Norvégia

Norvégia

Norvégia 2021

Skandinávia legjava vonattal, postahajóval és bakanccsal!

felveszem a bakancslistámra!
Állítólag Norvégiában még mindig hisznek a trollokban, a hol törpe, hol óriás méretű, napfény hatására kővé dermedő, éjszaka lecsapó elvetemült és rejtélyes károkozókban, akik Európa egyik legszebb országát választották hazájuknak. Skandinávia ékkövében tobzódó változatos, izgalmas és felfedezésre váró természeti csodák között próbálunk nyomukra bukkanni: a Troll-hágó, a Flåm-vasútvonal és a Geiranger-fjord mind olyan helyszínek, amiket az útikönyvek kihagyhatatlanként említenek. Kutatásunk során bebarangoljuk Oslót, Bergent és Trondheimet, látványos gyalogtúrákat teszünk a mindentől távoli fjellekben, de emellett a messzi Északra is ellátogatunk, hiszen egy norvégiai út nem lehet teljes a Lofoten szigetcsoport nélkül, ahol utazásunk ideje alatt egyszer sem bukik le a nap a horizont alá, így egész nap biztonságban vagyunk a sötétben sompolygó trolloktól! Várj, a legjobb még hátra van: a világhírű Hurtigruten postahajó fedélzetén is eltöltünk két napot a leglátványosabb szakaszokon — ne is tagadd, hogy ez szerepel a bakancslistádon! Utazásunk végére pedig — ha nem is találkozunk velük — jó eséllyel mi is elfogadjuk a trollok létezését, hiszen egy ennyire mesebeli világban minden elképzelhető!
11 nap (7 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

júl. 16.Várhatóan a hajnali órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan közvetlen, menetrendszerinti járattal Oslóba repülünk. Leszállást követően felszerelésünket csomagmegőrzőbe tesszük, és a város megismerésére indulunk: megtekintjük a borjadzó gleccsert formáló új operaházat, a katedrálist, a városházát és a kikötőt. Meglátogatjuk a Vigelandpark szobrait, köztük a bizarr, összefonódó embereket formáló monolitot. Ezt követően felmetrózunk a Holmenkollen városrészben található télisportközponthoz, ahol a síugrósánc tetejéről csodás kilátásunk nyílik a legzöldebb európai fővárosra. Este feltöltjük élelmiszerkészleteinket, és elfoglaljuk hamisítatlan skandináv környezetben található erdei szállásunkat, ahol ismerkedő estünket is tartjuk. Szállás: faház.

júl. 17.Reggeli után folytatjuk ismerkedésünket a fővárossal: hajóra szállva a Bygdoy-félszigetre utazunk, ahol Norvégia legjobb múzeumai találhatóak. A Viking Hajók Múzeumában az egykori rettenthetetlen harcos nép letűnt társadalmába nyerhetünk bepillantást, a Fram Múzeumban pedig Nansen és Amundsen híres hajójával, valamint a sarkvidéki expedíciókkal ismerkedhetünk meg. Ebéd után a Kon-Tiki Múzeumban felkeressük a hasonló nevű tutajt, melynek segítségével Thor Heyerdahl világhírű expedícióján bizonyította, hogy a Kr. u. 6. században „primitív” eszközökkel is lehetséges volt átkelni a Csendes-óceánon, Dél-Amerikából Polinéziába. Az ámulatba ejtően gazdag tárlat végigjárása után visszahajókázunk a belvárosba, és vonatra szállva megkezdjük utunkat a méltán világhírű Bergensbanen útvonalán. A vasútállomásról kigurulva szinte átmenet nélkül hagyjuk hátra a fővárost és csöppenünk bele a hihetetlenül zöld tájba. Vonatunk egyre magasabbra kapaszkodik velünk, mígnem az erdőhatár közelébe érkezünk. Szállás: faház.

