Kander100

Kander100

Kander100 2023

Dzsembori az Alpok szívében!

Aktív ECSET státusszal (vagy 26 év alatt) a részvételi díj: 455.865 Ft

Indulás: júl. 26. este Budapestről, visszaérkezés: aug. 09. reggel.

felveszem a bakancslistámra!

Kedves Cserkésztestvérem! A kanderstegi cserkészközpont idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját. Kinevezett magyarországi nagykövetükként már régóta készülök erre az évre: színes programok sokasága vár, s nyáron nagytáborral koronázzuk meg a jubileumot.

Sok ötlet felmerült arra nézve, hogyan tudnám biztosítani, hogy minél több magyar cserkész részt tudjon venni a táborban — elsősorban, de nem kizárólag a vándor és felnőtt korosztályból (bővebben erről lentebb). Nem-kiemelt nemzetközi rendezvényre, mely ráadásul a Világdzsemborival azonos időpontra esik, mindig nehéz önkéntes erőforrást találni, s ráadásul az MCSSZ — ismert okok miatt — az egy évre előre befizetendő tábordíj-előleg bő egymillió forintos összegét sem tudta rendelkezésre bocsátani (melyet, amennyiben a kiutazók létszáma elmarad az elvárttól, nem térítenek vissza). Fentiek figyelembevételével született az a döntés, hogy egy új modellt próbálunk ki: a Szövetséggel szerződéses viszonyban álló, utazásszervezéssel foglalkozó cégemet is bevonjuk, ezzel levéve az MCSSZ válláról a jelentkező kockázatokat.

Az Országos Elnökség OE-1/2023.01.09. döntése értelmében megbízott a Magyar Kander100 Csapat vezetésével, s ezzel párhuzamosan a Magyar Cserkészszövetség 2023.01.09-én megbízást adott a Qalandar Élménytúrák Utazásszervező Kft-nek a Magyar Kander100 Csapat szervezési feladatainak ellátására. Vezetőtársaimként a Qalandar Kft. két cserkész-munkatársát, Bogár-Szabó András csst.-t (148.) és Koenig Balázs őv.-t (442.) választottam.

Remélem, az alábbiakban minden további szükséges információt megtalálsz — s kedved támad velünk tartani is! Jó olvasást és Jó Munkát!

Böröczky Csongor cst. 442.

15 nap (10 munkanap)maximum 99 fő
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

A Kander100 egyszeri, vissza nem térő lehetőség a világ minden tájáról érkező cserkészek számára, és egyben KISC centenáriumi ünnepségeinek fénypontja; egy olyan dzsembori, amely a svájci Alpok szívében számos ország és régió cserkészeit hozza össze. A résztvevőkre magashegyi kihívások, határokon átívelő új barátságok és a fenntartható cserkészet megismerése vár. Kihívásokkal teli világunkban megtapasztalhatjuk, mi minden lehetséges, ha cserkészek határok nélkül élnek és dolgoznak együtt. A résztvevőket rendkívül színes programok várják: alpesi túrák, helyi kulturális élmények, társasági élet, változatos workshopok és még sok minden más — azon a helyszínen, ahol BiPi egyik álma, az állandó minidzsembori megvalósult.

BiPi első Világdzsemborin (1920, London/Olympia) elhangzó, felvillanyozó beszéde nyomán a világ cserkészei elkezdtek olyan helyszínt keresni, amit magukénak érezhetnek, ahol bármikor összegyűlhetnek, ahol otthonra lelhetnek. Olyan helyszínt, ahol a gyakorlatban is megvalósul a bátorság, a tolerancia, az együttérzés és a barátság világa. Három évvel később ez az álom valóra vált: 1923 május 21-én a svájci Alpok szívében, az égbetörő hegyektől ölelt, minden képzeletet felülmúlóan meseszerű Kanderstegben megnyitotta kapuit a Nemzetközi Cserkészközpont (Kandersteg International Scout Centre = KISC).
Az elmúlt 100 évben KISC volt a helyszíne az első Vándorcserkész Világtalálkozónak (s később még kettőnek), több Cserkész Világkonferenciának és számtalan egyéb eseménynek. Abban a pillanatban, hogy sokszázezer cserkésztestvéredet követve megérkezel a parkba, már tudod és érzed, hogy egészen különleges helyre léptél be — s mire sátrat versz, minden kétséget kizáróan megérted Te is, Bi-Pi miért választotta ezt a helyet az állandó minidzsembori helyszínéül.

