Norvégia

Norvégia

kedvezményekkel akár:
1.032.951 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 1.093.712 Ft
26 éves kor alatt: 1.032.951 Ft
teljes részvételi díj:
1.215.236 Ft
mit tartalmaz?
2024.08.09. — 2024.08.20.

Norvégia 2024.08.09. — 2024.08.20.

Skandinávia legjava vonattal, postahajóval és bakanccsal!

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Állítólag Norvégiában még mindig hisznek a trollokban, a hol törpe, hol óriás méretű, napfény hatására kővé dermedő, éjszaka lecsapó, elvetemült és rejtélyes károkozókban, akik Európa egyik legszebb országát választották hazájuknak. Skandinávia ékkövében tobzódó változatos, izgalmas és felfedezésre váró természeti csodák között próbálunk nyomukra bukkanni: a Troll-hágó, a Szószék-szikla, a Troll-nyelv és a Geiranger-fjord mind olyan helyszínek, amiket az útikönyvek kihagyhatatlanként említenek. Kutatásunk során bebarangoljuk Bergent, Trondheimet és Tromsø-t, látványos gyalogtúrákat teszünk a mindentől távoli fjellekben, de emellett a messzi Északra is ellátogatunk, hiszen egy norvégiai út nem lehet teljes a Lofoten-szigetcsoport nélkül, ahol utazásunk ideje alatt egyszer sem lesz teljes sötétség, így egész nap biztonságban vagyunk a sompolygó trolloktól! Várj, a legjobb még hátra van: a világhírű Hurtigruten postahajó fedélzetén is eltöltünk két napot a leglátványosabb szakaszokon — ne is tagadd, hogy ez szerepel a bakancslistádon! Utazásunk végére pedig — ha nem is találkozunk velük — jó eséllyel mi is elfogadjuk a trollok létezését, hiszen egy ennyire mesebeli világban minden elképzelhető!
12 nap (6 munkanap)maximum 15 fő
Garantált indulás!! Ez az élménytúránk Norvégia látnivalóinak jelentős részét lefedi az ország déli végétől az északiig. Más irodák kínálatában ez általában két külön utat jelent, s kétszer ennyi szabadnapot igényel. Ezt érdemes figyelembe venned az árak és ajánlatok összehasonlításakor!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. augusztus 09., péntek — Irány Észak! Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan átszállást követően Stavangerbe repülünk. Az esti órákban landolunk, s rövid sétát teszünk a kisvárosban: a Gamle Stavanger negyed tipikus, fehérre festett faházai között sétálunk végig, mígnem hirtelen egy, a szivárvány minden színében pompázó házakkal szegélyezett utcácskán találjuk magunkat, amit a helyiek okkal hívnak Fargegatának, vagyis színes utcának.
Szállás: hostel (2 fős szobák).

2024. augusztus 10., szombat — Két szikla közt a harmadik (Kjerag) Korai kelést és reggelit követően felvesszük bérelt autóinkat és nekivágunk a norvég vadonnak: hegyek és fjordok között kanyargunk, mígnem elérünk a Kjerag hegyére vezető turistaút kezdetéhez. A Lysefjorden (Fény-fjord) fölé emelkedő ormok mentén túrázunk felfelé több kisebb hegyet érintve, mígnem elérünk a 984 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalhoz. A bátrabbak ki is állhatnak a híres Kjeragboltenre, ami egy repedésbe szorult gömbhöz hasonlító öt köbméteres gránittömb. A Kjerag sziklától letekinteni olyan, mintha egy élő térképen állnánk, ahol a fjordok, szigetek és magas hegyek egyaránt megelevenednek. Visszafelé a már megismert útvonalon ereszkedünk le, s rövid autózást követően érkezünk meg első hamisítatlan skandináv környezetben — tundra-fennsíkon egy mélykék tó partján — található szállásunkhoz, amit rövid sétával érünk el.
Szállás: hegyi menedékház (2-4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 11 km; szint fel 750 m, le 750 m.

2024. augusztus 11., vasárnap — Egy nagyon-nagy szikla (Preikestolen) Reggel autóinkkal megkerüljük a Lysefjordent, s a túloldalán felkeressük a világhírű Szószék-sziklát, avagy Prédikálószéket (Preikestolen). A szikla tetejére érve lenyűgöző látvány tárul elénk: hegyek és fjordok, ameddig a szem ellát, teljes panorámában hatszáz méterrel a völgy felett! Megcsodáljuk a sziklát felülről is a mellette álló Neverdalsfjellet hegy felől, majd eredeti útvonalunkba visszakapcsolódva érünk vissza autóinkhoz. Hosszabb esti autózás — és egy kompos fjord-átkelés — után érkezünk szállásunkra.
Szállás: faház-apartman (3 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 10 km; szint fel 350 m, le 350 m.

