Montenegró GasztroQaland

Montenegró GasztroQaland

Montenegró GasztroQaland 2024

Hosszúhétvégés feltöltődés a Fekete Hegyek Országában

felveszem a bakancslistámra!
Montenegró az egyik legfiatalabb és legkisebb területű állam a Balkán-félszigeten, mely sokáig méltatlanul maradt rejtve szemeink elől. Talán nem véletlenül, hiszen a felületes szemlélőnek az ország nem több Podgorica ex-kommunista panel blokkjainál, betondzsungelénél és a délszláv háború emlékeinél. Azonban nagyobbat nem is tévedhetnénk, mivel az ország meseszerű természeti kincseket rejt magában! Aprócska területén belül hirtelen váltják egymást a Dinári-hegység 2000-2500 méteres magasságig törő csúcsai és az Adriai-tenger végeláthatatlan kéksége, melyet csak az itt-ott felbukkanó, kiemelkedő szépségű kisvárosok szakítanak meg, középkor óta érintetlen óvárosaikkal csalogatva az ide tévedőket. Hihetetlen tájakkal, mediterrán délszláv életérzéssel és hamisítatlan montenegrói konyhával — mely elsősorban az olívaolajon, ezerféleképp elkészített sült húsokon, szőlő- és gyümölcstermesztésen és sajton alapszik — elégítjük kalandok iránt érzett csillapíthatatlan éhségünket! Folyjon az a rakija...!
4 nap (2 munkanap)maximum 11 fő
Montenegró egyszerre „ismerős” európai ország és egzotikus vidék. Hegyei misztikusak, varázslat rejlik bennük, amiből egy cseppet most mi is megkóstolhattunk.
A kiváló gasztrokalandoknak hála az egész utazás során élvezhettük a helyiek vendégszeretetét és ízlelhettük a finomabbnál finomabb montenegrói ételeket. Minden perce megérte!
Akármerre mentünk, mindenütt gyönyörű táj, szebbnél szebb panoráma fogadott bennünket. Kora reggel felmászni a kotori várba, miközben végig élvezzük a csodás kilátást, majd a hegyoldalon leereszkedve megpihenni egy kis helyi kávézóban felejthetetlen élmény! Remek gasztronómiai élmények családi pincészetben, olivafarmon, ahová amúgy nem jutottam volna el, mindez szuper társaságban. Ennél többet nem is kívánhattam!
Csodás és valós (nem tömegturistás) élmények, a kihívást jelentő túrázástól a pihenést adó tengerben való fürdésig. Szuperül összeállított program, számtalan olyan elemmel, amit egyénileg nem fedeztem volna fel. Köszi érte!
Igazi élmény és gasztrotúra! Csodálatos tájakon át vezet az út jobbnál jobb falatokhoz, rakijához. A négy nap tökéletes kikapcsolódás, kiszakadás a szürke hétköznapokból. A túraútvonal jól átgondolt, nem rohanós.
Tökéletesen kihasználtuk az utazás minden percét. Szuper volt a szervezés, a pontosság, kedvesség. Bármikor eljönnék veletek bárhova! Ügyesek vagytok, csak így tovább! Jövünk máskor is, vigyázzatok!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

ápr. 20. — Sziklába vájt kolostor, bor és rakija Várhatóan a hajnali órákban találkozunk a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának indulási szintjén a csomagfeladó pultok előtt. Innen közvetlen járattal Podgoricába, Montenegró fővárosába repülünk, majd felvesszük bérelt autóinkat és elindulunk Montenegró legszentebb helyének (egyben a Balkán-félsziget egyik legnépszerűbb zarándokhelyének), az Ostrog kolostornak felfedezésére. A fontos vallási- és turisztikai jelentőséggel bíró templomegyüttes egy sziklafalba épült, melyet kiadós sétával járunk körbe, mielőtt visszafordulunk a főváros irányába. Podgorica kommunizmus-maradvány betontömbjei, az azokat keretező zöld parkok és a távoli hegyek havas csúcsai szokatlan kontraszttal alkotják meg a városból áradó kellemes hangulatot, amihez a helyiek kedélyessége is jelentős mértékben hozzájárul. Meglátogatjuk a gazdagon aranyozott Krisztus Feltámadása katedrálist, gyaloghídon átkelünk a várost kettészelő Morača folyón, majd elfogyasztjuk első bőséges és ízletes balkáni ebédünket az ottomán-kori Óváros környezetében. Felkeresünk egy helyi pékséget és boltot, ahol feltöltjük hidegélelmiszer-készleteinket, majd autóinkkal elhagyjuk a fővárost. Estére érkezünk a Shkodrai-tó partján fekvő Virpazarba, ahol szállásunk elfoglalását követően napunkat bor- és rakija kóstolóval, valamint hozzá illő könnyed, házi alapanyagokból készült vacsorával koronázzuk.
Szállás: vendégház (kétszemélyes, két külön ágyas szobák).

