Lappföld

Lappföld

kedvezményekkel akár:
419.580 Ft
csökkentett áraink
Early Bird kedvezménnyel: 468.943 Ft
Törzsutas kedvezménnyel: 444.262 Ft
Összevonva vagy 26 éves kor alatt: 419.580 Ft
teljes részvételi díj:
493.624 Ft
mit tartalmaz?
2025.03.19. — 2025.03.24.

Lappföld 2025.03.19. — 2025.03.24.

Földöntúli jégvilág sarkifénnyel koronázva

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Early bird! Jelentkezz legkésőbb 2024.08.09-ig és repülj rá az extra 5% kedvezményre!
Az Északi-sarkkörön túlra hívunk Téged, ahol Lappföld érintetlen természeti szépsége és a tundra zord arktikus tájai rabul ejtik a kalandvágyó odalátogatót. Bepillantást nyerünk az őslakos számi nép különleges életébe is, akik az egyik utolsó nomadizáló nép Európában. Este igazi fatüzelésű szauna kellemes melege hívogat, miközben a nagyvárosok fényszennyezésétől távol az északi fény ragyogja be éjszakáinkat. Az északi fény ragyogásához pedig semmi nem fogható. Semmi!
Lappföldet látni kell és megélni az általa nyújtott élményeket! Az érintetlen természet szépsége beszippantja az embert és feltölti energiával.
Rendkívüli élmény volt a kilátás Abiskonál, illetve a befagyott tó jegén történő túrázás! Nagyon egyedi és felejthetetlen élmény volt a civilizációtól ennyire távol eső részen túrázni és a természet ezer szépségét megcsodálni!
Életem meghatározó élménye, ha nincs sarki fény, a túra önmagában is olyan csodákat nyújt, amiket látni kell és átélni! Szuper volt a csapat, köszönet mindenért!
A lappföldi túra felér egy túlélő-táborozással. A gyönyörű tájak és a sarki fény látványa azonban felülír minden nehézséget és megpróbáltatást! Felejthetetlen élmény volt!
Ami az indulás előtt egy jól hangzó program volt, életérzéssé vált! Megmutattátok, milyen is az élet a saját komfortzónámon kívül és újraértékeltem a kitartás és az alázat fogalmát miközben csodáltam a sok gyönyörűséget ami körbevett minket!
Köszönöm ezt az élménydús utazást, ahol végig érezni lehetett az odafigyelést és a biztonságot!
Első túrám volt a Qalandarral és bár nem láttuk a vágyott északi fényt, felejthetetlen élmény volt. Köszönet érte!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

2025. március 19., szerda — Irány Észak! Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a 70. számú csomagfeladó pult előtt. Innen közvetlen járattal Svédország fővárosába, Stockholmba repülünk, ahol feltöltjük élelmiszerkészleteinket, majd vonatra szállva Skandinávia északi részére, Lappföld felé indulunk. Az Északi-sarkkört átlépve zord szépségű arktikus táj vesz körül minket, amelyet háborítatlan fenyvesek öveznek. Ahogy a világ legészakibb személyszállító szerelvényén suhanunk a tajga fenyő- és nyírfái közt, mintha az őstermészet szívébe hatolnánk egyre beljebb...
Az éjszakát vonaton fekvőkocsiban, 6 ágyas fülkékben utazással töltjük.

2025. március 20., csütörtök — Érkezés a fjellekbe: Kungsleden, szauna és sarki fény Vonatozásunk utolsó szakaszát a Skandináv-hegység fjell-vidékén, azaz havasi fennsíkjain, az erdőhatár magasságában tesszük meg. Délelőtt érkezünk a Sarkkörtől 200 km-re északra fekvő Abisko faluba. Felszerelésünket szállásunkon hagyva túrázni indulunk a vad és gyönyörű vidékeiről nevezetes Abisko Nemzeti Parkban: először egy befagyott folyó medrében haladunk, majd az innen induló, közel 500 km hosszú Kungsleden (Királyok Útja) első szakaszát járjuk be. Este érünk vissza szállásunkra, ahol egy jól megérdemelt hagyományos szaunázással pihenjük ki a nap fáradalmait. Az est hátralévő részét az északi fény ámulatba ejtő játékának megfigyelésével töltjük.
Szállás: hostel (6 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
Gyalogtúra: táv 10 km; szint: fel 100 m, le 100 m.

