Kenya

Kenya

kedvezményekkel akár:
1.093.208 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.157.514 Ft
26 éves kor alatt: 1.093.208 Ft
teljes részvételi díj:
1.286.127 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.17. — 2024.08.28.

Kenya 2024.08.17. — 2024.08.28.

Hakuna matata!

felveszem a bakancslistámra!
Sokan Kenyában lesznek örökre Afrika szerelmesei. Kenyában, ahol a végtelenbe vesző síkságokon az elefántok hatalmas csordákban vonulnak, zebrák és gnúk tízezrei legelnek, ahol a napkelte fényében az akáciák magányosan állnak. Kenyában, ahol a 'Big Five', vagyis az öt nagyvad (oroszlán, leopárd, kafferbivaly, orrszarvú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk. Kenyában, ahonnan tisztán látszik a Kilimandzsáró, Afrika emblematikus csúcsa, a fekete kontinens egyre fogyatkozó gleccserekkel borított óriásvulkánja. Kenyában, ahol fehér homokkal borított, türkizkék vízű óceánpart, lágy szélben hajlongó pálmafák, mesés korallzátonyok és persze Mombasa girbe-gurba sikátorai várnak. Kenyában, ahol vadászok és gyarmatosítók, írók és felfedezők nyomdokain járva Te is mindent megtalálsz, amit valaha Afrikáról álmodtál...
12 nap (6 munkanap)maximum 15 fő
Igazi élménykészlet feltöltés volt Qalandar módra: szafarik, vulkán túrák, fürdés az óceánban, alvás a Kilimandzsáró tövében, piknik-ebéd a vízilovak szomszédaságában, móka, kacagás, türelmes, felkészült, segítőkész túravezetők társaságában!
Sikerült bepillantani az egzotikus Kenya mindennapjaiba, megismerni természeti szépségeit és sok-sok mosolygós emberrel találkozni!
Kultúrsokk! Kell egy kis idő, hogy mindezt feldolgozzam. Az emberek szegények, de boldogok! Az állatok sokaságát látni természetes környezetükben felemelő érzés volt!
Amikor útban voltunk a legelső szállásra és teljesen ki voltam fáradva, átsétált egy zsiráf és két zebra az úton! Nekem onnantól kis csodavilág volt Kenya és az is marad!
Qalandarral mindig kalandos és élvezetes az utazás! Javaslom mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki veletek! (Utána meg úgyis függővé válik...)
A napok teljesen ki voltak maxolva, mindig volt valami kaland ami feledtette a defekteket, javításokat. Élveztem minden percét, ez volt nekem az igazi AFRIKA ÉRZÉS!

2024. augusztus 17., szombat — Óóóóóóó Afrika Várhatóan a hajnali órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt, majd átszállást követően továbbrepülünk Kenya felé. Várhatóan a késő esti órákban érkezünk Nairobi repülőterére, ahol már várnak ránk bérelt terepjáróink.
Szállás: szálloda (2-4 fős szobák).