júl. 18.Reggeli után visszaszállunk már megismert vonatunkra: hamarosan magunk mögött hagyjuk a tűlevelű erdőséget és megérkezünk a tundra-fennsík (fjell) mélykék tavakkal pettyezett vidékére. Érintjük a norvég vasúthálózat legmagasabban fekvő (1222 m) pontját: ez Finse, amely zord, jellemzően hóviharos időjárásával kiérdemelte a Hoth bolygó „szerepét” a Birodalom Visszavág forgatásán. Vasparipánk alagutak sorozatán halad tovább, mígnem Myrdal állomásra érve megszakítjuk az önfeledt gyönyörködést, ugyanis leszállunk a vonatról, csomagmegőrzőbe tesszük felszerelésünknek azt a részét, melyre a következő napokban nincs szükségünk, és belevetjük magunkat az érintetlen skandináv felföldi tájba. Csobogó patakok, apró vízesések, s a magasabb térszíneken hófoltok kísérik emelkedő ösvényünket, míg megérkezünk az idilli környezetben található Kaldavasshyttahoz, ahonnan immár ereszkedve folytatjuk tavak mentén vezető utunkat egészen a békebeli hangulatú, szaunával is felszerelt szállásunkig. (Táv: 12 km, szint: fel 550 m, le 550 m). Szállás: turistaház.

júl. 19.Korai reggeli után folytatjuk gyalogtúránkat: kilométereken keresztül az egyetlen civilizációhoz köthető jel a talpunk alatt futó ösvény lesz, miközben kiemelkedve a völgyből ismét elérjük a háborítatlan fennsíkot. Hamarosan beérünk egy UNESCO Világörökség természetvédelmi területre, melynek vizes ökoszisztémája egész Európában egyedülálló! A legnagyobb patakokon függőhidak segítik átkelésünket, s — ha szerencsénk van — rénszarvascsordákat is láthatunk átvonulni a kies tájon! Kellemesen elfáradva érkezünk tóparti, mindentől távol fekvő egyszerre kényelmes és praktikus szállásunkra, ahol a végtelenített naplementében elcsöndesedve igazán megtapasztalhatjuk a minket körülvevő természet nagyságát és szépségét. (Táv: 18 km, szint: fel 800 m, le 550 m). Szállás: turistaház.

júl. 20.Pirkadatkor indulunk útnak: a lassan emelkedő napkorong pazar színekbe vonja az eget és a körülöttünk elterülő hegyhátakat, ahogy gyorsan kiemelkedünk a házikónknak védelmet adó katlanból, s megkezdjük ereszkedésünket. Néhány kilométer után a távolban megjelennek a cserjék, majd egyszerre elérjük az erdőhatárt, s a mélyben elénk tárul az Aurlandsfjord roppant víztömege. Meredeken ereszkedve elhaladunk a Brekkefossen vízesés mellett, s végül megérkezünk a Flåm-völgy egyik apró vasútállomására. (Táv: 14 km, szint: fel 150 m, le 1200 m). Nem hiába érkeztünk éppen ide: felpattanunk a világhírű Flåmbana vasútra, mely folyamatosan kanyarogva 20 kilométer megtétele alatt 850 métert emelkedik — ezzel Európa legmeredekebb vasútvonalai közé tartozik. Ablakunkon kinézve a szelíd mezők lassan átadják helyüket a fjelleknek, s már vissza is érkeztünk Myrdalba, ahol ismét magunkhoz vesszük felszerelésünket, majd a Bergensbanen fedélzetén folytatjuk utunkat Bergen felé. Szerelvényünk ereszkedés közben képeslapra kívánkozó tájakon robog keresztül: hegyek, ezüst-kék fjordok, üdezöld mezők és gyümölcsöskertek váltják egymást ablakunk keretében. Késő délután érkezünk Norvégia második legnagyobb városába: Bergen fontos kikötőváros volt már a Hanza-szövetség idejében is, erre emlékeztet minket a régi rakpart, a Bryggen fából ácsolt színes épületegyüttese. Meglátogatjuk a halpiacot, ahol a bátrabbak igazi ínyencségeket is kóstolhatnak, s némi szabadprogramra is lehetőségünk nyílik élelmszerkészeleteink feltöltése mellett. Este kisétálunk a kikötőbe, hiszen már vár ránk a legendás Hurtigruten-postahajó, amely Norvégia 2650 km hosszú nyugati partja mentén köti össze a településeket már 1893 óta. A Bergentől Kirkenesig közlekedő járat rendre nyeri el a világ leglátványosabb hajóútja címet — nem véletlenül, hiszen a csipkézett fjordok és pirosra festett halászkunyhók a víz felől mutatják legragyogóbb arcukat. Nem mellesleg a fedélzeten több étterem és panorámás bár mellett szauna és szabadtéri melegvizes jacuzzi is szolgálja kényelmünket, így minden adott a pihenéshez! Az éjszakát a hajó fedélzetén utazással töltjük.

