Indonézia

Indonézia

kedvezményekkel akár:
1.128.975 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.195.385 Ft
26 éves kor alatt: 1.128.975 Ft
teljes részvételi díj:
1.328.206 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.17. — 2024.09.01.

Indonézia 2024.08.17. — 2024.09.01.

Orángutánok, tűzhányók és sárkányok? Mind egy országban?!

felveszem a bakancslistámra!
Indonéziában a drámai látvány a megszokott. Van a fenséges: egy fán heverésző orangután; a félelmetes: letekintés egy vulkán tátongó torkába; a művészi: egy balinéz táncos, aki olyan precíz mozdulatokat végez, amelyek mellett egy robot is laza végtagúnak tűnik; az idilli: a vakítóan fehér homokos, kihalt szakasz Komodo szigetein, amelyet azúrkék víz és korallzátonyok sokasága vesz körbe; a meghökkentő: a tömeg egy kis falu éjszakai piacán; az alázatos: a Jáva rizsföldjein dolgozó emberek; és az ünnepélyes: a Borobudur és Prambanan csendes pompája. Bármennyire is változatos Indonézia, talán éppen az a figyelemre méltó benne, hogy mégis van benne valami állandó. Hiszen a helyiek vendégszeretete, mosolya, a természet szépsége és az ország egyszerűsége Észak-Szumátrától a Komodo-szigetekig végig kísér bennünket.
16 nap (8 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

aug. 17. — Vár ránk a délkelet! Várhatóan a reggeli órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan több átszállással repülünk Indonézia felé.
Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

aug. 18. — A qaland elkezdődik! Előreláthatólag a déli órákban lépünk Indonézia földjére az észak-szumátrai Medanban, mely az ország egyik legnépesebb városa. Fontosságát mi sem érzékelteti jobban, mint hogy neve nemes egyszerűséggel annyit jelent: hely. Mi azonban nem időzünk itt sokat, hiszen minél hamarabb szeretnénk a civilizációt hátunk mögött hagyni. Egy jellegzetes indonéz buszra szállunk, mely a következő napjaink bázisául szolgáló eldugott kis erdei faluba zötyög velünk. Egyre kanyargósabb utunk smaragdzöld rizsföldeken, pálmaligeteken és takaros kis falvakon keresztül vezet, így bőven szolgáltat látnivalót számunkra. A faluba érkezve csodálkozhatunk rá, milyen harmóniában élnek a helyiek a természettel. Érdemes összeszedni bátorságunkat és átkelni a folyó felett kifeszített gyalogos függőhidakon, vagy egy hangulatos bár kényelmes függőágyában megjutalmazni magunkat egy dzsungelkoktéllal.
Szállás: vendégház (2-4 fős szobák).

aug. 19. — Találkozás távoli rokonokkal Frissítő reggelink elfogyasztása után felkerekedünk, hogy kétnapos túrával a dzsungel mélyébe hatoljunk! Kis szerencsével nem kell sokat várnunk, hogy megpillantsuk erdőlakó távoli rokonainkat: a vöröses bundájú orángutánokat. Ezek a mókás teremtmények a világ leginkább veszélyeztetett állatai közé tartoznak az illegális kereskedelem és élőhelyük folyamatos csökkenése miatt, azonban itt boldogan élnek, hiszen otthonuk nemcsak UNESCO világörökségi helyszín, hanem nemzeti parki védettséget is élvez. Túránk során érintünk több patakot, folyót és mesés kilátópontot — de ezek mind eltörpülnek az állatvilág szépsége mellett! Olyan fajokkal találkozhatunk, melyeket korábban talán csak állatkertben láttunk, mint például gibbonok, különböző makákók, tukánok, pávák vagy varánuszok. Emellett a világon egyedül itt élnek közös fák alatt orrszarvúak, elefántok, tigrisek — és persze az erdő emberei, az orángutánok. Napnyugta közeledtével a hely hangulatához illően banánlevélről fogyasztjuk el zöldségekből, húsból és rizsből készült vacsoránkat, desszertként pedig különböző egzotikus gyümölcsökből csemegézünk. Ahogy leszáll az éj, az esőerdő élővilágának altatódalára szenderedünk álomba táborhelyünkön.
Szállás: telepített sátor.
Gyalogtúra: táv: 8 km; szint: fel 450 m, le 200 m.

