Izland: Nyugati-fjordok

Izland: Nyugati-fjordok

kedvezményekkel akár:
777.540 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 823.278 Ft
26 éves kor alatt: 777.540 Ft
teljes részvételi díj:
914.753 Ft
mit tartalmaz?
2024.07.31. — 2024.08.07.

Izland: Nyugati-fjordok 2024.07.31. — 2024.08.07.

Roadtrip kedvenc szigetországunk eldugottabb, vadabb oldalára

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Izland legjobban őrzött titka kétségtelenül az ország északnyugati csücske, a Nyugati-fjordok. Ha szeretnéd igazán kicsinek és jelentéktelennek érezni magadat a földünket formáló természeti erők mellet, akkor ez a te helyed! Mivel egy helyi mondás szerint az izlandi nyár általában július 28-tól augusztus 1-ig tart, ezt az időablakot kihasználva (najó, kicsit kibővítve) fedezzük fel Izland legelszigeteltebb, csak nyáron megközelíthető régióját. Míg a tömegek ellepik a déli-partot és az Aranykört, mi letérünk a járt utakról arra a helyre, ahol Izland drámai tájai elérik csúcspontjukat — és ahol a tömegturizmus eltűnik. Ez a környék a természeti kincsek és élővilág kimeríthetetlen tárháza: többszáz méter magas égbe meredő sziklafalak tele madárkolóniákkal, vöröshomokos tengerpartok, fenséges fátyolvízesések, eldugott hőforrások, végtelennek tűnő virágos rétek váltják egymást. Élménytúránk csúcspontja vitathatatlanul a Hornstrandir Természetvédelmi Terület, Európa egyik utolsó érintetlen vadona, ahol csak barátságos sarki rókák és a környező vizek lakói: bálnák és fókák szolgáltatnak társaságot.
8 nap (7 munkanap)maximum 16 fő
Lenyűgözött, ahogy napról napra megtapasztalhattam, mekkora erővel bír a természet és milyen csodálatos bolygón élünk!
Az egyik legkülönlegesebb ország, ahol valaha jártam! Pozitív értelemben nagyon szélsőséges: egyrészt, mintha néhol most alakulna ki az élet, másrészt nagyon fejlett és kulturált. Csodálatos, lenyűgöző és számos alkalommal lélegzetelállító volt, amit láttam! Klassz volt ennyire közel kerülni a természethez és eltávolodni a civilizációtól.
Izland egyszerre gyönyörű, vad és kiszámíthatatlan. Egy idő után már magamat untam, hogy állandóan csak azt mondogattam: „ez gyönyörű, ez mennyire szép” — de egyszerűen tényleg így van, Izlandon nem tudsz úgy körbenézni, hogy ne látnál valami csodát. Nagyon élveztem, ahogy teljesen idegen emberekből kialakult egy csapat, a közös ikonikus lazacos szendvicsek készítése, a sok kaland közben. Jó volt együtt nevetni és sok érdekes emberrel megismerkedni.
„Független” utazóként ritkán járok irodák útjaira, és sok fenntartásom van velük kapcsolatban, így erre az útra is így indultam el. Nagyon-nagyon kellemeset csalódtam, szuper volt a csapat már az első perctől kezdve, a kisebb surlódások ellenére is, ideális volt a túravezető, és a látnivalókat is kimaxoltuk. A független utazás mellett megtaláltam azt a formát, amire bármikor szívesen benevezek! Nagyon jó volt, köszönöm szépen!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

július 31. — Érkezés a tűz és jég országábaVárhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen járattal Izlandra repülünk. A keflavíki repülőtéren felvesszük bérelt járműveinket — valamint a vámmentes boltban érdemes vásárolnunk némi italt —, feltöltjük élelmiszerkészleteinket és a szállásunkra utazunk. Vacsora után az est hátralevő részét ismerkedéssel töltjük.
Szállás: kemping.

