Málta

Málta

Málta 2024

Hosszúhétvége a Mediterráneum közepén

felveszem a bakancslistámra!
Tudtad, hogy a Stonehenge és a gízai piramisok előtt több száz évvel a máltaiak hatalmas megalitikus templomokat emeltek? Tudtad, hogy Kalüpszó itt tartotta fogva Odüsszeuszt hét éven keresztül a trójai háború után? Tudtad, hogy a máltai lovagrend nagymesterei hatalmas erődrendszert építettek a török támadások ellen? Tudtad, hogy Gozo szigetének partján Földünk talán legszebb abráziós formakincsét találod? — Tudtad, hogy mindezt a saját szemeddel is megnézheted, ha csatlakozol hozzánk...?!
4 nap (2 munkanap)maximum 16 fő
Maximálisan megéri a befektetett időt, pénzt és energiát! Kellően elfáradtam, és sok élménnyel gazdagodtam. Profin megszervezett és átgondolt túra!
Ez az út visz minden eddigi szervezett utat, amin voltam! A gördülékenység, nyugalom amit túravezetőnk képviselni tud, kiemelkedő! Fantasztikusan éreztem magam, nagy szerencsének érzem, hogy rátok bukkantam!
Az utazás hozta a megszokott magas színvonalat! Nagyon jól össze volt rakva a program, élménydús és pörgős, de egyáltalán nem erőltetett volt. Sikerült kihozni a maximumot Máltából!
Hihetetlen szép természeti látnivalók, folyamatos csodálkozás: „hogy keletkezett ez, hogyan lehetséges az” — ez az érzés az egész utat végigkísérte! Remek csapattal, szuper túravezetővel, finom ételekkel, jó programokkal kiegészítve, ez volt a tökéletes hosszúhétvége!
Nem vagyok az a spontán ember, de életem legjobb döntése volt, hogy ebbe belevágtam! Sokkal-sokkal nagyobb élmény volt, mint amire számítottam. A gyönyörű helyek mellett szuper volt a társaság, mindig tudtunk viccelni és nevetni, ami talán a legfontosabb!
Ragyogó koranyári időben csodaszép tájakat láttunk, a régmúltban barangoltunk. Profi programon, gondos, figyelmes túravezetővel, dinamikus napokat töltöttünk el!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

április 12. — Irány a mediterrán tavasz! Várhatóan a kora reggeli órákban találkozunk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Máltára repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat és egy festői halászfaluba, Marsaxlokkba utazunk, ahol remek alkalmunk nyílik megcsodálni a színesre festett halászbárkákat, valamint sétálni és kávézni egyet a tengerparti sétányon. Felkeressük Szent Péter medencéjét (vagyis egy bájos kis öblöt) és a fosszíliákban gazdag 150 méter hosszú Ghar Dalam barlangot, majd Vittoriosába utazunk. A keskeny kis félszigeten elterülő városka sikátorait szabadprogram keretében barangolhatjuk be, de megtekintjük a világ egyetlen épen maradt inkvizítori palotáját és börtönét is. Este a sziget északi részébe utazunk a szállásunkra, majd sétára indulunk a környéken, hogy egy hangulatos étteremben elfogyasszuk vacsoránkat.
Szállás: apartman (4-6 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

április 13. — A kőkori Popeye tengeri halai (vagy valami hasonló) Reggel elsőként a Popeye-faluba, azaz Sweethaven Village-be látogatunk, ami nem más, mint a Robin Williams főszereplésével készült, nagysikerű Popeye című film forgatási helyszíne. Hosszú keresgélés után 1979-ben a máltai Anchor-öbölben kezdték el a kulisszák felépítését — a forgatás után pedig a kész falut átadták a turistáknak. Innen a közeli Nemzeti Akváriumhoz autózunk: ez az izgalmas létesítmény a Málta körüli tenger élővilágát mutatja be testközelből. Következő megállónk a háromezer éves, meseszerű Mdina, ahol gyalogosan indulunk a fallal körülvett óváros felfedezésére. Szabadprogram keretében kóborolhatunk a szűk sikátorokon és tereken, benézhetünk a változatos díszítésű templomokba. Meglátogatjuk a Mdina köré épült Rabat központjában azt a barlangot és katakombát, ahol Szent Pál máltai tartózkodása során rendszeresen tanított. Ezután a méltán világhíres Ħaġar Qim kőkorszaki megalitikus templomegyüttes megtekintése következik: ez a legjobban megmaradt történelem előtti emlék a szigeten, így itt valóban képet alkothatunk a több mint ötezer évvel előttünk élt emberek mindennapjairól. Napunk zárásaként végigautózunk a Dingli környéki szirtek tetején, megállunk a bájos Mária Magdolna kápolnánál, s fényképezkedünk a Blue Grottonál.
Szállás: apartman (4-6 ágyas szobák).