aug. 20. — In the Jungle, the mighty jungle... Ébresztőóránk helyett ma madarak csicsergésére ébredünk, majd folytatjuk a vadon felfedezését. Felvesszük túrapapucsunkat és elgyaloglunk egy közeli vízeséshez, melynek kedvünk szerint megmártózhatunk kristálytiszta vizében, különböző halakat, teknősöket, békákat és szitakötőket megfigyelve, vagy a parton ülve élvezhetjük az erdő nyugalmát. Ebéd után hatalmas gumikba ülünk a folyón, és hagyjuk, hogy az erős folyam visszasodorjon minket falunkba. Miután sikerült felocsúdnunk az elmúlt 24 órából, összeszedjük táskáinkat és estére visszatérünk Medan központjába.
Szállás: szálloda (2-4 fős szobák).

aug. 21. — Át az Egyenlítőn Mai napunk nagy része utazással telik. Korán reggel kelünk, Medan repülőterére utazunk, és rövid repülés után Jáva legfőbb kulturális központjában: Yogyakartában landolunk, amivel immáron a déli-féltekén találjuk magunkat. Ez az egyetlen régió az országban, ahol még mindig alkotmányos monarchia az államforma, hiszen a szultán az örökös kormányzója. Rövid sétát téve a város hangulatos utcáin hamar észrevesszük a hagyományos és modern művészet vegyülését, valamint a holland gyarmatosítás hatását.
Szállás: vendégház (2-4 fős szobák).

aug. 22. — Buddhizmus és hinduizmus találkozása Reggelink után egy helyi buszra szállva Jáva legismertebb kulturális látványosságához, a világ legnagyobb buddhista építményéhez, az 1200 éves, lélegzetelállító Borobudurhoz indulunk. Teraszos piramisának lépcsőin felfelé haladva szinte árad felénk a kövekből a spiritualitás, mely az épületkomplexum csúcsára érve tetőzik: itt található az a 72 sztúpa, melyek mindegyike egy-egy meditáló Buddha-szobrot rejt. Mintegy harmincméteres magasságból élvezhetjük a lenyűgöző panorámát, mely rávilágít, milyen csodálatos világban élünk! Ebéd után Borobudur hindu testvérét, Prambanant látogatjuk meg. Ez a legendák tömkelegével átszőtt komplexum többszáz templomból áll, melyek egyenként is impresszívek, de együtt még inkább ámulatba ejtenek. Közülük a három legnagyobbat a Trimurtinak szentelték: Brahmának, Visnunak és Sivának; falaikba pedig az indiai eposz, a Ramayana jeleneteit vésték. Miután beteltünk a látvánnyal, egy késő esti, Probolinggo felé tartó vonatra szállunk.
Az éjszakát vonaton ülőkocsiban utazással töltjük.

aug. 23. — Hamutengeren keresztül a vulkán tetejéig Reggelre érkezünk a kelet-jávai városba, ahol helyi kisbusszal, úgynevezett bemoval indulunk meg hegynek felfele. Zötyögős-kanyargós út után érkezünk meg a Tengger kaldera peremén elhelyezkedő kicsiny faluba, Cemoro Lawangba. Indonézia több mint száz tűzhányója az ország történelmének, kultúrájának és mindennapi életének szerves részét képezi, ami nem is meglepő annak tudatában, hogy 76 ma is aktív közülük. Az időnként morgó, pöfékelő, máskor lávát köpő hegyóriások közül talán a leginkább magával ragadó látványt a Bromó nyújtja — így hát ezt hódítjuk meg elsőként! A csúcshoz közelítve szinte holdbéli táj tárul elénk, ahogy a már megszokott buja növényzet helyét egyre vastagabb vulkáni hamuréteg veszi át. A kráter peremét elérve, a szédítő mélységbe letekintve olyan érzésünk támad, mintha egy szörnyeteggel néznénk farkasszemet. Elidőzünk ezen a hátborzongató vidéken, hiszen a lemenő nap fényében a Bromó és a távolabb magasodó többi vulkán egészen földöntúli hatást kelt. Korán fekszünk, hiszen másnap hajnalban új arcukat fogják mutatni a vulkánok.
Szállás: vendégház (2-4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv: 8 km; szint: fel 300, le 300 m.