júl. 21.Komphajónk a Hjeltefjord mentén, észak felé haladva Bergenből a vikingek nyomait követi — így már kora reggel a Nordfjord tárul elénk. A Nyugati-fokot elhagyva a nyílt vízen haladunk tovább, majd sziklák és szigetek között áthajózva érkezünk meg az UNESCO listáján található, lélegzetelállító látványt nyújtó Geiranger-fjord szájához. Két oldalt 800 méteres magasságot is elérő hegyormok állnak nekünk díszsorfalat, melyekről alázúduló vízesések táplálják a fjord vizét. Délután Geirangerbe érkezve elhagyjuk hajónkat, és szabadprogram keretében ismerkedünk meg a gleccservölgy csúcsában elterülő kisvárossal. Késő délután buszra szállva Åndalsnes felé indulunk: felülről is megcsodálhatjuk a Geiranger-fjordot, majd a zöld minden árnyalatában játszó mezők és fenyőerdők között halad utunk, melyek mögül időnként havas hegycsúcsok bukkannak elő. Utunk végéhez közeledve Európa leghíresebb szerpentinje vár ránk: ez az összesen tizenegy hajtűkanyarból álló, szédítő Trollok útja, melynek leghangsúlyosabb pontja a 180 métert zuhanó Stigfossen vízesés — ez a hegyoldalon lezúdulva a csúcs felé tartó út egy kis hídja alatt fut át. Szállás: faház.

júl. 22.Reggeli után vonattal utazunk tovább: a Rauma folyó völgyében haladva a trollok harcának másik jeles szereplője, Európa legmagasabb — és a sziklamászók körében a legnagyobb kihívást jelentő —, ezeregyszáz méteres függőleges sziklafala, a Trollveggen tárul szemünk elé, mely a bázisugrók népszerű célpontja. Koradélután érkezünk: Norvégia harmadik legnagyobb városába, Trondheimbe. A korábbi főváros napjainkban elsősorban technológiai és oktatási téren tölt be központi szerepet az ország életében. Meglátogatjuk Skandinávia legnagyobb középkori épületét, a norvég püspökök és királyok szobraival díszített Nidaros Katedrálist, valamint XII. században épült érseki palotában berendezett múzeumot, majd az óváros felfedezésére indulunk. A város legrégebbi kőhídjáról a folyópart színesre festett házaira esik kiemelkedő rálátásunk, majd felsétálunk a Kristiansten Erődhöz, mely évszázadokon át védte a fővárost. Bár vonatunk késő este indul tovább, a sarkkörhöz közeledve nappalaink már egyre hosszabbra nyúlnak, így minden lehetőségünk adott arra, hogy az örök naplementében szabadprogram keretében ismerkedjünk tovább Trondheim épített kincseivel és vendéglátóipari kínálatával... Az éjszakát a vonaton utazással töltjük.

júl. 23.Hajnalban átlépjük a sarkkört, így immár valóban a fehér éjszakák világában találjuk magunkat: innentől kezdve utazásunk ideje alatt egyszer sem fog teljesen besötétedni, éjszaka is nappali világosság fogad majd minket! A reggeli órákban érkezünk Bodø városába, ahol rövid kávészünetet követően hajóra szállunk, és a Lofoten szigetcsoport felé indulunk, mely nemcsak Norvégia, de egész Európa egyik leglátványosabb területe. Egy kis területű, ám fjordokkal, tengeröblökkel és rengeteg apró szigettel a jégkorszaki gleccserek által szinte a végletekig szétszabdalt komoly magashegységről van szó, mely a tengerből meredeken emelkedik ki, és számtalan ezer méter körüli csúccsal rendelkezik. Hajónk Moskenesøya szigetén ér partot, ahol egy kis falu cölöpökön álló, apró, színes halászházikói és szárított tőkehallerakatai között sétálunk egyet, mielőtt átbuszozunk Fredvangba, és feltúrázunk a szállásunkat nyújtó menedékházhoz. Elfogyasztjuk vacsoránkat, majd újabb rövid túrára indulunk a Ryten-csúcsra, ahonnan remek kilátás nyílik a végtelen Norvég-tengerre. Igyekszünk kellőkeppen későn indulni ahhoz, hogy a tengerbe bukó napot is innen tudjuk megcsodálni... (Táv: mindösszesen 10 km, szint: fel 550 m, le 250 m). Szállás: faház.

