Irán

Irán

kedvezményekkel akár:
745.564 Ft
csökkentett áraink
Early Bird kedvezménnyel: 833.277 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 789.421 Ft
Összevonva vagy 26 éves kor alatt: 745.564 Ft
teljes részvételi díj:
877.134 Ft
mit tartalmaz?
2024.10.18. — 2024.10.27.

Irán 2024.10.18. — 2024.10.27.

Perzsia ősi földje, az Ezeregyéjszaka mesés világa

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Early bird! Jelentkezz legkésőbb 2024.06.30-ig és repülj rá az extra 5% kedvezményre!
Talán még hezitálsz: valóban ‘járható‘, valóban biztonságos hely Irán? Hiszen annyi mindent hallani erről a szigorú, intoleráns, veszélyes országról... Tudod, sokan mondják, hogy az utazásban a meglepetések a legjobbak — és ha meglepetéseket keresel, Iránnál jobb célt nem is találhatnál! Hiszen Irán nem pusztán veszélytelen és teljesen kényelmes hely, sokkal több annál: végtelen vendégszeretettel megáldott emberek lakta különleges ország. S a természeti és kulturális látnivalókról még szót sem ejtettünk! Perszepolisz romjai, Iszfahán főtere, Siráz kertjei, a sivatag végtelen homokdűnéi, Teherán lüktetése, Jazd zoroaszter templomai és az Ezeregyéjszaka mindenütt jelen levő csodái... Iránt nem lehet látni, meg kell tapasztalni! Szeretnél Te is a mesebeli Perzsia vendége lenni?
Az iráni emberek csodálatosak! Kifinomult, méltóságteljes gesztusaik, higgadtságuk és önzetlen vendégszeretetük, nyitottságuk teszi őket különlegessé. Egészen egyedülálló, ahogy itt bánnak a külföldivel, kedvességükért pedig nem várnak ellenszolgáltatást!
Irán sok kellemes meglepetéssel szolgált. Az épületek szebbek, az utcák tisztábbak, az emberek kedvesebbek, mint vártam! Lányoknak a kendő — néha csador — viselése türelmet igénylő kihívás, ugyanakkor újabb lehetőség kiegészítő-kollekciónk bővítésére!
Eldönthetetlen, hogy ilyen kedvesek az iráni emberek, vagy ilyen sok a titkosügynök...
Tabukat, előítéleteket döntögető út volt!
Kedves, közvetlen helyi emberek, elképzelhetetlen látnivalók, kellemes, vidám útitársak, jól felkészült, segítőkész túravezető tette örökké emlékezetessé egy teljesen más világba való bekukkantás élményét. A fárasztó utazást feledtette az új, egzotikus élmények sokasága.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. október 18., péntek — „Az út kinyílt: karavánok vonulnak ott szabadon; Te nyílt szivű, sose félj: véd a sah, hiszen hazajött!” (Háfiz) Várhatóan a déli órákban találkozunk Kelenföldön az Etele téri buszpályaudvar főbejáratánál, ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk, hogy átszállást követően Teheránba repüljünk.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

