Közép-Ázsia

Közép-Ázsia

Közép-Ázsia 2020

Jurták között, a Selyemút mentén

felveszem a bakancslistámra!
Ezeréves birodalmak, kultúrák, vallások keresztútján járunk — ez a Selyemút. Kereskedők, zarándokok, szerzetesek, katonák, felfedezők, tudósok, nomádok és városlakók, emírek és kánok, papok és kalandorok járták előttünk. Közép-Ázsia az a hely, ahol mindig történik valami, állandó a nyüzsgés, a hétköznapok is változatosak. Változatosságból egyébként sincs hiány: Asztana csillogóan ultramodern központjától Almati kellemesen európai terein keresztül jutunk Buhara türkizben pompázó ezeréves mesevárosába, a széljárta végtelen sztyeppéktől a Tien-san hófödte csúcsain keresztül a Kizil-kum sivatagába. Ez a régió az elmúlt kétezer évben jórészt hozzáférhetetlen volt az egyszerű utazó számára, és még ma sem kell letérned a főutakról, hogy a térkép szélén találd magad... Hagyd magad mögött az ismert világot — a mesés kelet csak rád vár!
12 nap (8 munkanap)maximum 17 fő
Kazahsztán és Üzbegisztán eddig két üres folt volt a fejemben Közép-Ázsiában, utunk után viszont úgy maradnak meg emlékezetemben, mint két nagyon különleges és nem mindennapi ország! Az pedig, hogy a Qalandarral jöhettem, rengeteget adott az élményfaktorhoz, a jó társaságtól kezdve a szuper túravezetésig minden adott volt ahhoz, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részem!
Egy rendkívül összeszedett út, ahol még egy váratlan kazah esküvői meghívásnak is helye akad! Jó kedv, lazaság, elképzelhetetlen távok, platzkart, érdeklődő és nyitott helyiek, lehetetlenül kék tavak, posztszovjet hangulat, türkiz mecsetkupolák és biztos útvonal. Az útleírás nem hazudik, minden olyan, amilyennek le van írva. Vagy talán még szebb! Életem útja volt!
Úgy utaztunk, ahogy én szeretek: nincs légkondis autóbusz, hotel minibárral, hanem platzkart, marsrutka, üzbég taxi, hostelek...
Egyensúly a természet és a kultúra között, az utópisztikus Nur-Szultantól az ősi Kíváig. Érdekes időutazás a Kelet, a Nyugat, a szovjet idők és a Selyemút ideje között!
Most hazamegyek, és kell egy-két nap, hogy feldolgozzam a rengeteg élményt és látnivalót, elhelyezzem magam térben és időben. Tartalmas, mozgalmas volt!
Szuper volt, hogy ezalatt a 12 nap alatt Közép-Ázsia hány arcát ismerhettük meg! Talán az egyik legváltozatosabb, legsokrétűbb és mégis legkoherensebb utazás amelyen voltam.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 17.A délelőtti órákban találkozunk Liszt Ferenc Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrend szerinti járattal Nur-Szultanba repülünk. Késő este érkezünk Kazahsztán fővárosába. Szállás: hostel.

jún. 18.Reggeli után Nur-Szultan legfontosabb nevezetességeinek megismerésére indulunk. Az egykori Asztana Kazahsztán modern fővárosa 1997 óta, ahol számos izgalmas építészeti megoldással találkozhatunk. Első megállónk a Khan Shatyr: ez a hatalmas, sátor formájú épület 150 m-es magasságával a városkép egyik meghatározó eleme. Továbbsétálva a Bayterek-toronyhoz érkezünk, mely az ország zászlaján is látható mitikus aranytojást testesíti meg. A torony tetejéről letekinthetünk az alattunk elterülő, gondosan tervezett városközpontra. Itt kezdődik a kormányzati negyed, melynek legékesebb épülete természetesen az elnöki palota — de itt találjuk a parlamentet, a nemzeti bankot és az operaházat is. Délután átsétálunk az Isim folyón, és megtekintjük a Louvre mintájára épült üvegpiramist, valamint a Függetlenség Palotáját, ahol Nur-Szultan 2030-ra tervezett, ultramodern látképének makettjével ismerkedhetünk. Utolsó megállónk a Hazrat Szultán mecset, mely Közép-Ázsia legnagyobb muzulmán temploma. Este vonatra szállunk, és Almati irányába indulunk: útközben a végtelen sztyeppe kísér. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

