Isztambul GasztroQaland

Isztambul GasztroQaland

kedvezményekkel akár:
311.492 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 329.815 Ft
26 éves kor alatt: 311.492 Ft
teljes részvételi díj:
366.461 Ft
mit tartalmaz?
2024.05.18. — 2024.05.22.

Isztambul GasztroQaland 2024.05.18. — 2024.05.22.

Elmerülés Konstantinápoly ízvilágában

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
A török gasztronómiát nem szükséges bemutatni: ki ne ismerné a cukorsziruptól ragacsos baklavát, a fűszeres dönert vagy éppen a savanykás ayrant. A török konyha azonban ennél jóval többről szól. Az Oszmán Birodalom egykori fővárosa évszázadokon keresztül gyűjtögette az ízletesebbnél ízletesebb ételek receptjeit, így mára Törökország legnagyobb városa elképesztően színes menüvel várja mindazokat, akik ízlelőbimbóik hívására jönnek ide. Túránk célja is ez, felfedezni Isztambul ismert és kevésbé ismert ízeit: jámbor dervisek útvonalát követve szultánok és pasák türbéi között, bazárok sikátoraiban sétálva kóstoljuk majd meg az itthonról is ismert ételek legautentikusabb változatait — és persze azokat is, amelyeket a körúti török étteremek étlapján nem találunk meg. Sőt, a túra végére még azt is megtanuljuk: mitől döner a döner és mitől kebab a kebab.
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. május 18., szombat — Előétel: Dolmabahçe palota és Galata-torony Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Isztambulba repülünk. A reptérről Beşiktaş negyedbe metrózunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Innen a Dolmabahçe palotába indulunk, útközben azonban megállunk Isztambul egyik leghíresebb döneresénél, ahol meg is kezdjük ismerkedésünket a török gasztronómiával. Miután kigyönyörködtük magunkat a Boszporusz partján álló palota hatalmas tárlatában, a város legforgalmasabb csomópontja — a Taksim tér — felé vesszük az irányt. A végeláthatatlan forgatagon átverekedve magunkat a Galata-toronyhoz sétálunk: a genovai kereskedők által a tizennegyedik században épített torony tetejéről páratlan panoráma tárul elénk. Napunk zárásaként a környék egyik ismert éttermét keressük fel, amelynek leginkább kebabjai és baklavái híresek. Első török vacsoránk elfogyasztása után visszakompozunk szállásunkhoz.
Szállás: hostel (6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után 4 éjszakát töltünk.

2024. május 19., vasárnap — Első fogás: Bursa, az Oszmán Birodalom és a döner hazája Kora reggel Eminönü kikötője felé vesszük az irányt, ahonnan komphajóval folytatjuk utunkat Törökország negyedik legnagyobb városába, Bursába. A történelmi óvárosba érve előszőr az Oszmán Birodalom alapítójának, Oszmán Gázinak türbéjét (síremlékét), majd az egykori Selyemút egyik utolsó állomásának számító Selyem bazárt keressük fel. Később a bursai Nagy Mecsetet csodáljuk meg, ahol a világon egyedülálló módon nem az épületen kívül, hanem azon belül, az imatér kellős közepén helyezkedik el a rituális mosakodásra használt török-kút. Ebédünket pedig hol máshol, mint a döner feltalálójának, Iskender Efendinek máig üzemelő éttermében fogyasztjuk el, ahol a világszerte népszerű étel lehető legautentikusabb verzióját kóstolhatjuk meg. Innen I. Mehmet szultán nyughelyéhez, a Zöld Türbéhez vezet utunk. A mauzóleum építésében a rettegett üzbég hadvezér, Timur Lenk mesterei is részt vettek, így nem véletlen a hasonlóság a Zöld Türbe és a híres szamarkandi Gur Emir mauzóleum között. Visszafelé átsétálunk a hangulatos kis boltjairól ismert oszmán kori Irgandi-hídon, majd Bursának búcsút intve visszakompozunk Isztambulba. Este a szállásunkhoz közeli étteremben közelebbi ismeretséget köthetünk a Fekete-tenger vidékéről származó pidével vagy éppen a Kelet-Anatóliából származó lahmadzsunnal.
Szállás: hostel (6 fős szobák).

2024. május 20., hétfő — Második fogás: dervisek, szultánok és fűszerek Bőséges török reggelink elfogyasztása után ismét kompra szállunk, s Isztambul egykori vallási életének központjába, Eyüpbe hajózunk, ahol a városnak egy teljesen más arcával ismerkedhetünk meg. Itt található ugyanis Mohamed próféta egyik társának, Eyüpnek türbéje, amely a mai napig fontos zarándokhely az egész muszlim világ számára. A konzervatív öltözéket viselő hatalmas tömegben sétálva mi is úgy érezhetjük, mintha visszautaztunk volna száz évet az időben. Innen a keresztény negyedbe, Balatba villamosozunk, ahol a világon egyedülálló módon, teljes egészében fémből felépített, bolgár ortodox Szent István templomot és a Görög Patriarchátust látogatjuk meg. Ezután a Fűszer-bazár tetején található Michelin-csillagos étterembe indulunk, ahol páratlan kilátás mellett élvezhetjük ebédünket. A finom falatok után a Fűszer-bazárban hömpölygő tömegen átvágva elindulunk Nagy Szulejmán szultán mecsetjéhez. Útközben megcsodáljuk az épségben maradt római vízvezetéket és Kemal Atatürk egyik kedvenc italát, a kölesből erjesztett bozát is megkóstoljuk. Felkeressük a kerengő derviseket is, akiknek híres rituáléja, a szemá, immáron évszázadok óta kápráztatja el a nyugati utazókat. Vacsorára kipróbáljuk a döner elődjét, a cağ kebabot.
Szállás: hostel (6 fős szobák).