júl. 24.Reggelit követően túrázni indulunk: meglátogatunk egy közeli, a hűvös északi napsütésben váratlanul ragyogó fehér homokos strandot, ahol a bátrabbak megmártózhatnak a hűsítő habokban, majd egy szemközti szigetre átsétálva felkapaszkodunk a szigetvilág egyik legnagyszerűbb, gyalog viszonylag könnyen megközelíthető kilátóhelyére, amely 400 m-rel emelkedik a tenger fölé. (Táv: 15 km, szint: fel 450 m fel, le 450 m). Délután buszra szállva Stamsundba utazunk, ahol már vár ránk a Hurtigruten szolgálatában álló egyik hajó — mely távolról ismerős ugyan, de a fedélzeten új elrendezést és új felfedeznivalókat találunk. Szauna és szabadtéri melegvizes jacuzzi természetesen itt is rendelkezésünkre áll, hogy felfrissülten szelhessük a habokat az örök nappal fényében Tromsø felé, miközben betekintünk a Trollfjord szinte lehetetlenül szűk kapuján, és áthaladunk a keskeny Raftsund-szoroson. Az éjszakát a hajó fedélzetén utazással töltjük.

júl. 25.Délelőttünket a fedélzeten töltjük beszélgetéssel, sütkérezéssel, miközben komphajónk rövid megállókat tart Risøyhamnban, Harstadban és Finnsnesben. Délután érkezünk Tromsøbe, a sarkkörön túli Norvégia legnépesebb városába. Partraszállást követően nyakunkba vesszük a várost: a Polar Múzeum tárlata a sarkkutatás kezdeti időszakát mutatja be számunkra, elsősorban Amundsen és Nansen példáján keresztül, akik előszeretettel használták Tromsøt indulási pontnak — de a svalbardi prémvadászok életébe is betekintést nyerünk eszközeiken, csapdáikon keresztül. Megtekintjük a Sarkvidék Katedrálist is, melynek feltorlódott jégtáblákra hasonlító külső megjelenését csak erősíti kristályból készült csillárjainak jégcsap kinézete. Búcsúvacsoránkat követően a repülőtérre utazunk és Osloba repülünk, ahová éjfél után érkezünk. Az éjszaka hátralevő részét a repülőtéren töltjük.

júl. 26.Egy reggeli járattal elhagyjuk a trollok földjét, s várhatóan a déli órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Mindenki két darab kézipoggyászt hozhat, melyek maximális mérete 55x40x23 cm illetve 40x30x20 cm, súlya (egyenként) maximum 10 kg lehet! Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem hozható pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Előfordulhat, hogy nagyobbik kézipoggyászunkat a beszállókapunál elveszik, és a repülőgép csomagterében szállítják; ebben az esetben értékeinket (pl. fényképezőgép, pénztárca) kisebbik kézipoggyászunkban magunkkal vihetjük a fedélzetre. További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Norvégiában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Szállásaink egy része egyszerű faház, ahol nincsen vezetékes víz, így nem minden este lesz lehetőség zuhanyozni, érdemes nedves törlőkendőket hozni. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Norvégiában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait nem fogjuk tudni minden szállásunkon feltölteni, így érdemes külső akkumulátort, valamint egy egyszerű elosztót hoznunk.

Étel, ital Utunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy rendszeresen szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban. Reggelit egyénileg készíthetünk magunknak szállásainkon; napközben általában piknik-jellegű étkezésre van lehetőség, este pedig szállásainkon közösen készíthetünk meleg ételeket, de a városokban és a hajókon töltött estéken éttermi étkezésre is lehetőségünk nyílik. Magyarországról érdemes némi hideg élelmiszert (sajt, kolbász) magunkkal vinnünk. A norvég árszint lényegesen magasabb az itthon megszokottnál (300-400%; alkoholtartalmú italok esetén még több). Néhány élelmiszer átlagára: 1 kg kenyér: 2,5 euró, 1 kg banán: 2,5 euró, 1 üveg sör: 3,5 euró, egy egyszerű egytálétel étteremben 18-20 euróért étkezhetünk. A túravezető természetesen minden vásárlás során tájékoztatást fog adni a következő napok lehetőségeiről. 4,7%-nál magasabb alkoholtartalmú ital csak az állami szeszbolt-hálózatban (Vinmonpolet) kapható, így alkoholvásárlásra a legjobb lehetőség induláskor, a repülőtéri vámmentes boltban kínálkozik. Norvégiában nem csak a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, hanem a természetes felszíni vizek (patakok, tavak) többsége is bátran fogyasztható, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák A programban szereplő gyalogtúrák nem nehezek, de a sorozatterhelés miatt fárasztóak lehetnek. A túrák távolsága és a szintemelkedések nem kimagaslóak, a terep azonban néhol sziklás vagy törmelékes, adott esetben hó is előfordulhat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Myrdal környéki túránk esetében három napi felszerelésünket, élelmiszerünket egy hátizsákban magunkkal kell vinnünk (az erre az időszakra nem szükséges holminkat azonban csomagmegőrzőben hagyjuk). Zord időjárás (eső, szél, köd, vihar) is nehezítheti a túrákat: emiatt nagyon fontos a megfelelő felszerelés, különös tekintettel a vízálló és meleg öltözetre, de ugyanilyen fontos a hátizsákunk vízállósága, hogy a felszerelésünk is szárazon maradjon.