2024. október 19., szombat — Fejesugrás Teheránba A kora hajnali órákban érkezünk Nyugat-Ázsia legnépesebb városába, az egyszerre kaotikus és dinamikus, lüktető Teheránba. A belépési formaságok után lerakjuk táskáinkat és egy kis szusszanást követően nekivágunk a város felfedezésének. Utunkat a Tabiat-híd felkeresésével kezdjük, amely mellett egy parkban betekintést nyerhetünk az iráni hadsereg rakétaarzenáljába. Továbbhaladva a ma már csak kémbarlangnak nevezett, megdöbbentő graffitikkel ékesített egykori amerikai nagykövetséget látogatjuk meg. Innen a Kádzsár sahok rezidenciáját, a Golesztán palotát célozzuk meg, ahol hosszan barangolhatunk a hatalmas komplexum díszesebbnél-díszesebb épületrészeiben. Itt koronázták meg 1967-ben Mohammad Reza Pahlavi sahot is egy fényűző ceremónia keretében. Nem maradhat ki Teherán jelképe, a fordított Y alakú modern Azadi-torony sem, mielőtt egy tradicionális étteremben megtartjuk ismerkedőestünket.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2024. október 20., vasárnap — Hegyvidéki kóstoló Miután felvett minket kisbuszunk, délnek indulunk: első megállónk Kom, ahol megtekintjük az Imamzadeh Hamzeh mecsetegyüttest, melyet a nem-muszlim nagyközönség előtt alig pár éve nyitottak meg. Kásán városába érkezve elsőként a méltán híres kereskedőházakat látogatjuk meg: ezek az épületek kívülről szerénynek tetszenek, ám belül hatalmas pompával és belső terekkel fogad minket. Az utóbbi évek komoly restaurációs munkáinak köszönhetően közel az eredeti állapotukban tekinthetjük meg őket, csakúgy, mint egy múzeummá átalakított, gyönyörű belső díszítésű hammamot (fürdőt). A várost elhagyva bevesszük magunkat a Zagrosz-hegységbe: célunk egy 2200 m magasan elhelyezkedő falu, Abyaneh. Ez Irán egyik legősibb települése: vörös vályogtéglás épületei teljes összhangban állnak a természettel, lakói pedig — a falu elzártsága miatt — még mindig a középkori perzsa nyelvet beszélik, és tradicionális virágmintás ruházatukat hordják. Barangolunk egyet az apró utcácskákon, s leülünk teázni egy igazán autentikus „romkocsmába” is! Utunkat folytatva estére érkezünk Iszfahánba, melyet sokan az iszlám világ legérdekesebb városának tartanak.
Szállás: szálloda (3-4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 21., hétfő — A világ fele A mai napot teljes egészében Iszfahánra szánjuk. Az egykori kicsiny település idővel gazdag királyi székhellyé vált, ahol a perzsa uralkodók lehetőséget adtak arra, hogy építészeik szabadon valósíthassák meg legmerészebb terveiket is. Ez annyira jól sikerült, hogy a XVI. században már a „neszf-e dzsáhan”, vagyis „a világ fele” állandó jelzővel illették a várost, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy ha Iszfahánt megnézted, akkor a fél világot láttad már! Félvilág-néző sétánkat a Szafavid-korban épült Csehel Szotun palotában kezdjük, amely egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épület. Innen egy parkon átvágva érjük el az Imám teret, amely a világ második legnagyobb tere. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a réz tálakat, kannákat. Miután kigyönyörködtük magunkat a tér látványában, meglátogatjuk a Lotfolláh Sejk mecsetet, valamint az Imám mecset hatalmas belső udvarát és kupoláját, ahol tizenkét visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. Az északi kapunál kezdődik a bazár, melyen átvágva elérjük a Péntek mecsetet: a számos építészeti stílust felvonultató épület a legnagyobb szentély Iránban. Megtekintjük a Mollabashi házat is, ahol bepillantást nyerhetünk a XIX. század eleji perzsa nemesi életkörülményekbe. Este szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Iszfahánnal: érdemes például elsétálnunk a fiatalok találkozóhelyének számító, híres Szioszepol hídhoz.
Szállás: szálloda (3-4 fős szobák).

