Puglia

Puglia

Puglia 2022

A csizma sarka

felveszem a bakancslistámra!
Gyere, andalogjunk a Gargano-félsziget tengerparti sávján, mártózzunk meg az Adriában, fedezzünk fel egy hatalmas cseppköveket rejtő barlangot, bújjunk a 007-es ügynök bőrébe Matéra utcáin, képzeljük magunkat sziklaugrónak Polignanoban! Mindezt azonban nem külső szemlélőként, próbáljunk meg kicsit délolaszokká válni: tegyünk nagy sétákat a legszebb városok macskaköves utcáin száguldó, folyamatosan tülkölő Vespák között; üljünk be egy-egy kávézóba, ahol élénken gesztikulálva rendelünk egy eszpresszót; este pedig a legjobb itáliai borokból kortyolgassunk ropogós pizzánk mellé! Jól hangzik? Akkor Puglia neked való!
4 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
Térkép
Utazási tájékoztató

okt. 07.Előreláthatólag a hajnali órákban találkozunk Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának indulási szintjén, a 70. számú csomagfeladó pult előtt, ahonnan közvetlen járattal Bariba repülünk. Leszállást követően felvesszük bérelt autóinkat, és Gargano-félsziget tengerparti sávjának legizgalmasabb szakaszán sétálunk egyet, ahol az abráziós formakincs széles skáláját szemlélhetjük meg sziklakapuk, abráziós tornyok és mészkőszirtek formájában. Sétánk végén vár bennünket a kék tenger: átadjuk hát magunkat a frissítő fürdőzés örömeinek! Délután Traniba indulunk, mely a középkorban nem csak fontos kikötő volt, hanem igen jellegzetes, hatalmas székesegyháza püspöki székhelyként is funkcionált. Egy időben annyira fontos volt a kikötője, hogy a nagy tengerészfamíliák átköltöztek ide: így Amalfi, Pisa, Genova és Velence gazdag családjai itt telepedtek le egy időre. Megtekintjük a tengerparton álló románkori katedrálist, a kikötőt és az óvárost is. Estére visszatérünk Bariba, elfoglaljuk szállásunkat és elfogyasztjuk első hamisítatlan olasz vacsoránkat. Szállás: egyszerű hotel. Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

okt. 08.Reggelit követően autóba szállunk, és a II. Frigyes által építtetett Castel del Monte várat célozzuk meg, mely az olasz egycentesről néz vissza ránk, s melynek legfőbb ismertetője a „nyolcasság”. Nyolcszögletű alapon minden sarokban egy-egy nyolcszögletű torony található. A várat kívülről-belülről körbe járjuk, majd az UNESCO Világörökség részét képező Materába utazunk tovább. Sétálunk egyet a változatos képet mutató barlanglakások között, s az egyikbe kávézni is beülhetünk. Itt forgatták a 2021-ben bemutatott, legújabb James Bond film (Nincs idő meghalni) néhány jelenetét is. Innen autóinkkal Alberobelloba utazunk, mely szintén a Világörökség részeként ismert. A kisváros hírnevét trullóinak, hengeres vagy négyszögletes alaprajzú, süveges tetőzetű épületeinek köszönheti. Kizárólag kőből építették őket, mindenféle kötőanyag és fa tartószerkezet nélkül. Sétálunk a szűk, hangulatos utcákon, megnézzük közelebbről, hogy milyen is egy trulló felépítése — és akár saját mini-trullót is vásárolhatunk magunknak valamelyik szuvenír boltban. Élelmiszerkészleteink feltöltése után, estére visszatérünk Bariba. Szállás: egyszerű hotel.