április 14. — Málta kistestvére, Kalüpszó szigete: Gozo Vasárnap lévén lehetőségünk nyílik részt venni egy fakultatív hajnali szentmisén, mielőtt autóinkkal együtt átkompozunk a szomszédos Gozo szigetére. Elsőként a kis földdarab legnagyobb városába, Victoriába utazunk, ahol felkapaszkodunk a XV. századi, masszív falakkal körbevett várba. Innen Kalüpszó barlangjához látogatunk, ahol az eposz szerint Odüsszeuszt tartotta fogva a nimfa. Miután megcsodáltuk a kilátást a barlang szájából, a kis azúrkék öblökkel tarkított tengerpartot követve megtekintjük a házi sólepárló medencéket, s a Wied il-Ghasri szurdokhoz érkezünk. Leereszkedünk a kis szurdokba, majd autóinkhoz visszatérve folytatjuk utunkat a sziget nyugati részére, Dwejrába. Itt találjuk Gozo legszebb partszakaszát: bár a híres Azúr-ablak pár éve összedőlt, még mindig megfigyelhetjük az abráziós formakincs igen széles skáláját alagutak, lagúnák és abráziós tornyok formájában. Végül visszakompozunk a fő szigetre és megvacsorázunk egy kellemes helyi étteremben.
Szállás: apartman (4-6 ágyas szobák).

április 15. — A lovagok fővárosa Reggel elsőként egy egészen különleges múzeum vár ránk: a sziget klasszikus, 50-es és 60-as évekből fentmaradt autógyűjteményét vesszük szemügyre. Innen a fővárosba, Vallettába autózunk. A városkapun átérve először az Operaház és az új Parlament mellett sétálunk el, majd a Barrakka-parkhoz érkezünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas kikötőre. Megtekintjük a Castellania palota, vagyis az egykori bíróság díszes homlokzatát, és természetesen a fő látnivalót: a Szent János társkatedrálist. Zárásként Vittoriosában meglátogatjuk a Fort St. Angelot: ez a sziget legrégibb erődje, ahonnan páratlan kilátás nyílik a szemközti Vallettára. Végül a repülőtérre hajtunk, megválunk bérelt autóinktól és rövid repülőutat követően várhatóan az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Máltán érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Máltán a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásunkon is ez áll rendelkezésre. Érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hozni!

Étel, ital A reggeliket a részvételi díj tartalmazza, ebédelni rendszerint piknik jelleggel fogunk (ehhez szánunk időt vásárlásra helyi élelmiszerboltokban), vacsorázni pedig középkategóriás éttermekben lesz lehetőségünk. A várható árszint hasonló a magyarországi élelmiszerboltokban újabban jellemzőhöz, egy átlagos étteremben kb. 20-25 euróért étkezhetünk. Ajánlott csak palackozott vizet fogyasztani, egy nagy palack ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Málta vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal kellemes tavaszi idő, 17-20°C várható. Eső előfordulhat, hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt! Erős szélre is számítanunk kell, fontos a szélálló öltözet!

Kommunikáció Az angol nyelvet gond nélkül használhatjuk. Málta része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáját 4-6 ágyas apartmanokban töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, törölköző, költőpénz, tisztasági csomag, gyógyszereid, füldugó, szendvicsek első estig, zárt cipő, papucs a szállásra, meleg öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Málta — Budapest útvonalon. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Máltán bérelt autókkal vagy kisbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat vagy kisbuszokat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Máltára.

Valuta Málta hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 120-140 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Dukán Gergely
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Máltán belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást apartmanban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!