-6 ágyas szobák).

nov. 08. — Itt a vége, gyere vissza! Reggeli után megtekintjük a Felosztás Múzeumát: ez a megrendítő kiállítás testközelből mutatja be azt a folyamatot, ami az emberiség történetének legnagyobb menekülthullámát indította el. Innen a közeli Jallianwala-kertbe sétálunk: itt gyűlt össze Gandhi hívására 1919 áprilisában az a tömeg, amit később brit katonák lemészároltak — jelentősen felerősítve ezzel a függetlenségi mozgalmat. Végül a repülőtérre riksázunk, és megkezdjük hazautazásunkat. Átszállást követően várhatóan a késő esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely India távoli részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A nemzeti parkok állatai teljesen vadon élnek: természetes élőhelyükön, természetes tevékenységeik közben figyeljük meg őket. Minden faj észlelését garantálni sajnos annak ellenére nem tudjuk, hogy a választott nemzeti parkokban van a legnagyobb esélyünk találkozni velük. Különösen is igaz ez azokra a ragadozó életmódú állatokra (főleg és elsősorban a nagymacskákra), melyek kisebb populációval rendelkeznek és jó rejtőzködők. Amennyiben az utazás során nem sikerül minden, a Tájékoztatóban említett fajt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

FIGYELEM! Az indiai-pakisztáni határszakasz Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának Konzuli Szolgálata szerint jelenleg „I. kategóriájú, utazásra nem javasolt” térség.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40x30x20 cm-es és maximum 8 kg-os kézipoggyászt. Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz vagy éles tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk a teljes felszerelésünket a vonatos utazások alkalmával, valamint városokon belül a szállásunkig. Ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából India nagyon elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, a vonatos éjszakák alkalmával nem lesz lehetőség zuhanyzásra. Érdemes nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Indiában döntő többségben a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban gyakoriak az áramkimaradások. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk.

Étel, ital Elsősorban helyi alsó-középkategóriás étkezdékben és kifőzdékben, valamint szállásainkon étkezünk majd, a vonatos utazások alkalmával pedig a vasúttársaság alkalmazottaitól lesz lehetőségünk ételt-italt vásárolni. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál alacsonyabb; beülős étkezéseink átlagára várhatóan kb. 500 rúpia. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 25 rúpia.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel India vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Időjárás Utazásunk a száraz évszakra esik, nappal 21-27°C-ra, éjszaka 14-20°C körüli hőmérsékletre számíthatunk. Komoly esőre nem kell készülnünk, de záporok előfordulhatnak, ezért legyen nálunk kis esernyő.

Kommunikáció Indiának 22 hivatalos nyelve van, ezek egyike az angol, amit általában gond nélkül használhatunk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban India nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: utazásunk idején a nyári közép-európai időhöz (CEST) képest +3 óra 30 perc, a téli közép-európai időhöz (CET) képest +4 óra 30 perc az időeltolódás.

Kulturális sokk India rendkívül szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is — ami esetenként megrázó lehet. Öltözködés tekintetében a nyári ruházat — rövidnadrág, rövid ujjú póló — általában elfogadott, a vallási épületeknél viszont hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat plusz vállat takaró felső rész szükséges! A vallási épületekbe és magánházakba való belépés előtt a cipőnket le kell venni. Indiában sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 12 éjszakájából egyet repülőn-, négyet pedig vonaton légkondicionált fekvőkocsiban (3A osztályon) utazással töltünk. A többi 7 éjszakát hostelekben és vendégházakban töltjük. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások egyszerű színvonalúak, nem minden esetben tiszták, gyakoriak az áramkimaradások is. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Tiszta ágyneműt minden esetben — a vonatos éjszakák alkalmával is — kapunk, ennek ellenére egy kis, nyári hálózsák hozatala ajánlott.

Szükséges felszerelés Útlevél, esernyő, kishálózsák, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, zárt cipő, papucs, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, szájmaszk, uraknak hosszúnadrág, hölgyeknek hosszú szoknya és kendő vallási épületek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend, igényszint és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ez Indiára különösen is jellemző! Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Lakhnauig és Amritszártól Budapestig. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Indián belül a helyiek által is használt vonatokkal utazunk, melyek az itthon megszokotthoz képest alacsonyabb színvonalúak és nem túl tiszták. Éjszakai útjainkhoz a turistáknak is ajánlott, viszonylagosan magasabb komfortot biztosító, légkondicionált 3A osztályú fekvőkocsikat használjuk. A városokon belüli közlekedéshez főként metrót és motoros riksákat („tuk-tuk”) használunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Indiába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db minimum 400 x 400 pixel élhosszú fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni.

Valuta India hivatalos fizetőeszköze a rúpia (1 INR = kb. 4 HUF). Készpénz kivitele javasolt euró formájában (melyet érkezés után válthatunk át rúpiára); bankkártyával csak elvétve fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 20.000 INR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; az Indián belüli összes utazást fekvőkocsis (3A osztályú) vonatokkal, busszal, riksával és városi tömegközlekedéssel; 7 éjszaka szállást hostelekben és vendégházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az indiai vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!