aug. 24. — Ki korán kel....... Pirkadat előtt kelünk, hogy napfelkeltére elérjük azt a kilátópontot, ahonnan már megannyi képet láthattunk. A sötét éjszakai égbolt lassan átvált ébredő narancsba és rózsaszínbe, a táj egyre világosabbá válik, és a körülöttünk lévő hegyek körvonalai egyre élesebbek lesznek. Amint a nap előbukkan a horizonton, a Bromó vulkán kráteréből felszálló gőz és füst különleges atmoszférát teremt, majd a napfény lassan megvilágítja a környező vulkánokat és a tájat. Olyan látvány ez, melyre hosszú évekig egészen biztosan emlékezni fogunk! Fáradtan, de felemelve érünk vissza a faluba, majd egy kis szusszanás után indulunk is tovább a hegy aljában, egy zöldebb környezetben, a dzsungel mélyén található Madakaripura-vízeséshez. Táskánk mélyéről elővarázsolt esőkabátjainkban folytatjuk a magas sziklákkal körülvett, szűk völgyben sétánkat. Rövid gyaloglás után érjük el a lélegzetelállító látványt nyújtó, mintegy 30 méteres vízesést, ami alá be is állhatunk, hogy lemossuk a Bromón ránk telepedett hamut. A vízesést elhagyva vonatra szállunk, s pár óra alatt egészen Jáva szigetének keleti partjáig utazunk. Banyuwangiban elfoglaljuk szállásunkat, majd korai vacsorát követően nyugovóra térünk, ugyanis ismét az éjszaka közepén indul következő programunk.
Szállás: vendégház (2-4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv: 9 km; szint: fel 500 m, le 500 m.

aug. 25. — Milyen is egy tűzhányó belülről? Kora hajnalban a fenséges Ijen vulkánt másszuk meg, mely amiatt különleges, hogy az éjnek sötétjében a magas kéntartalmú gázok égéséből eredően kék lángok csapnak fel a vulkán felszínén. Ahogy leereszkedünk a kráter belsejébe, egyre erősebben érezzük a kén szúrós szagát, így gázálarcot húzunk. Leérkezve a kráter aljába a világ legnagyobb kénsavas tavát is megközelíthetjük óvatosan, s ha szerencsénk van, hamar meg is pillantjuk a kék lángcsóvákat, amik nem hagyják magukat egyszerűen lencsevégre kapni. Ismét felkapaszkodva a csúcsra egy nyugalmas helyet keresünk, ahol megvárjuk a napkeltét. A sötétben bűzös, kénköves pokolnak tűnő tó a varázslatos hajnali fényekben egészen megszelídül: először különböző színekben kezd el játszani, míg végül hihetetlen türkizbe nem borul az egész. A természet szépségétől elérzékenyülve indulunk le a hegyről, ám még út közben megismerkedünk a kráter mélyén kenet bányászó helyiek sokszor embertelen történeteivel. Visszaérve felvesszük csomagjainkat, s kompra, majd buszra szállunk, hogy eljussunk Bali elragadó kisvárosába, egyben kulturális központjába: Ubudba. Itt egy pihentető séta után hagyományos ételekkel jól megtömjük hasunkat és a mindig vidám és érdeklődő balinéz emberekkel folytathatunk jóízű beszélgetéseket.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv: 10 km; szint: fel 650 m, le 650 m.

aug. 26. — Az istenek szigetén Mai napunkra egyszerű autókat bérlünk, hogy Bali szebbnél szebb helyszíneit járjuk be. Először a Bratan-tó ikonikus úszó templomához hajtunk. A tükörsima vízből kimagasló, gyakran misztikus ködbe burkolódzó komplexum három fő- és több melléképületből áll, melyek más-más hindu isteneknek vannak szentelve, de helyet kaptak itt Buddha-szobrok és sztúpák, valamint nem messze egy mecset is — mintegy példát mutatva a vallások békés egymás mellett élésére. Járműveinkbe visszaszállva egy vadul zöldellő rizsföldhöz hajtunk, ahol kellemes sétát teszünk a pálmafákkal szegélyezett teraszokon, miközben jobbra-balra forgatjuk fejünket ezen a mesébe illő vidéken ámuldozva. Innen Bali talán legszebb vízeséséhez indulunk. Ha gyerekkorunkban a Tarzant nézve irigység fogott el a főhős fürdőszobáját látva, szerencsénk van, ugyanis most mi is hasonló körülmények között fürödhetünk! Képeink elkészítése után egy szent erdőbe megyünk, ahol a templomok és fák között majomhadak hemzsegnek. Ajánlott fokozott figyelmet fordítani értékeinkre, nehogy megtetszen valamink a majmoknak! Az erdővel szemben találhatunk egy helyiek között legendás warungot, ahol talán a legfinomabb indonéz specialitást, a satayt kóstolhatjuk meg. Naplemente közben teszünk egy kellemes sétát a rizsföldek és balinéz házak között, zárásként pedig a helyiek körében igen népszerű, turisták által viszont kevéssé látogatott éjszakai piacot keressük fel. Sötétedés után édes fáradtsággal a szemünkben térünk vissza Ubudba.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