ápr. 21. — Skodrai-tó, olívaliget, Stari Bar Reggelit követően kétórás hajókirándulásra indulunk a Balkán legnagyobb taván, mely nem véletlenül nemzeti park is egyben: számtalan hal- és madárfaj — köztük borzas gödények és kárókatonák — otthona ez a terület. A nádassal borított területről a nyílt vízre kiérve megközelítünk egy erőddel ékesített kis szigetet, majd kellemesen ringatózva térünk vissza a szárazföldre. Partot érést követően Ulcinj felé vesszük az irányt, útba ejtve a világ egyik legidősebbjeként számontartott, legalább 2200 éves olajfáját. Az olívaolaj-termelés hagyománya mélyen gyökerezik a montenegrói kultúrában, így egy családi tulajdonú olívafarmra tartunk, ahol teszünk egy sétát az évszázados fák között, miközben az azok gyümölcséből készült termékek kóstolóit ízlelgetjük. Következő célunk a hegyek ölelésében fekvő, Kr.e. 800 körül illírek által alapított Stari Bar, melynek fűvel és vadvirágokkal benőtt macskaköves utcáiból, óratornyából és akvaduktjából csak úgy sugárzik a történelem és a mediterrán béke. Miután kibóklásztuk magunkat az óvárosban, az új Bart is megnézzük magunknak: gyönyörködünk egyet a Szent Jovana Vladimira katedrális aranykupoláiban. Késő délután nyugatnak indulunk: miután rövid fotószünetre megálltunk Sveti Stefan hihetetlenül festői aprócska félszigeténél, estére érkezünk Kotorba — elfoglaljuk szállásunkat és folytatjuk ismerkedésünket a helyi gasztronómiával.
Szállás: vendégház (kétszemélyes, két külön ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

ápr. 22. — Kotori-öböl, sonkakóstoló, csúcspanoráma Mai napunkat Kotor és környéke megismerésével töltjük. Korán kelünk, hogy felkapaszkodjunk a várba, ahol egy kilátóteraszról elénk tárul a hegyek által határolt város és öböl képeslapra kívánkozó látképe. Egy helyi pékségben vásárolunk friss pékárut reggeli kávénkhoz, s a délelőttöt a városban csatangolva töltjük: hangulatos óváros, névtelen utcácskák, katedrális — már megszokott, mégis újat és szépet mutatni képes helyek! Autóinkhoz visszatérve a Lovcen Nemzeti Park irányába indulunk. Felkanyargunk a Kotor fölött nyújtózó szerpentinen, ahonnan szintén csodálatos kilátás nyílik az öbölre egyszer autóink jobb, másszor a bal oldalán, hogy mindenki egyformán gyönyörködhessen. Ebédre a Lovcen-hegy lejtőin fekvő Njegus falucskájába hajtunk, ahol a híres njegusi sonka kóstolása mellett még a készítésébe is beletekinthetünk. A Jezerski csúcsa — a felülmúlhatatlan kilátáson kívül — a rá épült Njegoš mauzóleumról, II. Petar Petrović-Njegoš montenegrói filozófus, költő és püspök végső nyughelyéről ismert, mely sokak szerint Montenegró legszebb látnivalója. Estére visszatérünk Kotorba, hogy elfogyasszuk — természetesen helyi specialitásokból álló — búcsúvacsoránkat.
Szállás: vendégház (kétszemélyes, két külön ágyas szobák).