augusztus 01. — Izlandi felföld, „láva-vízesések” és Grabrók-kráterKorai reggeli és indulás után a Thingvallavatn, Izland legnagyobb természetes tavának környékét járjuk be, megnézzük a Thórufoss fátyolvízesését és egy kilátópontról a Nesjavellir-völgyben elterülő geotermikus erőművet is szemügyre vesszük, amit nem evilági mohás hegyek vesznek körül. Ezek után bevesszük magunkat a kietlen izlandi felföldre. Az egyik legismertebb felföldi úton, a Kaldidaluron keresztül közelítjük meg a Langjökull gleccsert, Izland második legnagyobb jégfolyóját, majd a többszáz kis vízesésből álló Hraunfossar és Barnafoss vízeséseket keressük fel. A délután folyamán körbejárjuk a Sturlureykir ménesbirtokot, ahol a helyi gejzírben sütött rozskenyér készítését is bemutatják nekünk — amit természetesen meg is kóstolhatunk. Továbbhaladva rövid sétát teszünk a 170 méter magas Grábrók vulkáni kráter peremén, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező lávamezőkre és a Hredhavatn-tó partján fekvő Bifröst Egyetemre. A kráter mellett található egy XIX. századi birkaszelektáló is, amit az izlandiak híres ünnepén, a réttir során szoktak használni, amikor is a nyárra a hegyekbe felküldött bárányokat begyűjtik: a gazdák kiválogatják és külön karámba terelik sajátjaikat. Szállásunkra menet még útba ejtjük a tejtermékeiről híres Erpsstaðir családi farmot, ahol lehetőségünk nyílik megkóstolni házi készítésű fagylaltjukat és az izlandiak túróra emlékeztető tradicionális ételét, a skyr-t. Este érkezünk szállásunkra, ahol kedvünk szerint megmártózhatunk a falu tengerpartján található termálmedencékben.
Szállás: kemping.

augusztus 02. — Elhagyatott hering-üzem és túra a Nyugati-Fjordok egyetlen gleccseréhezReggeli után bevesszük magunkat a Nyugati-fjordokba: kanyargós, juhnyájakkal súlyosbított földutakon, vízesésekkel szegélyezve utazunk Djúpavíkig, ami az egyik legészakibb, autóval is megközelíthető település. Itt meglátogatjuk az óriási, elhagyatott heringfeldolgozó üzemet. A gyár 1934-ben épült, elkészültekor ez volt Izland legnagyobb betonépülete — azonban a század közepére kiapadtak az itteni heringállományok, ezért 1954-ben bezárták a létesítményt és az egykori kisváros teljesen lakatlanná vált. Ma a településen egyetlen házaspár él, akik a gyár rozsdásodó épületében tartanak vezetéseket és szerveznek kulturális programokat. Megnézzük az Észak-Izland legismertebb vízesésével névrokon Godafosst, rövid sétát téve a hasadék partján, amibe ömlik. Továbbautózunk a Drangajökullhoz, Izland legészakibb gleccseréhez. Kaldalónnál, vagyis a „hideg lagúnánál” hagyjuk járműveinket, aminek színe a beleömlő sebes gleccserfolyó és tengervíz találkozása miatt a szürke és az élénkkék között váltakozik. A Mórilla gleccserfolyót követve pár órás túrára indulunk a gleccser lábához: útközben számtalan vízesés mellett haladunk el és kisebb patakokon is átkelünk. Este érkezünk kempingünkhöz, ahol a pajtából hangulatos trópusi üvegházzá alakított épület medencéiben és a külső természetes hőforrásban pihenhetjük ki a nap fáradalmait.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv 12 km; szint: fel 150 m, le 150 m.

augusztus 03. — A világ peremén: Hornstrandir, Európa utolsó érintetlen vadonaHajnalban kelünk, hogy elérjük Ísafjördurból induló hajónkat. Utunk oda vezet, ahol egyáltalán nincsenek is utak: a teljesen lakatlan Hornstrandir természetvédelmi területre. Ez a terület kizárólag nyáron és csakis hajóval megközelíthető. Lakói főként barátságos sarki rókák, Izland egyetlen őshonos emlős állatai és az itt fészkelő tengerparti madárkolóniák. Ha szerencsénk van, útközben bálnákat és fókákat is láthatunk hajónk mellett felbukkanni. A Dögunafell-hegy mentén felkapaszkodva, majd annak gerincén átkelve érkezünk meg a festői környezetben elhelyezkedő Hornbjargsviti világítótoronyhoz, ahol matracszállásunk vár ránk. Csomagjainktól megszabadulva, délután szabadprogram keretében fedezhetjük fel a környéket, mely olyan érzést kelt, mintha mi lennénk az első túrázók, akik erre a még érintetlen vidékre tévedtünk! Emberi tevékenységnek nyoma sincs: itt a szikláról tengerbe ömlő vízesések és a pazar panoráma az úr!
Szállás: matracszállás (6-12 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 6 km; szint: fel 300 m, le 300 m.