aug. 27. — Rizsföldek, templomok, vízesések... és még egy kevés rizsföld Ma tovább folytatjuk Bali titkainak feltárását. Elsőként a közelmúltban felfedezett Goa Gajah, vagy más néven Elefánt-templomhoz megyünk. Különlegessége abban rejlik, hogy a hindu mellett egy buddhista szentély is helyet kapott. Ahogy bejárjuk a területet, érezhetjük a két vallási hagyomány harmóniáját. Következő megállónk Gunung Kawi, egy misztikus templomcsoport, amely sziklába vésett szentélyeket rejteget a gyönyörű rizsföldek és erdők között. A templom eldugott kis ösvényein sétálva az ősi kőművesség és a természet szépsége egyesül, megidézve a múlt titokzatos légkörét. Ebédünket egy hagyományos balinéz házban ejtjük meg, majd a helyi konyha ízeivel gazdagodva folytatjuk utunkat a Tukad Cepung vízeséshez. Ez a rejtett gyöngyszem sziklafalak között rejtőzik, ahol a Nap sugarai átszűrődnek, misztikus fényjátékot létrehozva a vízesés mögött. Délután érkezünk meg Sidemenbe, Bali egy békés, csöndes falujába. Szállásunk elfoglalása után kisétálunk a falut körbeölelő rizsmezőkre naplementét nézni, és hagyjuk, hogy a környék szépsége és nyugalma elvarázsoljon bennünket.
Szállás: vendégház (2-3 fős szobák).

aug. 28. — Ezért szeretjük Balit! Reggelink után elhagyjuk Bali eldugott kis szegletét és egy közeli, fehér homokos öbölbe indulunk, hogy a reggeli hullámok felfrissítsék testünket. Miután feltöltődtünk D-vitaminnal és energiával egy igazán különleges templomhoz utazunk. Goa Lawah kívülről úgy nézhet ki, mint bármely más szentély a szigeten, ám belépve feltárja egyedi titkát. A templom hátuljában egy hatalmas barlang tátong, ami érdekesen magas hangot ad ki. Közelebbről észrevesszük, hogy a hang forrása bizony több száz denevér, akik a szent barlang száját tették lakhelyükké. Ebédünk után a repülőtérre utazunk, ahonnan egy helyi járattal a Komodo Nemzeti Park kapujaként szolgáló Floresre repülünk. Elfoglaljuk a város központjában lévő szállásunkat, s a partra lesétálva, vagy egy tengerre néző tetőbárban lazítva bámuljuk a lenyugvó nap vörösen izzó korongját.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

aug. 29. — Expedíció indul! Korán reggel kétnapos hajóútra indulunk, hogy természetes környezetében találkozzunk Indonézia hírhedt ragadozójával, a komodói varánusszal. Ez a háromméteres hosszt is elérő pikkelyes hüllő csak ezen a vidéken él, elszigeteltsége miatt sok szempontból egyedülálló, melyek közül talán a legmeglepőbb, hogy szűznemzésre is képes — vagyis nem feltétlenül van szüksége a nősténynek hímre a szaporodáshoz. Mai napunk viszont még a lazulásról szól: hajónkkal több kis szigetet érintve fedezzük fel Indonéziának ezen részét. A tenger olyan kék és tiszta, hogy hajónkról is láthatjuk a vízben rejlő világot, ám jobban tesszük, ha búvárszemüveget és pipát húzva alá is merülünk. A szigeteket körülvevő korallzátonyok között milliónyi színes halacska, fürge rák és hatalmas tengeri teknősök várják a felfedezőket. Szürkület előtt ismét kihajózunk, ezúttal repülőkutya-lesre, amik a nagy hőséget elkerülve ilyenkor kezdenek élelem után kutatni. Az éjszakát ringatózó bárkánk fekhelyein töltjük.
Szállás: hajó (2-4 fős kabinok).