2024. október 22., kedd — Sivatag, sóstó, Salamon, Sándor Reggeli után elhagyjuk „Perzsia gyöngyszemét”, s autóinkkal a főútról letérve Ghurtan faluba hajtunk, hogy bebarangoljuk a mára elhagyottá vált, ezeréves várat. Továbbutazva hamarosan egy klasszikus homoksivatagban, hatvan méter magas aranysárga dűnék között találjuk magunkat, melyek szinte a végtelenbe futnak. Megmászhatunk egy-két buckát (ez nem is olyan könnyű feladat!), mielőtt az 1800 éves Meybodba indulunk: a település központjában álló impozáns erődöt keressük fel, melyet a legenda szerint dzsinnek építettek, s hajdan a bibliai Salamon király birtokában állt... Továbbhaladva Jazdba, a zoroasztrizmus központjába utazunk, melynek épségben megmaradt óvárosa a világ egyik legöregebb városrésze, s 2017 óta az UNESCO Világörökségének része. Az esti órákban bejárjuk az agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorokat, megnézzük Nagy Sándor börtönét, a Tizenkét Imám jelképes sírját, s a Péntek mecsetet. Napunk zárásaként pedig egy háztetőn kialakított, mesés keleti hangulatú étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 23., szerda — Ismerkedés a zoroasztrizmussal és Kelet Jászberényével Elsőként az ősi zoroaszter vallás követőinek különleges temetőjébe, a Csend Tornyaihoz látogatunk el, majd megcsodálunk egy több ezer éve égő szent tűz köré épült zoroaszter templomot. Az Irán legmagasabb széltornyát is körülvevő Dowlat Abad kert bejárása után egy váratlan, magyar vonatkozású emlék következik: Jazd ugyanis nem véletlenül Jászberény testvérvárosa! Az irániak nagy tisztelettel gondolnak a jászokra, azokra az irániakra, akik tovább vándoroltak nyugat felé — ezt az élő kapcsolatot szimbolizálja a Lehel kürtjét megtestesítő emlékmű a város szívében. Megtekintjük a központban található, hatalmas Amir Csakmak Komplexumot és megismerkedünk az iráni tradicionális sportal, a Zurkhaneh-tel. Esti vacsoránkat egy családnál töltjük, ahol tradicionális zenével es táncal is kedveskednek nekünk.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2024. október 24., csütörtök — Pompás Perszepolisz páratlanul parádés palotái Ma hosszabb út vár ránk: Siráz felé vesszük az irányt, de útközben fantasztikus helyszíneket érintünk! Napunk első állomása Abarkuh városa, ahol egy közel 5000 éves ciprusfát veszünk szemügyre. Következőként Paszargadait fedezzük fel: megnézzük a birodalomalapító II. Kurus monumentális sírját és a hajdani főváros romjait. Ezután Naks-i-Rosztam hatalmas sziklafalánál folytatjuk a nézelődést: itt I. és II. Dárajavaus, valamint Khsajársá és I. Artakhsaszjá sírját nézhetjük meg magasan a sziklában kialakítva. Napunk utolsó, de legmonumentálisabb látnivalója a világhírű Perszepolisz. A Dárajavaus király által épített főváros romjai között sétálva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók, mielőtt Nagy Sándor lerombolta volna a birodalom központját, és felkapaszkodhatunk II. és III. Artakhsaszjá sírjához is. Este érkezünk Sirázba.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. október 25., péntek — „Szép ajkak édenkertje Siráz: ékszeresdoboz. S én: ékszerész.” (Háfiz) Siráz a költészet, a zene, a kultúra városa, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb központja volt. Napunkat a település határánál kezdjük: gyalogosan vágunk neki az Allah Akbar szurdok oldalának, hogy felérve csodás kilátásban gyönyörködhessünk: az egész város a lábaink alatt hever! Leereszkedve a kertek városának legkisebb, de legbájosabb díszkertjét, a Bagh-e Narandzsesztánt vesszük célba: a narancsfákkal övezett udvar közepén álló pavilon különlegesen ékes, s az emeleti szobákban érdekes módon kifejezetten európai tájakat, például alpesi falvakat is megfestettek! Ebéd után megkóstoljuk a világhírű sirázi fagylaltot, majd a várost elhagyva a Maharlu-tóhoz látogatunk. A Rózsaszín-tónak is nevezett, magas sótartalmú víztömeg nevét onnan kapta, hogy az algák „virágzásakor” a víz színe harsány rózsaszínűvé változik. A különleges jelenséget a vízállás, a hőmérséklet és a napfény erőssége is befolyásolja.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák).

2024. október 26., szombat — Minden, amit tegnap nem láttunk Sirázból Siráz még számos további látnivalót tartogat! Reggelit követően elsőként a Naszir ol-Molk mecsetet keressük fel, melynek színes üvegekkel borított imatermében a napsugarak pompás színjátéka mindenkit el fog varázsolni. Innen ellátogatunk az Eram kertbe, amely az Eram palotát veszi körbe és méltán nevezik Paradicsomkertnek. Ezt követően a híres iráni költő, Háfiz sírját nézzük meg, mely egyfajta zarándokhellyé vált az irániak körében: a sírt körülölelő virágos kertben megzenésített verseket hallgatva pihennek meg az ide érkezők — hozzánk hasonlóan. Városnézésünket a Sáh Cserág mauzóleummal zárjuk: ez az egyik legszentebb síita helyszín Iránban — híres tükörmozaikos díszítése pedig minden képzeletünket felülmúlja! (Fontos! A mecset kiemelt szakrális jellege miatt a belépési szabályok évről-évre változnak, így sajnos előfordulhat, hogy nem, vagy nem minden részére engednek be minket.) Innen pár lépés az ország talán legjobb, igazi, hamisítatlan keleti bazárja, ahol szabadprogram keretében bolyonghatunk az apró üzletek, átjárók és kicsiny utcácskák útvesztőjében, beszerezve közben minden szükséges (és kevésbé szükséges) ajándéktárgyat. Búcsúvacsoránk elköltése után összekészülődünk a hazaútra, s a késő esti órákban a repülőtérre utazunk.

2024. október 27., vasárnap — Irán(y) haza! Egy hajnali repülőgéppel megkezdjük hazautazásunkat. Átszállást követően várhatóan a déli órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Irán távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának Konzuli Szolgálata szerint Irán jelenleg „I. kategóriájú, utazásra nem javasolt” térség.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 55×40×20 cm, súlya maximum 8 kg lehet (a kint esetlegesen vásárolt szőnyegeket, egyéb tárgyakat hazafelé egy nagy, közös feladott poggyászban haza fogjuk tudni hozni)! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Az országba való belépéshez mindenkinek rendelkeznie kell az iráni hatóságok által előírt kötelező egészségügyi biztosítással, melynek költségeit a Részvételi díj tartalmazza. A biztosításról részletes tájékoztatót (angol nyelven) itt találsz. Higiénia: Minden szállásunkon lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B.

