Jordánia

Jordánia

Jordánia 2022

A Közel-Kelet ékköve

felveszem a bakancslistámra!
Jordánia — a béke szigete egy konfliktuszónában — évszázadok óta kápráztatja el látogatóit történelmi emlékhelyeivel, szemrevaló városkáival és lélegzetelállító természeti értékeivel. Látogass el a Wadi Rumhoz naplementekor, és hagyd, hogy ugyanúgy elvarázsoljon a vörös sziklákkal tűzdelt homoktenger, mint annak idején Arábiai Lawrence-t! Mártózz meg a Holt-tengerben, és éld át a súlytalanság élményét! Látogass el Petra romvárosához, és tapasztald meg, milyen volt a Nabateus Királyság annak minden pompájával! Feszegesd határaidat egy canyoning túrával miközben a föléd magasodó meredek sziklafalakon évezredek természetformáló erejét láthatod testközelből! S nem utolsó sorban: élvezd a hamisítatlan közel-keleti vendégszeretetet! Egyszóval gyere el Jordániába, és szíved egy darabját hagyd ott örökre...!
4 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 11.Várhatóan a délutáni órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan néhány órás repülőúttal Jordánia fővárosába: Ammánba érkezünk. Felvesszük bérelt autóinkat, a városközpontba hajtunk, s miután elköltöttük első helyi vacsoránkat, szabadprogram keretében bolyongunk az esti forgatagban — de akár rágyújthatunk egy vízipipára is! Szállás: egyszerű hotel.

jún. 12.Reggelit követően dél felé vesszük az irányt: kisebb falvakon keresztül, hegyes-völgyes, szerpentines utakon utazunk időnként meg-megállva, hogy az elénk táruló lenyűgöző panorámát megfelelően ki tudjuk élvezni. Nem kevésbé lélegzetelállító úticélunk: a Holt-tenger, melynek sótartalma tízszer magasabb, mint az átlagos tengervízé (eléri a 35 százalékot!), vízszintje pedig 430 m-rel fekszik az általános tengerszint alatt — ezzel bolygónk legmélyebb felszíni pontja. Az extrém sótartalom miatt úszásról szó sem lehet, mivel az embert lényegében kiveti magából a víz — ami semmihez sem fogható érzés! Vizes kalandjaink itt nem érnek véget: hogyan is tapasztalhatnánk meg jobban az anyatermészet elképesztő erejét, mint egy canyoning-túrával a Wadi Mujib fölénk tornyosuló sziklái között? A szurdokban csobogó patak pont annyira gyors folyású, hogy kellő adrenalinlöketet adjon, de előképzettség nélkül is végigmehessünk rajta. Eleinte térdig érő vízben gázolunk, majd helyenként röviden úszva vagy kötelek segítségével haladunk előre, míg el nem érünk egy vízesésig, ahonnan mentőmellényeink segítségével visszacsorgunk kiindulási helyünkre. Miután megszárítkoztunk, a sárgás-vöröses sziklák között megbújó Vádi Músza faluba hajtunk. Szállás: hostel.

jún. 13.Kora hajnalban kelünk, hogy még a nagy tömeget elkerülve, az elsők között pillanthassuk meg a világ 7 új csodájának egyikét, az UNESCO Világörökségi lista büszke tagját, az arab kultúra sokáig elfeledett gyöngyszemét: Petra többezer éves romvárosát. Ahogy Indiana Jones nyomdokaiban haladunk egyre beljebb a szurdokvölgyben, érezzük, hogy valami egészen rendkívüli dolog felé közelítünk! A kép, amikor először megpillantjuk a kincstár épületét, egészen biztosan örökre emlékezetünkbe vésődik. Hagyjuk, hogy kicsit elvesszünk a megannyi sziklába vájt épület között, engedjük szabadjára képzeletünket, és érezzük át a kövekből szinte felénk áradó évezredeket! Mikor érzékeink már túlcsordultak, tovább indulunk, hogy a Vörös-tenger partján fekvő Akaba egyik strandján emésszük meg a látottakat. Érdemes azonban itt is nyitott szemmel járnunk-úsznunk, hiszen a parttól nem messze több meglepő tereptárgyat találhatunk a vízben: tankot, repülőt, hajóroncsot, melyeket búvárszemüveggel és pipával bárki felfedezhet. Ha eddig még nem léptünk ki a komfortzónánkból, majd most, hiszen naplemente előtt magunk mögött hagyjuk a civilizációt, és a Wadi Rumhoz hajtunk: itt testközelből megtapasztalhatjuk, mit is jelent az, hogy sivatag! Először terepjárókkal fedezzük fel a végeláthatatlan homokból kiemelkedő, szél által formált sziklaképződményeket, majd naplementekor egy magaslatról a távolba révedve adunk hálát, hogy ezt a csodát átélhetjük. Nem is akarjuk elengedni ezt a helyet, így az éjszakát egy beduin táborban töltjük, ahol autentikus vacsora után telepített sátrakban, vagy — igény szerint — akár a szabadban, sokmillió csillag alatt hajtjuk álomra fejünket. Szállás: telepített sátrakban.

jún. 14.Kedves helyi vendéglátóink által készített reggelink elfogyasztása után búcsút intünk a sivatagnak, és hosszú autózást követően ismét Ammánba érkezünk. Andalgunk a főváros fölé magasodó citadella ókori romjai között, letekintünk a rómaiak által épített színházra, majd szabadprogram keretében a híres Szivárvány utcában teázunk-kávézunk, vagy az óváros bazárjaiban alkudozunk. Búcsúvacsoránkat követően a repülőtérre utazunk, elbúcsúzunk az arab világtól, és visszarepülünk Magyarországra. Előreláthatólag éjféltájt érünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz,, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A sivatagban töltött éjszakán kívül minden este lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Jordániában többségében a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, de előfordul a brit szabvány is („type-G plug”). Eszközeink akkumulátorait szállásaink többségén feltölthetjük.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Magyarországról csak némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) érdemes magunkkal vinnünk. A bolti élelmiszerek ára magasabb a Magyarországon megszokottnál; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 10-12 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Jordánia vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Júniusban az általunk meglátogatott helyszínek többségén nappal 30°C körüli hőmérsékletre számíthatunk, éjszaka azonban ennél jelentősen hűvösebb van. Esőre nem kell készülnünk.

Kommunikáció Jordánia hivatalos nyelve az arab, idegen nyelvek közül leginkább az angolt használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Jordánia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +1 óra.

Kulturális sokk Jordánia iszlám ország, de a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, a városokban akár rövidnadrág is, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges. Nagymértékű megkülönböztetés nők és férfiak között ma már nem jellemző az országban, legfeljebb a vidéki területeken.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk három éjszakáján egyszerű szállodában, hostelben és telepített sátrakban alszunk. Jordánia szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, szandál, meleg öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, fürdőruha, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Marokkó a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Ammán — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Jordánián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok részére a Jordániába való belépéshez vízum szükséges, melyet a határon szerzünk be. A vízum és az ügyintézés költségeit a Részvételi díj tartalmazza. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és rendelkezésre kell állnia benne egy szabad oldalpárnak.

Valuta Jordánia hivatalos fizetőeszköze a dinár (1 JOD = kb. 450 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át dinárra. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz:kb. 100-120 EUR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Fleischer Áron
Turú Márton
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Jordánián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és városi tömegközlekedéssel; 3 éjszaka szállást; a program szerinti belépőjegyeket; a jordán vízum költségeit; egy reggelit és egy vacsorát; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!