okt. 09.Reggeli után a közeli Grotte di Castellanához, egy 3 km hosszú, 60 méter mély, igen látványos cseppkőbarlanghoz látogatunk. Két órát töltünk a barlangban, ahol helyi idegenvezető mesél nekünk a szebbnél szebb formákról: sztalaktitokról, sztalagmitokról, sztalagnátoktól... Következő megállónk Ostuni városa, melyet már a kőkorszakban laktak, majd a pun háborúban Hannibál seregei elpusztítottak, s görög telepesek építettek újjá. A legfontosabb látnivalók a Città Biancában, azaz a Fehér Városban találhatóak, ahol minden épület hófehérre van meszelve! A sok “világító” fal után Monopoli felé fordulunk, ahol a már-már megszokott, romantikus, hangulatos dél-olasz városszerkezetben gyönyörködhetünk. Elsétálunk az impozáns vár mellett, s megcsodáljuk a tengerpartot is. Egykor Monopoli mellett haladt az ókori Róma egyik legfontosabb útvonala, a Via Appia. Ennek egy része ma is látható, természetesen ezt is felkeressük, mielőtt visszautazunk Bariba. Szállás: egyszerű hotel.

okt. 10.Reggeli után összepakoljuk táskáinkat, s elhagyjuk szállásunkat. Sétára indulunk Bari kis területű, ám felettébb izgalmas óvárosában: megtekintjük a románkori San Nicola bazilikát, ahol Szent Miklós ereklyéit őrzik; a szintén román stílusú San Sabino katedrálist, a bari-bitontói érsek székhelyét; valamint a várat. Érdemes még kilátogatnunk a hatalmas kikötőbe is. Utolsó megállónk Polignano a Mare, ez a tündéri település egy szikla tetejére épült — nem hiába rendezik itt a RedBull sziklaugró versenyét —, a meredek partfal drámai látványát pedig még a házak alá benyúló barlangok is fokozzák. Miután kisétáltuk magunkat, megnézünk egy római korból származó kőhidat: a magas falak egy vízmosást zárnak közre, ezen vezet át a modern viadukt mellett eltörpülő többezer éves híd. Innen a repülőtérre vezet utunk, ahonnan rövid repülőutat követően várhatóan a késő délutáni órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! A kézipoggyászban mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Betegségek: Az itthon megszokottól eltérő táplálkozás és az itthon ismeretlen baktériumok, vírusok okozhatnak hasmenést, kisebb rosszullétet. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Olaszországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt minden résztvevőnek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden nap lesz lehetőségünk zuhanyzásra. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Olaszországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük. Egy egyszerű elosztót érdemes magunkkal hozni.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédre valót reggelente vásárolhatunk magunknak a helyi élelmiszerboltokban, vacsorázni pedig helyi középkategóriás éttermekben fogunk. A bolti élelmiszerek ára a Magyarországinál némileg magasabb; olcsó éttermekben kb. 10-15 euróért étkezhetünk. Másfél liter palackozott víz ára kb. 0,50 euró.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled. Mivel Dél-Olaszország vízhiánnyal küzd, ezen az élménytúránkon kiemelkedően figyelj a takarékos vízhasználatra!

Gyalogtúrák Utazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás A várható hőmérséklet napközben 20°C körüli, éjjel ennél 5-10°C-kal hűvösebb lehet. Esőre és szeles időjárásra is fel kell készülnünk.

Kommunikáció A hivatalos nyelv az olasz; angolul kevesen beszélnek. Olaszország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáját hotelben töltjük. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely. Egyszerű reggelit minden esetben kapunk. Hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, fürdőruha, törölköző, gyógyszerek, túracipő, meleg öltözet, esőkabát, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus és értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársasággal repülünk Budapestről Bariba és vissza. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk. A célterületen bérelt autókkal közlekedünk. Előfordulhat, hogy egymástól eltérő típusú bérautókat kapunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyi igazolvánnyal utazhatnak Olaszországba.

Valuta Olaszország hivatalos fizetőeszköze az euró (1 EUR = kb. 400 HUF). Költőpénznek készpénz kivitele javasolt euró formájában; bankkártyával csak kevés helyen fizethetünk. Javasolt költőpénz: kb. 80-120 euró.

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Márton Balázs
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, 1 db 40x25x20 cm-es kézipoggyászt; a célterületen belüli összes utazást bérelt autóval (üzemanyaggal és minden további járulékos költséggel együtt); 3 éjszaka szállást hostelben; az összes reggelit; a program szerinti belépőjegyeket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.