Marokkó

Marokkó

Marokkó 2023

Afrikai élménytúra a teljesség igényével

felveszem a bakancslistámra!
Marokkó a világ egyik legsokszínűbb, legváltozatosabb országa — és ezt minden érzékszervünkkel tapasztalni fogjuk! Magasra törő hegyek, végtelen homoksivatagok, mély szurdokvölgyek, csendes oázisok, ősi medinák szűk utcácskái, folyamatos nyüzsgés és hihetetlenül kedves emberek várnak rá, hogy megismerd őket. Bejárjuk a helyi bazárokat, tevegelünk a Föld legnagyobb homoksivatagában, kirándulunk az Atlaszban… és ami a legfontosabb: eközben megismerkedünk a rendkívül vendégszerető helyi őslakosokkal, a berberekkel. Aki egyszer megérezte Marokkó semmihez sem fogható hangulatát, egész életében szívében őrzi azt!
11 nap (6 munkanap)maximum 20 fő
Mindenkinek ajánlom, aki a muszlim világot csak a hagyományos „utazási irodás” verzióból vagy a médiából ismeri! Megéri kipróbálni milyen az igazi bazár hangulat, milyen a helyi kaja, mit isznak és hol fürdenek, milyen a vidéki élet, mert erről nem szólnak az úti filmek, ezt személyesen kell átélni!
Fantasztikusan sokszínű ország, barátságos emberek nagy vendégszeretettel, szuper élmények és csodás látnivalók. A társaság nyitott, közvetlen, vidám - ugyanígy a túravezető is!
Egyedül jelentkeztem az útra és több, mint egy tucatnyi jóbaráttal tértem haza. Bárki okoskodhat, de úgysem tudja olyan kimaxoltra megszervezni az utazását, mint a Qalandar!
Azért szeretem a Qalandar túráit, mert mindig van bennük kaland és izgalom! A marokkói út egy igazán sokszínű utazás volt, tele gasztro, kulturális, történelmi és vallási élményekkel. Sok új, érdekes dolgot tanulhattam az út során és szuper embereket ismerhettem meg mindeközben!
Marokkó igazi arcát ismerhettem meg a vezetésetekkel. A napfelkeltében tevegelés, a kék városban sétálás, a finom ételek és a gyönyörű tájak csodás emlékként maradnak velem!
Óriási kultúrsokk, rengeteg olyan dolog, amit még sosem láttam! Életem legjobb napjai közé tartoznak azok a napok, amiket Marokkóban tölthettem. Az biztos, hogy nagyon sok minden átértékelődött bennem, és innentől százszor jobban fogom becsülni azt, hogy egy olyan családba születtem, ahol mindent megkapok, amire szükségem van!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

máj. 19. — Kiszakadás Európából Várhatóan a hajnali órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a 70. számú csomagfeladó pult előtt, majd átszállást követően Marrákesbe repülünk. Estére érkezünk Marokkó, de nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész világ egyik legkáprázatosabb városába, bebuszozunk a repülőtérről, és elfoglaljuk szállásunkat a főtér közelében. Egy helyi étteremben máris elfogyaszthatjuk első tagine-unkat. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

máj. 20. — Alámerülés Marrákesben A mai napot Marrákes megismerésére szánjuk. Marokkó legattraktívabb városa ez, amely teljesen eltér az északi arab településektől vagy a kozmopolita Casablancától: ez a berberek városa, akik szaharai nomád törzsek leszármazottai. Délelőtti városnézésünk során érintjük Marrákes legfontosabb látnivalóit. A 70 m magas Koutoubia Mecset a főtér mellett található és amellett, hogy meseszép, fontos tájékozódási pont is a városban — belépnünk azonban sajnos nem szabad. Meglátogatjuk a Szádida sírokat, ahol az 1500-as években élt szádida szultán és udvartartása nyugszik. Gyönyörűen láthatóak itt a mór építészet stílusjegyei. Felkeresünk egy hajdani karavánszerájt, a Bahia Palotát, ellátogatunk a többszáz növényfajjal, köztük számtalan csodálatos kaktusszal büszkélkedő Majorelle-kertbe és megtekintünk egy ma is működő régi zsinagógát, mely a helyi arabok és zsidók békés együttélését bizonyítja. Este lehetőségünk nyílik kipróbálni egy hammamot, vagyis arab fürdőt is, ami maradandó élményt nyújt! Szállás: hostel.