2024. augusztus 18., vasárnap — Egyszer északon — egyszer délen Kiadós alvásunk után feltöltjük élelmiszerkészleteinket, és a fővárost elhagyva a fényesség hegyeként is emlegetett mitikus Kenya-hegy lábánál elterülő Nyeribe utazunk. Nyeri a cserkészmozgalom történetének egyik kiemelt helyszíne: az alapító, Robert Baden-Powell itt töltötte életének utolsó három évét, 1941-ben bekövetkezett haláláig. Megtekintjük „Paxtut”, vagyis azt a jellegzetes kétszobás házat, ahol feleségével élt, és tiszteletünket tesszük a Kenya-hegyre néző egyszerű sírjánál is, mely mellett egy kicsiny múzeumot is találunk. Délután hosszabb, ám élményekben bővelkedő utazás következik: miközben változatos tájakon és megannyi meglepetést tartogató településeken haladunk keresztül, kétszer is átlépjük az egyenlítőt — persze alapos fotódokumentálás kíséretében! Estére érkezünk az Oloidien-tó partján fekvő kempingünkbe, ahova néha elhallatszik a közelben élő vízilovak ordítása.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 19., hétfő — Hakuna matata A Nagy-hasadékvölgy ezen oldalán a táj merőben más jellegű, erdőkkel borított és geotermikus energiában gazdag, melyet mind a hőforrások, mind a közeli vulkáni hegyek mutatnak. Mai napunkat a közeli Hell’s Gate Nemzeti Park felfedezésével töltjük, mely Az oroszlánkirály című klasszikus Disney-rajzfilm világát ihlette. A park további különlegessége, hogy emberre veszélyt jelentő ragadozó itt nem él, így gyalogosan is kóborolhatunk az itt élő zebrák, zsiráfok, varacskos disznók, gazellák és majmok között. Meglátogatjuk a Fischer-tornyot (vagyis a rajzfilmből ismert Trónszirtet), ahol kíváncsi szirtiborzokkal találkozhatunk, majd egy obszidián-barlangot veszünk célba. A vulkáni üvegként is ismert obszidián rendkívül látványos megjelenésű kőzet, melyet élessége miatt előszeretettel használtak a kőkorszakban késként, nyílhegyként. Ebédre a park központi részén húzódó, meredek sziklafalak által határolt szurdokvölgyhöz utazunk, amely szintén ismerős lehet Az oroszlánkirályból. Kanyon-túránk során egészen az Ördög hálószobája nevű sziklaformációig gyalogolunk, és érintjük a tiszteletet parancsolóan kiemelkedő Központi tornyot is. Késő délután a park keleti oldalán magasodó Hobleys-vulkánhoz autózunk, ahol számos hőforrást és fumarolát figyelhetünk meg.
Szállás: kemping.

2024. augusztus 20., kedd — A benőtt vulkán Hajnali ébresztő után a közeli Longonot Nemzeti Parkhoz utazunk, s autóinkat a kapunál hagyva, gyalogtúrára indulunk a Nagy-hasadékvölgy egyik legimpozánsabb vulkánján. Jól kitaposott ösvényen, egyre meredekebb terepen kaptatunk felfelé a tökéletes vulkáni kúp oldalán egészen a kráterperemig, ahonnan minden képzeletet felülmúló panoráma fogad minket. A hatalmas, szabályos kör alakú kráter belsejében, a szinte függőleges falak alatt üdezöld erdő burjánzik, kifelé tekintve pedig kisebb krátereket és lávafolyások nyomát figyelhetjük meg, de akár a Naivasha-tóig is elláthatunk! Rövid pihenő után a már megismert kaptatón ereszkedünk vissza autóinkhoz. Innen az ország délnyugati részére, a maszájok birodalmába utazunk, ahol közvetlenül következő nemzeti parkunk kapujában állítjuk fel sátrainkat.
Gyalogtúra: táv 7 km; szint fel 450 m, le 450 m.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 21., szerda — Maszájok birodalma Terepjáróinkkal egész napos vadlesre indulunk Kenya legismertebb rezervátumában, a Masai Mara Nemzeti Parkban, mely a világhírű tanzániai Serengeti északi folytatása. A „Nagy Öt” mindegyik tagja fellelhető erre: a füves szavanna bokros-fás foltjai között oroszlán, leopárd, elefánt, bivaly és orrszarvú is megbújik, a Mara és Talek folyókban pedig krokodilok és vízilovak hűsölnek. A park állatvilágának gazdagsága szinte felfoghatatlan: több mint egymillió gnú, félmillió gazella, negyedmillió zebra és több tízezer impala élettere ez — annak ellenére, hogy a ragadozók mindent megtesznek e számok csökkentése érdekében. A park egész évben szenzációs látványt nyújt a látogatóinak, színes élővilágának megannyi tagját könnyűszerrel lencsevégre kaphatjuk. Érdemes a növényvilágra is figyelmet fordítani, hiszen a változatos megjelenésű akáciák mellett találunk itt hatalmas baobab fákat is, melyek ágai között egzotikus madárfajok fészkelnek.
Szállás: kemping.