augusztus 04. — Túránk csúcsa, nem csak magasságban: Hornbjarg és KálfatindurEzen a napon a tarajos, hullámszerűen a szárazföld felé lejtő híres félszigetre túrázunk, melynek szarv-alakja a régió nevét adta. Meghódítjuk legikonikusabb csúcsát, a Káflatindurt. A többszáz méteres sziklafalak tetejére kifeküdve gyönyörködhetünk a fenomenális kilátásban és az itt fészkelő többmillió nyüzsgő madárban. A félsziget legészakibb pontján, a Hornbjarg-sziklán pedig igazán a világ végén érezhetjük magunkat a végtelen óceánt nézve, mindössze egyetlen kilométerre az Északi sarkkörtől! Késő délután érkezünk vissza hajónkkal a Nyugati-fjordok fővárosának is nevezett Ísafjördurba, amit szabadprogram keretében fedezünk fel. A város a XVI. század folyamán fontos kereskedelmi- és halászközponttá vált, óvárosában ma is megfigyelhetőek a történelmi épületek. Sétát tehetünk hangulatos utcácskáin, kipróbálhatjuk elegáns kávézóit, híres pékségét — és feltöltjük megcsappant élelmiszerkészleteinket is.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv 12 km; szint: fel 550 m, le 550 m.

augusztus 05. — Tündérmesébe illő Dynjandi és a rejtett Valagil-vízesésekReggel útnak indulva először a szurdokban bujkáló Valagil-vízesést közelítjük meg egy rövid túrával. Ezután a Bolafjall-hegyen található azonos nevű radarállomáshoz kapaszkodunk fel járműveinkkel, ahonnan szép kilátás nyílik a környező fjordokra. Továbbhaladva Bolungarvíkben megnézzük az Ósvőr Tengerészeti Múzeum néven ismert XVIII. századi halásztelep másolatát. Következő állomásunk a csendes Önundarfjörður-fjordba nyúló móló és annak mélyzöld fűcsomókkal, aranysárga homokdűnékkel tarkított partja. A késő délutáni órákban érünk el túránk másik csúcspontjához. A Nyugati-fjordok szívében megközelítjük a fátyolszerűen elterülő, fenséges Dynjandi-vízesést. Az izlandi dynjandi kifejezés mennydörgőt vagy zengőt jelent, ami értelmet is nyer, amikor közvetlen közelébe merészkedünk a 100 méter magas zuhatagnak és arcunkon érezzük a páráját! Maga a vízesés is sok lépcsőből áll, de rövid sétánk során még több, kisebb zuhatag mellett is elhaladunk. Miután kigyönyörködtük magunkat, szállásunkra utazunk, ám napunknak még nincs vége: ellátogatunk egy közeli termálvizes fürdőhelyre. Miközben áztatjuk magunkat a 36°C és 46°C közötti medencék egyikében, csodálhatjuk az alattunk elterülő fjordot és a felénk magasodó hegyeket.
Szállás: kemping.
Gyalogtúra: táv 4 km; szint: fel 50 m, le 50 m.