máj. 21. — A Fehér és a Kék város Reggel felvesszük bérelt autóinkat, elhagyjuk Marrákest, és az ország legnagyobb városába, Casablancába utazunk, melynek egyetlen érdemi látnivalója az Atlanti-óceán partján magasodó, 1993-ban elkészült II. Hasszán Mecset, Afrika legnagyobb mohamedán temploma. Harmincötezer kézműves hét éven át építette a hatalmas mecsetet, melynek kétszáz méteres tornyából éjszaka lézersugár jelzi a mekkai irányt. II. Hasszán király egymilliárd német márkát szánt az építkezésre, hogy maradandó emléket állítson az Alavita uralkodóháznak. Miután megcsodáltuk a hatalmas épületegyüttest, továbbindulunk a Rif-hegység világhírű települése, Chefchaouen felé. Késő délután érkezünk meg a kétezer méteres csúcsok lábánál fekvő, gyönyörű, világoskékre festett kis boltíves házairól, hangulatos teázóiról és igazi marokkói piacáról híres városkába. Érdemes elveszni a hihetetlenül kék sikátorokban, vagy beülni a főtéren található teázók valamelyikébe, és megízlelni a friss levelekből készített, világhírű marokkói mentateát. Szállás: vendégház.

máj. 22. — Zarándokváros és római romok Reggel elhagyjuk szállásunkat, és az eldugott Moulay Idrissbe utazunk. Itt nyugszik Mohamed próféta ükunokája — és ez a tény Marokkó legfontosabb zarándokhelyévé teszi a várost. Néhány éve feloldották a nem-muszlimok idelátogatásának tilalmát, így mi is megcsodáljuk Moulay Idriss mauzóleumát. Visszaszállva autóinkba a közeli Volubilis-be utazunk, Marokkó leghíresebb római kori romvárosához. A világörökség részévé nyilvánított romvárosban megcsodálhatjuk Caracalla császár diadalívét, és a gazdag polgárházak romjai között megbújó gyönyörű mozaikpadlók ábrázolásait is. A régmúlt időket idéző romok bebarangolása után Fez városába utazunk, ahol feltöltjük élelmiszerkészleteinket. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

máj. 23. — Fez, a medinák medinája Reggeli után a labirintus-szerű medina, vagyis az óváros (Fes el-Bali) felfedezésére indulunk, mely egyenesen „a világ legnagyobb középkori óvárosa” címmel büszkélkedhet. A medina szinte egy önálló város a városban, mintegy 9400 kis utca található itt egy szűk területen. Lehetetlen kétszer ugyanarra járni, a keskeny sikátorok útvesztőiben újra meg újra eltévedünk, hogy aztán egy teljesen váratlan helyen bukkanjunk fel ismét. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen a teherhordó öszvérek vezetői is több évig tanulják a különböző sikátorok, átjárók és üzletek elhelyezkedését! Itt mindig minden változik, mozog, zsibong, mindig új és új dolgokat találhatunk, megunhatatlanul változatos az utcák, az árusok és portékáik színes kavalkádja… A medina sűrűjében felkeressük a mára Fez egyik jelképévé (és jelszagává) vált bőrcserzőket, majd megkeressük a Kairaouine mecsetet, amely egyben a világ legrégebbi egyetemének is otthonául szolgál. Meglátogatunk egy XIV. századi medreszét (vallási iskolát), és a látványos Kék kaput is, mely a medina szélén elhelyezkedő királyi palotát védi. Alkonyatkor egy remek kilátópontból vesszük szemügyre Fezt felülről, majd megnézzük a közeli merenid sírokat is. Szállás: hostel.

