Mexikó

Mexikó

Mexikó 2024

Jóval több, mint tequila és taco!

felveszem a bakancslistámra!
Ősi civilizációk, megoldatlan rejtélyek, gigantikus építmények és persze lenyűgöző természet, csodás gasztronómia, a boldogság kulcsa. Mexikóban minden megvan — és ha már megvan, mi át is éljük! Latin-Amerika legészakibb országa jóval többet tartogat, mint egy egyszerű trópusi utazás. Hiszen az országban, ahol 1500-2000 éves romvárosokat, krokodilokat, leguánokat, a dzsungel mélyén zubogó vízeséseket, koloniális épületeket, mangrove erdőket és a világ legjobb tengerpartjait találjuk, a logika is máshogyan dolgozik, mint ahogy azt Európában megszokhattuk, és még az olyan hétköznapi dolgok is, mint egy mexikóvárosi metrózás, egy pueblai bevásárlás vagy egy buszozás San Cristóbal de las Casasban maradandó emlékeket adnak. Egy biztos: mindazoknak, akik kalandvágyónak tartják magukat, Mexikó kihagyhatatlan állomás.
16 nap (10 munkanap)maximum 20 fő
Ez volt életem legfárasztóbb és egyben legszebb utazása. Az élmények megértek minden fáradozást! A csodálatos látnivalók, programok, kiváló szervezés és túravezetés életre szóló élményt adtak. Csak így tovább!
Rengeteg pozitív élménnyel, fáradtan, de sok ismerettel gazdagodva térek haza. Köszönöm fiúk, fantasztikusak vagytok! Örülök, hogy jelentkeztem erre az útra, imádtam Mexikót és az embereket.
Nagyon felkészült, korrekt túravezetőink voltak. Minden helyzetben feltalálták magukat. Amit hirdettek a programban, maximálisan teljesítették. Bárkinek szívből ajánlom a Qalandart!
Változatos és lenyűgöző programok voltak, segítőkész túravezetővel. Családias, jó közösség formálódott.
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

febr. 17. — A hosszú út kezdete Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a budapesti Repülőtér 2B terminálján a 70. számú csomagfeladó pult előtt, majd átszállást követően továbbrepülünk Mexikó felé.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

febr. 18. — Mehikkóváros Előreláthatólag a kora reggeli órákban szállunk le Mexikóvárosban, majd szállásunk elfoglalása után elkezdünk ismerkedni az országgal. A mexikóiak életében központi szerepet tölt be a vallás — ezen a napon ebbe nyerhetünk mélyebb betekintést. Reggeli után belevetjük magunkat a város sűrűjébe: a Guadalupei Bazilikához buszozunk, amely a legjelentősebb mexikói zarándokhely a Guadalupei Szűzanyát ábrázoló ikon miatt. A bazilika és az azt körülvevő templomok megtekintése után visszatérünk a központba, ahol egy könnyebb ebéd után Latin-Amerika legrégebbi székesegyházát szemlélhetjük meg, majd szabadprogram keretében külön is felfedezhetjük a város titkait. A napot igény szerint egy jó pulque-val (enyhén alkoholos azték ital) zárjuk, ezzel készülve a másnapra...
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

febr. 19. — Az ősi metropolisz Korai ébredést követően gyönyörködünk kicsit a felkelő nap fényével megvilágított Popocatépetl vulkánban és elindulunk a híres romvárosba, Teotihuacanba, hogy ámulatba essünk a Nap-piramis nagyságától, majd a Halottak Sugárútján végigsétálva a Hold-piramist is megnézzük. A tudósok szerint az 1400-as évekig ez a város volt a nyugati félteke legnagyobb települése, így bőven lesz felfedezni valónk! A romok után visszatérünk Mexikóvárosba, meglátogatjuk a kóstolásokra is lehetőséget adó Tequila Múzeumot, majd átbuszozunk a főváros egyik ikonikus épületéhez, a Mexikói Forradalom Emlékművéhez, amely kedvelt találkozóhelye a városlakóknak. A napot egy igazi mexikói vacsorával zárjuk egy autentikus Taqueriában.
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák).

