Jordánia

Jordánia

kedvezményekkel akár:
375.799 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 397.905 Ft
26 éves kor alatt: 375.799 Ft
teljes részvételi díj:
442.117 Ft
mit tartalmaz?
2024.09.30. — 2024.10.04.

Jordánia 2024.09.30. — 2024.10.04.

A Közel-Kelet ékköve

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Jordánia — a béke szigete egy konfliktuszónában — évszázadok óta kápráztatja el látogatóit történelmi emlékhelyeivel és lélegzetelállító természeti értékeivel. Látogass el a Wadi Rum sivatagba, és hagyd, hogy ugyanúgy elvarázsoljon a sziklaormokkal és kanyonokkal tűzdelt végtelen homoktenger, mint annak idején Arábiai Lawrence-t! Találd magad az Arrakis bolygó vagy éppen a Mars vörös, nem e világi lankáin! Mártózz meg a Holt-tengerben, és éld át a súlytalanság élményét! Látogass el Petra romvárosához, és tapasztald meg, milyen volt a Nabateus Királyság annak minden pompájával! Feszegesd határaidat egy canyoning túrával miközben a föléd magasodó meredek sziklafalakon évezredek természetformáló erejét láthatod testközelből! S nem utolsó sorban: élvezd a hamisítatlan közel-keleti vendégszeretetet! Egyszóval gyere el Jordániába, és szíved egy darabját hagyd ott örökre...!
Garantált indulás!
Legek túrája: legtöbb látnivaló, legjobb kaland, legtöbb élmény négy napba sűrítve. Köszönet érte!
Már az első nap annyi élményt adott, hogy már amiatt megérte eljönni. Gyönyörű, különleges tájak és izgalmas kalandok!
Magam is meglepődtem, hogy nem a „nevezetesebb”, hanem az izgalmasabb célpontok kerültek nálam az első helyre. Elfáradva, élményekben bőségesen gazdagon térünk újból haza.
Nagyon jó szervezettség, sok jó élményt nyújtó program, tele meglepetésekkel. A túravezetők mindent megtesznek, hogy jól érezzük magunkat.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2024. szeptember 30., hétfő — Vörös-tenger és sivatagi kalandozások Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan néhány órás repülőúttal Ammánba repülünk. A kora délelőtti órákban landolunk, felvesszük bérelt autóinkat, és helyi idegenvezetőnk társaságában — aki végig kísérni fog minket — az ország déli része felé indulunk. Kora délután érkezünk a Vörös-tenger partjára, ahol Akaba egyik strandján pihenjük ki az utazás fáradalmait. Érdemes azonban itt is nyitott szemmel járnunk-úsznunk, hiszen a parttól nem messze több meglepő tereptárgyat találhatunk a vízben: tankot, repülőt, hajóroncsot, melyeket búvárszemüveggel és pipával bárki felfedezhet. Ezt követően túránk egyik fénypontjához, a Wadi Rum sivataghoz hajtunk. Terepjárókkal jutunk el a dűnék között elhelyezkedő szállásunkhoz, ahonnan lepakolást követően gyalogosan indulunk el felfedezni a környező homokkő-hegyeket és kanyonokat, majd egy magaslatról csodálhatjuk, ahogy a nap utolsó sugaraival vörösre festi a már amúgy is tűzszínű sziklákat. Nem is akarunk elmenni innen, így az éjszakát egy beduin táborban töltjük, ahol hagyományos beduin vacsora után, telepített sátrakban vagy — igény szerint — akár a szabadban, a fényszennyezettség hiánya következtében látható sokmillió csillag alatt hajtjuk álomra fejünket.
Szállás: telepített sátrak (2-4 fős szobák).

2024. október 01., kedd — „Gyönyörű az Arrakis, mikor alcsonyan jár a nap” Kedves helyi vendéglátóink által készített reggelink elfogyasztása után a Wadi Rum felfedezésére indulunk. Terepjárókkal járjuk be a végeláthatatlan homokból kiemelkedő, szél által formált sziklaképződményeket, sziklahidakat. Számtalan híres film helyszínén találjuk magunkat: itt forgatták a Dűne, a Mentőexpedíció, az Arábiai Lawrence, az Aladdin, a Star Wars: Skywalker kora, és sok más, idegen bolygón játszódó film jeleneteit is. Nem meglepő, hogy ezt a helyszínt választották: az élénk vörös dűnék és a monumentális homokkő sziklák lenyűgöző, földöntúli hátteret biztosítanak. A vállalkozó kedvűeknek lesz lehetősége kipróbálni a snowboardozás sivatagi változatát, a sandboardozást is. A késő délutáni órákban indulunk tovább Vádi Múszába, ahol az éjszakát töltjük.
Szállás: hostel (3-5 fős szobák).