2024. augusztus 22., csütörtök — A nyüzsgő fővárosban Délelőtt hosszabb utazás vár ránk, sátorbontás után már kora reggel elhagyjuk a maszájok vidékét. A déli órákban érkezünk Nairobiba: egy külvárosi kempingben felállítjuk sátrainkat, majd a főváros megismerésére indulunk. Elsőként az igazi kincseket rejtő Vasúttörténeti Múzeumba látogatunk, ahol a gyarmati idők vasúti relikviáit vehetjük szemügyre — köztük a Távol Afrikától filmben is szereplő gőzmozdonyt. Felkeressük a városi piacot is, ahol szabadprogram keretében nyílik lehetőségünk kézműves csecsebecsék vásárlására, a Kenyatta Konferenciaközpont rendkívül rusnya, ám igen magas épületének tetejéről pedig madártávlatból szemlélhetjük meg a hatalmas kiterjedésű fővárost. Napunk zárásaként egy helyi étteremben különleges fogásokat próbálhatunk ki: többek között teve- és kecskehúst is kóstolhatunk, valamint egy közeli boltban feltölthetjük megcsappant élelmiszerkészleteinket.
Szállás: kemping.

2024. augusztus 23., péntek — Metropoliszi szafari Sátorbontás után ismét Nairobi belvárosába indulunk: első megállónk a remek Nemzeti Múzeum, ahol nem csak Kenya és Kelet-Afrika fordulatos történelmével ismerkedhetünk meg, hanem megtekinthetjük a világ legfontosabb előember-leleteiből összeállított kiállítást is. A múzeum melletti Kígyó Parkban a területre jellemző endemikus hüllőfajokat csodálhatjuk meg, a botanikus kertben pedig a helyi növényvilág legjellemzőbb tagjait láthatjuk. Innen a világ egyetlen nagyvárosi nemzeti parkját, a Nairobi Nemzeti Parkot vesszük célba, melynek határában szafari sétára indulunk. Lombkorona-ösvényen haladva három kilométer alatt három különböző élőhelytípust (szavanna, mocsárvilág, erdőség) is megfigyelhetünk — természetesen a hozzájuk tartozó állatokkal együtt! Ebéd után tovább indulunk délkelet felé: estére érkezünk az Amboseli Nemzeti Park kapujához, ahol egy ízlésesen kialakított kis kempingben állítjuk fel ismét sátrainkat.
Szállás: kemping. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 24., szombat — Kilimandzsáró lábánál Kora hajnalban nyitott tetejű szafariautókra szállunk, és belépünk a legendás Amboseli Nemzeti Parkba, hogy a napfelkelte fényeit már ebben a csodálatos környezetben élvezhessük. Az Amboseli valóságos fotós paradicsom, hiszen tiszta idő esetén ez a park kínálja a falinaptárakról is jól ismert képet: háttérben Afrika legmagasabb csúcsa, a hófödte Kilimandzsáró (5895m), előtérben a végtelen füves szavannán sétáló hatalmas elefántcsordák és néhány jellegzetes akácia. Ha valaha Afrikáról álmodtál, minden bizonnyal Amboseliről álmodtál! A kiterjedt mocsárvilágnak köszönhetően számos ritka madárfajt, köztük flamingókat is megfigyelhetünk, és egy csontokkal vastagon borított hiéna-odúhoz is ellátogatunk, valamint megpróbálunk a park gepárdjainak és oroszlánjainak nyomára bukkanni. Természetesen ebből a parkból sem hiányoznak a már-már megszokottá váló zsiráfok, antilopok, zebrák, gnúk, struccok, vízilovak, majmok, de leglátványosabbak kétségkívül a minden várakozást felülmúló mennyiségben jelen levő elefántok.
Szállás: kemping.