febr. 20. — A város jelene és múltja A város fölé magasodó tetőteraszon elfogyasztott reggelink után a Chapultepec Kastélyba megyünk, ahonnan csodás panoráma nyílik Mexikóvárosra, ráadásul az ország újkori történelmét is jobban megismerhetjük, ugyanis a Nemzeti Történeti Múzeumnak is ez az épület ad otthont. A kastély megtekintését követően az ország leghíresebb múzeumába, a Nemzeti Antropológiai Múzeumba látogatunk. Itt megcsodáljuk Mexikó ősi kultúráinak emlékeit az azték napkorongtól a maja szobrokon át egészen a hatalmas kőből faragott fejekig, amelyeket az első mezoamerikai civilizáció tagjai, az olmékok hagytak örökségül. A múzeum bejárása után a mellette elterülő park nyugalmát élvezhetjük, belelátva a mexikói családok mindennapjaiba. A pihenő után felvesszük táskáinkat, buszra szállunk és körülbelül 2 órányi utazással Pueblába érünk, amelynek belvárosa az UNESCO Világörökség része. Az este folyamán szabadprogram keretében barangolhatunk a városközpontban.
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

febr. 21. — Cortez titkos szeretője Korai reggeli után egész napos gyalogtúrára indulunk a környék legimpozánsabb tűzhányóján, a 4462 m magas La Malinche vulkánon, mely a Mexikót folyamatosan alakító erők egyik tanújaként tornyosul fölénk. Körülbelül 3200 méter magasságból kezdjük meg túránkat: ahogy tapossuk a szintvonalakat, a függőleges övezetességnek köszönhetően úgy változik körülöttünk a növényzet. Kevéssel 4000 m alatt véget ér az erdő és kinyílik a táj: csodálatos a kilátás, tiszta időben még a Popocatépetl, az Iztaccíhuatl és a Citlaltépetl csúcsa is látható. Körülbelül 4200 m magasságig túrázunk, ahonnan rövid pihenő után visszaindulunk a parkolóba. Mivel ugyanazon az útvonalon túrázunk fel és le, aki nem szeretne végig felkapaszkodni, nyugodtan megpihenhet útközben, megvárva a visszatérő csoportot. Estére visszatérünk Pueblába.
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv: 12 km; szint: fel 1000 m, le 1000 m.

febr. 22. — A domb, ami piramis Késői ébresztőt követően a szomszédos Cholulába megyünk, ahol a Világ Legnagyobb Térfogatú Piramisa vár ránk. Az épület azonban nemcsak emiatt különleges, hiszen ez azon kevés piramisok egyike, amelynek a belsejébe is betekintést nyerhetünk! A sötétből kiérve a fény felé törünk, hogy felmásszunk a piramis tetejére a spanyolok által épített templomhoz, amely a Gyógyító Szűzanya oltalmában áll. A dombról jól látszik a gyakran füstölgő Popocatépetl valamint az Iztaccíhuatl — azaz a “fekvő hölgy” is. Cholula után visszatérünk Pueblába, ahol még szabadprogram keretében lesz időnk megnézni a “világ legkisebb vulkánját”, vagy csak élvezni a délutáni forgatagot chilis-limeos szöcskét rágcsálva. Este buszra szállva délnek indulunk.
Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

febr. 23. — Aztékoktól a majákig Reggelre érkezünk San Cristóbal de las Casas városába, ahonnan rövid bevásárlás, nyújtózkodás után már indulunk is tovább a közeli Arcotete Eco Parkba, ahol lehetőségünk lesz megcsodálni az itteni csodás mészkőfalakat, gyönyörű cseppköveket és a mindezeket alakító patakot is, amely átszeli a parkot. Ezt követően egy rövid séta után drótkötélpályán csúszhatunk át a park fölött szédítő magasságban. Délután a vallási-kulináris élvezeteké lesz a főszerep: egy autentikus poxkóstolón veszünk részt. Ez a kukoricából készülő ősi maja likőr évszázadok óta segít harmóniába kerülni az istenekkel — próbáljuk hát meg mi is! Ha az eredeti ízzel nem sikerül, ne búsuljunk, utána következik a vaníliás, kávés, maracujás, természetesen chilis, s minden, amit el tudunk képzelni — meg olyan is, amit nem. Ezután szabadprogram keretében folytathatjuk ismerkedésünket a várossal, mielőtt vacsorára kedvünk szerint kipróbáljuk a marhanyelves vagy marhaszemes taco-változatot...
Szállás: hostel (3-8 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

febr. 24. — Mexikói Vaskapu Ezen a napon ismét a természeté a főszerep: reggel a 35 millió éves Sumidero-kanyonba indulunk, ahol a helyenként 1200 m magas kőfalak között helyi vezetővel, motorcsónakokkal suhanunk végig. A kanyon egyidős az amerikai Grand Canyonnal, de élővilága jóval változatosabb: láthatunk itt leguánokat, a fákon csüngő pókmajmokat, a vízben pedig krokodilokat is. Délután egyedülálló kulturális élményben lesz részünk, ugyanis a saját nyelvet beszélő tzotzil törzs birodalmába, San Juan de Chamula városába utazunk. A település fő látnivalója a Szent János templom, mely ékes példája a maja hitvilág és a katolicizmus egyedi keveredésének. Az éjszakát ismét San Cristóbal de las Casasban töltjük.
Szállás: hostel (3-8 ágyas szobák).