aug. 30. — Találkozás igazi sárkányokkal Miután frissítő tengeri fuvallatokra ébredtünk, elfogyasztjuk ízletes reggelinket, s folytatjuk a Kis-Szunda-szigetcsoport megismerését. Mai napunk első megállójaként Padar-szigetére hajózunk, felcaplatunk egy kilátópontra, és a reggeli nap fényében gyönyörködünk az elénk táruló látványban: körös-körül a tengert és a megannyi szigetet látjuk, melyek a Komodo Nemzeti Parkot alkotják. Innen a faj névadó szigetét, a szomszédos Komodót vesszük célba, ahol 2-3 órás túrát teszünk sárkánygyíkokat keresve (biztonságunkra helyi vezető ügyel), de minden bizonnyal látunk különböző őzeket, bivalyokat és majmokat is. Itt élnek a világ legnagyobb gyíkjának rekorder példányai, melyek ekkortájt fejezik be párzási időszakukat, így kis szerencsével viaskodó hímeket is megfigyelhetünk, és köthetünk egymással fogadásokat a nyertesre. Délután garantáltan rózsaszínben látjuk a világot, hiszen egy romantikus filmbe illő partszakaszon horgonyzunk le, ahol a homokba keveredő piros és fehér koralldarabkák miatt rózsaszínben pompázik minden. Érdemes a vízbe is bemenni, hiszen rendkívül változatos az élővilág: egzotikus halaktól kezdve, tengericsillagokon és kagylókon át ezer meg ezer féle állat él a felszín alatt másfél méterrel. Még egy megállót tartunk a vízen, ahol akár több métert is elérő ördögráják között úszunk egyet, majd búcsút intünk hajónknak és lehorgonyzunk a szárazföldön.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák). Gyalogtúra: táv: 5 km; szint: fel 150 m, le: 150 m.

aug. 31. — A búcsú napja Egy reggeli géppel visszarepülünk Balira. Utolsó napunkon még egy népszerű partszakaszon ejtőzve pihenjük ki az elmúlt két hét eseményeit és gondolunk vissza a rengeteg életre szóló élményre, ami ez idő alatt ért minket. Búcsúebédünk után visszatérünk a repülőtérre és fájó szívvel elhagyjuk az istenek szigetét.
Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

szept. 01. — Élménytúra OFF, suli ON! Átszállást követően várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Indonézia távoli részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a vulkánok aktivitása, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Indonézia kétségkívül sok ember bakancslistáján szerepel, ám a hatalmas ország bejárása sem időben, sem logisztikailag nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Indonéziában utazni önmagában is kifejezetten fárasztó, programunk pedig tartalmas és sűrű, ezért — amellett, hogy természetesen lesz időnk pihenésre is — fontos, hogy fizikailag és mentálisan is bírd a napi gyűrődést, a sok utazást, a néha hajnali keléseket és az estig tartó programokat.

