Salzburgerland

Salzburgerland

kedvezményekkel akár:
327.769 Ft
csökkentett áraink
Törzsutas kedvezménnyel: 347.050 Ft
26 éves kor alatt: 327.769 Ft
teljes részvételi díj:
385.611 Ft
mit tartalmaz?
2024.06.27. — 2024.06.30.

Salzburgerland 2024.06.27. — 2024.06.30.

Vonatos élménytúra az Alpok gyöngyszemébe

felveszem a bakancslistámra! Szeretnék jelentkezni! ajándékba adom!
Mozart, klasszikus zene, Muzsika hangja... Ha ennyi jut eszedbe a fenti cím láttán itt az ideje, hogy velünk tarts és felfedezd Salzburgerland számtalan történelmi és természeti kincsét. Salzburg méltán híres nevezetességein kívül,– mint középkori erődítménye, impozáns barokk épületei vagy a pompás Mirabell kastély kertje – felkeressük a világ legnagyobb jégbarlangját, rövid túrát teszünk az Alpok egyik legmélyebb szurdokában, és meglátogatjuk a Salzkammerguti-tóvidék gyöngyét, Hallstattot és sóbányáját is. Salzburgerlandon a tükörfelszínű, jégvájta tavak bújnak meg a tompa gyémántként őrt álló hegyek között, melyek viselik még törtfehér gleccserdíszeiket, alattuk smaragdzöld füvű alpesi legelők, telis-tele bájosan majszoló tehenekkel. Az örökké suttogó öles fenyőerdők között szűk szurdokok mélyednek, a völgyekben pedig képeslapra kívánkozó kisvároskák húzódnak meg, melyeket átjárnak az elmúlt évszázadok.
Örök élmény marad. Mesés tájak, gyönyörű túrák, tökéletes családias társaság. Nagyon kellemes volt, Csongorral jó kapcsolatunk lett. Nagyon jó élmény és örömmel gondolok vissza erre a 4 napra.
Nagyon jól éreztem magam és egy jó emlékként fog megmaradni.
Számomra a legnagyobb pozitívum az volt, hogy a programok megfelelő arányban voltak összeállítva (város-természet). Minden napra csodás dolgok jutottak, mindig érdemes volt felkelni. Csongi is felkészült volt, a közlekedés, az étkezések és a túra is akadálytalanul folyt, ugyanakkor Csongi be is illeszkedett a csapatba, nem csak a vezetőnk volt. Maximálisan elégedett vagyok, és nagyon örülök, hogy volt lehetőségem részt venni ezen az utazáson.
Nagyon köszönjük a sok élményt, felejthetetlen marad!
Részletes tájékoztató (PDF) Térkép
Utazási tájékoztató

2024. június 27., csütörtök — Irány a világ színpada! Várhatóan a kora reggeli órákban találkozunk Budapesten a Kelenföldi vasútállomáson, ahonnan vonattal indulunk el Ausztria felé. A kora délutáni órákban érünk a hercegérsekek városába, Európa barokk ékszerdobozába, a klasszikus zene hazájába: Salzburgba. Miután szállásunkon elhelyeztük csomagjainkat, városnézésünket az autómentes óvárosban kezdjük. Első megállónk Mozart szülőháza, ahol betekintést nyerhetünk a zeneszerző gyermekkorába. Szabadprogram keretében betérhetünk Ausztria legrégebbi kávéházába (Tomaselli) vagy a világhírű Fürst kávézóba, ahol megkóstolhatjuk a — csak itt árusított — eredeti Mozart-golyót, melyet az édesség feltalálójának szépunokája készít kézzel. Ezután Salzburg méltán híres Fellegvárába látogatunk: Európa egyik leghatalmasabb, teljesen épen fennmaradt középkori erődítménye, a salzburgi hercegérsekek ősi vára a Mönchsberg tetejéről uralja Salzburg városképét, s büszkén hirdeti magáról, hogy sziklaszilárdra megépített falait a hosszú évszázadok fordulatai alatt egyetlen ellenségnek sem sikerült bevennie... Délután átkelünk a Salzachon, hogy a pompás Mirabell-kastélyhoz sétáljunk, melynek parkja sokak szerint egyenesen a világ legszebb virágoskertje. Megtekintjük a hercegérsek egykori dísztermét, a Márvány-termet és a díszlépcsőházat, majd szabadprogram keretében fedezhetjük fel a kertet. Itt található többek között a Pegazus-kút, amely központi szerepet kapott A muzsika hangja című filmben is: ezt körültáncolva éneklik a közismert Dó, ré, mi dalt. Rövid bevásárlás után visszatérünk szállásunkra, ahol elköltjük vacsoránkat.
Szállás: hostel (6 ágyas szobák). Ezen a szállásunkon egymás után három éjszakát töltünk.