2024. augusztus 12., hétfő — A semmi fölé nyúló szikla (Trolltunga) Hajnalban kelünk, s reggelit követően autóinkkal haladunk tovább északnak, útba ejtve a Latefossen ikervízesését. Némi szerpentin leküzdése után hátrahagyjuk járműveinket, s a legfelső parkolóból indulunk újabb túránkra: ezúttal a Trolltungához látogatunk el. Útközben fenyőerdőket, csermelyeket és kisebb vízeséseket érintve sziklás, meredek terepen kaptatunk fel, a kilátás azonban ismét kárpótol minket fáradozásainkért! A 700 méterrel a Ringedalsvatnet-tó fölött „lebegő”, vízszintes sziklanyelvre kiállva az egész világot lábunk alatt érezhetjük, miközben elkészítjük a mindenki bakancslistáján szereplő képeket. Lefelé korábbi útvonalunkon ereszkedünk, majd autóinkkal tovább haladva érkezünk meg Voss településére az esti órákban.
Szállás: apartman (2-3 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 9 km; szint fel 850 m, le 850 m.

2024. augusztus 13., kedd — Hanza-házak, halpiac, Hurtigruten Reggel leadjuk bérelt autóinkat és a Bergen-vasútvonalon folytatjuk utunkat Bergen felé. Vasparipánk ereszkedés közben képeslapra kívánkozó tájakon robog keresztül: hegyek, ezüst-kék fjordok, üdezöld mezők és gyümölcsöskertek váltják egymást ablakunk keretében. Kora délután érkezünk Norvégia második legnagyobb városába. Bergen fontos kikötőváros volt már a Hanza-szövetség idejében is: erre emlékeztet minket a régi rakpart, a Bryggen fából ácsolt színes épületegyüttese. Megcsodáljuk a város Szent Olaf királynak szentelt katedrálisát, majd a legrégebb óta fennálló épületét, a középkortól folyamatosan használatban lévő Mária templomot. A Fløibanen siklóval a város fölé emelkedve ismét panoráma-helyzetbe kerülünk: a várost körülölelő fjordokban és hegyekben gyönyörködve, gyalogosan ereszkedünk vissza a partra. Szabadprogram keretében meglátogatjuk a halpiacot, ahol a bátrabbak igazi ínyencségeket is kóstolhatnak — és lehetőségünk nyílik élelmiszerkészleteink feltöltésére is. Este átsétálunk a kikötőbe, hiszen vár ránk a legendás Hurtigruten-postahajó, amely Norvégia 2650 km hosszú nyugati partja mentén köti össze a településeket már 1893 óta. A Bergentől Kirkenesig közlekedő járat rendre nyeri el a világ leglátványosabb hajóútja címet — nem véletlenül, hiszen a csipkézett fjordok és pirosra festett halászkunyhók a víz felől mutatják legragyogóbb arcukat! A fedélzeten több étterem és panorámás bár mellett szauna és szabadtéri melegvizes jacuzzi is szolgálja kényelmünket, így minden adott a pihenéshez!
Az éjszakát a hajó fedélzetén utazással töltjük.

2024. augusztus 14., szerda — A legfjordabb fjord és sok-sok troll Komphajónk a Hjeltefjord mentén, észak felé haladva a vikingek nyomát követi — így már kora reggel a Nordfjord tárul elénk. A Nyugati-fokot elhagyva nyílt vízen haladunk tovább, majd sziklák és szigetek között áthajózva érkezünk meg az UNESCO listáján szereplő, lélegzetelállító látványt nyújtó Geiranger-fjord szájához. Két oldalt nyolcszáz méteres magasságot is elérő hegyormok állnak nekünk díszsorfalat, melyekről alázúduló vízesések táplálják a fjord vizét. Délután Geirangerbe érkezve elhagyjuk hajónkat, s szabadprogram keretében ismerkedünk meg a gleccservölgy végében elterülő kisvárossal. Késő délután buszra szállva Åndalsnes felé indulunk: felülről is megcsodálhatjuk a Geiranger-fjordot, majd a zöld minden árnyalatában játszó mezők és fenyőerdők között kanyargunk tovább, melyek mögül időnként havas hegycsúcsok bukkannak elő. Utunk végéhez közeledve Európa leghíresebb szerpentinje vár ránk: ez az összesen tizenegy hajtűkanyarból álló, szédítő Trollok útja, melynek leghangsúlyosabb pontja a 180 métert zuhanó Stigfossen vízesés — ez a hegyoldalon lezúdulva a csúcs felé tartó út egy kis hídja alatt fut át.
Szállás: mobilház (4 fős szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