FIGYELEM! A nemzeti parkok állatai teljesen vadon élnek: természetes élőhelyükön, természetes tevékenységeik közben figyeljük meg őket. Minden faj észlelését garantálni sajnos annak ellenére nem tudjuk, hogy a választott nemzeti parkokban van a legnagyobb esélyünk találkozni velük. Amennyiben az utazás során nem sikerül minden, a Tájékoztatóban említett fajt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető. A kék lángok megfigyelésére legnagyobb esélyünk hajnalban, a legsötétebb órákban van, ám a jelenséget ennek ellenére sem tudjuk garantálni.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40×30×20 cm-es és maximum 8 kg-os kézipoggyászt. Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz vagy éles tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk a teljes felszerelésünket rövidebb távokon a városokon belül. Ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. Ubudban lesz lehetőség mosásra, így csak egy hétre elegendő ruhaneműt szükséges magunkkal hoznunk.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Indonézia elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, a vonatos éjszaka, a hajós kirándulás és a dzsungeltúra alkalmával nem lesz lehetőség zuhanyzásra. Érdemes nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Indonéziában döntő többségben a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban gyakoriak az áramkimaradások. Eszközeink akkumulátorait szállásaink többségén feltölthetjük. Érdemes egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk és egy külső akkumulátor (powerbank) is jó szolgálatot tehet a dzsungelben és a hajón töltött éjszakákon.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy szánunk időt vásárlásra a piacokon vagy élelmiszerboltokban. Elsősorban helyi alsó-középkategóriás étkezdékben és kifőzdékben, valamint szállásainkon étkezünk majd. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál alacsonyabb; olcsóbb kifőzdékben és éttermekben kb. 3-5 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egy egésznapos (dzsungeltúra), egy félnapos (Bromó-vulkán) és két hajnali túrát tartalmaz (Bromó kilátópont, Ijen-vulkán), melyek teljesíthetők átlagosan sportos erőnléttel: sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem túlságosan nagyok; mindenhol kitaposott ösvényeken haladunk. A hajnali kelések és a sűrű programok leterhelhetik az embert, ezért azok akik úgy érzik, hogy inkább pihennének a következő napokra, nyugodtan kihagyhatják a Bromó napfelkelte néző túrát. Ezeken kívül csak néhány nagyobb sétát teszünk.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos időjárásra kell készülnünk. Szumátrán nappal 24-29°C-ra, éjszaka 14-20°C körüli hőmérsékletre számíthatunk és nagyobb esőzésekre is kell készülni, fontos a jó minőségű esőkabát! Jáván is hasonló hőmérsékletre lehet számítani, ám eső nem valószínű. Mivel a Bromó-vulkán és a szállásunkként szolgáló falu 2000 méteres magasság felett helyezkedik el, itt lényegesen hűvösebb időre készüljünk (12-18°C)! A két hajnali túra alkalmával a hőmérséklet akár 5°C alá is csökkenhet, így meleg ruha (hosszú nadrág, több réteges öltözködés: pulcsik, dzseki) szükséges. Bali szigetén nappal 22-27°C körüli hőmérséklet jellemző, eső előfordulhat. Flores szigete és a Komodo Nemzeti Park ebben az időszakban száraz, a nappali hőmérséklet 26-31°C között mozog, éjszaka pedig 20-22°C-ra lehet számítani.

Kommunikáció Indonéziában több mint hétszáz nyelvet beszélnek (bár kizárólag a bahasa indonesia hivatalos), angolul és egyéb európai nyelveken csak változó mértékben tudjuk magunkat megértetni, ezért fel kell készülnünk az alternatív kommunikációs formákra. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Indonézia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: Jáván és Szumátrán +5 óra, Balin és a Komodó-szigeteken +6 óra.

Kulturális sokk Indonézia szegény ország, ennek megfelelő az infrastruktúra állapota és az életszínvonal is — ami esetenként megrázó lehet. Öltözködés tekintetében a nyári ruházat — rövidnadrág, rövid ujjú póló — általában elfogadott, a vallási épületeknél viszont hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat plusz vállat takaró felső rész szükséges! A vallási épületekbe és magánházakba való belépés előtt a cipőnket le kell venni. Indonéziában sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 15 éjszakájából kettőt repülőn-, egyet pedig vonaton utazással töltünk. A többi 12 éjszakát hostelekben, szállodákban, vendégházakban, a dzsungeltúrán telepített sátrakban, a hajótúrán pedig hajókabinokban töltjük. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások egyszerű színvonalúak és néhány elszigeteltebb helyen az infrastrukúrális körülményekből fakadóan nem minden esetben maradéktalanul tiszták. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Tiszta ágyneműt minden esetben kapunk, ennek ellenére egy kis, nyári hálózsák hozatala ajánlott.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, szandál/papucs, zárt cipő, hosszúnadrág, meleg felső öltezék / könnyű kabát / dzseki (hajnali túrákhoz), fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, lakat, nedves törlőkendő, szúnyogriasztó, hosszúnadrág / szoknya és kendő templomok látogatásához, kishátizsák a napi programokhoz, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend, igényszint és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ez Indonéziára különösen is jellemző! Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Medánig és Denpasartól Budapestig, valamint belföldön Medán — Yogyakarta és Denpasar — Labuan Bajo — Denpasar útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. A szárazföldi közlekedéshez főleg buszokat, (éjszakai) vonatokat és kisbuszokat, Balin pedig bérelt autókat használunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Indonéziába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db minimum 400×600 pixel élhosszú fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni!

Valuta Indonézia hivatalos fizetőeszköze az indonéz rúpia (1 HUF = kb. 44 IDR). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 3.000.000 - 4.000.000 IDR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Samu Mihály
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a nemzetközi repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db, max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; az Indonézián belüli összes utazást repülővel, vonattal, kisbusszal, hajóval, autóval és egyéb járművekkel; 12 éjszaka szállást hostelekben, vendégházakban, szállodában, telepített sátrakban és hajókabinokban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az indonéz vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.