Provence

Provence

Provence 2023

Dél-Franciaország legendás tájain

felveszem a bakancslistámra!
Provence. Mágikus név, amelyről mindenkinek eszébe jutnak a levendulamezők, olajfaligetek, dombtetőn fekvő középkori városkák, illatos szőlőligetek, ropogós bagettek és ízletes sajtok. Megelevenednek a Provence-ról szóló könyvek és filmek: színek, formák, illatok és ízek várnak rád Európa talán legszebb területén. Ugye, hogy Te is mindig vágytál ide? Megígérhetjük: nem akarsz majd hazajönni!
5 nap (3 munkanap)maximum 20 fő
Nem tudom, hogy hányszor mondtam ki az utazás alatt, hogy nem akarok hazamenni, de biztos vagyok benne, hogy 50-nél többször! Minden nap nagyon jó volt! A hangulat (ami nagy részben a túravezetőnek köszönhető), a látnivalók, a túrázások. Régóta vártam ezt az utat, de nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz! Óriási köszönet!
Gyönyörű tájakon jártunk, sokat láttunk, egy másik oldalt tapasztaltunk meg, mint a tömegtúrákon! Apró, eldugott és különleges hely volt mind, ahová egyedül sosem jutottam volna el. Köszönöm szépen!
Nekem nagyon tetszett, hogy inkább a természetben sétáltunk és kevesebb múzeumot néztünk meg. A városok is nagyon szépek voltak, nem volt tömeg, az emberek kedvesek voltak!
Csodálatos élményt kaptam! Sokkal többet, mint vártam, a látnivalók, a túravezető hozzáállása, türelme felülmúlhatatlan! Ilyen rövid idő alatt ennyi szépséget megtapasztalni egy fantasztikus érzés. Nagyon jó, hogy változatos, jól felépített a program!
Nagyon élveztem, hogy szinte minden nap másféle programon vettünk részt: jártunk a tengernél, kirándultunk egy kanyonban, havas hegyek lábánál reggeliztünk. Úgy gondolom, ki lett hozva a maximum ebből a négy napból, nagyon színes programok voltak!
Szüper volt minden, mint mindig, plüsz az időjárással is szerencsénk volt. A hosszú, otthonülős karantén után igazi felüdülés volt az út és nem csak a Verdon kanyonvölgyi fürdés miatt. Áron 5 csillagot kapott, mint eddig is! Köszi Qalandar!
Galéria Térkép
Utazási tájékoztató

márc. 24.Várhatóan a reggeli órákban találkozunk Kelenföldön az Etele téri buszpályaudvar főbejáratánál, ahonnan transzferbuszunkkal a bécsi repülőtérre utazunk. Innen közvetlen menetrendszerinti járattal Nizzába repülünk. Felvesszük bérelt autóinkat, és a francia Riviéra nemhivatalos fővárosába vetjük magunkat. Bebarangoljuk az óváros árnyas sikátorait, a régi kikötőt, a csodálatos parkokat, majd felliftezünk a várhegyre, ahonnan nagyszerű kilátás tárul elénk az egész városra, az Angyalok-öblére (Baie des Anges) és a hátország hegyláncaira, majd szabadprogram keretében ismerkedünk az óváros ódon épületeivel, utcai zenészeivel vagy bagettel a hónuk alatt sétáló lakosaival. Szállás: egyszerű hotel. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.

márc. 25.Reggeli után a gazdagok és szépek hazájába, a csillogó luxusautók és butikok, pénznyelő kaszinók, lágyan ringatózó jachtok, pezsgős-kaviáros fogadások országába, egyszóval a Monacói Hercegségbe látogatunk. Felsétálunk a hercegi palotához, majd a kikötőn keresztül a monte carloi kaszinóhoz érkezünk, több helyen érintve a város Forma-1-es pályáját is. Franciaországba visszatérve máris a Cote d’Azur legfestőibb partszakaszán találjuk magunkat: ez az Esterel-hegység, ahol kisebb túrára indulunk a vörös sziklabércek között (Táv: 4 km, szint: fel 250 m, le 250 m). A vidék mintha a természet végtelen változatosságát kívánná megmutatni: háttérben az azúrkék tenger, alattunk narancsvörös sziklák, közöttük élénkzöld fenyves — szinte lehetetlen betelni a látvánnyal! Szállás: egyszerű hotel.