ápr. 23. — Budva és Montenegró címlapfotója Opcionális hajnali napfelkeltés öbölnézést követően összepakolunk és elindulunk a podgoricai repülőtérre. Legalábbis abba az irányba, hiszen még az egész délelőtt a miénk! Így jut időnk bevásárolni a helyi finomságokból az otthon maradottaknak (vagy magunknak), mielőtt ismét nekivágunk az útnak, hogy rövid kitérőt tegyünk Budvába. Óvárosa, akár egy apró Dubrovnik, márvánnyal kikövezett utcácskáival és tenger által ostromolt falaival igazán elbűvölő helyszínéül szolgál délelőtti sétánknak. Ismét bevéve magunkat a hegyek közé, fotómegállót tartunk azon a kilátóponton, ami minden Montenegróról szóló könyv címlapján szerepel. A panoráma valóban lélegzetelállító: a Crnojevica folyó ezerféle zöldben játszó, patkó alakú kanyarulatát méltán tartják Európa egyik legszebb természeti látványosságának. Podgorica repülőterére érve megválunk bérelt autóinktól, és hazarepülünk Magyarországra. Várhatóan a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Utazásunk gasztrotúra, mely Montenegró frekventált részeire vezet, de kifejezetten fókuszál a helyi kulináris élvezetek megtapasztalására. Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40×30×20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, antibiotikum, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Egészségügyi ellátás szempontjából Magyarországnál kissé elmaradottabb a terület. Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a befizetett ár nem tartalmazza! Higiénia: Minden este lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Montenegróban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos.

Étel, ital Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. Gasztrotúra lévén ez utóbbinak nagyobb szerep jut, és igyekszünk minél „helyibb” vendéglőkbe ellátogatni; a Részvételi díj tartalmaz különböző kóstoló alkalmakat is (bor- és rakija kóstoló vacsorával, olívaolaj kóstoló ebéddel, sonkakóstoló), melyek Montenegró háztáji ételeivel és italaival ismertetnek meg. A további étkezésekre a várható árszint alacsonyabb a magyarországi élelmiszerboltokban megszokottnál, egy átlagos étteremben kb. 10-15 euróért étkezhetünk. Palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk csak rövid kirándulásokat, hosszabb sétákat tartalmaz, melyek átlagos erőnléttel teljesíthetők: sem a távolságok, sem a szintemelkedések nem túlságosan nagyok, azonban a terepviszonyok miatt a bokát jól fogó cipő ajánlott. A kotori várba igen hosszú lépcsősoron fogunk felkapaszkodni.

Időjárás Nappal tengerszinten 18-20°C várható, a Lovcen-hegységben azonban alacsonyabb hőmérsékletre és szélre kell számítanunk. Eső is előfordulhat, ezért hozzunk magunkkal esőkabátot vagy kis esernyőt!

Kommunikáció Sajnos ebben a régióban nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket. Az angol és olasz nyelvekkel próbálkozhatunk. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban Montenegró nem része a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Érkezéskor a repülőtéren van lehetőség helyi SIM kártya vásárlására (kb. 15 euróért). Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 12 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáját vendégházakban töltjük: végig kétszemélyes, két külön ággyal felszerelt szobákban alszunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél vagy legújabb típusú személyazonosító igazolvány, esőkabát vagy kis esernyő, törölköző, fürdőruha, gyógyszerek, zárt cipő, papucs, melegebb öltözet, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, hölgyeknek kendő és hosszú szoknya, uraknak hosszú nadrág templomok és mecsetek látogatásához.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapesttől Podgoricáig és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány elkészített szendvicset magunkkal hoznunk. Montenegrón belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes legújabb típusú (biometrikus azonosítót tartalmazó) személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Montenegróba. Az okmánynak a belépéstől számítva még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie.

Valuta Montenegró hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, készpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 50-80 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Barna Bence
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást vendégházak kétszemélyes, két külön ágyas szobáiban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a gasztronómiai programokat (bor- és rakija kóstoló vacsorával, olívaolaj kóstoló ebéddel, sonkakóstoló) és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.