máj. 24. — Cédruserdő majmócákkal Ezen a napon egy hosszabb utazás veszi kezdetét, melynek során magunk mögött hagyjuk Fezt és átszeljük a Közép- valamint a Magas-Atlasz hegyvonulatait. Első megállónk a Marokkó legrangosabb egyetemének, az Al-Akhawaynak is helyet adó Ifrane. Itt szinte Svájcban érezhetjük magunkat: a város modern, európai stílusú, a környezet alpesi hangulatot áraszt. Ezután a hegyek között megbúvó Azrou kisvárosa következik, amely a gyarmati időkben a franciák kedvelt üdülőhelye volt. A városkát kiterjedt cédruserdő veszi körbe, amiben berber makákó majmok élnek. Némi szerencsével mi is láthatunk belőlük néhányat! Folytatva utazásunkat átkelünk az Atlasz hágóin, majd végighaladunk a látványos Ziz-szurdokvölgyön, miközben a táj egyre kopárabb, előbb félsivatagi, majd sivatagi lesz. Este érkezünk a Szahara szélére, az Erg Chebbi sivatag homokdűnéinek lábához. Merzouga mintha az Isten háta mögött volna: az utolsó lakott hely Algéria és a Szahara könyörtelen homoksivataga felé. Idáig lehet eljutni gépjárművel, itt tűnik el az aszfalt véglegesen a homokban, innen tovább már semmi nincs: közvetlenül az oázisfalu házai mögött kezdődnek a homoksivatag látványos dűnéi, melyek magassága a 200-300 métert is eléri. Vendégházunk a dűnék lábánál vár ránk.

máj. 25. — Teveháton a Szaharában és egy oázisváros Hajnalban tevékre szállunk, hogy igazán autentikus módon ismerkedhessünk meg a homoksivatag fantasztikus világával. „Behajózunk” az egyik legmagasabb dűnéhez, ahonnan lenyűgöző tájkép bontakozik ki előttünk: szinte a Szahara kellős közepén érezhetjük magunkat. A dűnék formája, nagysága és színe egyaránt a szaharai nagy homoktengereket idézi. Itt várjuk meg a napfelkeltét, majd visszatevegelünk autóinkhoz. Ezután a közeli Rissani kisvárosába látogatunk, amely egykor gazdag karavánút-végállomás volt, és igen sok látnivalóval rendelkezik. Meglátogatunk egy élénksárgára festett, gyönyörű udvarral rendelkező zaviját, vagyis muszlim „kolostort”; majd egy igazi, ma is lakott kasbát is bejárunk; végül egy impozáns erődítmény, a „tafilalti Alhambra” romjai következnek. Rissani talán a legafrikaibb város, amit utazásunk során érintünk: turistákkal alig találkozhatunk, a bazárban helyiek alkudoznak helyiekkel, a portékákat (szőnyegeket, dzsellabákat, edényeket, datolyát stb.) itt a fezi ár tizedéért szerezhetjük be. Rövid időre megállunk a Tinejdad melletti különleges öntözőrendszer kútjainál, majd estére egy élettel teli folyóvölgyhöz érkezünk, ahol rengeteg pálmafa fogadja az utazót. Ez Tinerhir városa, a Todra-szurdok kapuja. Szállás: vendégház.