augusztus 06. — Izland legnyugatabbi pontja és egy vöröshomokos tengerpartSátorbontás után rövid megállót teszünk a Garðar BA64 néven ismert bálnavadászhajó roncsánál: ez Izland legöregebb acélhajója. A Titanic tragédiájának évében vízre bocsátott hajó tulajdonosok seregét szolgálta ki, majd több évtizednyi hűséges szolgálat után végül 1981-ben zátonyra futtatták a Skápadalur-völgyben, ahol azóta is rozsdáll. Pár órás földutakon autózás után érünk el Izland legnyugatibb pontjához, a tekintélyes Látrabjarg-sziklához. A 14 kilométer hosszú, csúcsánál 440 méter magas sziklafal egyedülálló vonulatot alkot a part mentén, különleges földrajzi formációival és lenyűgöző kilátással a végtelen Atlanti-óceánra. Rövid sétát teszünk a csiviteléstől hangos sziklafal peremén, ami Európa legnagyobb madárkolóniájának ad otthont: becslések szerint több mint ötmillió szárnyas költőhelye. A világon itt figyelhetjük meg legnagyobb számban Izland nem hivatalos nemzeti állatait, a lundákat. Ezek a bohókás madarak könnyen felismerhetőek élénk színű csőrükről — ami miatt fekete-fehér mintázatukkal kiegészülve a tenger bohócai néven is emlegetik őket —, dülöngélő járásukról és kíváncsi egyéniségükről, aminek köszönhetően közvetlen közelről is szemügyre vehetjük őket. Ezután a Rauðisandur, vagyis szó szerint „vörös homokos” tengerpart felé vesszük utunkat. Izland legtöbb fekete színű partszakaszával ellentétben a Nyugati-fjordokban gyakoriak az arany- vagy narancssárga színűek, amit az őket fedő összetört fésűkagylók színeznek meg. Az így kapott szín az időjárás függvényében változhat, egyes napokon akár rózsaszín színben is pompázhat, verőfényes napsütésben pedig mintha az egész part szikrázna. Késő délután magunk mögött hagyjuk a Nyugati-fjordokat: komppal kelünk át Flatey szigetének érintésével Stykkisholmur városába, ahol egy helyi étteremben elköltjük búcsúvacsoránkat.
Szállás: kemping.

augusztus 07. — Glymur, Izland egykor legmagasabb vízeséseKorai kelés után a Glymur-vízeséshez utazunk. A 198 méter magasból egy kanyonba lezúduló grandiózus vízesés a második legmagasabb a szigeten. Ezt a címet is csak 2007 óta viseli, amikor is a Morsárjökull-gleccser olvadni kezdett és az így létrejövő Morsárfoss letaszította addigi pozíciójából a maga 228 méterével. Ösvényünk némi emelkedés után a Thvottahellir-barlangon vezet keresztül, majd a vízesést is tápláló Botnsá-folyó felett pallón átkelve jutunk előre a kanyon oldalában. Minél magasabbra érünk, annál lélegzetelállítóbb kilátás nyílik az alattunk elterülő szurdokra és a környező hegyekre, mígnem elérjük a vízesés tetejét. Jó idő esetén a folyón ismét átkelve, a hasadék másik oldalán leereszkedve érünk vissza a parkolóba. Innen már közvetlenül a repülőtérre utazunk, megválunk bérelt járműveinktől és búcsút intünk szeretett szigetünknek. Közvetlen járatunkkal várhatóan a késő esti órákban érkezünk Budapestre.
Gyalogtúra: táv 6 km; szint: fel 350 m, le 350 m.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Izland távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a vulkánok aktivitása, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezetők útmutatásának követése. A túravezetők igen indokolt esetben fenntartják a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban természetesen választható.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40×30×20 cm-es kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Bérelt járműveink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska vagy a hátizsák; a keményfedeles bőrönd nem jó választás. Hornstrandirban egy éjszakára (két napra) elegendő felszerelésünket és élelmünket gyalogszerrel magunkkal kell vinnünk, ehhez érdemes megfelelő túrahátizsákot hozni. Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a járművekben és a szállásokon!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából igen fejlett az ország; jó a gyógyszerellátottság is. Izlandon érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A túra során minden nap lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Izlandon a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait a kempingekben rendszerint feltölthetjük — ezzel együtt powerbanket és egy egyszerű elosztót érdemes magunkkal hozni!