2024. június 28., péntek — A világ legnagyobb jégbarlangja Reggel a közeli Werfenbe vonatozunk. Az apró település idilli környezete méltó arra, hogy egész napunkat itt töltsük! A legkiemelkedőbb élményt — szó szerint is — a Tennengebirge hegyeinek mélyén kanyargó óriási barlangrendszer, az Eisriesenwelt adja, melyet a világ legnagyobb jégbarlangjaként tartanak számon. Már a barlanghoz vezető út is változatos és érdekes: némi buszos szerpentinezés után Ausztria legmeredekebb pályájú kötélvasútjával jutunk a bejárat közelébe. Természetesen csodálatos panorámában gyönyörködhetünk út közben, ahogyan 1700 méteres magasságból letekintünk a völgyben futó Salzach folyóra. Belépve a barlang száján mészkőképződmények és jégformációk között találjuk magunkat, melyeket beszédes fantázianevekkel illetnek: Jégpalota, Jégkirálynő fátyla, Jégóriások vára... A formák kialakulása hasonló a cseppkőképződéshez, egyetlen különbséggel: a cseppkőbarlangok 8-12 fokos átlagával ellentétben itt fagypont körüli a belső hőmérséklet, így a beszivárgó víz gyorsan megfagy. A barlangban az elképesztő méretek mellett a kristálytiszta ragyogás is lenyűgöző, ahogy karbidlámpákkal a kezünkben haladunk végig a monumentális termeken, miközben jég alkotta elefántok, jegesmedvék; tavak és oszlopok tárulnak fel előttünk. Visszatérve a völgybe, a felülről már megcsodált, meredek sziklaszirtre épült, impozáns XI. századi Hohenwerfen várba kapaszkodunk fel, mely évszázadokon keresztül uralta és őrizte a Salzach völgyét. Megismerkedünk a vár komor bástyáival, falaival, tornyaival; benézünk az egykori konyhába, kápolnába, kínzókamrába és bekukkantunk a hercegérsekek lakosztályaiba is. A harangtoronyból páratlan kilátás nyílik a varázslatos környékre: a falura, a folyóvölgyre, s a Tennengebirgére. Estére visszatérünk Salzburgba.
Szállás: hostel (6 ágyas szobák).

2024. június 29., szombat — Szurdoktúra és Sissi üdülővárosa Ma is a természeté a főszerep: első célunk a Liechtensteinklamm, mely az Alpok egyik legmélyebb (300 m), legszűkebb (1 m) és leghosszabb (4 km) szurdoka. Hatalmas, függőleges sziklafalak közt zubog itt a hegyi patak jéghideg vize, időnként vadregényes vízeséseket alkotva. Sziklába vájt úton, fából készült járdákon, hidakon, alagutakon járjuk be az útvonalat, melynek végén még egy 30 méteres vízesés is vár minket, valamint a szurdok vadonatúj attrakciója, a Helix-spirállépcső: ez sok-sok fokon át vezet a mélybe, így még közelebb kerülhetünk a természeti képződményekhez. Délután a Gasteiner-völgybe utazunk tovább: már Sissi is szívesen töltődött fel energiával Bad Gasteinben, s később is számos híresség követte példáját — nem csoda, hiszen a Monarchia fénykorából származó, a városka képét nagymértékben meghatározó épületek harmonikusan illeszkednek a képeslapra illő, békességet árasztó alpesi környezetbe. A település központjából újabb túrára indulunk: a messze földön híres gyógyforrások felkeresése után a Wasserfallweget követve megcsodáljuk a romantikus Gastein vízesést, és betérünk a gótikus freskókkal díszített Szent Miklós templomba. Kipihenve a nap fáradalmait, kipróbáljuk a radonban gazdag gyógyvizet az egyik bővizű forrás fölé épült, kiterjedt szaunavilággal és csúszdával is felszerelt fürdőkomplexumban, majd az esti órákban utazunk vissza Salzburgba.
Szállás: hostel (6 ágyas szobák).
Gyalogtúra: táv 8 km; szint: fel 200 m, le 200 m.