Az on-site programok alkotják a dzsembori lelkét, melyek úgy lettek kialakítva, hogy minden résztvevő megtalálhassa bennük az életre szóló élmények mellett az egyéni fejlődés lehetőségét is. Különféle workshopokon változatos témákban tehetsz szert új ismeretekre a globális kihívások terén és fejlesztheted gyakorlati készségeidet. Amikor pedig inkább nyugalomra vágysz, töltődést nyújtó lelki programok várnak rád.

KISC minden képzeletet meghaladóan változatos off-site programkínálattal is szolgál: lehetőséged lesz kipróbálni magadat magashegyi környezetben hagyományos túraútvonalakon, esetleg sziklákon, via ferrata ösvényeken szinte minden nehézségi fokozattal, vagy gyönyörködni a valószínűtlenül kék Oeschinen-tó gyönyörű vizében, melyet minden oldalról hatalmas hegyek és gleccserek vesznek körbe. Ha az időjárás engedi, naplemente után, fényszennyezésmentesen gyönyörködhetsz megszámlálhatatlanul sok csillagban.

A ’Fenntartható cserkészet’ módszerét a gyakorlatban is kipróbáljuk: közösségi szolgálaton veszünk részt, hogy ezzel is hozzájáruljunk KISC életéhez és ahhoz, hogy az utánunk következő cserkész generációk is megtapasztalhassák az állandó minidzsembori élményét. A ‘Global Goals Exhibition’ betekintést enged azokra a területekre, ahol mi cserkészek hozzájárulunk egy jobb világ építéséhez. Emellett felhívja a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára, és igyekszik ezt a fiatalabb generációkkal is megismertetni.

A tábor egész területén közösségi programok is lesznek a különböző országokból érkező fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Ismerkedésre és új kapcsolatok szerzésére folyamatosan lehetőséged lesz, hiszen minden programot a dzsemboriélmény legjobb megélésének szellemében szerveznek.

Esténként, az egész napos izgalmas programok után folytathatod a barátkozást, jelvényeket cserélhetsz, tanulhatsz és taníthatsz új cserkész-játékokat, vagy kipróbálhatod KISC saját játékait. Persze esténként ceremóniák vagy többszáz fős, igazán rendhagyó tábortüzek is várnak — de lehetőséged van kisebb tüzek köré is leülni, akár ahhoz, ahol annak idején Bi-Pi beszélgetett vezetőtársaival. Ki tudja, talán még ahhoz is kedvet kapsz, hogy a pinkie-k csapatát erősítsd a jövőben!?

A felkészülés — összhangban a megcélzott korosztályokkal — elsősorban egyéni munkában, online formában történik. A felkészülés során átadunk minden információt az eseményről, felkészítünk téged a hangulatra; belemélyedünk a tábor három témájába (magashegyi kihívások, határokon átívelő barátságok, fenntartható cserkészet); megismertetünk a Cserkészmozgalom Világszervezetével; alakizunk kicsit (hogy a táborban egységes képet mutassunk); s megtanítunk néhány cserkész-specifikus angol kifejezésre is. Egynapos előtalálkozónkat 2023. április 22-én, Budapest környékén tartjuk.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat A programon kizárólag a Magyar Kander100 Csapat tagjaként lehet részt venni. A csapattagság feltétele: aktív ECSET státusz (működő, felnőtt és alumni tagság is megfelelő!) és társalgási szintű angol nyelvtudás. Amennyiben határidőig a maximális létszámnál több, a fenti feltételeknek megfelelő érvényes jelentkezés érkezik, a jelentkezési űrlapon adott válaszok alapján a Magyar Csapat vezetősége jogosult eldönteni, mely cserkésztestvérek vehetnek részt a programon. A tábor szabályzatát minden csapattag köteles betartani. A 2023. április 22-én, Budapest környékén tartandó előtalálkozón minden magyarországi csapattag számára kötelező a részvétel.

Csomagolás Csupán egyetlen kényelmes hátizsákba vagy sporttáskába pakolj. Hozz minél kisebb poggyászt, mert a vonatokon korlátozottak a tárolási lehetőségek, s átszálláskor valamint Kanderstegbe érkezéskor mindent magunkkal kell tudnunk vinni. A napi programokhoz, túrákhoz érdemes egy kishátizsákot hozni.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Svájcban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A vonatos éjszakák kivételével minden nap lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Svájcban az európai szabványtól eltérő, „type-J” aljzat használatos. Az itthon használt csatlakozók közül a „vékony” („type-C”) gond nélkül használható, a „vastag” („type-F”) azonban csak átalakító segítségével. A táborban korlátozott módon, de lesz lehetőségünk akkumulátoraink feltöltésére.

Étel, ital Alapanyagainkat szervezetten, részben Magyarországról, részben a közeli városokban szerezzük be, s ételeinket forgó rendszerben készítjük el. A tábori konyha megszokott eszközei rendelkezésünkre állnak. Svájcban a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság A fenntartható turizmus és fenntartható cserkészet jegyében kiszámoltuk, hogy egy résztvevő nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák A tábor során mindenkinek lesz lehetősége az elképzeléseinek megfelelő nehézségű túraútvonalakat választani. A túrák távolsága rendszerint nem kimagasló, a magashegyi terep azonban néhol sziklás vagy törmelékes, a szintemelkedések pedig az itthon megszokottnál jelentősebbek. A magashegységekben előforduló zord időjárás (eső, erős szél, köd, vihar) is nehezítheti a túrákat. Emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg öltözetre.

Időjárás A Nyugati-Alpok időjárása változékony; nyáron is hűvös időre kell készülnünk. A völgyben napközben 20-25°C valószínű, míg reggelente 8-12°C várható. A túrák során a tengerszint feletti magasság növekedésével csökken a hőmérséklet. 2000 méter felett 6-12°C-ra számíthatunk, de szép idő esetén melegebb is lehet. Csapadék előfordulhat, nagy magasságban pedig erős szél is csökkentheti a hőérzetünket.

Kommunikáció A tábor hivatalos nyelve az angol, melynek társalgási szintű ismerete minden résztvevőtől elvárt. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Svájc nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám 36 fő, maximum létszám 40 fő.

Szállás Táborhelyünket a jól felszerelt kempingek színvonala jellemzi. Éjszakáinkat saját sátrainkban töltjük.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, sátor, derékalj, legalább 5°C-ig komfortos hálózsák, esőálló héjkabát, túranadrág, meleg pulóver, túrabakancs, szandál, gyógyszerek, fürdőruha, törölköző, fejlámpa, csajkazsák, kishátizsák a napi programokhoz. Részletes pakolási listát a jelentkezési határidőt követően küldünk.

Utazás Budapest — Zürich — Budapest útvonalon a Wiener Walzer EuroNight nemzetközi gyorsvonattal utazunk; 6 ágyas fekvőkocsiban. Svájcon belül elsősorban másodosztályú ülőkocsis vonatokkal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Svájcba.

Valuta Svájc hivatalos fizetőeszköze a frank (1 CHF = kb. 400 Ft). Készpénz kivitele célszerű frank formájában, de bankkártyával is szinte mindenhol fizethetünk. Svájc igen drága ország, átlagosan a jelenlegi magyar árszint kétszeresével kell számolnunk!

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bogár-Szabó András
Böröczky Csongor
Koenig Balázs
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a tábordíjat (táborhely 13 éjszakára, on-site programok, off-site programok, esti rendezvények, eseménynyakkendő, eseményfelvarró); a fekvőkocsis vonatjegyeket Budapest — Zürich — Budapest útvonalon; a Svájcon belüli összes közlekedést vonattal, hajóval és helyi tömegközlekedéssel; az összes étkezést (tábori konyha rendszerben); a logisztikai költségeket; a Magyar Kander100 Csapat ruházati elemeit (2 db csapatnyakkendő, 2 db csapatpóló, 5 db csapatfelvarró); az utazásszervezést; az előtalálkozó költségeit; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket.