Omán és az Emírségek

Omán és az Emírségek

Omán és az Emírségek 2024

A régi és a modern Arábia varázsa

felveszem a bakancslistámra!
A világ legmagasabb épülete? Pálma alakú mesterséges sziget? Hétcsillagos szálloda? Beltéri sípálya a sivatagban? Ez mind Dubaj, az olajból épülő felfoghatatlan luxus hazája, amit egyszer feltétlenül látnod kell. Az Arab-félsziget keleti része azonban nem csak egy városból áll — a csillogáson túl vár az Emírségek többi állama: Abu Dzabi híres nagymecsete, Sardzsa remek múzeumai ... és egész Omán! Ez az ország megőrizte régi varázsát: a helyi lakosok ősi beduin vendégszeretettel fordulnak az utazó felé, a kisvárosokban kóborolva pedig a mértéktelen gazdagság torzítása nélkül tapasztalhatjuk meg a modern Arábia csodálatos hangulatát. A természeti szépségek pedig legalább ekkora élményt nyújtanak: végeláthatatlan arany-vörös homokdűnék, csobbanásra invitáló természetes mélyzöld medencék hatalmas vádik alján, az „arab Grand Canyon” a Shams-hegységben, tojásrakó teknősök a fehér homokos tengerparton. Tudsz ennél jobbat egy téli nyaralásra?
8 nap (5 munkanap)maximum 20 fő
Valódi élményt kap az ember, ha akarja, ha nem!
Omán egy tökéletes úticél, annak ellenére, hogy otthon nem sokat tudunk róla! Keleties hangulat, barátságos, kedves emberek, hangulatos városok, rengeteg természeti szépség. Az út nagyon jól megszervezett, a túravezető mély Közel-Kelet ismerete sokat ad a tökéletes élményhez!
Felhőkarcolók, sivatag, „Grand Canyon”, tenger, Wadi, pálmafák, stb. Egyszerűen nem találtam rá szavakat, annyira gyönyörű helyeken jártunk! Nagyon jól el van találva az egyensúly a városba mászkálás és természeti szépségek között!
Hihetetlenül szuper volt felmászni a sivatagban egy homokdűnére, ott ücsörögni és beszélgetni az óriási telihold alatt! Nálatok jobb társaságot nem tudtam volna elképzelni erre az útra, régen nevettem már ennyire sokat!
Nem sokat tudtam eddig Ománról. Most megismertünk egy mesebeli szultánságot! Az emberek kedvesek, láthatóan jól élnek, de ezt nem fitogtatják.
Nem ez az első utam a Qalandarral, de ez minden elképzelésemet felülmúlta! A sivatagi szállás, a reggeli rally a homokdűnéken, a tengerparti grillezés, a karavánút bejárása felejthetetlen élmény marad!
Az utazás alatt többször eljött a „tökéletes pillanat”: a kanyon túrán, a vádikban fürdőzés közben, a sivatagban hullócsillag alatt vagy egyszerűen csak az autóban, utazás közben. Mindent megkaptam, amiért jöttem. Köszönöm!
Élményekkel teli úton vettem részt. A barlangos úszás maga volt az igazi kuriózum. Dubai csillogását, Omán hagyomány ápolását látni kell, hogy bepillantsunk az Arab-öböl életébe. Kiváló túravezetők, vidám útitársak színesítették a felejthetetlen élményt.
Ismét egy felejthetetlen élményt kaptam, csodás, változatos tájakon és programok során. A kirándulások, fürdések, szállások (sátrak különösen) mind csodálatosak voltak. Szuper csapat, rengeteg nevetéssel. Óriási köszönet a túravezetőknek!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

jan. 28. — Vár ezeregy éj! Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, ahonnan közvetlen járattal a világ legmodernebb városába, Dubajba repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, s elfoglaljuk szállásunkat.
Szállás: apartman (3-4 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

jan. 29. — Dubaj…? Hát, ha már úgyis erre járunk… Reggeli után a híres Burj Khalifa toronyhoz, a világ legmagasabb épületéhez autózunk. Lifttel alig egy perc alatt jutunk fel a felfoghatatlanul magas, 828 m-es torony kilátóteraszára. Az alattunk elterülő, folyamatosan épülő sivatagi metropolisz látványa minden képzeletet felülmúl: a tengerbe épített Föld-szigetektől (The World) a felhőkarcolók szegélyezte Sejk Zájed sugárúton át az alattunk található Dubaj-szökőkútig mindent beláthatunk! Visszatérve a földre körbejárjuk a Dubai Mallt: ez a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, amely saját akváriummal, jégpályával és dinoszaurusz-csontvázzal is büszkélkedhet. Piknikebédünket egy közeli strandon fogyasztjuk el — és természetesen meg is mártózhatunk a hűsítő téli habokban. Ismét autóba szállva a mesterséges Pálma-sziget (The Palm) csúcsára utazunk, majd végighajtunk egyik „ágán”, hogy a tenger felől is megcsodálhassuk a várost és legismertebb szimbólumát, a Burj Al Arab hétcsillagos szállodát. Este autóinkkal a szomszédos Sardzsába utazunk, ahol megtekintjük az Iszlám Kultúra Múzeumát. Vasárnap lévén angol nyelvű szentmisén is lehetőségünk nyílik részt venni.
Szállás: apartman (3-4 ágyas szobák).

