Olasz tóvidék

Olasz tóvidék

Olasz tóvidék 2022

Észak-Olaszország hegyeinek ölelésében

felveszem a bakancslistámra!
Észak-Olaszország szerelem első látásra! Azúrkék tavai, kopár hegycsúcsai, vízparti városkái, már-már túldíszített katedrálisai és palotái elbűvölnek, amint megpillantjuk őket. A friss, kemencében sült pizza, az igazi olasz fagyi és az eredeti limoncello íze azonnal szívünk legmélyébe temetik a vidéket. Bergamo felsővárosához, Milánó elegáns dómjához, Varenna tóparti sétányához, a Piani d’Erna csúcs lenyűgöző panorámájához, Sirmione középkori várához és az Isola Bella parkjához és fehér páváihoz fogható talán nincs is másutt a Földön. Gyere te is, fedezzük fel együtt ezt a mesevidéket!
4 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
A „Gyönyörű-sziget” valóban gyönyörű volt: csodálatos természeti környezet, barokk pompa, gazdagság, színpompás kert! Itt szívesen elcsatangolnék újra a hatalmas hegyek közötti csodaszép tavon elterülő bámulatos kis szigeten!
Életemben először volt szerencsém megtapasztalnom az olasz vendégszeretetet. Nagyon pozitív élmény volt és sosem fogom elfelejteni. Úgy érzem a jövőben Olaszország gyakorta fel fog még kerülni az utazási naptáramba! Köszönöm, hogy átélhettem ezt!
Csodás látnivalók, fantasztikus helyek… Ez is Qalandar stílusú út: teli élményekkel, jó társasággal. Most sem csalódtam!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

szept. 17.Előreláthatólag a hajnali órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a csomagfeladó pultok előtt, ahonnan Bergamóba repülünk. Leszállást követően felvesszük bérelt autóinkat, és a városba hajtunk, ahol minden megvan, amiért egy olasz települést szerethetünk: középkori városmag, reneszánsz építészet, kávézók, templomok, macskaköves utcácskák, igazi olasz fagyi… A felsővárosba megérkezve először bejárjuk a főteret, elámulunk a kívül-belül roskadásig kidíszített Nagyboldogasszony Bazilika részletgazdag freskóit és falikárpitjait látva, gyönyörködünk a katedrálisból kiköltöztetett keresztelő kápolnában, felpillantunk a 800 éves Gombito-torony 52 méterére, s végül szabadprogram keretében sétálunk egyet a várfal mentén. Délután Milánóba indulunk, ahol rögtön a főtér ékkövét, az extravagáns Dómot vesszük célba. A megszámlálhatatlan toronnyal és szoborral díszített épület felhúzását sokáig kivitelezhetetlennek tartották, de végül 600 év alatt csak elkészült… Ezután sétára indulunk a város legtetszetősebb részein: a Galleria Vittorio Emanuele II luxusboltjainak kirakatán legeltetjük szemünket, elhaladunk a Scala mellett, megnézzük a IV. században épült Szent Ambrus Bazilikát és a milánói hercegek lakhelyéül szolgáló Sforza kastélyt, majd a 47 hektáros Sempione Park Petőfi Sándor sétányának árnyas fái alatt pihenünk meg. A nap végén egy kis faluba hajtunk, és elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

szept. 18.Reggelit követően az ország második legnagyobb taván hajóra szállunk, hogy pár perc múlva a sokat sejtető nevű Isola Bella földjére lépjünk. A pár száz méteres szárazulatra hosszú évek és kemény munka árán pompázatos barokk palotát építettek, melyet a legkiválóbb olasz kertészek keze munkáját dicsérő parkkal öleltek körbe. A palota termein végig haladva temérdek festmény, szobor és antik bútor vár ránk, sőt azt az ágyat is megnézhetjük, melyben maga Napóleon aludt látogatásakor! A kertbe kijutva egzotikus növények és fehér pávák között sétálunk egyet a színielőadások hátteréül szolgáló, megannyi szoborral díszített emelvény körül. Miután itt érzékeink telítődtek, rövid kitérőt teszünk Svájcba, Lugano városába. Bár az Alpok lábánál fekvő településéről beszélünk, inkább egy mediterrán kisváros hangulatát árasztja magából megannyi parkjával, pálmafájával, magnóliájával és csillogó vizű szökőkútjával. Miután a legfontosabb látnivalókat megnéztük, végigsétálunk a tóparti sétányon egészen a népszerű strandig, ahol kipihenjük a városnézés fáradalmait. Estére visszatérünk Olaszországba. Szállás: hostel.