Elektromos áram Iránban többségében a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes magunkkal hoznunk!

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. Az iráni árszint alacsonyabb az itthon megszokottnál. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket az olcsó utcai kifőzdéktől kezdve az éttermeken át az óriási választékot felvonultató piacokig. Egy étteremben kb. 5-8 euróért, de utcai kifőzdékben már 2-3 euróért is étkezhetünk. Csapvíz fogyasztása nem javasolt, azonban számos helyen találunk tisztított és hűtött vizű közkutakat, így csak ritkán szükséges palackozott vizet vásárolnunk — kulacsot éppen ezért érdemes magunkkal hozni! Nagyon lényeges, hogy az iszlám előírása szerint nem vihetünk be Iránba és nem tarthatunk magunknál semmilyen disznóhúst tartalmazó ételt és semmilyen alkoholtartalmú italt!

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Irán vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Ebben az időszakban nappal 18-26°C közötti hőmérsékletre kell számítani. Csapadék nem várható, inkább az állandó napsütés és száraz levegő okozhat kellemetlenséget.

Kommunikáció Irán hivatalos nyelve a perzsa, az idegen nyelvek közül leginkább az angolt használhatjuk, ezt sokan beszélik valamilyen szinten. A lakott településeken és közelükben mindenhol van térerő, azonban Irán nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Az állami szabályozás miatt bizonyos portálok, applikációk nem használhatóak (indulás előtt VPN telepítése ajánlott). Időeltolódás: +1 óra 30 perc.

Kulturális sokk Irán muszlim ország és az öltözködésre vonatkozó szabályokat az oda érkező turistáknak nem csak illik tiszteletben tartani, de vannak az öltözködést szabályzó törvények, amelyeket kötelező betartani. A repülőből való kiszállás előtt fel kell öltözni az iráni öltözködési szabályok szerint mindkét nemnek! Öltözködés nőknek: A fejen kendőt kell viselni, mely teljesen eltakarja a hajat (az arc szabadon maradhat). A nadrágnak vagy szoknyának boka alá érőnek kell lennie, és zárt cipőt kell viselni zoknival vagy harisnyával. A felső ruházat is hosszú ujjú kell legyen, és nadrág viselése esetén a feneket is takarnia kell a nadrágon felül. A ruházat nem lehet szűk, testhezálló! Öltözködés férfiaknak: Mindig hosszú nadrágot kell hordani és vállat eltakaró ruházatot. Rövid ujjú póló és szandál férfiaknak megengedett.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 7 éjszakáján hostelekben és szállodákban alszunk (jellemzően 3-6 fős szobákban), további két éjszakát pedig repülőn utazással töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden szállásunkon kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Útlevél, törölköző, gyógyszerek, WC papír, zárt cipő, hosszú és zárt öltözet, melegebb ruházat, sapka napszúrás ellen, hölgyeknek fejkendő, napkrém, napszemüveg, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Irán a magyarországinál alacsonyabb szintű infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál jóval szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kötelező betartani! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécstől Teheránig és Siráztól Budapestig; Budapestről transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérre. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Iránon belül bérelt kisbusszal, valamint városi tömegközlekedéssel utazunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak meghívólevél, vízum és kötelező egészségügyi biztosítás birtokában utazhatnak be Iránba, melyek beszerzését irodánk intézi. A meghívólevél, vízum, kötelező biztosítás és az ügyintézés költségeit a Részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz a belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges, legalább egy üres oldalpárral. Az útlevélben lévő izraeli beutazásra utaló pecsét vagy bejegyzés a belépés megtagadását vonja maga után!

Valuta Irán hivatalos fizetőeszköze a riál (1 HUF = kb. 1200 IRR, erősen változó árfolyam!). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át riálra. Bankkártyás fizetésre, készpénzfelvételre sehol sincs lehetőség az országban, ezért mindenképpen legyen nálunk elegendő készpénz! Ajánlott költőpénz: kb. 150-200 euró (étkezésre és apróságokra — a tényleges összeg ezen az utunkon nagyban függ a szőnyegárusoknál tanúsított vérmérséklettől).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Udvardi Tamás
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×40×20 cm-es és max. 8 kg-os kézipoggyászt és hazafelé úton a közös feladott poggyászt az esetlegesen vásárolt szőnyegek számára; a Budapest — Bécs transzfert; az Iránon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és városi tömegközlekedéssel; 7 éjszaka szállást reggelivel hostelekben és szállodákban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a kötelező egészségügyi biztosítást; az iráni meghívólevél és vízum árát, valamint a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.08.15.
Előleg: 347.134 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.09.18.