2025. március 21., péntek — Csúcstúra ... és még egy kis sarki fény! Korai ébresztő után egész napos túrára indulunk az Abisko Nemzeti Parkban. Ez a csend és a természet birodalma, ahol a jégfödte meredek hegyek fenséges látványa és a tundra metszően friss levegője mind az ősi Lappföld szépségének velejárói. Felvonóval jutunk 900 m-es magasságba az Aurora Sky Station-höz, ahol a világon a legtöbb sarkifény-észlelést regisztrálják. Innen a Njulla hegy 1164 méteres csúcsát vesszük célba, ahonnan lélegzetelállító panorámát élvezhetünk a környező fjellekre, a horizontot uraló fenséges Lapportenre (Lappföld Kapuja) és a Torneträsk-tóra. Miután kigyönyörködtük magunkat a téli tájban, visszaereszkedünk a felvonóval és szállásunkra sétálunk, hogy az est hátralévő részében átadjuk magunkat a sarkifény-idézés izgalmainak.
Szállás: hostel (6 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 6 km; szint: fel 250 m, le 250 m.

2025. március 22., szombat — Téli túra tundrán, tavon A szállásunkhoz tartozó husky-farm szánhúzó kutyáinak meglátogatása után ismét túrázni indulunk. Egy közeli réten felépített „falunak” köszönhetően megismerkedhetünk az őslakos számi nép különleges építkezési szokásaival, majd végiggyalogolunk egy káprázatos, vízesésekkel teletűzdelt kanyon mentén. Végül a vastagon befagyott Torneträsk-tó egyik szigetére látogatunk, s a tó jegén túrázunk vissza szállásunkra, hogy vasútra szállva elbúcsúzzunk a tundra csodálatos vadvilágától. Mielőtt a vonat álomba ringat minket, érdemes Kiruna kivilágított városát megcsodálni, melynek látképét a világ legnagyobb és legmodernebb vasércbányája uralja.
Az éjszakát vonaton fekvőkocsiban, 6 ágyas fülkékben utazással töltjük.
Gyalogtúra: táv 8 km; szint: fel 150 m, le 150 m.

2025. március 23., vasárnap — Észak-Velencéje: Stockholm óvárosa Reggelre érkezünk Stockholmba, ahol rögtön a Gamla Stant, a külön szigetre épült óvárost vesszük célba. Belekóstolunk a középkori, sikátorokkal tűzdelt városrész hangulatába, s megtekintjük a lenyűgöző, gótikus Storkyrkan-katedrálist (amely Stockholm legrégebbi épülete) valamint a világ legnagyobb, ma is eredeti céljára használt királyi palotájának homlokzatát is. Ezután végigsétálunk a kikötő mentén, egészen a Skanzenig: ez a komplexum magába foglal egy teljes hegyet, komplett falvakkal, felvonóval, sarkvidéki vadasparkkal — és még sorolhatnánk, mi minden található a világ legrégebbi és legnagyobb szabadtéri múzeumában! Bejárjuk Svédország összes tájegységét, s közben megismerkedünk a változatos népi építészettel és művészettel éppúgy, mint az állatvilággal. A Skanzen közvetlen szomszédságában található Stockholm talán legérdekesebb múzeuma, mely az 1628-ban elsüllyedt, majd 1961-ben megtalált hatalmas Vasa hadihajó köré épült. Körbesétáljuk a gazdag fafaragásokkal díszített hajót, majd visszatérve a belvárosba tiszteletünket tesszük Stockholm minden jóval felszerelt központi vásárcsarnokában is.
Szállás: hostel (4-6 fős szobák).

2025. március 24., hétfő — Észak Velencéje: Stockholm szigetvilága Reggel hajókirándulásra indulunk abba az archipelagonak nevezett övezetbe, ahol mintegy 24000 kisebb-nagyobb sziget található. A szigetvilágban hihetetlenül élénk színekkel találkozhatunk: a kék tenger, a zöld fenyők, a tipikus vörös faházak és a szikrázóan fehér hó összhangja a világ egyik leggyönyörűbb és legbékésebb vidékévé teszi ezt a tájat. Nincs két egyforma sziget vagy öböl: ahogy hajónk lassan szeli a habokat, folyamatosan újabb és újabb elbűvölő részletek bontakoznak ki előttünk. Az egyik nagyobb szigethez érve elhagyjuk a hajó fedélzetét, és mielőtt busszal visszatérünk Stockholm belvárosba, van időnk sétálni is egy jót. Délután megcélozzuk a folyóparton épült, nyolcmillió téglából álló impozáns Városházát (Stadshuset), amely minden évben a Nobel-díjátadó utáni bankett színhelye is. Helyi vezetővel csodáljuk meg többek között a tizennyolcmillió mozaikdarabbal díszített Arany Báltermet, majd a Városházát elhagyva szabadprogram keretében tölthetjük el utolsó óráinkat a városban. Érdemes bejárnunk Stockholm modern belvárosát: a T-Centralen környékét és a Hötorgetet. Végül elhagyjuk kedvenc városunkat és a repülőtérre utazunk. Várhatóan éjfél körül érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