szept. 19.Korán kelünk, hiszen mozgalmas nap vár ránk a Comói-tó mellett. Délelőttünket Varenna elbűvölő városkájában töltjük: korzózunk a tiszteletet parancsoló hegyek között kényelmesen elterülő azúrkék víztömeg partján, felfedezzük az apró sikátorokat, és megcsodáljuk a fényűző villákat — majd vasárnap lévén szentmisén is részt vehetünk a kisváros barátságos templomában. Innen átgurulunk Leccoba, ahol autóinkat hátrahagyva túrázni indulunk Piani d’Erna lélegzetelállító panorámával büszkélkedő csúcsára. Utunk nagyrészt meredeken emelkedik felfelé az erdő fái alatt, míg el nem érünk egy hegyi falvat, ahol szusszanunk egyet, és friss vízzel töltjük fel kulacsainkat. Innen már a fáradtság ellenére egyre jobban hajt a hihetetlen látvány, mely mintegy 1300 méteres magasságban csúcsosodik ki. A hegytetőn felállított kereszttől letekintve az alattunk fekvő falvakra és a fenséges tóra, igazán szabadnak érezzük magunkat! Miután megjutalmaztuk magunkat egy fagyival vagy jéghideg sörrel, egy másik ösvényen indulunk el lefelé. (Táv: 10 km, szint: fel 700 m, le 700 m.) Szállás: hostel.

szept. 20.Reggel a Shakespeare által világhírűvé tett Veronába indulunk. Gyalogosan fedezzük fel a romantikus óvárost: elhaladunk az I. században épült, meglepően jó állapotnak örvendő amfiteátrum mellett, bóklászunk a főtér körül, s végül a város legismertebb épületét vesszük célba: „Júlia házát”. Megannyi Rómeót legyőzve a díszes erkélyhez férkőzünk, hátha ránk kacsint Júlia — de ha nem, sértődötten kiviharzunk a városból, hogy Sirmionében vigasztalódjunk. A Garda-tó kristálytiszta víztükrébe nyúló félszigeten fekvő, erődített középkori város mesébe illő utcáin újabb és újabb csodákra bukkanhatunk. Először a XIV. századi Scaligero kastélyban megismerjük a hely történelmét, később pedig a központból kitiltott autóknak köszönhetően egészen belefeledkezünk a bolyongásba, nézelődésbe. A kis sikátorokba betekintve meg-megpillantjuk a tó türkiz színét, aminek nem is állunk sokáig ellen: egy hívogató strandra sétálunk, ahol lehűtjük testünket. Búcsúvacsorát követően a repülőtérre indulunk, ahonnan rövid repülés után Magyarországon landolunk. Várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x25x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Olaszországban és Svájcban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt minden résztvevőnek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden nap lesz lehetőségünk zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egy egyszerű elosztót érdemes magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédre valót reggelente vásárolhatunk magunknak a helyi élelmiszerboltokban, vacsorázni pedig helyi középkategóriás éttermekben fogunk. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál némileg magasabb; olcsó éttermekben kb. 10-15 euróért étkezhetünk. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk egy gyalogtúrát tartalmaz, mely nagyrészt járt ösvényen vezet. Egy rövid szakaszon megszűnik a turistaút, itt kezünket is használni kell a felfelé jutáshoz.

Időjárás A várható hőmérséklet napközben 25-30°C, éjjel ennél 5-10°C-kal hűvösebb lehet.

Kommunikáció A hivatalos nyelv az olasz; angolul kevesen beszélnek jól. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáját hostelben töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, túracipő, meleg öltözet, esőkabát, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapestről Bergamóba és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba és Svájcba.

Valuta Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Svájcnak ezen a részén a frank (CHF) mellett az eurót is elfogadják. Költőpénznek készpénz kivitele javasolt euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 80-120 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezetők
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Szabó Benedek
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db 40x25x20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást hostelben; az összes reggelit; a program szerinti belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.