máj. 26. — Gyalogtúra az Atlaszban, autós túra az Anti-Atlaszban Rendkívül látványos, fél napos túra keretében fedezzük fel a messze földön híres, 300 m magas függőleges falakkal rendelkező Todra-szurdokot, mely nem hosszú ugyan, de annál gyönyörűbb! A hatalmas falak csaknem függőlegesek, alattuk kristálytiszta patak csordogál. Végigsétálunk a szurdokon, majd felkapaszkodunk a felette lévő hágóba, ahonnan páratlan kilátás tárul szemünk elé: a közelben gyönyörű gyűrődéseket láthatunk, a távolban pedig a végtelen hammada (kősivatag) uralja a tájat. Egy másik úton térünk vissza a völgybe (Táv: 9 km; szint: fel 450 m, le 450 m), útba ejtve egy szőnyegüzletet is, ahol megismerkedünk a Marokkóban elterjedt szőnyeg-stílusokkal, láthatjuk a készítés folyamatát, majd természetesen vásárolhatunk is az értékes szőttesek közül. Ezután kocsiba szállva Marokkó legtitkosabb vidékére utazunk: bevesszük magunkat a Sahro-hegység csúcsai közé. Egyre magasabbra kapaszkodva haladunk keresztül autóinkkal a hegységen, mely egészen fantasztikus és változatos látványt nyújt: egyedi sziklaformációk között kanyargunk, s rendre felbukkan egy-egy aprócska falu vagy kasba... Este érkezünk az Ait Atta törzs birodalmába, a turisták zajától távol eső N’Kob oázisba, ahol nem kevesebb, mint 45 kisebb-nagyobb agyagerőd ejti ámulatba az arra tévedőt. Szállás: helyi családnál.

máj. 27. — Hollywoodi varázslat Reggel az oázist elhagyva folytatjuk utunkat Ouarzazate városába: egy igazi sivatagi városkába, mely eredetileg egy francia helyőrség volt. A Magas-Atlasz és a tőle délre fekvő Sahro-hegység közt elterülő város az ország függetlenné válása után indult fejlődésnek és mára Marokkó Atlaszon túli területeinek központjává vált. Élelmiszerkészleteink feltöltése után a közeli Atlas Studios-ba, a „Ouallywoodi” filmek stúdiójába látogatunk, ahol számos híres díszlettel ismerkedhetünk meg testközelből: körbenézünk Tibetben, az ősi Egyiptomban, az ókori Rómában... Délután Marokkó egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb erődjéhez, a remekbeszabott Ait Benhaddou kasbához látogatunk. Furcsán ismerős lehet a hely, melynek egyszerű oka, hogy a többször is felújított erődváros olyan híres filmek színhelyéül szolgált, mint a Názáreti Jézus, az Indiana Jones, Gladiátor, Star Wars — vagy legutóbb a Trónok Harca —, s mára az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A nyaranta kiszáradó Ounila folyó medrén átkelve jutunk be a városka néhol már omladozó vályogházai közé. A legszebb panorámát a szomszédos emelkedő tetejére érve élvezhetjük, ahonnan nem csak a város épületeit, de a folyómenti pálmaligeteket is beláthatjuk. Estére visszatérünk Ouarzazateba, hogy bejárjuk a modern városközpontot. Szállás: vendégház.

máj. 28. — Keresztül a Magas-Atlaszon Ouarzazate-ot elhagyva ismét a hegyeké a főszerep: ezúttal a Magas-Atlasz hegyláncai várnak ránk! Lassan szerpentinezve kelünk át a hegységen, mely minden hágó után újabb meglepetéseket tartogat! Délután érkezünk a lenyűgöző Cascades d’Ouzoud vízeséshez. A három lépcsős, összesen mintegy 110 m magas zuhatagot több kilátópontból is szemügyre vehetjük, így többféle perspektívából is megcsodálhatjuk a lezúduló víztömeget. Estére Marrákesbe utazunk, ahol zárásképp ellátogatunk a Djemaa el-Fna térre, amely este egy teljesen külön világ: zenészek, mutatványosok, kígyóbűvölők és mesemondók szórakoztatják a látogatókat. Rengeteg narancsléárus és utcai kifőzde sorakozik egymás mellett, de a főteret hagyományos éttermek is körbeveszik, amelyek teraszáról vacsora közben szemlélhetjük a főtér forgatagát. Szállás: a túra elején már megismert hostel.