márc. 26.Reggel elhagyjuk szállásunkat, a világ parfüm-fővárosába: Grasse-ba utazunk. Látogatást teszünk a Fragonard Parfümmúzeumban, ahol a parfümgyártás kulisszatitkaival ismerkedhetünk, és vásárolhatunk híres illatokat és illatos ajándékokat. Miután felfrissültünk, a Grand Canyon du Verdon fantasztikus kanyonvölgye vár ránk! Kanyargós hegyi utakon, csodás tájon át haladva érkezünk a Verdon egyik remek kilátópontjához, ahonnan megcsodálhatjuk a több száz méteres, függőleges sziklafalak között hömpölygő folyót. Fotószünet után autóinkkal leereszkedünk a folyó közelébe, ahonnan rövid sétára indulunk a kanyonvölgyben, hogy megcsodáljuk a folyó által kialakított formák szinte végtelen változatosságát. Még egy rövid szakaszon tovább utazunk Lac de Sainte Croix felé. Kora este érkezünk Aix-en-Provence-ba: végigsétálunk a Cours Mirabeau sétányon, s az óváros keskeny utcái és árnyas terei felé vesszük az irányt. Szabadprogram keretében ismerhetjük meg a belvárost, ahol a sétálóutcákon való korzózás az élet természetes velejárója. Szállás: egyszerű hotel. Ezen a szálláson egymás után két éjszakát töltünk.

márc. 27.Reggelink elfogyasztása után Fontaine-de-Vauclusebe utazunk, hogy megtekintsük a világ egyik legbővizűbb forrását. A barlangi folyóból felszínre törő víz páratlan szépségét évezredek óta csodálja az emberiség: most rajtunk a sor, hogy sétáljunk a római ösvényen, és üldögéljünk ott, ahol Petrarca is tette. Következő megállónk a messze földön híres Gordes városkája, mely nem csak Provence, de egész Franciaország egyik legszebb települése. Már a fekvése is egyedülálló, hiszen egy szikla tetején áll, alatta szőlőbirtokok húzódnak. Új ház az óvárosban néhány száz éve nem épült... Délután a „Colorado Provencalokker szikláihoz érkezünk. Ez a táj elképzelhetetlen színkavalkáddal köszönti az odalátogatót: sivatagos részek váltakoznak árnyas erdőkkel, és négyzetméterenként más okkerárnyalatot láthatunk — mintha egy gigantikus festőpalettán járnánk! (Táv: 4 km, szint: fel 100 m, le 100 m). Szállás: egyszerű hotel.

márc. 28.Korán kelünk, hamar autóba pattanunk, Cassisba vezetünk, és Provence egyik legszebb partszakaszán hajóra szállunk, hogy a tenger felől csodáljuk meg a végtelen kékségből büszkén kimagasló hófehér mészkőfalakat. Ez a Calanques, mely romantikus tengeröbleivel, különleges állat- és növényvilágával, valamint lenyűgöző panorámájával vívta ki magának a 2012-ben a nemzeti parki címet. A déli órákban fájó szívvel búcsút intünk Provence-nak, Marseille repterére hajtunk, leadjuk bérelt autóinkat, és visszarepülünk Bécsbe. Transzferbuszunkkal várhatóan az esti órákban érkezünk Budapestre, a kelenföldi buszpályaudvarra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli.Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Franciaországban és Monacóban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Franciaországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a Részvételi díj tartalmazza. Utazásunk szervezetten önellátó, ami azt jelenti, hogy mindig szánunk időt vásárlásra a helyi élelmiszerboltokban vagy piacokon, sőt számos alkalommal étkezhetünk éttermekben is. A várható árszint magasabb az itthon megszokottnál: egy alsó-középkategóriás étteremben kb. 20 euróért étkezhetünk. A vezetékes ivóvíz biztonságosan fogyasztható az út során, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Nappal kellemes tavaszi idő, 14-16°C várható, éjszaka hűvösebb lehet. Eső is előfordulhat, ezért hozzunk magunkkal esőkabátot/esernyőt!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a francia, egyéb nyelveken kevesen beszélnek. Franciaország és Monaco része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk 4 éjszakáját egyszerű szállodák 3-6 ágyas szobáiban töltjük. Előfordulhat, hogy egyes szállásokon nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely; emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, túracipő, meleg ruházat, törölköző, gyógyszerek, esőkabát vagy esernyő, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Bécs — Nizza // Marseille — Bécs útvonalon; transzferbusszal utazunk a bécsi repülőtérről Budapestre. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen belül bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel / érvényes személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Franciaországba és Monacóba.

Valuta Franciaország és Monaco hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Készpénz kivitele célszerű euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Ajánlott költőpénz: 100-120 euró (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Benyhe Anna
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db max. 40×30×20 cm-es kézipoggyászt; a Budapest — Bécs — Budapest transzfert; a Franciaországon belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt) és hajóval; 4 éjszaka szállást egyszerű szállodákban; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; egy üdvözlő italt; az összes reggelit; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a (további) étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.