2024. június 30., vasárnap — Hallstatt: a történelem sóba merülő kincse Reggeli után végleg elbúcsúzunk Salzburgtól, de ma még rengeteg élmény vár ránk! Gyönyörű völgyeken, égbetörő csúcsok között zakatolunk végig először az Enns folyó mentén, majd bevesszük magunkat a hegyek közé, míg meg nem érkezünk Salzkammergut leghíresebb tavának, a kristálytiszta vizű, hatalmas hegyek szorításában fjordszerűen tekergőző Hallstätter See-nek partjára. Csomagjainkat megőrzőbe téve, hajóval indulunk felfedezni a tó névadó városkáját, hiszen a víztükörről elragadó képet nyújtanak az egymás fölé épített, virágoktól roskadozó erkélyes épületek, a vízparti evangélikus templom karcsú neogótikus tornya és a hegyoldalba épült gótikus katolikus templom is. Nem csoda, hogy sokakat ihletett meg ez a környezet, többek között a Jégvarázs alkotói is ezt használták filmjük helyszínének elsődleges referenciájául; Kínában pedig másolatot is építettek a híres városkának. Hallstatt — mely sokak szerint egész Ausztria legbájosabb, legromantikusabb települése — legalább hétezer éve lakott, főként a világ legrégebbi sóbányájának köszönhetően, mely az uralkodók figyelmét is idevonzotta, így mi sem hagyhatjuk ki a megtekintését! A magasvölgyben fekvő sóbányát a városból induló Salzbergbahn siklóval közelítjük meg, majd bányavasúton indulunk a hegy sós gyomrába, ahol a gyönyörű sókristályterem után egy hosszú facsúszdán száguldunk le az alsóbb szintekre, hogy egy hangulatosan megvilágított földalatti tó partján keressük meg a sóba zárt, teljes épségben konzerválódott vaskori bányászt. Ismét napvilágot látva kisétálunk a modern SkyWalk kilátópontra. Az acélszerkezet messze kinyúlik a szikla peremén túlra, amelyről letekintve egész Hallstattot, a tavat és a környező hegyeket is zavartalanul beláthatjuk. Visszasikló, visszahajó, csomagok felvétele, vonatra szállás, szomorú szívvel, ám élményekkel telve hazautazás... Bécsi átszállást követően éjfél után érkezünk Budapestre, a Kelenföldi vasútállomásra.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Csupán egyetlen kényelmes hátizsákba vagy sporttáskába pakolj. Hozz minél kisebb poggyászt, mert a vonatokon korlátozottak a tárolási lehetőségek. Az utolsó napon csomagmegőrzőben, a közbülső napokon pedig szállásunkon hagyjuk felszerelésünket, azonban az első és utolsó napon a vonatos utazások alkalmával, valamint a szállásra érkezéskor és az onnan távozáskor mindent magunkkal kell vinnünk. A napi programokhoz, túrákhoz érdemes egy kishátizsákot hozni.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás& biztosítás: Ausztriában érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség fürdésre. Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Ausztriában a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásunkon feltölthetjük.

Étel, ital A részvételi díj az összes reggelit és vacsorát tartalmazza — ezek szállásunkon lesznek biztosítva svédasztalos reggeli és meleg vacsora (egytálétel, saláta, ital és desszert) formájában. Napközbeni fogyasztásra önköltséges módon vásárolhatunk élelmiszert helyi boltokban a Magyarországon aktuálisnál némileg alacsonyabb árakon. Vásárlási lehetőségünk legkorábban az első nap este lesz, így aznapra Magyarországról szükséges elkészített szendvicseket hoznunk. Ausztriában a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására, kulacsot viszont érdemes hozni.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2024-ben megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

Gyalogtúrák Utazásunk során két rövid túrát teszünk a Liechtensteinklamm szurdokba és az Eisriesenwelt barlangba, ezeket jól kitaposott-épített ösvények és könnyű terep jellemzi. Ezen kívül csak hosszabb-rövidebb városi sétákra kell számítani.

Időjárás A Keleti-Alpok időjárása változékony; a magyarországinál kissé hűvösebb időre kell készülnünk (átlag 15-20°C). Esővel és széllel is számolnunk kell, mindenképpen hozzunk magunkkal esőkabátot, esernyőt! Az Eisriesenwelt jégbarlangban 0°C körüli hőmérsékletre számíthatunk, ennek megfelelő ruházatot hozzunk magunkkal!

Kommunikáció A hivatalos nyelv a német, de az angolt is mindenhol gond nélkül használhatjuk. Ausztria része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 22 fő.

Szállások Utazásunk mind a 3 éjszakáját igényes hostelben töltjük, hálótermi (emeletes ágyas) szobákban, amelyek saját fürdőszobával rendelkeznek. Ágyneműt kapunk, hálózsák nem szükséges.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát vagy esernyő, törölköző, fürdőruha, papucs, költőpénz, tisztasági csomag, gyógyszereid, füldugó, szendvicsek első estig, zárt cipő, melegebb öltözet, kishátizsák a napi programokhoz, kézfertőtlenítő gél, kulacs.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük nemdohányzó társaikra és tilos szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Végig másodosztályú, ülőkocsis vonatokkal, illetve egyéb helyi tömegközlekedési eszközökkel (busz, hajó) közlekedünk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Ausztriába.

Valuta A hivatalos fizetőeszköz Ausztriában az euró, ezt érdemes magunkkal hoznunk. Készpénz kivitele javasolt, de a legtöbb helyen bankkártyával is fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 60-80 EUR (napközbeni étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Böröczky Csongor
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza az összes közlekedést másodosztályú ülőkocsis vonattal, hajóval, fogaskerekűvel, felvonóval és helyi tömegközlekedéssel; 3 éjszaka szállást hostelben; 3 vacsorát és 3 reggelit; a tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a csomagmegőrzőt az utolsó napon; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket, valamint az útlemondási- és utasbiztosítást.
Velünk tartanál?
A jelentkezés előfeltétele a fenti utazási tájékoztató elolvasása és egy azzal kapcsolatos rövid teszt kitöltése.
Jelentkezési határidő: 2024.05.15.
Előleg: 148.611 Ft, mely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék fizetési határideje: 2024.05.28.