jún. 19.Reggelre érkezünk Almati városába, felvesszük bérelt terepjáróinkat, és megcélozzuk a Tien-san hegység égbetörő csúcsait. Hosszan szerpentinezve egészen a kirgiz határ közelébe, a 3300 m-es magasságban található Kosmostantsia állomásig emelkedünk. Ez az egykori szovjet kutatóállomás mára jórészt elhagyottá vált: a megroggyant épületek és különféle szerkezetek, járművek igazán misztikus látványt nyújtanak! Autóinkat hátrahagyva gyalogosan folytatjuk utunkat: célunk nem más, mint a 3681 m magas Nagy-Almati csúcs meghódítása. Először szelíd terepen túrázunk, majd hirtelen meredekké válik ösvényünk: igazi alpesi környezetben emelkedünk tovább. Kis szerencsével havasi gyopárokat is megfigyelhetünk a sziklák tövében, míg végül elérjük a páratlan panorámát kínáló csúcsot. (Táv: oda-vissza 7 km, szint: fel 400 m, le 400 m.) Visszatérve autóinkhoz ereszkedni kezdünk: rövid időre megállunk a lehetetlenül türkizkék Almati-nagytó mellett, majd ismét Almatiba utazunk, ahol egy jól megérdemelt hagyományos orosz banja (szauna) és vacsora vár ránk. Szállás: hostel.

jún. 20.Kora hajnalban elhagyjuk a várost, és keletre, a kínai határ közelébe autózunk. Bejárjuk a Charyn-kanyont, melynek színes homokkő sziklaformái simán felveszik a versenyt a jóval híresebb észak-amerikai nagy kanyonokkal. Rövid sétát teszünk a hihetetlenül változatos alakzatok között, majd terepjáróinkkal ismét bemerészkedünk a Tien-san hegyláncai közé, egy jóformán ismeretlen völgybe. Lassú tempóban, úttalan utakon autózunk végig a teljesen elzárt és rendkívül változatos Assy-fennsíkon, ahol betekintést nyerhetünk a még mindig nomád életmódot folytató, jurtákban élő kazahok mindennapos életébe. Szabadon nyargaló ménesek kísérik utunkat, több helyen folyókon kelünk át járműveinkkel, míg megérkezünk a plató legmagasabb pontján épített szovjet csillagvizsgálóhoz. Szállás: hostel.

jún. 21.Folytatjuk autós élménytúránkat: rövid megállót teszünk a Medve-vízesésnél és az Issyk-tónál, majd elhagyjuk az Ile-Alatau Nemzeti Parkot. A közeli Isszik városában újabb érdekesség vár ránk: megtekintjük a helyi szkíta sírhalmok kincseit bemutató múzeumot, és egy közeli kurgan-ra (sírhalomra) is felmászhatunk. Itt találták a méltán híres “arany embert” is: ez a 2500 éves lelet mára Kazahsztán egyik nemzeti jelképévé vált. Délután visszatérünk Almatiba, és ezúttal végre lehetőségünk lesz egy kis városnézésre az ország valódi központjában. Almati igazán élhető nagyváros: rengeteg árnyas park és szökőkút, élénk utcák, remek éttermek és háttérként impozáns hegyek várják az ide érkezőt. A Kok-Tobe hegy tetejéről szemügyre vesszük a hatalmas várost, majd a híres függetlenségi-emlékműhöz látogatunk. Utolsó látnivalónk a teljesen fából készült, impozáns Mennybemenetel-katedrális, mely a világ legmagasabb fa épületei közé tartozik. Végül a vasútállomáshoz utazunk, megválunk terepjáróinktól, és vonatra szállunk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