2024. augusztus 25., vasárnap — A kenyai gyors Reggel elkészítjük utolsó képeinket a felkelő nap fényében fürdő Kilimandzsáró roppant tömbjéről, majd visszautazunk Nairobiba, megválunk hűséges terepjáróinktól, és a város fényűzően új vasútállomásáról Mombasa felé indulunk. Kenya új nemzeti büszkesége, a modern gyorsvonat folyamatos ereszkedés közben áthalad a Tsavo Nemzeti Parkon, s napnyugtára érkezik az ország belső területeitől élesen elütő, folyamatosan lüktető Mombasába. Transzferkisbusszal („matatu”) folytatjuk utunkat a fesztelenül laza hangulatú Diani Beach-re, mely immár többedjére nyerte el az Afrika legszebb tengerpartja címet. Medencével is ellátott szállásunk nemes egyszerűséggel egy baobab-fa köré épült, pár perc sétára az óceántól.
Szállás: hostel (8-14 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 26., hétfő — Fehér homok, pálmák, kriszálytiszta tenger Dianiban könnyen telik az idő: jól esik az egész napos pihenés, nyaralás a szinte már giccsesen szép, hófehér korallhomokos, pálmafás óceánparton, az egyenlítői Nap alatt... A legforróbb órákban az óceán habjaiban kereshetünk felfrissülést, vagy hatalmas pálmafák árnyékában olvasgathatunk kókuszdiót szürcsölgetve, este pedig egy hangulatos helyi étteremben kóstolhatjuk meg azokat az afrikai különlegességeket, melyeket eddig elmulasztottunk, végül jól megérdemelt sörözéssel zárjuk a napot medencénk partján. Az egész napos ejtőzés ebben az álomkörnyezetben kiváló alkalmat nyújt az elmúlt napok gazdag élményeinek feldolgozására is.
Szállás: hostel (8-14 fős szobák).

2024. augusztus 27., kedd — Kultúrai kavalkádban Késői reggeli, egy utolsó mártózás és irány Mombasa! Kelet-Afrika legnagyobb kikötővárosát évszázadokig Omán uralta, őket pedig a portugálok követték, így ma szemtanúi lehetünk a hindu, az arab és a keresztény kultúra keveredésének az afrikai valósággal. Egy modern belvárosi étteremben kóstolhatjuk meg a tenger gyümölcseinek legjavát és felszerelésünket is náluk hagyhatjuk, amíg városnézésre indulunk. Belevetjük magunkat Mombasa színes forgatagába: meglátogatjuk a portugálok által 1593-ban emelt Jézus erődöt, és bejárjuk az óvárost, melyet minden ízében áthat a kelet-afrikai kolonialista építészet. A szellős nagyvárosnak ebben a központi részében számtalan mecsetet, hindu templomot, színes városépítészeti elemet fedezhetünk fel. Nem maradhat ki a zavarba ejtően széles választékot felvonultató piac sem, és megtekintjük a város jelképévé vált elefántagyar-kompozíciót is. Végül a repülőtér felé vesszük az irányt, elbúcsúzunk szeretett Afrikánktól, és megkezdjük hazatérésünket.
Az éjszakát repülőn utazással töltjük.

2024. augusztus 28., szerda — Távol Afrikától Több átszállást követően várhatóan a déli órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Kenya távoli és elzárt részeire vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így jelen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A nemzeti parkok állatai teljesen vadon élnek: természetes élőhelyükön, természetes tevékenységeik közben figyeljük meg őket. Minden faj észlelését garantálni sajnos annak ellenére nem tudjuk, hogy a választott nemzeti parkokban van a legnagyobb esélyünk találkozni velük. Különösen is igaz ez azokra a ragadozó életmódú állatokra (főleg és elsősorban a nagymacskákra), melyek kisebb populációval rendelkeznek és jó rejtőzködők. Amennyiben az utazás során nem sikerül minden, a Tájékoztatóban említett fajt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

FIGYELEM! Mombasa városa Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának Konzuli Szolgálata szerint jelenleg „I. kategóriájú, utazásra nem javasolt” térség.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db maximum 20 kg-os feladott poggyászt, és 1 db maximum 40×30×20 cm-es és maximum 7 kg-os kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi!Fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz vagy éles tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. Tedd ezeket a feladott poggyászba! A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Kenyába tilos bevinni műanyag zacskókat, erre figyelj oda a pakolás során! Bicska és kés, valamint alkohol nem szállítható a Nairobi és Mombasa között közlekedő vonaton! Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt, hogy könnyebben elférjünk a bérelt terepjárókban! További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Kenya elmaradott; nem jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során minden nap lesz lehetőségünk zuhanyzásra. Malária: Kenyában kizárólag a tengerparti területek jelentenek kockázatot malária szempontjából, így utazásunk utolsó napjaiban érdemes védekeznünk a betegség ellen. A legegyszerűbb malária elleni gyógyszer a Malarone, melynek szedése előtt mindenképp konzultálj háziorvosoddal! Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, sárgaláz, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz, meningitisz.