2024. augusztus 15., csütörtök — Romdalseggen-túra és még több troll Reggelit követően a környék felfedezésére indulunk. Rövid buszutat követően a Venjesdalsvatnet tavat érintve a Romdalseggen hegyvonulatának gerincén túrázunk egyet. Utunk során páratlan kilátás nyílik a trollok harcának másik jeles szereplőjére, Európa legmagasabb — és a sziklamászók körében a legnagyobb kihívást jelentő —, ezeregyszáz méteres függőleges sziklafalra, a Trollveggenre, mely a bázisugrók népszerű célpontja. A falat szegélyező temérdek égbe meredő hegyes csúcs látványától még a legtapasztaltabb túrázóknak is eláll a lélegzete! A hegyről Åndalsnes irányába leereszkedve érünk vissza szállásunkra.
Szállás: mobilház (4 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 14 km; szint fel 1100 m, le 1100 m.

2024. augusztus 16., péntek — Európa legszebb vasútvonalán Trondheimbe Reggeli után az Európa legszebb vasútvonala címet is elnyerő úton, a Rauma folyó völgyében utazunk tovább, ahol a Harry Potter és a félvér herceg egyetlen, az Egyesült Királyságon kívül forgatott jelenetét vették fel. Kora délután érkezünk Norvégia harmadik legnagyobb városába, Trondheimbe. A korábbi főváros napjainkban elsősorban technológiai és oktatási téren tölt be központi szerepet az ország életében. A város legrégebbi kőhídjáról a folyópart színesre festett házaira esik kiemelkedő rálátásunk, majd felsétálunk a Kristiansten erődhöz, mely évszázadokon át védte a fővárost. Bár vonatunk késő este indul tovább, a sarkkörhöz közeledve nappalaink már egyre hosszabbra nyúlnak, így minden lehetőségünk adott arra, hogy az örök naplementében szabadprogram keretében ismerkedjünk tovább Trondheim épített kincseivel és vendéglátóipari kínálatával...
Az éjszakát vonaton hálókocsiban, kétágyas fülkékben utazással töltjük.

2024. augusztus 17., szombat — Lofotenen, a világ végén Hajnalban átlépjük a sarkkört, így immár valóban a fehér éjszakák világában találjuk magunkat. Innentől kezdve utazásunk ideje alatt egyszer sem fog teljesen besötétedni! A reggeli órákban érkezünk Bodø városába, ahol rövid kávészünetet követően hajóra szállunk és a Lofoten szigetcsoport felé indulunk, mely nemcsak Norvégia, de egész Európa egyik leglátványosabb területe. Egy kis területű, ám fjordokkal, tengeröblökkel és rengeteg apró szigettel, a jégkorszaki gleccserek által szinte a végletekig szétszabdalt magashegységről van szó, mely a tengerből meredeken emelkedik ki, és számtalan, ezer méter körüli csúccsal rendelkezik. Hajónk Moskenesøya szigetén ér partot, ahol egy kis falu cölöpökön álló, apró, színes halászházikói és szárított tőkehallerakatai között sétálunk egyet, mielőtt bevesszük magunkat a hegyek közé. Pár órás túrát követően érkezünk mai szállásunkhoz, a semmi közepén épült Munkebu menedékházhoz. Kedvünk szerint felszerelés nélkül még feltúrázhatunk a közeli Munken-csúcsra, ahonnan természetesen pazar kilátás nyílik a környező szigetekre, s az óceánból kimagasló hegycsúcsokra.
Szállás: hegyi menedékház (4-6 fős szobák).
Gyalogtúra: táv 5 km; szint fel 500 m.