2024. október 02., szerda — A nabateusok kőbe vájt kincse Hajnalban kelünk, hogy még a nagy tömeget elkerülve, az elsők között pillanthassuk meg a világ 7 új csodájának egyikét, az UNESCO Világörökségi lista büszke tagját, az arab kultúra sokáig elfeledett gyöngyszemét: Petra többezer éves romvárosát. Indiana Jones nyomdokaiban haladva érünk egyre beljebb a szurdokvölgyben, mígnem feltárul előttünk a kincstár épületének ikonikus képe. Hagyjuk, hogy kicsit elvesszünk a megannyi sziklába vájt épület között, engedjük szabadjára képzeletünket, s érezzük át a kövekből szinte felénk áradó évezredeket! Mikor érzékeink már túlcsordultak, tovább indulunk, és kisebb falvakon, hegyen-völgyön keresztül Al-Karakba látogatunk, ahol az 1140-es években épült, a Szentföldön létesített legnagyobb, Kerak nevű erődöt csodáljuk meg a lemenő nap fényében.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. október 03., csütörtök — A választott nép nyomában Reggeli úticélunk a Holt-tenger, melynek sótartalma tízszer magasabb, mint az átlagos tengervízé (eléri a 35 százalékot!), vízszintje pedig 430 m-rel fekszik az általános tengerszint alatt — ezzel bolygónk legmélyebb felszíni pontja. Az extrém sótartalom miatt úszásról szó sem lehet, mivel az embert lényegében kiveti magából a víz — ami semmihez sem fogható érzés! Vizes kalandjaink itt nem érnek véget: canyoning-túrára indulunk a Wadi Mujib fölénk tornyosuló sziklái közé. A Biblia tanúsága szerint Mózes ezen keresztül vezette be a zsidókat az Ígéret földjére. A szurdokban csobogó patak pont annyira gyors folyású, hogy kellő adrenalinlöketet adjon, de előképzettség nélkül is végigmehessünk rajta. Eleinte térdig érő vízben gázolunk, majd helyenként röviden úszva vagy kötelek segítségével haladunk előre, míg el nem érünk egy vízesésig, ahonnan mentőmellényeink segítségével visszacsorgunk kiindulási helyünkre. Miután megszáradtunk, elhagyva a Holt-tenger partját a Jordán folyó azon pontját látogatjuk meg, amelyet ma Jézus megkeresztelkedésének eredeti helyszíneként tartanak számon, és már a bizánci kor óta fontos zarándokhely. Utazásunk utolsó állomása Jordánia fővárosa, Ammán. Bejárjuk a város fölé magasodó citadella ókori romjait, letekintünk a rómaiak által épített színházra, majd szabadprogram keretében a híres Szivárvány utcában teázunk-kávézunk, vacsorázunk.
Szállás: hostel (3-4 fős szobák).

2024. október 04., péntek — Búcsú a Közel-Kelet királyságától Reggel búcsút intünk szeretett országunknak, és közvetlen járattal Budapestre repülünk, ahová előreláthatólag a koradélutáni órákban érkezünk meg.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Szállásainkon minden este lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Jordániában többségében a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, de előfordul a brit szabvány is („type-G plug”). Szállásaink többségén lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, de a biztonság kedvéért érdemes autóstöltőt és powerbank-et magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket, valamint egy vacsorát és egy ebédet a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A jordániai árszint némileg alacsonyabb a Magyarországon megszokottnál, egy alsó-középkategóriás étteremben kb. 10-12 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Jordánia vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk komolyabb gyalogtúrát nem tartalmaz, hosszabb sétákra kell számítani, amit a meleg időjárás nehezíthet. Petrában eltöltött napunk során nagyobb területet fogunk besétálni, ami fakultatívan lerövidíthető. A canyoning-túra 3 km hosszú, előképzettség nélkül is teljesíthető, visszafordulási lehetőség is van.

Időjárás Élménytúránk időpontjában a meglátogatott helyszínek többségén nappal 25°C körüli hőmérsékletre számíthatunk, éjszakára azonban jelentősen lehűl az idő. Csapadékkal nem kell számolnunk.

Kommunikáció Jordánia hivatalos nyelve az arab, idegen nyelvek közül leginkább az angolt használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Jordánia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +1 óra.

Kulturális sokk Jordánia muszlim ország, de a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, a városokban akár rövidnadrág is, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges. Nagymértékű megkülönböztetés nők és férfiak között ma már nem jellemző az országban, legfeljebb a vidéki területeken.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk három éjszakáján hostelekben és telepített sátrakban alszunk, két éjszakát pedig repülőgépen utazással töltünk. Jordánia szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak és nem minden esetben tiszták, ezért könnyű nyári hálózsákot ajánlott magunkkal hozni. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Minden szállásunkon rendelkezésünkre áll meleg vizes zuhanyzási lehetőség és vízöblítéses WC.

Szükséges felszerelés Útlevél, törölköző, nyári hálózsák, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő, erős túraszandál (melyet a canyoning során is tudsz használni), meleg öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, fürdőruha, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Jordánia a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel! Magyar túravezetőnk mellett helyi idegenvezető is kíséri csoportunkat.

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Ammán — Bécs útvonalon. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Jordánián belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk. Bécsből transzferbusszal utazunk vissza Budapestre.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Jordániába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Valuta Jordánia hivatalos fizetőeszköze a dinár (1 JOD = kb. 515 HUF). Készpénz kivitele javasolt amerikai dollár vagy euró formájában, melyet a repülőtéren válthatunk át a hivatalos valutára. Bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: 80-120 EUR (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Turú Márton
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Jordánián belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és a Wadi Rum sivatagban terepjáróval; 3 éjszaka szállást hostelekben és telepített sátrakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; a jordán vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; három reggelit, egy ebédet és egy vacsorát; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.06.16.
Előleg: 172.117 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.08.31.