Étel, ital Kempingjeinkben minden reggel és este közösen készítünk (meleg) ételeket, melyek költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Táborhelyeinken egy egyszerű konyha eszközei rendelkezésünkre állnak (hűtő, gáztűzhely, edények és célszerszámok, tányérok, evőeszközök); azonban bögréről és kulacsról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ebédre piknik jelleggel hideg élelmiszert fogyaszthatunk, ehhez rendszeresen szánunk időt vásárlásra helyi élelmiszerboltokban. Utolsó este Stykkisholmurban étteremben tervezünk vacsorázni. Az ebédek és az éttermi fogyasztás költségeit a Részvételi díj nem tartalmazza. Magyarországról érdemes némi tartós hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk. Az izlandi árszint magasabb az itthon megszokottnál (kb. 150-200%; alkoholtartalmú italok esetén még több). Fontos megjegyezni, hogy Izlandon a fővárosi régió kivételével alig találunk élelmiszerboltokat, éppen ezért alaposan és átgondoltan előre kell vásárolnunk. A túravezető természetesen minden vásárlás során tájékoztatást fog adni a következő napok lehetőségeiről. Alkohol csak az állami szeszbolt-hálózatban (Vínbudin) kapható, így alkoholvásárlásra a legjobb lehetőség érkezéskor, a repülőtéri vámmentes boltban kínálkozik. Izlandon a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk legnagyobb túrája a Kálfatindur csúcsára vezet, mely elsősorban a szokatlan, néhol ösvény nélküli terep miatt mondható nehezebbnek. Emellett további négy túrát tartalmaz programunk. A gyaloglások nem túlságosan hosszúak, sokkal inkább a sziklás, kitett terep miatt lehet fárasztó egy-egy túra — éppen ezért elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség. A kirándulásokat nehezítheti az Izlandon nyáron is könnyen barátságtalanná váló időjárás. Ezért mindenképpen jó minőségű felszereléssel érdemes útnak indulni, hogy az esetleges rossz időt is könnyen viseljük. Figyelembe kell vennünk, hogy sokszor nedves, csúszós terepen járunk, ezért lényeges a vízálló túrabakancs. Hornstrandirban mindkét túránkon magunkkal kell vinnünk kétnapi felszerelésünket (sátor és derékalj ide nem szükséges, hiszen az éjszakát menedékházban, matracszálláson töltjük).

Időjárás Egy régi mondás szerint, ha Izlandon jársz és nem tetszik az időjárás, csak várj néhány percet és minden megváltozik... Valóban, a magas földrajzi szélesség miatt az időjárás sokkal hűvösebb és változékonyabb a Magyarországon megszokottnál. Gyakori a ragyogó napsütés és a borongós, esős idő váltakozása. Percek alatt változhat az időjárás, gyorsan kialakulhat köd, eső. De amilyen hirtelen elromlott az idő, ugyanolyan gyorsan ki is derülhet! Nappal +10°C és +15°C közötti, éjszaka +5°C és +10°C közötti átlaghőmérséklettel számolhatunk — készülnünk kell azonban extrém szeles, esős időre is.

Kommunikáció Izland hivatalos nyelve az izlandi, de az angolt szinte mindenhol gond nélkül használhatjuk. Izland része a szabályozott roaming díjszabásnak, azonban a településektől távol eső vidékeken sokszor nincs térerő. Időeltolódás: -2 óra.

Létszám Minimum létszám: 10 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Élménytúránk éjszakáinak döntő többségét kempingekben töltjük saját sátrainkban. Minden kempingünk rendelkezik vizesblokkal, ahol általában vízöblítéses WC, mosakodási- és mosogatási-, valamint ivóvíztöltési lehetőség áll rendelkezésünkre, illetve több esetben van lehetőség ruhamosásra és -szárításra is (ennek költsége jellemzően 600-800 ISK). Egy kivétellel mindenhol igénybe tudunk venni meleg vizes zuhanykabinokat (jellemzően extra költség nélkül, néhol kb. 400 ISK ellenében). Járműveinkkel rendszerint közvetlenül sátorhelyeinknél parkolhatunk. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség). Egy éjszakát menedékházban matracszálláson töltünk: előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, legalább +5°C-ig komfortos háromévszakos hálózsák, derékalj, kispárna, erős és szélálló sátor (nem kidobós!), bicska, fém bögre, kulacs, saját gyógyszerek, tisztasági csomag, fejlámpa, fürdőruha, törölköző, papucs, túrabakancs, szandál, meleg vízhatlan és szélálló öltözet, esőkabát, füldugó, kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, hátizsák a napi programokhoz és a hornstrandiri kétnapos túrához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Keflavík — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Izlandon belül bérelt autókkal vagy kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú járműveket kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Izlandra.

Valuta Izland hivatalos fizetőeszköze az izlandi korona (1 ISK = kb. 2,5 HUF), ám sehol sem használnak készpénzt, valutaváltásra sincs lehetőség, így mindenképpen bankkártyát hozzunk magunkkal! A magyarországi kibocsátású bankkártyák gond nélkül használhatók.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Lotz Patrik
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a helyi közlekedést bérelt járművekkel (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és hajóval; 6 éjszaka szállást kempingekben saját sátrainkban és 1 éjszakát menedékházban matracszálláson; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a közösen készített vacsorákat és reggeliket valamint egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!