febr. 25. — A dzsungel titka Reggel egy kis buszozás után a guatemalai határtól nem messze, a dzsungel mélyén fekvő Chiflon-vízesésnél találjuk magunkat. Hatalmas fák árnyékában, végig az azúrkék patak mellett gyaloglunk a csodálatos El Chiflonig, ahol a magasból lezubogó víz természetes párakapuként frissít fel minket a hosszú utazás után. Ha kigyönyörködtük magunkat a vízesésben, megmártózhatunk a frissítő vízben, lepihenhetünk a parton vagy — kis szerencsével — leguánokkal is fotózkodhatunk. Estére visszatérünk San Cristóbal de las Casasba, ahol a nap zárásaként különféle finomságokkal (hagyományos sajtok, csokoládék) kényeztethetjük magunkat — majd korán nyugovóra térünk, hiszen másnap hosszú út vár ránk!
Szállás: hostel (3-8 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv: 4 km; szint: fel 300 m, le 300 m.

febr. 26. — Buszozás, vízesés, romok és buszozás Még pirkadat előtt elhagyjuk szállásunkat, mivel 5-6 óra buszozás vár ránk a csodálatos Agua Azul vízesésig. A gyönyörű türkizkék víz már ismerős lesz az El Chiflonnak köszönhetően, de az élmény merőben más. Fürdőzés után továbbindulunk, hogy frissen fedezhessük fel Palenquét, az 1987 óta UNESCO Világörökség részét képző maja romvárost, amelynek nagy része mind a mai napig feltáratlan — ám mégis ennek a helynek köszönhetjük a majákhoz kapcsolódó tudásunk nagy részét. A romok után Palenque modern részét is bejárjuk, majd az esti órákban buszra szállunk, hogy másnap reggel már a Yucatán-félszigeten, Meridában ébredhessünk.
Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

febr. 27. — Hol a krokodil? ITT A KROKODIL!!! Érkezés után kellemes séta keretében csodáljuk meg a Yucatán-félsziget kulturális fővárosát, Meridát. Az elképesztő koloniális épületek árnyékában elfogyasztott reggeli után felvesszük bérelt autóinkat, és elindulunk a Mexikói-öböl felé. Egészen Celestún városáig utazunk, ahol autóinkat motorcsónakokra cseréljük, és helyi vezetővel bemerészkedünk a mangrove erdőbe. A terület rendkívül gazdag különböző madárfajokban: láthatunk többek között kormoránokat, de flamingókból sincs hiány... ráadásul, ha szerencsénk van még krokodilokkal is találkozhatunk! A madárles után átadjuk magunkat a tengerparti tevékenységek örömeinek a simogató hullámok és a finom homok között. Éjszakára visszatérünk Meridába.
Szállás: szálloda (2-4 ágyas szobák).

febr. 28. — A maja csoda Reggeli után autóinkkal nyugatra indulunk, hogy megcsodáljuk az újkori világ egyik csodáját, a Kr. u. 500 körül épített híres maja Chichén Itzát. Miután kigyönyörködtük magunkat, ismét autóba szállunk és a maja romok szomszédságában található Ik Kil víznyelőhöz gurulunk, ahol kellemes mártózással frissítjük fel magunkat. Innen a közeli Valladolidba hajtunk, ami különösen híres gasztronómiájáról — így biztosan kellemesen eltelve hajthatjuk álomra fejünket!
Szállás: hostel (3-6 ágyas szobák).

febr. 29. — Lyukakban a Yucatánon A Yucatán-félsziget telis-tele van cenotékkel, Valladolid környéke pedig különösen gazdag ezekben a természeti csodákban, így a napot egy újabb víznyelő felkeresésével kezdjük. Ezután autóinkkal meg sem állunk a Karib-tenger partján fekvő Tulumig, amely az egyetlen igazán jó állapotban megmaradt, tengerpartra épített maja város. Kora délután érkezünk meg, így a hely mellett az időpont is tökéletes ahhoz, hogy kipróbáljuk a tenger gyümölcseiből készült hagyományos mexikói ételeket, például az avokádós-garnélarákos ceviche mexicanot. Ebéd után meglátogatjuk Tulum romjait, majd a romok árnyékban megmártózunk a Karib-tengerben. Késő délután végig a tengerpart mentén felautózunk Cancúnba, ahol megválunk bérautóinktól és felvesszük Mexikó nyaraló-fővárosának fesztelenül laza lüktetését.
Szállás: szálloda (2-4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

márc. 01. — Karibi Party Reggelit követően a kikötőhöz megyünk, ahol hajóra szállunk, megkoronázva mexikói utunkat egy tengeri vitorlázással. A nap folyamán több helyen is megállunk: először lehetőségünk lesz sznorkelezés közben megcsodálni a tenger gazdag élővilágát, majd a híres Mujeres-szigeten is kikötünk, amelyet ezután körbejárhatunk. A sziget felfedezése után ismét hajóra szállva visszatérünk Cancúnba: szabadprogram keretében érdemes bejárnunk a várost — és igény szerint annak éjszakai életét is megismerhetjük!
Szállás: szálloda (2-4 ágyas szobák).