2024. augusztus 18., vasárnap — Lofoten és a Hurtigruten legjava Reggelit követően visszaereszkedünk Moskenesbe, ahonnan rövid buszutat követően érkezünk a festői szépségű Reinébe. A vörös-fehér halászkunyhókkal és a Reinefjordenből kimagasló gránitcsúcsokkal tarkított partvonallal rendelkező falut nem túlzás a világ egyik legszebbjének nevezni. Nem csoda, hogy olyan gyakran találkozhatunk vele képeslapokon, útikönyvek borítóján és az instagramon is! Szabadprogram keretében fedezzük fel a környéket, így lehetőségünk van megcsodálni a település mellett álló Reinebringen-hegyről látható méltán híres panorámát, vagy felkeresni Reine gyakran fotózott sárga házait is. Délután buszra szállva Stamsundba utazunk, ahol már vár ránk a Hurtigruten szolgálatában álló egyik hajó, mely távolról ugyan ismerős lehet, de a fedélzeten új elrendezést és új felfedeznivalókat találunk! Szauna és szabadtéri, melegvizes jacuzzi ismét rendelkezésünkre áll, így felfrissülten szelhetjük a habokat az ezerszínű éjszakában Tromsø felé, miközben belesünk a Trollfjord szinte lehetetlenül szűk kapuján, s áthaladunk a keskeny Raftsund-szoroson.
Az éjszakát a hajó fedélzetén utazással töltjük.
Gyalogtúra: táv 5 km; szint le 500 m.

2024. augusztus 19., hétfő — Észak fővárosa, Tromsø Délelőttünket a fedélzeten töltjük beszélgetéssel, kávézással és a lassan tovatűnő táj szemlélésével, miközben komphajónk rövid megállókat tart Risøyhamnban, Harstadban és Finnsnesben. Kora délután érkezünk Tromsøbe, a sarkkörön túli Norvégia legnépesebb városába. Partraszállást követően nyakunkba vesszük a várost. A Polar Múzeum tárlata a sarkkutatás kezdeti időszakát mutatja be számunkra, elsősorban Amundsen és Nansen példáján keresztül, akik előszeretettel használták Tromsøt indulási pontnak, de a svalbardi prémvadászok életébe is betekintést nyerünk eszközeiken, csapdáikon keresztül. Megtekintjük a Sarkvidék Katedrálist is, melynek feltorlódott jégtáblákra hasonlító külső megjelenését csak erősíti kristályból készült csillárjainak jégcsap kinézete. Természetesen itt sem hagyhatjuk ki, hogy felülről is ránézzünk a városra! Kabinos felvonó repít minket a Storsteinen („nagy szikla”) tetejére, melynek kilátóteraszáról teljes panoráma nyílik a településre, valamint a környező szigetekre és fjordokra. Napunk záróakkordjaként még ellátogatunk földünk legészakibb botanikus kertjébe, ahol a világ leghűvösebb területein (Arktisz, Antarktisz, különféle magashegységek) őshonos növényfajokkal ismerkedhetünk a véget nem érő naplementében.
Szállás: faház-apartman (3-4 fős szobák).

2024. augusztus 20., kedd — Ugye visszajövünk még...? Szállásunkat elhagyva a repülőtérre utazunk, s egy időre megválunk szeretett Skandináviánktól. Átszállást követően várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55×40×23 cm illetve 38×30×15 cm, súlyuk (összesen) maximum 10 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebb kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Norvégiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Szinte minden este lesz lehetőségünk meleg vizes zuhanyzásra — kivételt képez a két hegyi menedékház, ezekre az estékre érdemes nedves törlőkendőt magunkkal hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Norvégiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos, szállásaink többségén lesz lehetőségünk eszközeink akkumulátorainak feltöltésére, de a biztonság kedvéért érdemes autóstöltőt és powerbank-et magunkkal hozni.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy rendszeresen szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban. Egyszerű reggeliről a túravezető gondoskodik (ezt a Részvételi díj tartalmazza); napközben általában piknik-jellegű étkezésre van lehetőség; este pedig szállásainkon közösen készíthetünk meleg ételeket — de a városokban és a hajókon töltött estéken éttermi étkezésre is lehetőségünk nyílik. Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk. A norvég árszint magasabb az itthon megszokottnál (150-200%; alkoholtartalmú italok esetén még több). A túravezető minden vásárlás során tájékoztatást fog adni a következő napok lehetőségeiről. 4,7%-nál magasabb alkoholtartalmú ital csak az állami szeszbolt-hálózatban (Vinmonopolet) kapható, így alkoholvásárlásra a legjobb lehetőség induláskor, a repülőtéri vámmentes boltban kínálkozik. Norvégiában nem csak a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, hanem a természetes felszíni vizek (patakok, tavak) többsége is bátran fogyasztható, így nincs szükség ásványvíz vásárlására, kulacsot viszont érdemes hozni.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák A programban szereplő gyalogtúrák közepes nehézségűek, de a sorozatterhelés miatt fárasztóak lehetnek. A napi gyaloglások nem túlságosan hosszúak, sokkal inkább a szintemelkedések, valamint a sziklás, kitett terep miatt lehet fárasztó egy-egy napi túra. Figyelembe kell vennünk, hogy sokszor nedves, csúszós terepen túrázunk, mivel a mohás, páfrányos aljnövényzet szinte egész nyáron nedves. A túrákat jelentősen nehezítheti a barátságtalanná váló időjárás, ami Norvégiában még a nyári hónapokban sem ritka: emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg öltözetre, de ugyanilyen fontos a hátizsákunk vízállósága, hogy a felszerelésünk is szárazon maradjon. A Munkebu menedékházhoz vezető rövidebb túránkon két napi felszerelésünket, élelmiszerünket a hátunkon magunkkal kell vinnünk.