máj. 29. — Hazautazás A reggeli órákban a repülőtérre utazunk, megválunk bérautóinktól, és egy átszállással hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x20 cm illetve 40x30x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából kissé elmaradott a terület; nem tökéletes a gyógyszerellátottság sem. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A túra során korlátozottak a tisztálkodási lehetőségeink, de a legtöbb este lesz lehetőség fürdésre. A többi napra érdemes nedves törlőkendőket magunkkal vinni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Marokkóban többségében a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Európai mintájú hipermarket található Marrákesben és Fezben, ahol remek vásárlási lehetőség kínálkozik. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországiaknál némileg alacsonyabb; olcsó kifőzdékben és éttermekben kb. 10-12 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztható, amely mindenütt kapható. Másfél liter víz ára kb. 0,5 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Marokkó vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen túrája a Todra-szurdok vidékén vezet, ezt jól kitaposott ösvények jellemzik. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb városi sétákra kell számítani.

Időjárás A mondás szerint „Marokkó egy hideg ország, ami forró Nappal van megáldva”, vagyis nagy napi hőingással kell számolnunk. Marrákesben a május végi átlaghőmérséklet kb. 22-25°C. Az Atlasz-hegység túloldalán, a Szahara felé haladva napközben melegre, éjszaka viszont igen hidegre kell számítani! Csapadékkal legfeljebb Casablanca környékén találkozhatunk, nagy szél viszont mindenhol előfordulhat.

Kommunikáció Marokkó hivatalos nyelve az arab, az idegen nyelvek közül leginkább a franciát használhatjuk, ezt a legtöbb marokkói valamilyen szinten beszéli. Angolul nagyon kevesen tudnak. Próbálkozhatunk még a spanyol és német nyelvekkel is. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Marokkó nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: -1 óra.

Kulturális sokk Marokkó iszlám ország, de a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, a városokban akár rövidnadrág is, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges. Az országban szinte sehol nem kapható alkohol. Nagymértékű megkülönböztetés nők és férfiak között ma már nem jellemző az országban, legfeljebb a vidéki területeken. A marokkói férfiaknak igen kevés lehetőségük van nőkkel találkozni, ezért a külföldi nőkre sokszor felfigyelnek. A mecsetek többségét nem-muszlimként nem látogathatjuk meg. Marokkóban sajnos jellemző a gyermekkoldulás és gyermekmunka. A legfontosabb szabály, hogy nem szabad pénzt adni a gyermekeknek, hiszen ezzel csak fenntartjuk a további iskolakerülést — a szülők egyetértésével vagy éppen annak ellenére —, és finanszírozzuk ezt az „iparágat” (amíg van kereslet, addig lesz kínálat). Sokkal többet segítünk, ha komplex programokat nyújtó szervezeteket támogatunk, amelyek valódi változást érhetnek el — de helyben is segíthetünk, pénz helyett tollat/füzetet vagy élelmiszert adva.

Létszám Minimum létszám: 12 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk összes éjszakáján egyszerű hostelekben és vendégházakban alszunk. Marokkó szálláslehetőségei nagyban különböznek a fejlett világétól: a szállások igen egyszerű színvonalúak, és nem minden esetben tiszták. Néhány szállásunkhoz nem tartozik fürdőszoba, vagy csak hideg vízre számíthatunk. Hálózsákot mindenképpen szükséges magunkkal hoznunk, és egy tiszta pléd/pokróc is jól jöhet! Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, zárt cipő a kirándulásokhoz, szandál, meleg öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Marokkó a magyarországinál alacsonyabb infrastruktúrával rendelkezik, alacsonyabb az életszínvonal is. A magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Marrákesig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Marokkón belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Marokkóba. Az útlevélnek az országból való kilépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie!

Valuta Marokkó hivatalos fizetőeszköze a dirham (1 MAD = kb. 35 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb az euró kivitele, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át dirhamra. Utazásunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig szinte ismeretlen, ezért készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 150-200 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Nemere Péter
Udvardi Tamás
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x20 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Marokkón belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és városi tömegközlekedéssel; 10 éjszaka szállást egyszerű hostelekben és vendégházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az összes reggelit; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.