Elektromos áram Kenyában többségében a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hoznunk. A hálózat 240 V és 50 Hz, eszközeink akkumulátorait a kempingek többségében feltölthetjük, de érdemes a terepjárókban használható szivargyújtós töltőt is magunkkal hoznunk.

Étel, ital A reggeliket, ebédeket és vacsorákat a Részvételi díj tartalmazza a kempingekben töltött éjszakákon. Az első és utolsó napokban szállásainkon vagy a közeli éttermekben a-la-carte étkezhetünk. Néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Európai mintájú hipermarket található Nairobiban, ahol remek vásárlási lehetőség kínálkozik az utazás elején, Magyarországihoz hasonló árakon. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, az ivóvízellátást a Részvételi díj tartalmazza.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrája a Longonot-vulkánra vezet, melynek teljesítéséhez némi túrázási tapasztalat szükséges. Az útvonal köves-poros, de az ösvények jól járhatók, technikai kihívásokkal nem kell számolnunk. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás A szárazföldi területeken nappal 20-26°C, éjszaka 12-15°C várható. Kisebb csapadék bármikor előfordulhat, de az esők általában rövidek. Az óceánparton 23-38°C-os nappali hőmérsékletre, erős napsütésre kell készülnünk.

Kommunikáció Kenya hivatalos nyelvei a szuahéli és az angol, így az angol nyelvet általában gond nélkül használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Kenya nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Sok helyen nincs térerő. Időeltolódás: +1 óra.

Létszám Minimum létszám: 7 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 15 fő.

Szállások Utazásunk során 7 éjszakát saját sátrainkban töltünk közepes felszereltségű kempingekben, melyek gondosan el vannak zárva a vadállatok elől. Minden szállásunkon rendelkezésünkre áll meleg vizes zuhanyzási lehetőség és vízöblítéses WC. Sátorbeosztási táblázatot a jelentkezés lezárulta után küldünk, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal (ezen a túránkon egy személynek egyedül aludni egy sátorban saját sátor hozása esetén sincs lehetőség). Első éjszakánkat Nairobi belvárosában egy szállodában töltjük, két éjszaka hostelben alszunk (emeletes ágyakra kell számítani), egyet pedig repülőn utazással töltünk.

Szükséges felszerelés Útlevél, távcső, nyári hálózsák (legalább 15°C-ig komfortos), derékalj, sátor, kanál, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, fürdőruha, törölköző, zárt cipő, szandál, hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág, melegebb öltözet, esőkabát/esernyő, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, füldugó, szúnyogriasztó, kézfertőtlenítő gél, nedves törlőkendő, kishátizsák a napi programokhoz, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Kenya a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts – melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Nairobiig és Mombasától Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Kenyán belül főleg bérelt, saját vezetésű egyszerű terepjárókkal (Toyota RAV4 vagy hasonló) közlekedünk, az Amboseli Nemzeti Parkban nyitott tetejű szafariautókkal, Nairobi és Mombasa között pedig vonattal utazunk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Kenyába, melynek beszerzését irodánk intézi, a vízum és az ügyintézés költségeit a részvételi díj tartalmazza. A vízumhoz szükség van: belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre, valamint 1 db minimum 400 × 400 pixel élhosszú fehér hátterű színes elektronikus igazolványképre. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni!

Valuta Kenya hivatalos fizetőeszköze a shilling (1 KES = kb. 2,5 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb amerikai dollár kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át shillingre. Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű amerikai dollár formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 100-150 dollár (utolsó napok étkezéseire és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Csapodi Mátyás
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db maximum 20 kg-os feladott poggyászt és 1 db, maximum 40×30×20 cm-es és maximum 7 kg-os kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt terepjáróval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), vonattal, szafariautóval, transzferkisbusszal és egyéb járművekkel; 3 éjszaka szállást hostelben és szállodában étkezés nélkül és 7 éjszaka szállást kempingekben reggelivel, ebéddel, vacsorával és ivóvízellátással; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a kenyai vízum árát és a teljeskörű vízumügyintézést; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; egy üdvözlő italt; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.