jún. 22.Vonatunk egyre kopárabb tájakon halad keresztül, a zöld sztyeppét fokozatosan váltja fel a száraz, félsivatagi környezet. Délután érkezünk a dél-kazahsztáni Türkisztánba: bár a település hajdan a Selyemút egyik fontos állomása volt, mára félreeső, álmos kisvárossá alakult — így kiváló lehetőségünk nyílik arra, hogy bejárjuk a turistáktól alig érintett, eredeti hangulatát jórészt megőrző központot. Itt található az ország legfontosabb műemléke és zarándokhelye, az UNESCO világörökség listáján is szereplő Yasaui mauzóleum. Kozha Akhmed Yasaui a XII. században élő szufi tanítómester volt, ragyogó türkizkék kupolájú síremlékét Timur Lenk építtette tisztelete jeléül. A mauzóleumot számos további épület veszi körül: például a Félig-Földalatti Mecset, a zarándokok által használt középkori fürdő, és egy rendkívül szépen gondozott, finom illatot árasztó rózsakert. Szállás: egyszerű hotel.

jún. 23.Mai napunk jórészt utazással telik: reggeli után elhagyjuk a várost, és Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe vonatozunk. Egy remek helyi étteremben kezdjük meg ismerkedésünket az üzbég gasztronómiával, majd késő este tovább folytatjuk utunkat vonattal Buhara irányába. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

jún. 24.Hajnalban érkezünk Közép-Ázsia legszentebb városába, az elbűvölő, mesebeli keleti hangulatot árasztó Buharába. Szállásunk elfoglalása után egész napos sétára indulunk a gyönyörű állapotban fennmaradt óvárosban: első megállónk a Lyabi-Hauz tér, ahol a központi tavacska körül magasodó sokszáz éves eperfák árnyékában hűsölhetünk. Folytatva sétánkat útba ejtjük Közép-Ázsia legrégebbi mecsetét, a IX. századi homlokzattal rendelkező Maghoki-Attart, mely egy V. századi zoroaszter- és egy még korábbi buddhista templom romjaira épült. Bevesszük magunkat a bazár szűk utcácskáiba is: láthatjuk azokat a jellegzetes árkádokat, ahol aranyat, ékszert, szőnyegeket és más értékes holmikat kínáltak a Selyemút utazóinak — természetesen mi is vásárolhatunk a mai portékákból. A bazárból kilépve két medreszéhez (vallási iskolához) érkezünk: az Ulugbek medresze a város legrégebbije, mely számos későbbi épület mintájául szolgált. Vele szemben található a talán még érdekesebb, eredeti állapotában megmaradt Abdul Aziz Khan medresze, ahol egy fafaragásokat bemutató kis múzeumot is láthatunk. Innen a város fő mecsetéhez, a gyönyörű csempedíszítésekkel büszkélkedő Kalon-komplexumhoz sétálunk: ennek része a 47 m magas, 1127-ben épült híres minaret is, mely a maga idejében Közép-Ázsia legmagasabb épülete volt, s még Dzsingisz kán tetszését is elnyerte, ezért épségben hagyta. Még mindig nincs vége a látnivalók sorának: következik az egykori királyi város központja, az Ark Erőd, ahol Buhara történelmi, régészeti és kulturális múzeuma is helyet kapott. Ebben az épületegyüttesben még a XX. század elején is tartottak koronázási szertartást, és híres kelet-kutatónk, Vámbéry Ármin is megfordult itt. Benézünk az emír hivatalos mecseteként szolgáló, faragott fa oszlopokkal díszített Bolo-Hauz mecsetbe is, és megtekintjük a 905-ben épült Ismail Samani mauzóleumot is. Szállás: hostel.

