Stockholm

Stockholm

Stockholm 2022

Észak Velencéje, ami szebb az igazinál!

felveszem a bakancslistámra!
Elmerülnél a 24000 szigetből álló fantasztikus hangulatú északi szigetvilágban? Szeretnél jávorszarvasokkal közelről is találkozni? Szeretnéd megnézni előre a stockholmi Stadshuset-et, ahol majd talán Te is átveheted a Nobel-díjat? Szeretnél a külön szigetre épült óváros szűk sikátoraiban elveszni? Szükséged van egy kis skandináv feltöltődésre nyárközépkor? Európa egyik legszebb fővárosa csak Rád vár!
4 nap (2 munkanap)maximum 20 fő
Csodás helyek, remek új ízek, kellemes társaság. Annak ellenére, hogy itt csak égbetörő meredek utak vannak, bármikor gondolkodás nélkül folytatnám a túrát!
Stockholmban mindig szívesen fogok visszatérni és különösen örülök, hogy ezúttal lehetőségem volt kollégákkal utazni! Csodálatos a város, a szigetek, a svéd vidék is, a skanzen és az ABBA múzeum pedig nagyon nagy buli, hogy csak néhányat említsek!
Egy profin megszervezett négy nap van mögöttem! Csipetnyi kultúra, művészet, történelem Svédországból. Tartalmasan eltöltött napok, nyugodt éjszakák után hazautazás.
Térkép
Utazási tájékoztató

jún. 25.Várhatóan a délelőtti órákban találkozunk a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján a csomagfeladó pultok előtt. Innen közvetlen járattal „Skandinávia fővárosába”, Stockholmba utazunk, ahol rögtön a Gamla Stan-t, a külön szigetre épült óvárost vesszük célba. Belekóstolunk a középkori, sikátorokkal tűzdelt városrész hangulatába, majd felkapaszkodunk a Katarinahissen kilátóteraszára, hogy felülről is megcsodálhassuk „Észak Velencéjének” megannyi szigetét. Napunkat vacsorával és jóféle svéd sörökkel zárjuk a fehér éjszakában. Szállás: hostel. Ezen a szállásunkon egymás után 3 éjszakát töltünk.

jún. 26.Reggeli után végigsétálunk a kikötő mentén, egészen a Skanzenig: ez a komplexum magába foglal egy teljes hegyet, komplett falvakkal, felvonóval, sarkvidéki vadasparkkal — és még sorolhatnánk, mi minden található a világ legrégebbi és legnagyobb szabadtéri múzeumában! Bejárjuk Svédország összes tájegységét a déli Skåne-től egészen Lappföldig, s közben megismerkedünk a változatos népi építészettel és művészettel éppúgy, mint az állatvilággal — sőt, a skandináv nyárközépi (szentivánéji) hagyományokba is betekintést nyerünk. A Skanzen közvetlen szomszédságában található Stockholm talán legérdekesebb múzeuma, az 1628-ban elsüllyedt majd 1961-ben megtalált hatalmas Vasa hadihajó köré épült Vasamuseet. Körbesétáljuk a gazdag fafaragásokkal díszített hajót, majd a Svédország legikonikusabb zenekarának emléket állító ABBA múzeumba látogatunk. Az interaktív kiállításon nem csak az együttes történetét és legfontosabb relikviáit ismerhetjük meg, hanem — egy kis digitális rásegítéssel — beállhatunk közéjük énekelni is! Vacsora előtt még tiszteletünket tesszük a város minden jóval felszerelt központi piacán. Szállás: hostel.

jún. 27.Délelőtt hajókirándulásra indulunk abba az archipelagonak nevezett övezetbe, ahol mintegy 24000 kisebb-nagyobb sziget található. A szigetvilágban hihetetlenül élénk színekkel találkozhatunk: a mélykék tenger, a zöld fenyők, a tipikus vörös faházak és a fehér vitorlások összhangja a világ egyik leggyönyörűbb és legbékésebb részévé teszi ezt a tájat. Nincs két egyforma sziget vagy öböl: ahogy hajónk lassan szeli a habokat, folyamatosan újabb és újabb elbűvölő részletek bontakoznak ki előttünk. Kétórás hajókázás után kiszállunk egy apró szigeten: van időnk körbesétálni és minden részletét felfedezni a földdarabnak — bátrabbak meg is mártózhatnak a hűs habokban —, mielőtt ismét hajóra szállva visszatérünk Stockholmba. Búcsúvacsoránkat egy igazán ínyenc étteremben költjük el. Szállás: hostel.