Időjárás Norvégia időjárásának legjellemzőbb tulajdonsága a változékonyság. Gyakori a ragyogó napsütés és a borongós, esős idő váltakozása. Fel kell készülnünk hosszabb-rövidebb esőkre, és nagy szél is nehezítheti túráinkat. Percek alatt változhat az időjárás, gyorsan kialakulhat köd, eső. De amilyen hirtelen el tud romlani az idő, ugyanolyan gyorsan ki is derülhet. Ez a nedves-szeszélyes, óceáni típusú időjárás ismeretlen Magyarországon, ezért ajánlott valóban felkészülni megfelelő vízhatlan felszereléssel. A napi legmagasabb hőmérséklet 12-18°C közt valószínű, de ennél alacsonyabb hőmérsékletek is előfordulhatnak. A nap alig bukik a horizont alá, ezért éjszaka sem hűl le jelentősen a levegő.

Kommunikáció Norvégia hivatalos nyelve a norvég, de az angol nyelvet is mindenhol gond nélkül használhatjuk. Norvégia része a szabályozott roaming díjszabásnak, azonban a fjell-vidékeken jellemzően nincs térerő. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk során egy éjszakát vonaton ülőkocsiban, kettőt pedig hajón utazással töltünk. Vonatunk kellő lábtérrel rendelkező ülései 45 fokban hátradönthetők, valamint lábtámasszal is rendelkeznek, így kényelmesen, szinte fekvő helyzetben tölthetjük az éjszakát. Hajóink fedélzetén lehetőség van hálózsákjaink kiterítésére a közös használatú helyiségekben, vagy kereshetünk magunknak foteleket valamelyik bárban/lounge-ban. További hat éjszakát változó felszereltségű faházakban töltünk: a városok környékén áramellátás és vezetékes melegvíz biztosított, a hegyvidékeken azonban ezek a szolgáltatások nem állnak rendelkezésre. Szállásaink rendelkeznek felszerelt konyhával, így esténként lehetőségünk van egyszerű melegételek készítésére – és nem szükséges edényeket, evőeszközöket magunkkal vinnünk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Skandináv szokás szerint ágyneműt nem kapunk, ezért egy kis, nyári hálózsák szükséges!

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, nyári hálózsák, esőálló héjkabát és esőnadrág, meleg, vízhatlan és szélálló öltözet, túranadrág, túrabakancs, szandál, gyógyszerek, öngyújtó/gyufa, termosz, fürdőruha, törölköző, powerbank, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapesttől Oslóig és Tromsøtől Budapestig. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. Norvégián belül a Hurtigruten kötelékében álló komphajókkal, ülőkocsis vonatokkal és menetrend szerinti autóbuszokkal közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Norvégiába.

Valuta Norvégia hivatalos fizetőeszköze a korona (1 NOK = kb. 35 HUF), ezt érdemes magunkkal hoznunk. Készpénz kivitele javasolt, de bankkártyával is sok helyen fizethetünk. Norvégia igen drága ország, átlagosan a magyar árszint négyszeresével kell számolnunk! Ajánlott költőpénz: kb. 1500-2000 korona (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Koenig Balázs
Kurutz András
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 55x40x23 cm-es és 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; a Norvégián belüli összes utazást hajóval, vonattal, menetrendszerinti busszal és városi tömegközlekedéssel; 6 éjszaka szállást egyszerű faházakban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza az étkezéseket.