jún. 25.Kényelmesen késői reggeli után szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Buhara varázslatos városával. Érdemes felkeresni az indiai hatásokat magán hordozó, négytornyos Char Minar kaput, elveszni a bazár forgatagában, vagy meglátogatni egyet a méltán híres hamamok (fürdők) közül. Délután vonattal Khívába utazunk: estére érkezünk a több, mint 2500 éves múlttal büszkélkedő városba. A település történelmi magja felidézi a régi Selyemút utazó kereskedőinek, bátor kalandorainak, a hónapokig úton lévő karavánoknak és letűnt birodalmak uralkodóinak mesés emlékeit: a mecsetek, medreszék és paloták ma is úgy állnak, ahogy építették őket. Szállás: hostel.

jún. 26.Napunk döntő részét a három kilométer hosszan húzódó városfalak között található, UNESCO Világörökség részét képező Ichan-Qala óvárosban töltjük. Városnézésünk során felkapaszkodunk a legmagasabb minaret tetejére, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a város csodálatra méltó épségben megmaradt központjára. Meglátogatjuk a Khíva jelképének számító tömzsi Kalta Minor minaretet, a Juma mecsetet a maga 218 gyönyörűen faragott faoszlopával, több medreszét és egy egykori karavánszerájt, valamint a helyi lakosok zarándokhelyének számító, a város „védőszentjeként” tisztelt Pakhlavan Makhmud filozófus és birkózó mauzóleumát. Folytatva utunkat következik a Tosh-Khovli palota a kánok háremével, és végül de nem utolsósorban a Kunia-erőd, ahol a Nyári mecset és az Ezüsttrón mellett külön kiállítást tekinthetünk meg Vámbéry Árminról is. Némi szabadprogram és vacsora után ismét vonatra szállunk, és Szamarkandba utazunk. Az éjszakát a vonaton utazással töltjük, fekvőkocsiban.

jún. 27.Reggelre érkezünk a Selyemút legendás városába, Timur Lenk minden képzeletet felülmúló gazdagságú fővárosába. A kegyetlenkedéseiről elhíresült Timur egész életében Dzsingisz kán birodalmának visszaállításán fáradozott. Ha ez nem is sikerült neki, Szamarkandot mindenesetre a kor gazdasági, kulturális és művészeti központjává emelte. Szállásunk elfoglalása után Szamarkand szíve, a lenyűgöző Regisztán felé vesszük az irányt. A fenséges medreszék díszes épületeit milliónyi mozaik és festett kerámia ékesíti; nem véletlenül vált a tér ikonikus jelentőségűvé Közép-Ázsiában. Megcsodáljuk a Regisztán mindhárom medreszéjét, majd felkeressük Timur Lenk mauzóleumát, a Gur Emirt, melynek hatalmas türkizkék kupolája uralja a város látképét. Timur meglepően egyszerű, sötét jádéból készült sírja mellett itt találjuk fiai és unokái sírköveit is, valamint elcsodálkozunk a csillogóan díszített, aprólékos kidolgozású mennyezeten. Innen a Siab-piacra sétálunk, ahol számos izgalmas keleti csemegét kóstolhatunk meg. Városnézésünket a piac szomszédságában álló gyönyörű Bibi-Khanym mecsettel folytatjuk, melynek gigantikus méreteit jól jellemzi a kupola 41 méteres magassága. Az épületet Timur egyik kedvenc felesége, Bibi meglepetésként készíttette éppen háborút vívó ura számára. A közelben találjuk a modern Üzbegisztán első elnökének, Islom Karimovnak nagy becsben tartott síremlékét is. Végül a Shah-i-Zinda épületegyütteshez, az „Élő király nekropoliszához” gyaloglunk, ahol katonai és városi vezetők, továbbá az uralkodó rokonai nyugszanak. Itt találjuk az egész iszlám világ talán leggazdagabb, legváltozatosabb csempedíszítéseit, és itt nyugszik Mohammed unokatestvére, Qusam ibn-Abbas is, aki az iszlám vallás helyi elterjesztőjeként ismert. Szállás: hostel.