jún. 28.Korai reggeli után elhagyjuk szállásunkat, és megcélozzuk a folyóparton épült, nyolcmillió téglából álló impozáns Városházát (Stadshuset), amely minden évben a Nobel-díjátadó utáni bankett színhelye is. Helyi vezetővel keressük fel többek között a tizennyolcmillió mozaikdarabbal díszített Arany báltermet, majd a Városházát elhagyva rövid szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a várossal: érdemes bejárni Stockholm modern belvárosát: a T-Centralen környékét és a Hötorgetet. Végül elhagyjuk kedvenc városunkat, és a repülőtérre utazunk. Várhatóan a kora esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Tudnivalók
A jelentkezés és befizetés menetéről itt olvashatsz

Nyilatkozat Az időjárás, a politikai és járványügyi helyzet, valamint közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. A repülőjáratok pontos indulásától függően az első és utolsó napok programja némileg módosulhat. Az utazás során a csoport minden tagjától elvárható a túravezető útmutatásának követése. A túravezető igen indokolt esetben fenntartja a jogot az utazás programjának kis mértékű megváltoztatására, ha az időjárás, közlekedési nehézségek, politikai viszonyok, járványügyi intézkedések, vagy más, előre nem látható vis maior esetek megkívánják. Előfordulhat, hogy a program változásából vagy bővüléséből kifolyólag olyan látnivalót is érintünk, olyan programon is részt veszünk vagy olyan szolgáltatást is igénybe veszünk, ami az előzetes tervekben nem szerepelt, így ezen tájékoztató sem tartalmazza. Az ilyen esetben felmerülő pótlólagos költség a résztvevőket terheli, a programon való részvétel azonban választható.

Csomagolás Feladott poggyászt nem viszünk magunkkal. Csak és kizárólag 1 darab kézipoggyászt hozhatsz magaddal, melynek maximális mérete 40x30x20 cm, maximális súlya 10 kg lehet! Ebben mindennek benne kell lennie, tehát nem lehet pluszban sem fényképezőgép, sem laptop, sem retikül, sem övtáska, semmi! Rendkívül fontos, hogy ezeket a korlátokat ne lépjük át, mert nagyon szigorúan veszik őket, és túllépésükkor megtagadják az adott csomag szállítását! Amikor felszállsz a repülőre, ne legyen sem nálad, sem a kézipoggyászban semmilyen szúró-vágó eszköz, éles vagy tűzveszélyes tárgy, mert ezeket a repülőtér munkatársai elveszik. A kézipoggyászban folyadék maximum 100 ml-es kiszerelésben lehet (tehát pl. egy félig üres 200 ml-es tusfürdő NEM oké, egy teli 100 ml-es viszont igen). Minden folyadéknak számít, ami nem teljesen szilárd (fogkrém, kézkrém, naptej, stb.). Ezeket mind együtt bele kell tenni egy maximum 1 liter űrtartalmú zárható zacskóba, és úgy a kézipoggyászba. A repülőn minden nagyon drága, ezért a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel (ez teljesen legális!). További információk, részletes tájékoztatás a [www.bud.hu] oldalon.

Egészség és biztosítás Ajánlott gyógyszerek: Láz- és fájdalomcsillapító, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Egészségügyi ellátás & biztosítás: Svédországban érvényes az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártya, ezt mindenkinek kötelező kiváltania és magával hoznia! Higiénia: Minden este lesz lehetőség meleg vizes zuhanyzásra.Oltások: Kötelező oltás nincs. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja, hogy minden utazó legyen beoltva a Magyarországon kötelező védőoltásokon felül di-per-te-polio, HPV és szezonális influenza ellen is, úti céljától függetlenül. További ajánlott oltás: covid-19.

Elektromos áram Svédországban a Magyarországon megszokott feszültség és aljzat használatos. Eszközeink akkumulátorait szállásainkon feltölthetjük.

Étel, ital A reggeliket a befizetett ár tartalmazza, ebédelni vagy vacsorázni pedig helyi éttermekben lesz lehetőségünk. A svédországi árszint lényegesen magasabb az itthon megszokottnál (200-300%; alkoholtartalmú italok esetén még több). Néhány élelmiszer átlagára: 1 kg kenyér: 25 korona, 1 tábla csokoládé: 25 korona, 1 doboz sör (boltban): 15 korona, 1 korsó sör (kocsmában): 50 korona, egy egyszerű étteremben kb. 150-200 koronáért étkezhetünk. Svédországban a vezetékes ivóvíz a világon az egyik legjobb minőségű, így nincs szükség ásványvíz vásárlására.