Időjárás Norvégia időjárásának legjellemzőbb tulajdonsága a változékonyság. Gyakori a ragyogó napsütés és a borongós, esős idő váltakozása. Fel kell készülnünk hosszabb-rövidebb esőkre és nagy szél is nehezítheti túráinkat. Percek alatt változhat az időjárás, gyorsan kialakulhat köd, eső. De amilyen hirtelen el tud romlani az idő, ugyanolyan gyorsan ki is derülhet. Mivel igen nagy területet járunk be, különböző időjárásra kell készülnünk: északon hűvösebb várható (napi legmagasabb hőmérséklet 7-14°C), délen enyhébb időjárásra (12-18°C) számíthatunk, de a hegyvidéki területeken alacsonyabb hőmérsékletek is előfordulhatnak. A nap alig bukik a horizont alá, ezért éjszaka nem hűl le jelentősen a levegő.

Kommunikáció Norvégia hivatalos nyelve a norvég, de az angol nyelvet is mindenhol gond nélkül használhatjuk. Norvégia része a szabályozott roaming díjszabásnak, azonban az elzártabb területeken jellemzően nincs térerő. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 15 fő.

Szállások Utazásunk során egy éjszakát vonaton hálókocsiban, kettőt pedig hajón utazással töltünk. Hajóink fedélzetén lehetőség van hálózsákjaink kiterítésére a közös használatú helyiségekben, vagy kereshetünk magunknak foteleket valamelyik bárban — ez a Hurtigruten fedélzetén bevett szokás, minden 24 óránál rövidebb szakaszra felszálló utazó hasonlóan pihen. További nyolc éjszakát változó felszereltségű faházakban töltünk: a városok környékén áramellátás és vezetékes melegvíz biztosított, a hegyvidékeken azonban ezek a szolgáltatások nem állnak rendelkezésre. Szállásaink rendelkeznek felszerelt konyhával, így esténként lehetőségünk van egyszerű melegételek készítésére — és nem szükséges edényeket, evőeszközöket magunkkal vinnünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Skandináv szokás szerint ágyneműt nem kapunk, ezért egy kis, nyári hálózsák szükséges!

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, nyári hálózsák, esőálló héjkabát és esőnadrág, meleg, vízhatlan és szélálló öltözet, túranadrág, túrabakancs, szandál, gyógyszerek, öngyújtó/gyufa, termosz, fürdőruha, törölköző, powerbank, füldugó, kézfertőtlenítő gél.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztosan megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás és közlekedés Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Stavangerig és Tromsøtől Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba felár nélkül transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Norvégián belül a Hurtigruten kötelékében álló komphajókkal, (hálókocsis) vonatokkal, bérelt autókkal és menetrend szerinti autóbuszokkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Norvégiába.

Valuta Norvégiában a korona (1 NOK = kb. 35 HUF) a hivatalos fizetőeszköz, ám csak elvétve használnak készpénzt, így elsősorban bankkártyát hozzunk magunkkal! A magyarországi kibocsátású bankkártyák gond nélkül használhatók. Norvégia igen drága ország, átlagosan a magyar árszint másfél-kétszeresével kell számolnunk! Ajánlott költőpénz: kb. 3000-4000 NOK (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Samu Mihály
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55×40×23 cm-es és 1 db max. 38×30×15 cm-es kézipoggyászt; a Norvégián belüli összes utazást bérelt autókkal (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt), a Hurtigruten hajóival, (hálókocsis) vonatokkal, menetrendszerinti távolsági autóbuszokkal és városi tömegközlekedéssel; 8 éjszaka szállást faház-apartmanokban, menedékházakban, mobilházakban és hostelekben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!