jan. 30. — Modern arábia OFF, tradicionális arábia ON Kora reggel elhagyjuk Dubajt, átlépünk az Ománi Szultánságba, és jónéhány órás autózás után érkezünk a Shams-hegység déli oldalán fekvő, datolyapálma-ültetvények közül tekintélyparancsolóan kiemelkedő Jabrin-erődhöz. Megtekintjük a díszes mennyezetű, eredeti állapotukban megmaradt lakó- és vendégfogadó termeket, valamint a legfelső emeletről elénk táruló kilátást a Shams-hegységre. Innen Hamrába, Omán talán legvonzóbb tradicionális kisvárosába látogatunk: kétemeletes, sártéglából épült, többnyire elhagyatott házakat találunk itt, melyek betekintést engednek az egykor virágzó település életébe. A városka bejárása után autóinkkal nekivágunk a Shams-hegységbe vezető szerpentinnek, és rövid időn belül 2000 m-es magasságig emelkedünk.
Szállás: hegyi menedékház (közös matracláger sokadmagunkkal, zuhanyzási lehetőség: hideg vízzel).

jan. 31. — Kanyontúra, datolyakóstoló, sokcsillagos éjszaka a sivatagban Csodás magashegyi napfelkelte után délelőttünket az Arab-félsziget egyik legimpozánsabb természeti képződményének, a Wadi Ghulnak bejárásával töltjük, melyet „Arábia Grand Canyonjaként” is emlegetnek. A Shams-hegység Omán legmagasabb hegysége, melynek látképét alapvetően meghatározzák a fennsíkról leszakadó vádik és kanyonok — ezek közül emelkedik ki méretével és szépségével a Wadi Ghul. Al-Khateem faluból indulunk a kanyon oldalába vágott ösvényen, végig fantasztikus kilátással az 1500 m mély, függőleges falú szakadékra. Túránk célpontja As-Sab település, amely szédítő módon a sziklafal oldalába épült. A már megismert úton térünk vissza autóinkhoz. A hegységet elhagyva Nizwa városába látogatunk, hogy a piacon alaposan megismerkedjünk a több mint tíz féle helyben termesztett datolyával és a zavarbaejtően széles fűszerkínálattal. Innen az ország kevésbé ismert tájai felé indulunk: hamarosan elhagyjuk a lakott területeket, és a Wahiba-sivatag szélére érkezünk. Ez az óriási homoktenger több mint 150 m magas, sorokba rendeződött vándordűnékkel kápráztatja el az utazót. Terepjárókra váltva hosszan bemerészkedünk a sivatagba, hogy este több milliárd csillagban gyönyörködhessünk. Az éjszakát is ebben a különleges környezetben töltjük.
Szállás: telepített sátrak (3-5 ágyas).
Gyalogtúra: táv: 8 km, szint: fel 200 m, le 200 m.

feb. 01. — Vádiban fürdés, hajóácsolás, teknőc nézés az éjszakában Felejthetetlen sivatagi napkelte után elhagyjuk táborunkat, és némi terepjárós dűnejárás után visszatérünk autóinkhoz. Első megállónk a Bani Khalid vádi, az ország egyik legcsapadékosabb helye. Állandó patak táplálja a völgyet, így meglepően zöld és sűrűn lakott ez a vidék — egy valódi oázis: még a vádi falát alkotó sziklák is szép, élénk színekben tündökölnek. Sétára indulunk a vádiban: elhaladunk a vidáman csobogó patak alkotta természetes, kristálytiszta mély medencék mellett, és az egyikben meg is mártózunk! A vádit elhagyva egy remek kilátóponton elfogyasztjuk piknikebédünket, majd folytatjuk utunkat Sur városába. A tengerparti város egy lagúna köré épült, amely a mai napig fontos, természetes kikötőként szolgál. Sétánk során meglátogatjuk az egyetlen még működő dhow (hajó) építő üzemet, egy szabadtéri kiállításon megismerkedünk a helyi hajótípusok sajátosságaival, és felkapaszkodunk egy őrtoronyhoz is, ahonnan az egész lagúnát beláthatjuk. Ismét kocsiba szállva az Arab-félsziget legkeletibb pontjára, a Ras-Al-Jinz partszakaszra utazunk. Ezen a helyen ér össze az Indiai-óceán az Ománi-öböllel, és ez a terület ad helyet évente több mint húszezer védett nőstény teknőcnek, akik ide járnak lerakni tojásaikat. Elfoglaljuk szállásunkat, majd vacsora után sétára indulunk a parton: kis szerencsével mi is láthatunk néhány tojásrakó teknőcöt.
Szállás: motel (2-3 ágyas).

feb. 02. — Csónakázás, banánfák, pedikűr-halak, tengerparti grillvacsora Reggeli után a Wadi Shabba, Omán legismertebb szurdokvölgyébe látogatunk. Csónakkal jutunk túránk kiindulópontjára, majd gyalog hatolunk egyre beljebb a vádiba: utunkat datolyapálma- és banánfák kísérik, több kisebb tanya mellett is elhaladunk. Ahogy folytatjuk túránkat, a táj egyre vadabb lesz: a meredek sziklafalak beszűkülnek, és több mély medencét formál a patak. Túránk végpontján mi is megfürdünk a valószínűtlenül tiszta, türkizkék vízben: célunk egy kizárólag úszva megközelíthető, belső vízeséssel is ellátott barlang. Következő megállónk Bait-al-Afreet nevű kráter: a 40 m átmérőjű és 20 m mély formáció alján szép tiszta, mélyzöld tó található, ahol érdemes megmártózni, sőt a bátrabbak a magas sziklafalról is beugorhatnak! A kis tóban élő apró halak pedig szívesen nyújtanak természetes pedikűr-szolgáltatásokat. Késő délután a partmenti hegyvidéken átvágva As-Sifa környékére utazunk: ez a gyönyörű partszakasz rendkívül népszerű a fővárosiak körében, akik szívesen töltik hétvégéjüket a tengerparton kempingezve. Esti grillpartinkkal tovább színesítjük a felhozatalt.
Szállás: telepített sátrak (4-5 ágyas).
Gyalogtúra: táv: 6 km, szint: fel 100 m, le 100 m.

feb. 03. — Főváros karavánúttal, bazározással, szultáni palotával Csodaszép táborhelyünket elhagyva Maszkat óvárosába utazunk: alaposan bejárjuk a kaotikus és színpompás Mutrah-bazárt, majd körbesétáljuk a formabontó szultáni palotát. Ezután túrára indulunk azon az ősi útvonalon, ami egykor összekötötte Mutrahot Maszkattal: a legmagasabb pontról szép kilátást kapunk. Tradicionális ománi ebédünk elfogyasztása után megtekintjük a pompázatos Kábusz Szultán Nagymecsetet (sajnos csak kívülről), majd elhagyjuk Maszkatot, és visszatérünk az Emírségekbe, Al-Ain városába.
Szállás: apartman (3-4 ágyas).
Gyalogtúra: táv: 4 km, szint: fel 200 m, le 200 m.

feb. 04. — Pálmák, datolyák, tevék, csillárok, kupolák és egy óriási mecset Reggel megismerkedünk a többezer pálmából álló Al-Ain oázis kapujában berendezett botanikus kerttel, majd megtekintjük Sejk Zájed, az Egyesült Arab Emírségek alapítójának egykori palotáját és üde zöld kertjeit. Ezután meglátogatunk egy ma már ritkaságszámba menő nagy tevepiacot, ahol többszáz, igen változatos megjelenésű dromedár keresi új gazdáját. Ebédre érkezünk az ország fővárosába, Abu Dzabiba. Elsődleges célunk a több mint 80 márványkupolával büszkélkedő hófehér Sejk Zájed Nagymecset, mely az uralkodó mauzóleumát is tartalmazza. A lenyűgöző, arannyal és drágakövekkel díszített mecsetben található a világ legnagyobb perzsaszőnyege is. Végül a repülőtér felé vesszük utunkat, leadjuk bérelt autóinkat és hazarepülünk Budapestre, ahova várhatóan éjfél után érkezünk.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Hozhatsz magaddal 1 db, maximum 10 kg-os feladott poggyászt, és 1 db, maximum 40x30x20 cm-es kézipoggyászt. Ezekben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet, a nagyobbakat tedd a feladott poggyászba! A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). Bérelt járműveink tárolási- és pakolási lehetőségeit figyelembe véve a legpraktikusabb poggyász a sporttáska/utazótáska vagy esetleg a hátizsák; a keményfedeles bőrönd nem jó választás. Kérlek, hozz minél kisebb poggyászt magaddal, hogy könnyebben elférjünk a járművekben és a szállásokon!

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, erős antibiotikum, görcsoldó, akár többféle hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól teljesen eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Minden résztvevőnek rendelkeznie kell egészségügyi- és balesetbiztosítással. Ezt a Részvételi díj nem tartalmazza! Higiénia: Minden este lesz lehetőség zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltások: covid-19, hepatitis-A, hepatitis-B, hastífusz.

Elektromos áram A célterületen a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásainkon is ez áll rendelkezésre. Érdemes megfelelő átalakítót és egy egyszerű elosztót magunkkal hoznunk!

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza, ebédelni rendszerint helyi kifőzdékben vagy piknik jelleggel fogunk, vacsorázni pedig alsó- vagy középkategóriás éttermekben lesz lehetőségünk; ezen felül néha szánunk időt vásárlásra a helyi piacokon vagy élelmiszerboltokban. Európai mintájú hipermarket található Dubajban, ahol remek vásárlási lehetőség kínálkozik az utazás elején. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországihoz hasonló; olcsó kifőzdékben kb. 10-15 euróért étkezhetünk. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, amely mindenütt kapható. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Omán és az Egyesült Arab Emírségek is vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk nem tartalmaz komolyabb gyalogtúrákat, inkább hosszabb sétákra, kirándulásokra kell számítani. A Wadi Ghul oldalában vezető túránk teljesítéséhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

Időjárás A célterületen nappal 25-30°C, éjszaka 17-22°C várható. A Shams-hegységben és a Wahiba-sivatagban azonban hűvösebbre kell készülnünk, és nagy szél is előfordulhat — érdemes ezért melegebb ruházatot is magunkkal hozni. Csapadékkal nem kell számolnunk.

Kommunikáció Az Emírségek és Omán hivatalos nyelve az arab, az idegen nyelvek közül leginkább az angolt használhatjuk, ezt a legtöbb helyi valamilyen szinten beszéli. A magyar mobilszolgáltatók rendelkeznek a térségben roaming partnerekkel, azonban a célországok nem részei a szabályozott roaming díjszabásnak. Az aktuális forgalmi díjakról tájékozódj mobilszolgáltatódnál! Időeltolódás: +3 óra.

Kulturális sokk Az Emírségek és Omán iszlám országok, de a vallási előírások és az öltözködési szokások nem túl szigorúak. Nyugodtan viselhető póló, a városokban akár rövidnadrág is, nem célszerű azonban a túlzottan nyitott ruházat. Vallási épületek látogatásakor hosszú öltözék, valamint — nők esetében — fejkendő szükséges. A térségben szinte sehol nem kapható alkohol. Nagymértékű megkülönböztetés nők és férfiak között ma már nem jellemző, legfeljebb a vidéki területeken.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 7 éjszakájából hármat apartmanokban, kettőt telepített sátrakban alszunk, további egyet-egyet hegyi menedékházban és motelben töltünk. A menedékházban és a telepített sátrakban matracokon alszunk saját hálózsákjainkban; ezek a szálláshelyek fűtéssel nem rendelkeznek, továbbá a menedékházban melegvízre sem számíthatunk. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; franciaágyas elhelyezésre is számítani kell.

Szükséges felszerelés Útlevél, hálózsák, fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, fej- vagy zseblámpa, túracipő, szandál, melegebb öltözet, sapka napszúrás ellen, napkrém, napszemüveg, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! A célterületen a magyarországinál szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kívánatos betartani. Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Dubaj — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Arab Emírségekbe és Ománba, azonban az Ománba való belépéshez szükség van hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevélre és Omán területére érvényes utasbiztosításra. Ezekről mindenki maga köteles gondoskodni!

Valuta Az Emírségek hivatalos fizetőeszköze a dirham (1 AED = kb. 100 HUF), Ománnak pedig a riál (1 OMR = 1000 HUF). Költőpénznek legcélszerűbb euró kivitele, melyet a repülőtéren, illetve a határtákelést követően válthatunk át helyi valutára. Utunk során csak elvétve találhatunk bankautomatákat és a bankkártyás fizetés sem elterjedt, ezért költőpénz kivitele célszerű euró formájában. Ajánlott költőpénz: kb. 200-220 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Vörös Dániel
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 10 kg-os feladott poggyászt és 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 7 éjszaka szállást apartmanokban, telepített sátrakban, hegyi menedékházban és motelben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a kilépési illetékeket; az összes reggelit és egy üdvözlő italt; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Sajnos erre az utunkra már lejárt a jelentkezési határidő, de lehet pont van még számodra egy szabad hely a csoportban!
Amennyiben szeretnél velünk tartani, kérjük írj nekünk a [email protected] címre!