Fenntarthatóság Élménytúráinkat a fenntartható turizmus jegyében szervezzük, melynek nyomon követéséhez két mutatót is bevezettünk. Minden utunkra kiszámoltuk, hogy egy utasunk nyomán naponta körülbelül mennyi szén-dioxid egyenértékű károsanyag kerül a levegőbe — és ezt a kibocsátást teljes egészében ellensúlyozzuk is a WWF erre a célra szakosodott partnerén keresztül, 2023-ban megújulóenergia-projektek támogatásával. A Fenntartható Élmény Mutató (F.É.M.) segítségével pedig olyan további tényezők alapján vizsgáltuk élménytúráink fenntarthatóságát, mint például az utazás helyszíne és ideje, a szállások, étkezések és programok mikéntje. Tőled is magas fokú környezettudatosságot várunk el, hiszen élménytúráinkat választva Te is csatlakozol célunkhoz: egy élhetőbb világ létrehozásához. „Qalandbullánk” segítségével megtudhatod, melyek azok a területek, ahol kiemelkedő szükségünk van együttműködésedre, illetve milyen elköteleződéseket várunk el Tőled.

GyalogtúrákUtazásunk komoly túrát nem tartalmaz, inkább csak hosszabb-rövidebb sétákra kell számítani.

Időjárás Stockholmban ebben az időszakban általában kellemes koranyári időjárás, 18-23°C jellemző — azonban szeles időre, esetleges csapadékra is fel kell készülnünk.

Kommunikáció A hivatalos nyelv a svéd, angolul szinte mindenki beszél. Svédország része a szabályozott roaming díjszabásnak. Időeltolódással nem kell számolnunk.

Létszám Minimum létszám: 8 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem tudjuk elindítani a túrát! Maximum létszám: 20 fő.

Szállások Utazásunk mindhárom éjszakáján hostelben szállunk meg, sokágyas szobákban, közös fürdőszobákkal. Előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut azonos minőségű fekhely, emeletes ágyas és franciaágyas elhelyezésre is számítani kell. Ágyneműt és törölközőt kapunk, hálózsák nem szükséges. Egyszerű reggeliről a túravezető gondoskodik.

Szükséges felszerelés Személyazonosító igazolvány vagy útlevél, esőkabát, melegebb öltözet, gyógyszerek, zárt cipő, fürdőruha, papucs, kézfertőtlenítő gél, füldugó, szájmaszk.

Tolerancia, viselkedés Az utazás mind fizikailag, mind szellemileg megterhelő és fárasztó tevékenység; ilyen esetben a résztvevők könnyen közelebb kerülhetnek mentális tűréshatárukhoz. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását. Az út során olykor váratlan helyzetek adódhatnak, amelyek szintén megfelelő toleranciát kívánnak az utazóktól. Ilyen esetekben kívánatos a pozitív hozzáállás és az új helyzetek megértő elfogadása. A túravezető természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a váratlan helyzetekből a lehető legjobb eredmény szülessen, emellett azonban a résztvevőktől is elvárható bizonyos alkalmazkodóképesség és csapatszellem. A dohányzóknak tekintettel kell lenniük társaikra, és nem szabad szemetelniük.

Túravezetés A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen. Nem feltétlenül csak olyan országba vezet túrát, melynek beszéli az általánosan használt nyelveit, de biztos lehetsz benne, hogy megtalálja a megfelelő kommunikációs formát az út lebonyolításához. Nem várható el tőle a meglátogatott helyszínek mélyreható történelmi vagy művészettörténeti ismerete, így korlátozott idegenvezetésre számíts — melyet nyugodtan egészíts ki saját ismereteiddel!

Utazás Diszkont légitársaságokkal repülünk Budapest — Stockholm — Budapest útvonalon. Amennyiben a jelzettől eltérő repülőtérről indulunk / repülőtérre érkezünk, az eredeti városból / városba transzfert biztosítunk. Ételt, italt a repülőjáratokon nem kapunk, érdemes a kézipoggyászban néhány szendvicset magunkkal hoznunk.

Útiokmányok Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak Svédországba.

Valuta Svédország hivatalos fizetőeszköze a korona (1 SEK = kb. 35 Ft). Készpénz kivitele célszerű korona formájában, de bankkártyával is szinte mindenhol fizethetünk. Ajánlott költőpénz: kb. 800-1000 korona (étkezésre és apróságokra).

További tudnivalók A további tudnivalókat a Qalandar Kft. honlapján [www.qalandar.hu] elérhető Utazási Szerződés tartalmazza.

Túravezető
Fenntartjuk a jogot a túravezető személyének megváltoztatására!
Hives Áron
Részvételi díj
Árainkról itt olvashatsz bővebben
A Részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a repülőtéri- és egyéb illetékeket, fejenként 1 db max. 40x30x20 cm-es kézipoggyászt; 3 éjszaka szállást hostelben; a Tájékoztató szerinti programokat és belépőjegyeket; a stockholmi helyi közlekedést és a transzfereket; a reggeliket; az utazásszervezést és a magyar nyelvű túravezetést; a károsanyag-kibocsátás ellentételezését; a jó társaságot és a felejthetetlen élményeket. Nem tartalmazza a további étkezéseket.