jún. 28.Reggel búcsút intünk Szamarkandnak, és vonatra szállva megkezdjük hazautazásunkat. Délben érkezünk Taskentbe, ahol a repülőtérre buszozunk. Nur-szultani átszállást követően éjfélre érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Kazahsztán és Üzbegisztán távoli, elzárt, de békés részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x23 cm illetve 40x30x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából elmaradott a terület; nem túl jó a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, nem minden este lesz lehetőség fürdésre. Ezekre a napokra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Minden érintett országban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban nem minden esetben lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk. A bolti élelmiszerek ára némileg alacsonyabb a Magyarországon megszokottnál; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 3-5 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható, ára kb. 0,5 euró. A vonatos utazások során forró víz mindig rendelkezésünkre áll, ezért érdemes egy fém bögrét magunkkal hoznunk, melyben teát, kávét, porlevest készíthetünk.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Üzbegisztán vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk legnagyobb túrája a Nagy-Almati csúcsra vezet: ezt közepesen nehéz terep és nagy magasság jellemzi. Egyes szakaszokon a kezünket is használnunk kell az előrejutáshoz, azonban további technikai kihívással nem kell számolnunk, sokak számára teljesíthető — de akár ki is hagyható a túra. Ezen kívül csak hosszabb sétákra kell számítani.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos időjárásra kell készülnünk: északon, Nur-Szultánban a magyarországihoz hasonló idő (22-28°C) várható, délen Üzbegisztánban azonban erős melegre (30-35°C) számíthatunk. A hegyekben természetesen hidegebb van, tien-sani túránk során a csúcsrégióban akár vékony hótakaró is boríthatja a tájat. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Leginkább az orosz nyelvet használhatjuk, ezt a legtöbb helyi valamilyen szinten beszéli. Angolul és egyéb európai nyelveken nagyon kevesen tudnak. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Kazakhsztán és Üzbegisztán nem részei a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: Kazahsztánban +4 óra, Üzbegisztánban +3 óra.

Kulturális sokk Kazahsztán és Üzbegisztán szekularizált országok, főként muzulmán lakossággal. Az öltözködés konzervatív, hosszú szárú nadrág/szoknya viselése javasolt. A teljes régióban érezhető a posztszovjet térségekre jellemző hangulat és a sajátos, nem mindig kedves hozzáállás.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 18 fő.

Szállások Utazásunk 11 éjszakájából négyet vonaton utazással töltünk. A vonatos éjszakákon úgynevezett termes fekvőkocsiban (плацкартный вагон) utazunk, tiszta ágyneműt kapunk. További 7 éjszakát hostelekben és egyszerű szállodákban töltünk. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Néhány szállásunkon csak közös fürdőszoba található, vagy csak hideg vízre számíthatunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés útlevél, esőkabát/esernyő, törölköző, gyógyszerek, fém bögre és kanál/villa a vonatos étkezésekhez, WC papír, zárt cipő, meleg öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, hölgyeknek kendő templomok és mecsetek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. Ez a posztszovjet térségekben különösen is igaz! A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Nur-Szultan és Taskent — Nur-Szultan — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Közép-Ázsiában főként fekvőkocsis vonatokkal és bérelt terepjárókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Kazahsztánba és Üzbegisztánba. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Kazakhsztán hivatalos fizetőeszköze a tenge (1 KZT = kb. 0,8 HUF), Üzbegisztánnak pedig a som (1 UZS = kb. 0,05 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át a helyi valutára. Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, készpénz kivitele célszerű euró formájában Ajánlott költőpénz: kb. 180-200 euró.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x23 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt terepjáróval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), vonattal, kisbusszal és egyéb járművekkel; 7 éjszaka szállást egyszerű hostelekben és szállodákban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket.