Kurdisztán

Kurdisztán

Kurdisztán 2021

Itt még biztos nem jártak a barátaid! ;)

felveszem a bakancslistámra!

Gyere velünk, a rakéta indul

Repülünk majd a fény felé

Gyere velünk, ha megyünk nyaralni

Kurdisztánba a hegyek közé

Ne keresd, mert úgysem találod

Ne keresd a térképeken

Lehetnél Te is egy ország

Egy nem létező területen

(Republic: Kurdisztánba a hegyek közé)

10 nap (6 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 29.Várhatóan a reggeli órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminálján, a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan Törökországba repülünk: isztambuli átszállás után estére érkezünk az ország délkeleti részébe, Sanliurfa városába. Felvesszük bérelt autóinkat és elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: egyszerű szálloda.

okt. 30. — Reggeli után a Nemrut-hegy lábához utazunk. Ameddig csak lehet, autóinkkal közelítjük meg a csúcsot, majd gyalog folytatjuk túránkat a Nemrut Dagi Nemzeti Parkban. A csúcs tövében helyezkednek el azok a hatalmas kőfejek, melyeket I. Antiokhosz megalomániás király faragtatott saját magáról, és a rokonainak tekintett istenekről a Kr. e. II. században. Megtalálhatjuk itt többek között Apolló, Fortuna, Zeusz és természetesen Antiokhosz szobrát is. (Gyalogos táv: várhatóan 6 km, szint: fel várhatóan 400 m, le várhatóan 400 m. Hóviszonyok függvényében változhat!) A csúcs után útba ejtjük Arszameiat, az egykori Kommagéné királyság fővárosát: itt még áll többek között Mithridatész és Herkules életnagyságú domborműve, és a vár tetejéről fantasztikus a kilátás a környékre! Végül Septimius Severus hídjának megtekintése után Sanliurfába autózunk. Sanliurfa — Ábrahám szülővárosa — ma igazi keleti hangulatot árasztó nyüzsgő város, ahol kurdok, arabok és törökök élnek egymással békében. Az utcák forgatagában előtűnnek a tetőtől talpig fekete csadorba öltözött, hennával festett kezű török asszonyok, a buggyos nadrágú, fejfedős kurd férfiak és az arabkendős arabok. Szállás: egyszerű szálloda.

okt. 31.Reggeli után a méhkasszerű házairól híres Harránba autózunk, amely egyike a világ legősibb településeinek: már a Teremtés Könyve is név szerint említi. A tipikus, méhkas formájú agyagkunyhókat legalább kétezer éve változatlan módon építik, és a mai napig szinte ugyanúgy élnek bennük, mint Ábrahám idejében. Néhány otthont szerencsére mi is megnézhetünk közelebbről, és természetesen meglátogatjuk az egykori egyetem, az Ulu dzsámi és a vár maradványait. Ez a rész még ma is feltárás alatt áll: egy hatalmas terület tele faragott kövekkel, ép és beomlott boltívekkel, lépcsőkkel, tornyokkal, Mezopotámia-hangulattal... Harránt elhagyva az útviszonyok függvényében megpróbáljuk felkeresni a Bazda-barlangokat és az 1128-as építésű Han el-Barur karavánszeráj impozáns romjait, majd Sanliurfába indulunk, ahol megnézzük a Gölbasit, vagyis a szent ponty életmentő tavát. Feltekintve a várfal közepén, a szikla szélén látható Nimród trónja, ahonnan Ábrahámot letaszították — ám csodálatos módon tó képződött a sziklafal alján, így túlélte a zuhanást. A tóparton több szép ottomán mecset és medresze található, s az egyik háta mögött lépcsőkön juthatunk fel a várba. Vacsora után leadjuk bérelt autóinkat, a buszállomásra utazunk, és menetrendszerinti távolsági busszal Irak felé vesszük az irányt. Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

nov. 1.Éjszakai határátkelést követően a reggeli órákban érkezünk Dahúkba. Az utak koránt sem tökéletes állapotának megfelelően terepjárókat bérlünk, feltöltjük élelmiszerkészleteinket, majd elkezdjük az ismerkedést Iraki Kurdisztánnal. Első megállónk Al-Kosh, egy 2500 éves falucska, melynek fő látványossága a VII. századi Rabban Hormizd káld keleti katolikus kolostor, amely szinte kaméleonként olvad bele a sziklafalba, melybe építették. Innen a Halamata-barlanghoz indulunk, ahol kőbe faragott asszír domborművek hat, szent állatokon lovagló istent mutatnak be. Dahúkba visszatérvén rövid kitérőt teszünk a város mellett lévő gáthoz, mely nemcsak a környék vízellátását segíti, hanem meglehetősen impresszív látványt is nyújt. Szállásunk elfoglalása után gyalogosan fedezzük fel a várost. Betérünk egy helyi fogásokat kínáló étterembe, majd kiadós vacsoránk elfogyasztása után a helyiek egyik legkedveltebb kikapcsolódási formájának hódolunk mi is: vízipipára gyújtunk, és kellemes illatú füstbe burkolódzva kártyázunk, teázunk az est hátralevő részében. Szállás: egyszerű szálloda.

nov. 2.Korán kelünk, hogy minél többet láthassunk Kurdisztán hegyvidéki területeiből. Autóinkkal a Gara-hegység felé hajtunk, melynek egyik csúcsán Szaddám Huszein egykori palotáját fedezhetjük fel — már amennyit a kurdok meghagytak belőle. Hosszan kanyargunk felfelé a szerpentineken, de megéri, hiszen fentről gyönyörű panoráma tárul elénk, hamar megértjük, miért költözött ide Irak hírhedt elnöke. Ezután a magas platóra épült, festői környezetű Amedi falu érintésével folytatjuk utunkat Kurdisztán alig ismert tájain. A tiszteletet parancsoló hegyek, buján zöldellő rétek és békésen legelésző nyájak látványa garantáltan rabul ejt, így időnként meg-megállunk, hogy átadjuk magunkat a puszta gyönyörködésnek vagy fényképezésnek. Ravendúzhoz közeledve fokozódik a természet szépsége: egyre gyakrabban vezet utunk vadul kanyargó folyók mentén vagy meredek hegyek oldalában, a lassan lenyugvó nap vöröses fénye pedig szürreálisan gyönyörű színekre festi a tájat. Estére érkezünk meg Ravendúz elbűvölő kisvárosába, ahol nyugovóra térünk. Szállás: egyszerű szálloda. Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

nov. 3.Ideje lassítani: itt senki sem rohan, hát mi sem fogunk! Az előző nap autóból megcsodált tájat most testközelből is megismerhetjük egy rövid túra keretében. Először egy kilátóponthoz indulunk, ahonnan az alattunk elterülő kanyonra madártávlatból látunk rá, majd egy vízesésben gyönyörködünk, mely a helyiek körében igen népszerű. Az elemi erővel lezúduló víztömeg már szinte túlságosan is romantikus hatást kelt, ezt használja ki megannyi hősszerelmes kurd fiatalember, aki itt tárja fel érzelmeit kiszemeltje előtt. A vízesést egy tiszta vizű hegyi patak táplálja, melyből akár hűsítőket kortyolhatunk is. Röviden alkudozunk a közeli bazársor árusainak portékáira, majd jóleső ebédet követően autóba szállunk, hogy a IV. századi Rabban Baya kolostort tekintsünk meg, ahonnan páratlan kilátás nyílik az alattunk elterülő völgyre. Ez a zarándokhely keresztény és muzulmán asszonyok tömegeit vonzza, akik a névadó szenthez fohászkodva reménykednek a gyermekáldásban. Amennyiben ilyen vágyaink vannak, feltétlenül mondjuk el itt egy imát! Szállás: egyszerű szálloda.

nov. 4.Reggel korán kelünk, ugyanis a mai nap nagy út vár ránk. Célunk Szulejmánijja, ami egyben utazásunk legtávolabbi pontja. Hegyeken-völgyeken átkelve, kisebb megállókat téve érkezünk meg ebbe a viszonylag fiatal, ám annál fontosabb városba. Elsőként az Amna Suraka Múzeumban — avagy a Vörös Házban teszünk elgondolkodtató látogatást. Ez az épület Szaddám Huszein rezsime alatt börtönként szolgált főleg politikai foglyok számára. A kiállítás bemutatja a fogva tartás brutális körülményeit, és emléket állít az itt elhunytaknak. Innen átsétálunk a nemrég felújított Slemani Múzeumba, mely az egykor ezen a környéken elterülő Mezopotámia emlékeit mutatja be. Olyan tárgyakat láthatunk itt, amelyeket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk! Késő délután az Iraki Kurdisztán fővárosaként is emlegetett Erbilbe utazunk. Szállás: egyszerű szálloda. Ezen a szállásunkon egymás után 2 éjszakát töltünk.

nov. 5.Erbil városa egészen hihetetlen ütemben fejlődik: sokan „új Dubajnak” nevezik, ami talán kissé túlzás, ám mindenképpen jól érzékelteti a folyamatokat. Napunkat a város megismerésével töltjük: reggel a 2007-ben elkészült, mintegy kétezer fő befogadására alkalmas Jalil Khayat mecsetet látogatjuk meg, mely egy tehetős család adományából épült fel. A színes, hihetetlenül gazdagon dekorált imahely esztétikumban kétségkívül felveszi a versenyt világhíres társaival. Ezután a központban lévő, több mint 8000 éve folyamatosan lakott Citadellába indulunk, megnézzük a közepén álló Nagymecsetet, majd a Minaret parkban teszünk egy kellemes sétát. A perzselő nap elől a déli órákban a Civilizáció Múzeumába menekülünk, mely kicsi ugyan, de annál érdekesebb gyűjteménye van a régió műemlékeiből. Ebéd után szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább Erbillel: érdemes például ellátogatni az óvárost körülölelő bazárba, ahol elkölthetjük megmaradt dinárjainkat. Szállás: egyszerű szálloda.

nov. 6.Reggeli után Dahúk felé vesszük az irányt. Útközben megállunk a hegyoldalba épített, grandiózus Mar Mattai (Szent Máté) asszír keresztény kolostornál, amely 363-as alapítási dátumával az egyik legrégebbi, még ma is működő keresztény kolostor a világon. Az épület megcsodálása után érdemes annak teraszáról letekinteni az alattunk húzódó rónákra és a távolban felderengő Moszulra. Következő megállónk a Kr. e. VII. században épült, egyesek szerint Ninive, mások szerint a babiloni függőkert vízellátásáért felelős Jerwan akvadukt. Ennek a mérnöki csodának ékírással díszített köveinek egy részét még ma is láthatjuk. Délután folytatjuk utunkat a jezídi vallás legszentebb helyére: Láles faluba, ahol megtekintjük a híres kéttornyú szentélyt. A jeziditák az asszírok leszármazottjainak vallják magukat, akik Ninive eleste után menekültek erre a helyre, hitük pedig leginkább a szufi és a zoroaszter vallások fúziójaként írható le — persze helyi elemekkel fűszerezve. Estére érünk vissza Dahúkba, leadjuk bérelt autóinkat, majd vacsora után egy utolsó vízipipa társaságában lazíthatunk. Késő este egy Törökország felé tartó buszra szállunk. Éjszaka érkezünk az országhatárra, ahol a korábban szerzett tapasztalatunkat felhasználva, immár rutinosan kelünk át, majd folytatjuk utunkat. Szállás: az éjszakát a buszon utazással töltjük.

nov. 7.Reggel érkezünk meg a világ talán legmenőbb nevű településére: Batmanba. A város egyetlen látványossága a városhatárt jelző tábla, így itt rövid fotószünetet tartunk, majd a repülőtérre megyünk és átszállást követően Magyarországra repülünk. Az esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Törökország és Irak távoli, elzárt, de békés részeire vezet. A közlekedési eszközök és a szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, a rossz útviszonyok jelentősen meghosszabbíthatják az utazáshoz szükséges időt. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! Délkelet-Törökország és Irak területe Magyarország Külgazdasági- és Külügyminisztériumának Konzuli Szolgálata szerint jelenleg „I. kategóriájú, utazásra nem javasolt” térség.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x20 cm illetve 35x20x20 cm, súlyuk összesen maximum 8 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a szállásokon lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Törökországban és Irakban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, azonban gyakran előfordulnak áramkimaradások. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Érdemes egy elosztót magunkkal hoznunk.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A törökországi árszint hasonló az itthon megszokotthoz, az iraki annál alacsonyabb. A szállásokon vagy azok közelében mindig találunk megfelelő étkezési lehetőségeket az olcsó utcai kifőzdéktől kezdve az éttermeken át a piacokig. Egy átlagos étteremben kb. 5-8 dollárárt étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, másfél liter ásványvíz ára kb. 0,5-0,75 dollár.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Törökország és Irak is vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrája a Nemrut csúcsára vezet: ezt könnyű terep jellemzi, mindenki számára teljesíthető — de akár ki is hagyható. Ezen a túrán hóban való gyaloglásra is fel kell készülnünk! Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal a városokban 25-30°C várható, ám a hegyekben természetesen jóval hidegebb időre számíthatunk. Eső is előfordulhat, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Törökországban leginkább a német, Iraki Kurdisztánban az angol nyelvet használhatjuk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Törökország és Irak nem részei a szabályozott roaming díjszabásnak, illetve a hegyek között sok helyen nincs térerő. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: Törökországban és Irakban utazásunk idején a nyári közép-európai időhöz (CEST) képest +1 óra, a téli közép-európai időhöz (CET) képest +2 óra az időeltolódás.

Kulturális sokk A célterület szekularizált, a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető rövid ujjú póló, nem elfogadott azonban a túlzottan nyitott és/vagy túlzottan rövid ruházat. Mecsetek, kolostorok látogatásakor férfiaknak hosszú öltözék, hölgyeknek hosszú szoknya és fejkendő szükséges!

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 9 éjszakájából 7 esetben egyszerű szállodákban és vendégházakban szállunk meg, további kettőt buszon utazással töltünk. A célterület szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Gyakoriak az áramkimaradások, ebből következően nem minden esetben lesz meleg vizes zuhanyzásra lehetőségünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés útlevél, esőkabát, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő a kirándulásokhoz, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kishátizsák, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk, uraknak hosszúnadrág, hölgyeknek hosszú szoknya és kendő.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Törökország a magyarországinál alacsonyabb szintű infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Isztambul — Sanliurfa, valamint Batman — Isztambul — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány elkészített szendvicset magunkkal hozni. A célterületen belül többnyire bérelt autókkal, valamint éjszakai buszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Törökországba és Iraki Kurdisztánba. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Törökország hivatalos fizetőeszköze a líra (1 TRY = kb. 40 HUF), Iraki Kurdisztánnak pedig a dinár (1 IQD = kb. 0,25 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át lírása és dínárra. Mivel utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, ezért készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 150-180 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Fleischer Áron
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és 1 db max. 35x20x20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást busszal és bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 7 éjszaka szállást vendégházakban, egyszerű szállodákban és hostelekben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezést.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!