2024. május 21., kedd — Harmadik fogás: a félsziget, amit egykor Bizáncnak hívtak Reggeli után az óvárosba indulunk, ahol elsőként a Topkapi-palota lenyűgöző gyűjteményét vesszük célba: a teljesség igénye nélkül középkori magyar kardokat, a szultánok egykori háremét, vagy éppen Mohamed próféta szakállának egy szálát is megcsodálhatjuk. A palotából kilépve az Hagia Sophiába indulunk, amely történelme folyamán volt már székesegyház, mecset és múzeum is — most pedig éppen egyszerre múzeum és mecset. Ebédre felkeressük a Lale Pudding Shopot, amely a ’70-es, ’80-as években az Isztambulból Kathmanduba utazó hippik találkozóhelye volt. Ezután a város alá ereszkedünk, a bizánciak által épített ciszternába, amely lenyűgöző látványának köszönhetően az Elsüllyedt Palota néven lett ismert. Visszatérve az utcaszintre felkeressük a Könyvbazárt, majd szabadprogram keretében merülhetünk el a Nagy Bazár kincsei között. Vacsoránkat egy autentikus kebabosnál költjük el, ahol akár olyan ínyencségekből is lehet csemegézni, mint a pisztáciás vagy éppen mákos kebab.
Szállás: hostel (6 fős szobák).

2024. május 22., szerda — Desszert: ázsiai oldal Kiadós török reggelink után a Hajózási Múzeum felé vesszük az irányt. Szultánok díszesen faragott bárkái és oszmán kori hadihajók elevenítik fel, milyen fontos tengeri nagyhatalom volt egykor Törökország. Innen komppal kelünk át az ázsiai oldalra, hogy felkeressük a város egyik emblematikus épületét, a Boszporusz egyik kicsiny szigetére épült Kiz Kulesi tornyot. Visszatérve Beşiktaşba elfogyasztjuk gasztrotúránk utolsó ebédjét egy autentikus oszmán kori ételeiről ismert helyen. Miután felvettük csomagjainkat a szálláson, a repülőtérre metrózunk. Várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk Debrecenbe.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Törökországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásunkon feltölthetjük. Egyszerű elosztót érdemes magunkkal hoznunk!

Étel, ital Utazásunk alatt minden étkezés előre kiválasztott helyen fog történni. A reggelik árát a Részvételi díj tartalmazza, ebédjeinket és vacsoráinkat különböző árfekvésű helyeken fogjuk elfogyasztani. A törökországi árszint hasonló az itthon megszokotthoz, egy étkezés egy átlagos étteremben kb. 8-10 euró. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk gyalogtúrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb városi sétákra kell számítani.

Időjárás Isztambulban ebben az időszakban nappal 20°C körüli hőmérsékletre kell számítani, éjszaka hűvösebb lehet.

Kommunikáció A hivatalos nyelv a török. Elsősorban a némettel vagy az angollal próbálkozhatunk, de alapvetően kevesen beszélnek idegen nyelveket. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Törökország nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +1 óra.

Kulturális sokk Törökország szekularizált muszlim ország, a vallási előírások és az öltözködési szokások Isztambulban és környékén nem szigorúak. Nyugodtan viselhető póló és rövidnadrág, nem elfogadott azonban a túlzottan nyitott és/vagy túlzottan rövid ruházat. Mecsetek és türbék látogatásakor hosszú öltözék, valamint a hölgyeknek fejkendő szükséges!

Létszám Minimum létszám: 10 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk összes éjszakáját egyszerű, többágyas, közös fürdőszobás hostelben töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, törölköző, zárt cipő, esőkabát/esernyő, papucs a szállásra, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Törökország a magyarországinál alacsonyabb szintű infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra, és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapest — Isztambul — Debrecen útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Debrecenből Budapest felé tartó utasainknak ajánljuk az esti Tokaj IC igénybevételét — de ennek árát a Részvételi díj nem tartalmazza. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Isztambulon belül helyi tömegközlekedési eszközöket és hajójáratokat veszünk igénybe.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Törökországba. Az okmánynak az országba való belépéstől számítva még legalább 180 napig érvényesnek kell lennie!

Valuta Törökország hivatalos fizetőeszköze a líra (1 TRY = kb. 12 HUF, erősen változó árfolyam!). Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, készpénz kivitele célszerű líra formájában. Javasolt költőpénz: kb. 4000 TRY (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Billay Gábor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza repülőjegyeket (Budapest — Isztambul — Debrecen útvonalon), a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; 4 éjszaka szállást hostelben; a reggeliket (három alkalommal hagyományos török reggelizőszalonban, egy alkalommal komphajón) és egy üdvözlő italt; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az isztambuli helyi közlekedést és hajózást; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.03.31.
Előleg: 146.461 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.04.18.