márc. 02. — Egy gyors csobbanás Cancúnban könnyen telik az idő: jól esik a délelőtti pihenés, nyaralás a szinte már giccsesen szép, hófehér homokos, pálmafás óceánparton... Repülőgépünk indulásának függvényében — várhatóan dél körül — fájó szívvel elhagyjuk a Mexikói-öböl egyik legszebb partszakaszát, és megkezdjük hazautazásunkat.
Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.

márc. 03. — Hazaérkezés Várhatóan a koraesti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk kalandtúra, mely Mexikó távoli és elzárt részeire is vezet. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x35x20 cm illetve 40x30x10 cm lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon. A túra felénél, San Cristobalban van lehetőség mosásra, így csak egy hétre elegendő ruhaneműt szükséges magunkkal hoznunk.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Mexikó viszonylag fejlettnek mondható. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: A két buszon töltött éjszakánk kivételével minden este lesz lehetőség zuhanyzásra. Érdemes kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőket magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram Mexikóban az „A” típusú aljzat használatos, a hálózat 120 V és 60 Hz (bővebben: electricaloutlet.org/type-a). Átalakítót, elosztót és powerbank-et érdemes magunkkal hoznunk! Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. A mexikói konyha méltán a világ egyik legismertebbje: érdemes minél több hagyományos fogást kipróbálnunk! A bolti élelmiszerek ára a Magyarországiaknál kedvezőbb; utcai ételstandoknál és olcsó kifőzdékben kb. 4-5 dollárért étkezhetünk. A csapvíz nem fogyasztható, azonban sok helyen van kihelyezve víztartály, amelyekből nyugodtan ihatunk, ezért érdemes kulacsot magunkkal hozni, de palackozott ásványvíz is mindenhol kapható, ára kb. 0,5 dollár.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Mexikó vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk egyetlen egésznapos túrája a La Malinche vulkán csúcsrégiójába vezet: ezt közepesen nehéz terep és nagy magasság jellemzi, ám technikai kihívásokkal nem kell számolnunk. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Mivel igen nagy területet járunk be, változatos időjárásra kell készülnünk. Túránk első szakaszán, Mexikóvárostól San Cristóbal de las Casasig 16-22°C-ra számíthatunk, érdemes ezért melegebb ruhát is hozni magunkkal; később azonban trópusi éghajlatú területen mozgunk, 25-30°C-os napi maximum hőmérsékletekkel. Eső is előfordulhat, mindenképpen legyen nálunk esőkabát vagy kis esernyő!

Kommunikáció Mexikó hivatalos nyelve a spanyol, angolul és egyéb európai nyelveken kevesen beszélnek. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Mexikó nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál. Időeltolódás: utunk nagy részén -7 óra, Cancúnban -6 óra.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 15 éjszakájából kettőt repülőn, kettőt pedig távolsági buszon utazással töltünk. A többi 11 éjszakából nyolcszor hostelekben, háromszor pedig egyszerű szállodákban alszunk. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, esőkabát, WC-papír, törölköző, gyógyszerek, fürdőruha, szandál/papucs, zárt cipő, melegebb öltözet, fejfedő napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, nedves törlőkendő, szúnyogriasztó, kishátizsák a napi programokhoz, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezetők természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Hagyományos és diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Mexikóvárosig és Cancúntól Budapestig; nem érintve az Egyesült Államokat. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Mexikón belül tömegközlekedéssel, távolsági buszokkal és bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Mexikóba.

Valuta Mexikó hivatalos fizetőeszköze a peso (1 MXN = kb. 20 HUF). Készpénzben amerikai dollár kivitele javasolt, melyet a repülőtéren és a nagyobb városokban válthatunk át pesora; de dombornyomott bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Elsősorban a VISA vagy az AmEx bankkártyákat használhatjuk, a magyar bankok által kibocsátott MasterCard bankkártyákat nem minden helyi terminál fogadja el. Ajánlott költőpénz: kb. 350-400 USD (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Dukán Gergely
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×35×20 cm-es és 1 db max. 40×30×10 cm-es kézipoggyászt; a Mexikón belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), távolsági buszokkal és tömegközlekedéssel; 11 éjszaka szállást hostelekben és egyszerű szállodákban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.