Kazbek (5054 m)

Kazbek (5054 m)

Kazbek (5054 m) 2021

Az első expedíciós kihívásod!

felveszem a bakancslistámra!
Készen állsz rá, hogy egy újabb szintet feszegess az Alpok határai felett? Grúzia legikonikusabb csúcsát igazi expedíciós körülmények között mászhatod meg velünk, miközben megízlelheted a magashegyi alaptáborok hangulatát. Készülj fel velünk, pakolj be és érezd át az eredeti posztszovjet életérzést... 5000 méter felett!
9 nap (4 munkanap)maximum 10 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

aug. 13.Várhatóan a késő esti órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a csomagfeladó pultok előtt, majd közvetlen járattal Kutaiszibe repülünk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

aug. 14.Hajnali leszállás után pénzt váltunk, és van lehetőség gázpalack vásárlására is, mielőtt felvesszük bérelt terepjáróinkat, és nekifeszülünk az országútnak. Hamarosan bekanyarodunk a Kaukázus hegyei közé: ez a híres grúz hadiút, mely mentén végig lélegzetelállító táj kísér minket, ahogy egyre feljebb haladunk a hegyek között! Rövid megállót iktatunk be Ananuriban egy erődített és díszesen faragott templomnál, végül késő délután érkezünk Kazbegibe, az orosz határ előtti utolsó településre. Elfoglaljuk szállásunkat és megismerkedünk egy helyi étterem vacsorakínálatával. Lefekvés előtt összecsomagolunk a másnapi induláshoz. Szállás: vendégház.

aug. 15.Vendéglátónk korai reggelivel kedveskedik nekünk, hogy mihamarabb útra kelhessünk! Újonnan épített aszfaltút vezet a 2200 m-es magasságban épült Sameba templomig, ami igen különleges helyet foglal el a grúz történelemben: akárhányszor támadás érte a fővárost, ide menekítették a kincseket. A templom mellett várnak ránk teherhordó lovaink, melyekre átpakoljuk felszerelésünket terepjáróinkból — mi pedig gyalog indulunk neki a hegyoldalnak. Alpesi környezetben emelkedünk egyre magasabbra, mígnem az Arsha-hágón átkelve megpillantjuk a Kazbek fenséges gleccsereit: ez a panoráma egészen a 3653 m-en fekvő Betlehemi-házig, mai célunkig elkísér. Kora este felállítjuk táborunkat a ház szomszédságában. Szállás: sátor. Ezen a helyszínen egymás után három éjszakát töltünk.

aug. 16.Kényelmesen kelünk és megreggelizünk. Mai, akklimatizációs túránk rendkívül fontos: szoktatjuk szervezetünket a nagy tengerszint feletti magassághoz és az alacsony oxigénszinthez. Egészen 4300 méteres magasságig, holnapi gleccserbeszállásunkig emelkedünk, miközben a Kaukázus hóborította hegyóriásai uralják a látványt. Visszatérve sátrainkhoz felkészülünk a másnapi csúcsmászásra: korán vacsorázunk és hamar nyugovóra térünk. Szállás: sátor.

aug. 17.Túránk legnehezebb napjának hajnalán lassú léptekkel indulunk a csúcs felé. 4300 méteren érjük el a gleccsert, ahol kötélpartiba rendeződünk. Bár a terep technikailag nem nehéz, a nagy magasság okozta oxigénhiány miatt komoly fizikai terhelésben lesz részünk a hosszú gyaloglás során. Végül — az utolsó meredek, jeges szakaszt is leküzdve — felérünk a Kazbek 5054 méteres csúcsára, ahonnan körbe-körbe a Kaukázus fenséges hegyeiben gyönyörködhetünk, és jó idő esetén több ötezres csúcsot is megpillanthatunk! Gratuláció és fotózkodás után visszaereszkedünk táborunkba, ahol a nap hátralevő részét pihenéssel tölthetjük. Szállás: sátor.

aug. 18.Reggel lebontjuk sátrainkat, majd felszerelésünket a már megismert lovakra pakolva visszatúrázunk a Sameba templomhoz, amit ezúttal meg is tekintünk, mielőtt visszaszállunk terepjáróinkba. Ismét berendezkedünk a túra elején már kipróbált falusi szálláshelyünkön, s este a grúz gasztronómia újabb különlegességeinek nyomába eredünk — nem megfeledkezve a helyi gyümölcspárlatokról és a meghódított hegyünk nevét viselő folyékony kenyérről sem! Szállás: vendégház. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

aug. 19.Tartaléknap a hegyen esetlegesen előforduló kedvezőtlen, viharos időjárás miatt. Ha végig a terv szerint haladunk és a csúcskísérlet megtörtént, ezen a napon terepjáróinkkal kirándulást teszünk Jutába, ahol egészen kellemes és pihentető kikapcsolódásban lehet részünk... Szállás: vendégház.

aug. 20.Reggeli után terepjáróinkkal leereszkedünk Tbiliszibe — útközben természetesen megállva a méltán híres szovjet-grúz barátság emlékművénél. Tbilisziben körbejárjuk az óváros fő nevezetességeit, majd fellibegőzünk a IV. században emelt perzsa várba, ami egészen addig uralta a láthatárt, amíg mellé nem építettek egy 20 méter magas dekoratív alumínium hölgyet... Magától értetődő, hogy a város messze földön híres termálfürdőinek egyikét is kipróbáljuk, mielőtt elfogyasztjuk utolsó grúz vacsoránkat. Késő este, kellemesen ellazulva indulunk terepjáróinkkal Kutaiszi felé.

aug. 21.Az éjszaka közepén érkezünk a repülőtérre, ahol megválunk bérelt autóinktól és hazarepülünk Magyarországra. Az időeltolódásnak köszönhetően várhatóan már a kora reggeli órákban megérkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A csúcssikert garantálni annak ellenére nem tudjuk, hogy túravezetőnk felkészültsége és a használt felszerelések minősége nagymértékben növeli a sikeres mászás esélyét. Amennyiben a túra során nem sikerül a kitűzött hegycsúcso(ka)t teljesítenünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető. Az expedíció esetleges egyéni megszakításából felmerülő pótlólagos költség az expedíciót megszakító személyt terheli. A túravezető jogosult az expedícióját felfüggesztenie azon túrázónak, akinél megítélése szerint a biztonságos teljesítés megkérdőjelezhetővé válik (egészségügyi, mentális, vagy morális szempontból).

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 20 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 55x40x23 cm-es és maximum 10 kg-os kézipoggyászt. Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! Az utazás során többször kell magunkkal vinnünk teljes felszerelésünket, ezért kényelmes, könnyen hordozható hátizsákba vagy húzózsákba pakolj. Praktikus okokból hozz minél kisebb és könnyebb poggyászt magaddal!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, orvosi ellenőrzés mellett magassági tüneteket enyhítő készítmények. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során erősen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, érdemes nedves törlőkendőket magunkkal hoznunk. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Grúziában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait Kazbegiben a szálláson feltölthetjük, sátras éjszakáink alkalmával azonban nem érhető el áramszolgáltatás, így készülékeink töltéséhez érdemes powerbank-et magunkkal hoznunk.

Étel, ital A túra során magunknak készítünk ételeket hóolvasztással. Az ehhez szükséges eszközökről (gázfőző, gázpalack, edény, evőeszköz) magunknak szükséges gondoskodni. Ivóvizet is hóolvasztással nyerünk, érdemes hozni víztisztító cseppeket és tablettákat.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Időjárás Amennyiben az időjárás-előrejelzések és/vagy a lavinahelyzet kockáztatja a túra biztonságos kivitelezését, úgy a túra időpontjának elhalasztását fogjuk javasolni. A túravezető helyszíni saját hatásköre, hogy a csoport biztonsága érdekében adott esetben a visszafordulás mellett döntsön. A Kazbeken ebben az időszakban stabilabb időjárás jellemző, ám minden esetre fel kell készülni, kiemelten az erős szélre.

Kommunikáció Leginkább az orosz nyelvet használhatjuk, ezt a legtöbb helyi valamilyen szinten beszéli. Angolul és egyéb európai nyelveken nagyon kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Grúzia nem része a szabályozott roaming díjszabásnak, de érkezéskor helyi SIM-kártyát is van lehetőségünk vásárolni a kedvezőbb díjszabás érdekében. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: +3 óra.

Létszám Minimum létszám: 4 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén a meghirdetett Részvételi díjjal nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 5 fő / túravezető. Túránkat maximum 2 túravezetővel (10 résztvevővel) indítjuk.

Szállások Utazásunk 8 éjszakájából kettőt utazással töltünk, 3 éjszaka vendégházban, további hármon pedig saját sátrainkban vadkempingezve alszunk. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre számítani kell. Sátorban töltött éjszakáinkon expedíciós körülményekre készülhetünk. Az éjszakák rendkívül hidegek, ezért a megfelelő téli táborozási eszközök megléte elengedhetetlenül fontos. Ezeken az éjszakákon magunknak gondoskodunk a sátortábor kiépítéséről, a főzésről és a vízszerzésről is. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban még saját sátor hozása esetén sincs lehetőség).

Szükséges felszerelés

Vízálló, meleg, téli hegymászó bakancs

Könnyű trekking bakancs

Réteges öltözet (gyapjú aláöltözetek)

Vastag pehelykabát

Softshell nadrág és/vagy vízálló héjnadrág

Héjkabát 20-30.000 mm vízállósággal

Hálózsák -10 vagy -15°C komfort fokozattal

Derékalj, túramatrac (hőszigetelt)

35 literes csúcsmászó zsák

50–60 literes túrazsák (lehetőleg csákánytartó füllel)

Páronként egy darab 2 személyes, 4 évszakos túrasátor

Gázfőző, gázpalack, edény, evőeszköz

2 fejlámpa, pót akkumulátor vagy elem

Powerbank

Egy pár túrabot

Víztisztító szűrő (2 emberre 1 db elég)

Mobiltelefon és töltő

Szükséges gyógyszerek és elsősegély készlet

Kézfertőtlenítő gél, szájmaszk

Technikai eszközök, melyeket igény szerint (felár nélkül!) biztosítunk számodra

Túracsákány

Egy pár kötözős túra hágóvas

Beülő

Sisak

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. Ez a posztszovjet térségekben különösen is igaz! A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapest — Kutaiszi — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Grúzián belül bérelt terepjárókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú terepjárókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyigazolvánnyal utazhatnak Grúziába.

Valuta Grúzia hivatalos fizetőeszköze a lari (1 GEL = kb. 120 HUF). Legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át larira. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 80-100 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Erdész András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a közvetlen nemzetközi repülőjegyeket, az összes repülőtéri- és egyéb illetéket, 1 db max. 20 kg-os feladott poggyászt, 1 db max. 55x40x23 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Grúzián belüli összes utazást bérelt terepjáróval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást reggelivel egyszerű vendégházban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a felszerelésbérlést és a teherhordó lovak díját; a teljes körű utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a biztosítást és a további étkezéseket.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!