FIGYELEM! A sarki fény (aurora borealis) a naptevékenységtől függő természeti jelenség, melynek előfordulását garantálni sajnos annak ellenére nem tudjuk, hogy Abisko környéke Földünk egyik legjobb megfigyelőhelye, ahol a téli szezon éjszakáinak kb. 60%-án látható a jelenség. Amennyiben az utazás során nem sikerül sarki fényt észlelnünk, irodánk felelősségre nem vonható, kártérítésre nem kötelezhető.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40×30×20 cm-es kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Svédországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt minden résztvevőnek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: A vonatos éjszakák kivételével minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Svédországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon és a vonatutak során is feltölthetjük.

Étel, ital Élelmiszervásárlásra elsősorban Stockholmban van lehetőség, Abiskoban korlátozott a választék. Meleg étkezés: Stockholmban étteremben vacsorázunk (kb. 200-250 SEK), s ezt hasonló áron a vonatok étkezőkocsijában is megtehetjük. Abiskoi szállásunkon felszerelt konyha vár, ahol közösen készíthetünk meleg ételeket (igény esetén a túravezető koordinálásával). Hideg étkezés: Szállásainkon a túravezető gondoskodik reggeliről (ezt a Részvételi díj tartalmazza), s lehetőségünk van napközbeni fogyasztásra szendvicseket készíteni. A vonatos utazások alkalmával az étkezőkocsiban reggelizhetünk. Italfogyasztás: Svédországban a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására. A hőmérsékletre való tekintettel érdemes termoszt magunkkal hozni, hogy meleg italt fogyaszthassunk a túrák során. Alkoholvásárlásra csak induláskor a budapesti repülőtéren, illetve Stockholmban, az állami szeszbolt-hálózat (Systembolaget) egységeiben nyílik lehetőségünk.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2025-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk legnagyobb túrája a Njulla csúcsára vezet: ezt közepesen nehéz terep jellemzi. Mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy az időjárás, a hideg és a mély hó nehezítheti a gyalogtúrákat. Zord idő esetén, hóesésben fokozódik a túrák nehézsége. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő hóvédő ruházattal, meleg ruhákkal, kamáslival és vízhatlan bakanccsal induljunk útnak!

Időjárás Változékony időre számíthatunk, -15°C és -5°C közötti várható hőmérséklettel. Fel kell készülnünk havazásra, s nagy szél is nehezítheti túráinkat. Percek alatt változhat az időjárás, gyorsan kialakulhat köd, hóvihar. Ezért fontos a megfelelően vízhatlan és szélálló öltözet!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a svéd, de angolul is mindenki beszél. Svédország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 16 fő.

Szállások Utazásunk 5 éjszakájából kettőt vonaton fekvőkocsiban (6 ágyas fülkékben) utazással, hármat pedig hostelekben töltünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell. Skandináv szokás szerint ágyneműt nem kapunk, ezért egy kis, nyári hálózsák szükséges! Egyszerű reggeliről a túravezető a szállásokon gondoskodik.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, hálózsák, bakancs, kamásli (a mély hó miatt rendkívül fontos!), meleg vízhatlan és szélálló öltözet, törölköző, papucs, termosz, kulacs, gyógyszerek, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Stockholm — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőn nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Svédországon belül fekvőkocsis vonatokat, hajót és városi tömegközlekedést használunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Svédországba.

Valuta Svédország hivatalos fizetőeszköze a korona (1 SEK = kb. 38 HUF), ám szinte sehol sem használnak készpénzt, így mindenképpen bankkártyát hozzunk magunkkal! A magyarországi kibocsátású bankkártyák gond nélkül használhatók. Ajánlott költőpénz: kb. 1200-1400 SEK (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Bársony Kristóf
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Svédországon belüli összes utazást fekvőkocsis vonattal, hajóval és városi tömegközlekedéssel; 3 éjszaka szállást hostelben reggelivel; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.11.15.
Előleg: 193.624 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2025.02.17.